Dlh na byte

Ahojte,poradte mi prosim co robit. Kupujeme byt , ktory prechadzal z druzstva do osobneho vlastnictva. Viem , ze tam bol dlh, ktory sa mal uhradit, aby sa mohol previest do osobneho vlastnictva. Moja otazka je : Da sa previest byt aj s dlhom s tym, ze sa to zapise ako tarcha? Alebo ako to osetrit v zmluve, kde vlastnik vyhlasuje, ze na nehnutelnosti neviaznu ziadne dlhy, vecne bremena.... Overit na druzstve si to nemozme , lebo system im dovoli vydat potvrdenie az v polovici decembra, dovtedy majitel nechce cakat.
Odpovedať
@zuzik to čo je za blbosť, že systém im dovolí vydať potvrdenie až v polovici decembra. Nám potvrdenie vydali okamžite bez problémov dokonca 2x. Prvý krát sme si ho vyžiadali, keď sme sa začali o byt zaujímať a bola tam podlžnosť 500€. Potom sme si ho žiadali opakovane v deň podpisu zmluvy, tam to už bolo v poriadku nakoľko sme dlh vyplácali my za predávajúceho a v zmluve sme to mali ošetrené, takže sme mu o to menej vyplatili na ruku... Vyplatiť sme to však museli predom nakoľko ku vkladu do katastra sme museli predložiť potvrdenie o bezdlžnosti bytu.
Odpovedať
marianka dakujem za odpoved. ak podmienka vkladu do katastra je bezdlznost bytu na najme, tak potom by to malo byt ok. Bojime sa len, ci sa to neda previest ako tarcha na dalsieho vlastnika. Na tom byte je na katasterportal tarcha ale je to pravdepodobne kvoli pozicke na zateplenie. Na katastri mi musia povedia, kvoli comu konkretne je tam tarcha?
Odpovedať
@zuzik ano na katastri ti to povedia... Nemáte tam náhodou vyznačenú ťarchu zo zákona? Potom by bolo na výpise LV napísané doslovne "Záložné právo k bytu, ktoré vzniká zo zákona podľa §15 z.č.182/93 Z.z. V prospech vlastníkov ostatných bytov a nebytových priestorov." Ak je tam uvedené toto ako ťarcha tak je to ok. Byt Vám na katastri nezavkladujú pokiaľ im pri vklade nepredložíte aj potvrdenie o bezdlžnosti bytu.
Odpovedať
Ked mozem, pozicka na zateplenie domu sa splaca z fondu prevadzky, udrzby a oprav. Ak niekto neplati najom (t.j. aj platby do fondu) vtedy to figuruje iba ako tarcha, ktora sa vymaha exekutorom. Pri predaji alebo drazbe novy majitel prebera vlastnictvo bytu aj s dlhom. Takze ak tam nieco je na LV mozno ocakavat exekucne konanie, vacsinou sa to dava na LV kym neprebehnu procesy, ktore su potrebne k drazbe. To s tou pozdlznostou ze druzstvo vydava potvrdenie....blablabla. Spravca domu je povinny majitelovi vydat na poziadanie zuctovanie nakladov, taktiez sa spravca vyjadruje k predaju a to vydanim stanoviska ze vsetky naklady su vysporiadane a taktiez je potrebne potvrdit Protokol o prebrati bytu kde su uvedene stavy vodomerov a meracov tepla. Takze ak niekde niekto drzi informacie dajte si pozor na predavajuceho, ak je to spravca tak zvazte kupu takeho bytu lebo s takym spravcom budu iba patalie a pokial nie je osadenstvo domu nastavene na "strazenie si nakladov" a taktiez "citlivo nevnima konanie spravcu" tazko potom docielite vlastnou iniciativou zmenu spravcu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzik ked je raz byt v OV, potom tam moze byt len dlh na energiach spravcovskej spolocnosti a vyhlasenie, ze je to v poriadku, je sucastou kupno predajnej zmluvy a aj k predaju treba potvrdenie spravcu, ze predavajuci nema nedoplatok... ak to tam nedodate, kataster navrh na vklad pozastavi a potom ak nedodate tak zameitne
Odpovedať
dakujem velmi pekne za vsetky odpovede. V zmluve mame napisane , ze predavajuci vyhlasuje , ze na nehnutelnosti neviaznu ziadne dlhy, vecne bremena , zalozne rava, ine tarchy alebo prava tretich osob, ktore by obmedzovali zmluvnu volnost alebo vykon vlastnickeho prava predavajuceho/kupujuceho, okrem: zakonneho zaloz. prava k bytu v propech vlastnikov bytov v dome a pozemkov, v sulade s ust. 15 zak. č. 182/1993 z.z. o vlastnictve bytov a nebyt. priestorov, v zneni neskorsich zmien a doplnkov. marianka pise , ze ak je tam toto malo by to byt ok, naozaj?
Odpovedať
oscipovsky, ano ten byt vydrazil majitel od druzstva aj s dlhom a az potom ho previedol do ov, nebyval tam ,chce ho rovno predat.
Odpovedať
a este jedna otazka aky zakon sa ma uviest v hlacike zmluvy. my tam mame Zmluva o kupe nehnutelnosti uzatvorena podla par. 588 a nasl. zakona č. 40/1964 Zb., Obcianskeho zakonnika v zneni neskorsich predpisov :-.
Odpovedať
@zuzik ja nemám v hlavičke žiadne znenie zákonov, zmluvu nám robil právnik a je v nej dopodrobna vypísané úplne všetko od samotého bytu - metráže až po podiely na spoločných priestoroch. Je robená do úplných detailov a s prílohami ma 12 strán... zmluvy by mala byť urobená poctivo nakoľko nejde o pár "šupov"
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzik ak by tam ten dlh na byte ostal, tak potom by nemohol byt v OV
Odpovedať
kaktusik dakujem, len mi potom nejde do hlavy preco nam tvrdi, ze nam nemoze ukazat ziadne potvrdenie o bezdlznosti, kedze ho podla zakona musel mat pri prepise bytu do OV. On aj bytove druzstvo tvrdi, ze ho mozu vygenerovat az v polke decembra... ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzik takto... ak kupujes byt k 01.12., tak to potvrdenie ti vedia vraj dat az okolo 10teho, kvoli tomu, ze este nemusia mat platbu na ucte... spravca nema istotu, ze to byvaly vlastnik vsetko zaplati... ale zase byvaly vlastnik ma moznost zaplatit aj niekolko najmov dopredu, a potom ti toto potvrdenie vedia dat - dokedy je najom uhradeny.... ak to majitel este neuhradil, ma moznost necakat na to, kym si to bytove druzstvo sparuje, ale da sa to uhradit aj v hotovosti.... a ptom ti to druzstvo musi dat to potvrdenie okamzite....
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?