Je moja mama väčšinový vlastník?

Zdravim. Potrebujem pomoct mame s predajom. Jedna sa o dom ktory maju rovnakym dielom 3 vlastnici a pozemok ktory je okolo, no ten patri uz len mame. Je povazovana ona za vacsinoveho vlastnika ak by to chcela napr. cez realitku predat cele (pozemok aj dom) ? Alebo kedze obe nehnutelnosti su inak vedene v katastri, tak nemoze byt vacsinovy vlastnik len na zaklade toho ze ma okolo pozemok. 100m stvorcovych? Ma mierne nezhody so spoluvlastnikmi domu tak preto chce vediet , ci moze ona zacat veci davat do pohybu.
Odpovedať
ak je to v katastri jednoznacne uvedene, ze tvoja mamka je vylucny vlastnik (100%) pozemku, ale len tretinovy vlastnik domu, tak moze predat len ten pozemok a z domu len tu svoju cast (cast domu len so suhlasom spoluvlastnikov). v nijakom pripade nemoze ona predat 2/3 domu, ktore jej nepatria. Za takych okolnosti ale nikto nikdy nekupi pozemok bez domu, alebo len tretinu domu. Nezostava vam ine, nez sa dohodnut s ostatnymi vlastnikmi, ze to predate spolu, ze odkupite ich podiely z domu, alebo oni odkupia vas podiel z domu a cely pozemok.
Odpovedať
moze ho predat napr. v rodine detom a nepotrebuje suhlas ostatnych spoluvlastnikov. Ale danken 234 ma pravdu. POkial by ostatni nechceli od nej kupit v ramci predkupneho prava alebo predavat spolocne, bude nutne to zrejme riesit sudnou cestou podanim na vysporiadanie podeloveho spoluvlastnictva. POzemok pokial je jediny vlastnicka predat moze, neviem ako je situovany pozemok a ako je tam pristup do domu a ci maju osetrene prava prechodu do domu
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?