Kam utiecť z malého bytu?

Profilova fotka
Tak veru, tak nejako vyzerá naša dilema. Teda skôr moja... Aby sa to nezamotávalo, uvediem vás do problematiky. Sme mladá (a zatiaľ malá) rodinka, bývame v malom byte v malom meste. Už je nám tu tesno (nebudem vás nudiť opisom na tému 45m2 batoľa, žena na materskej a muž túžiaci po poriadku a harmónii), tak intenzívne riešime čo ďalej. Obaja by sme chceli dom, problém je ten, že na neho ešte nemáme peniaze. Ja som na materskej a manžel, aj keď má dobrú prácu a plácu (na miestne pomery), tak... predsa len... Brať si 100 tis hypotéku je akosi nad naše sily. Náš byt má hodnotu okolo 40, takže by sa po jeho predaji hypotéka znížila. Ale stále máme rešpekt. Ja navrhujem kúpiť väčší byt v lepšej časti mesta, či väčšom meste, kde je šanca, že sa byty budú zhodnocovať (tento sme kúpili byt pred krízou za "iné" peniaze, že áno) a pozemok. Čosi našetriť a keď začnem pracovať (čo bude najskôr o 2 roky, ak sa podarí, tak aj o 5 ;)), tak stavať. Manžel sa nechce sťahovať, navrhuje čakať (kúpu pozemku nevylučuje), kým nazhromaždíme imanie a začnem pracovať. Jeho argument je, či sa budeme sťahovať stále, keď nebudem s bývaním spokojná (uvádzam, nech sa páni potešia). Ja sa ale v tomto byte zbláznim (že načo v ňom bývame, to je iná kapitola, kúpili sme ho ako pomoc rodine...). A druhé dieťatko nevidím v tomto priestore reálne. Niežeby sme sa nepomestili, len sa v tomto byte necítim dobre. Tak sa nádejám, že je tu množstvo ľudí, ktorí riešili podobný, alebo zdanlivo podobný problém a budú mi vedieť poradiť :-D :-D ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkove v celom tvojom prispevku mi rezonuju 2 veci, a su navlas rovnake :-) = obaja sa necitite v momentalnej situacii dobre. preco ju teda neriesit? urcite nema zmysel muza tlacit do niecoho, o com nie je presvedceny. ale ja by som v tejto situacii premyslala rovnako ako ty (najprv vacsi byt)... kym si ale muz sam neuvedomi, ze by to bolo vhodne riesenie, nema zmysel sa do toho pustat. osobne vidim cestu len v rozhovoroch (nie v natlakovych argumentacnych prestrelkach) a ono sa to snad podda :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobaak Dakujem za odpoved. Rozpraveme sa o tom a snazime sa bez invektiv. ;-) ach jaj, ale to je tazkeee niekedy!
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkove a co ti prekaza na vasom byte co teraz byvate... inak mne sa tiez viac pozdava tvoja varianta.. ale zasa treba si fakt povedat ze co je tam problemom a potom sa toho vyvarovat pri hladani bytiku... ako uprimne ti poviem ze ked ti muz pracuje mimo tak je velmi tazko stavat ... pokial nemas niekoho ineho z rodiny... a cez firmu to sa nedoplatite...
Odpovedať
Profilova fotka
@maznacik007 dakujem za nazor. Dokonca hlas k mojmu navrhu :-D Skoda, ze sa mm nebude chciet orientovat podla vysledkov tohto hlasovania :-D Najviac mi vadi asi mesto, a to aj mm :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkove dalo by sa povedat, ze sme riesili podobny problem, teda az na to, ze my sme byvali na 70m2. napriek tomu sme neboli spokojni, pre dieta/deti to nebolo vhodne miesto /minimalna moznost prechadzok medzi zelenou, 1 rychle dostupne ihrisko, aj to uz v znacnom stadiu rozkladu.../. takze sme rozobrali nasu financnu situaciu, poobzerali sa po bytoch /na domcek sme nemali/, motyka vystrelila a my sme si s pozickou mohli dovolit krasny slnecny velky byt v peknom prostredi, 10 min. chodze od jazera, v pesej dostupnosti 5 vynovenych ihrisk, s vybornou infrastrukturou... kedze bol byt v povodnom stave a pocas kompletnej prerabky sa v nom nedalo byvat, nastahovali sme sa na pol roka ku rodicom /esteze bolo kam :) /. po prerabke sme sa prestahovali do nasho bytu, narodilo sa nam 2.dietatko a zase sa v nas ozvala nespokojnost ;) opat nastalo zvazovanie financnej situacie, 2 roky sme hladali a veru, nasli :D maly stary rodinny domcek, rozlohou nie vacsi, ako nas byt. mame ho pekne prerobeny, treba samozrejme este kooopec veci, najma okolo domu, ale sme trpezlivi, budeme ich robit postupne, ked budu peniazky. a co som tym chcela povedat? ze sa netreba obavat ist schodnou, hoci aj dlhsou cestou. a ze po 3-nasobnom kompletnom stahovani v relativne kratkej dobe mozem povedat, ze je to malina :D stahovania sa netreba bat, nie je to ziadna katastrofa. jedine co bolo treba "zvonku", bolo objednat stahovacie auto, na 1 sup sme mali vsetko prestahovane a urcite za menej, ako keby sme to vlacili postupne sami autom /co by sme vlastne ani nezvladli kvoli nabytku/. ako pisala chrobaak, ak ani jednemu terajsia situacia nevyhovuje a mate moznost ju riesit, tak len smelo do toho! z mojho pohladu by bolo pre vas asi lepsie prestahovat sa najskor do vacsieho bytiku /hoci aj v inom meste, no s ohladom na manzelovu pracu/, ako cakat v povodnom, kym nasetrite /zvlast, ak by ste radi dalsie dietatko/. rozpravajte sa, zvazujte, s cim by ste boli obaja spokojni, hladajte kompromisy. drzim palce!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Zaklad je setrit :-) Boli sme v podobnej situacii - mali sme byt 54m2 a postupne sa nam do neho narodili 3 deti. V spalni sme mali malu poschodovu postel pre dve deti a babo spalo s nami. V obyvacke bol maly hraci kutik. Celkove sme tam byvali 6 rokov. Nemame na to ziadne traumaticke spomienky. Nezavalili sme sa tam vecami a neporiadkom, netlacili sme sa. Medzitym sme ale usilovne setrili na stavebku - brali sme premie na 5 osob. Potom sme sa prestahovali do trojizbaku a postup sme zopakovali. Narodili sa nam dalsie 2 deti a zase sme setrili. Po styri a pol roku sme postavili maly dom a tam teraz byvame. Na 145m2 mame 3 detske, spalnu, obyvacku, hostovsku, dve kupelne a sme spokojni....
Odpovedať
@lenkove moj osobny nazor je ze vymyslas :-D , ked chce mat vyglancene nech prata on... co sa tyka financnej casti chapem ze nechce mat nozik na krku, kupili ste za Xpenazi predate a aby ste si mohli kupit byt v inej casti + pozemok budete musiet brat hypo.Predpokladam ze teraz ju nemate... neviem ci ma tvoj manzel plat "isty" na viac rokov, ci jeho momentalny vyssi plat nie je zhodou nahod, bonusov, obratov... (neviem co robi) ak nevylucuje moznost kupy pozemku, kupte ten a urobte si zahradku... ty vypadnes z bytu = nenarobite s dietatom bordel a mate nieco do buducna... argument ze sa ti vo vasom byte nepaci pre mna tiez nie je schodny... a 45m pre 3ludi je az az... najma ak mate dieta do 3rokov, aj tak ma detsku v obyvacke ako 90% rodin a ta pidipostel sa vojde hocikam. Mna by si nepresvedcila, teda ak je argument jedime metraz a "pocit"
Odpovedať
@tomzozelenehodomu vy mate 5deti? sanka dolu sefe, ze mate barak :-D ja ma deti 2 a uz ma aj preslo, mala by som si prehodit status ze "sniva o dome" na "budem rada aj za chatu" :-) Len pre dovysvetlenie, byvam v KE, domy sa hybu niekde okolo 150-180tis v meste a na valal nepojdem
Odpovedať
@eeffka Ano - my sme isli z mesta na dedinu. To uz je otazka preferencii - ci dom na dedine, alebo byt v meste. S piatimi detmi clovek potrebuje skor dom. Domov v meste vsak z principu nemoze byt vela, zaujemci o ne sutazia cenou. Ked clovek na takuto sutaz nema, ide na dedinu. Otazka potom stoji tak, ktoru dedinu si vybat.
Odpovedať
@tomzozelenehodomu nuz pre nas je maximalna dedina v KE , Barca :-D ( je to cast mesta) Kym sme mali malu dceru aj sme zvazovali jeden dom cca 15min od Kosic ale teraz ked je 3cka ( 3x tyzdenne kruzky 50m od bytu je na nezaplatenie) + do toho jedna 2r co pojde do jasli, obaja pracujuci som rada ze sme v byte mne by popravde vyhovovala ta chatka ale este sme neasli nic co by nas chytilo za srdce, zatial pozerame tak rekreacne 2.leto a v zime nas to prejde.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?