Dá sa predať dom za vyššiu sumu za akú bol zdedený?

Profilova fotka
S majitelkou domu, ktory sa chystame s priatelom kupit a ktora je aj nasa znama, sme sa dohodli na cene 33 000 €. Kedze este nemaju vysporiadane dedicske konanie (mama zomrela, a dedicmi su ona a jej brat), chce dat cenu na dom 13 000 €, aby vraj neplatila privela notarovi, lebo ten si tiez zrejme berie urcite percento z tejto sumy. Ked sme si chceli vybavovat uver, jedina banka nam ho ponukla aj so statnym prispevkom. Lenze ten sa odvija od hodnoty nehnutelnosti. Tu zasa nevieme, ci nejako suvisi cena domu z dedicskeho konania s cenou na kupnej zmluve, za ktoru nam majitelka dom preda. Hovorila daco o tom, ze ak teraz da na dom cenu 13 000 € v tomto prebiehajucom dedicskom konani, nebude ho moct do jedneho roka predat vyssie ako je uvedena suma. Neviete mi o tomto povedat nieco blizsie? Hladala som to aj na nete, no nikde som to nenasla. Neviem, ci chapete niekto, ale ja uz mam z toho gulas v hlave. A uver nam daju iba do vysky hodnoty nehnutelnosti, takze sme z toho dost na nervy, kedze nevieme, ci sa do toho uveru bude ratat cena 13 000 € alebo 33 000 €. Navyse, dom bude musiet byt ohodnoteny znaleckym posudkom, takze uz vobec nevieme, co sa zaratava do tej vysky uveru, ci cena z dedickeho konania, ci kupna zmluva alebo co... uz som zufala z toho... hlavne mi ide o to, ci sa fakt ten dom nebude dat predat za drahsie, ako za tych 13 000€, ktore su uvedene v dedicskom konani... lebo tym padom ak by sme dostali uver, tak nie v takej hodnote, v akej by sme chceli, kedze vsetko so vsetkym suvisi...
Odpovedať
@alyssa646 ten dom sa bude dat predat aj za viac, majitelke asi ale ide o to, ze ak by ho predala za vyssiu sumu, musela by z rozdielu (z toho navysenia ceny) platit dan z prijmu z predaja nehnutelnosti.. ja predavam byt a vyzera to tak, ze budem musiet tiez platit dan, lebo tam nemam trvaly pobyt a predavam ho za vyssiu sumu ako bola jeho nadobudacia cena (vtedy to bol holobyt).. ale co sa tyka dedicskeho konania v suvislosti s predajom, odporucam urcite oslovit pravnika, lebo kazdy pripad je velmi individualny..
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinka16 dakujem ti velmi pekne za odpoved. O tej dani z predaja nehnutelnosti som si uz daco zistovala a ze vraj priami dedici tuto dan neplatia. Islo v podstate len o tu "proviziu" notarovi, ci tak nejak. Len mi nejde do hlavy, ze preco by ten dom nemohla majitelka predat aj drahsie ako je tych 13 000 €? uz od viacerych ludi som pocula, ze do jedneho roka alebo aj do dvoch rokov danu nehnutelnost nemoze predat drahsie ako uviedla na dedicskom konani. A nikde o tom neviem najst ani zmienku.
Odpovedať
Ahoj, ja mam dost podobnu osobnu skusenost len z opacnej strany. Moj otec zdedil s bratom dom a ked bolo vysporiadane dedicske konanie, rozhodol sa ho predat. Samozrejme je treba zacat riesit kupu az po ukonceni dedicskeho konania. Zatial je mozne riesit to zmluvou o buducej zmluve. Inak pokial viem, notar nema nic spolocne s cenou nehnutelnosti. Predavajuci ju moze navysitaj o 1000 %, je to jeho vec. Skor sa mi zda v tvojom pripade, ze pani chce odrbat svojho brata, pretoze mu planuje vyplatit jeho podiel podla kupnej ceny na zmluve, ale to uz nie je tvoj problem. A pokial viem, banka ti prefinancuje nehnutelnost podla vysky znaleckeho posudku a myslim, ze samozrejme sa berie do uvahy aj kupna cena na zmluve. Ale tu som si nie ista. Akurat pre VAs je nizsia cena na kupnej zmluve nie prilis vyhodna, pretoze ak by ste sa nahodou rozhodli ten dom do 5 rokov predat, tak budes platit dan z predaja z rozdielu predajnej a kupnej ceny. Cize ta zvysna hotovost, ktora isla bokom, sa ti nezarata.
Odpovedať
@alyssa646 u nas to bolo tak, ze sme doniesli notarovi `ponuku` resp ocenenie nehnutelnosti realitkou a to sa bralo ako suma z ktorej potom dostal notar tu `proviziu` (krasne si to nazvala :-D ), cim vyssia suma nehnutelnosti tym viac dostane notar. A mozno by to bolo podozrive ked by mala ponuku na predaj nehnutelnosti na 13 tisic a potom to predala za 50 000. I ked pravda je, ze my sme na dedicske konanie pouzili ponuku realitky spred 2 rokov (ktora bola realna) a notar to akceptoval. Suma za ktoru sa byt predal vsak bola tiez vyssia (ale zasa nebol tam taky velky rozdiel o akom hovorime tu za takmer 3x tolko). Kazdopadne drzim palce :)
Odpovedať
Profilova fotka
@zarrinka dakujem za tvoj prispevok, my ten dom neplanujeme uz potom po kupe predat, mal by nam ostat uz nastalo, teda aspon dufam, ze to vyjde :-) @han27 aj tebe dakujem, budeme nad tym este velmi silno dumat :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@alyssa646 no vec sa ma takto - pani vravi dobre, poplatok u notara sa odvija od ceny nehnutelnosti... ale - ak si ona mysli, ze takto odrbe stat, je na omyle, pretoze ty budes aj tak mat znalecky posudok, kde bude cena domu vyssia ako 13tis€... pointa je v tom, ze dedicia platia poplatok notarovi urcite % z majetku, a je rozdiel platit z 13tisic a z 33tisic.... no a tym, ze vam to preda za 13 je viac menej kazdemu jasne, ze tam teta robi podvod.... v podstate vam to moze ako kupujucim byt jedno, ze aku sumu ma ona na dedicskom, ale rozhodne trvajte na spravnej sume v kupno predajnej zmluve, pretoze... co ak tam budu nejake vady na dome a vy budete nuteni odstupit od zmluvy??? co ak kataster vklad nepovoli, a zmluva bude neplatna??? potom vam ostava jedine, aby vam pani vratila peniaze, ibaze na zmluve budete mat narok na 13 tisic, aj ked ste zaplatili 33.... proste toto treba poriadne zmluvne osetrit ale ja by som do toho fakt ze takto nesla, je tu vela moznosti ako vas ako kupujucich doslovne ze "odrbat"..... a ak bude argumentovat o tom poplatku, a vyhrazat sa ze vam to teda nepreda, tak no a co, je kopec inych nehnutelnosti ktore su na predaj, nefixujte sa len a len na tento dom.... a potom... ako vidi predaj jej brat??? je ochotny to predat aj on???? :)
Odpovedať
je to bezna prax. robi sa to kvoli poplatkom notarovi/ ano ako sa spomina vyssie, odvija sa od ceny nehnutelnosti/ a robi sa to kvoli dani z prijmu z predaja nehnutelnosti. presne ako pise kaktusik 007, to ako a za aku cenu ho ona nadobudne, aj ako si poriesi danove veci, je jej zalezitost, teba ako kupujuceho zaujima cena v kupnej zmluve a tam trvajte na tej realnej!!!. urcite sa ale potom nenechajte natiahnut do toho, ze budete mat na papieri nizsiu, pretoze potom budes napr. v pripade zmien v zivote a potreby predaja prenasat na seba danove nevyhody a uskoduis iba sebe.
Odpovedať
Profilova fotka
@kaktusik007 dakujem za tvoj postreh. To je samozrejmost, ze v kupnej zmluve sa uvedie cena 33000 €. Inak by nam z tych 13000€ asi nedali taku vysku uveru, aku potrebujeme, a tym padom by sme ju nemali z coho vyplatit. Ale kedze sa to odvija od znaleckeho posudku, aj tak dobre, pretoze ten dom je podla mna aj na viac ako tych 33000€. Boli sme ho pozerat niekolkokrat, nakolko predavajuca je nasa znama, takze vieme v akom stave je ten dom. A ona ho chce predat, jej je zbytocny, kedze tam nikto nebyva. Problem je s jej bratom, ten ma kopu dlhov, aj na tomto mal zalozne pravo, ktore uz nastastie poriesil, takze ten by bol v siedmom nebi, keby mal peniaze uz zajtra. Cize takto sa veci maju. @dandy05 urcite trvame na realnej cene. Len stale som nedostala odpoved na to, ci nevadi, ak v tom dedicskom uviedla sumu 13000€ a ona to preda za 33000€. Viaceri mi hovorili, ze do jedneho alebo dvoch rokov nemoze dom predat drahsie ako je uvedene v dedicskom konani. Nenasla som o tom na nete ziadnu zmienku, ziadny zakon... tak ak viete niekto, budem vam vdacna, co je na tom pravdy...
Odpovedať
Profilova fotka
@alyssa646 no odpoved sme ti dali, ale asi nie taku jednoznacnu.... ona - predavajuca - moze mat z toho problemy... pretoze uviedla hodnotu majetku na 13tisic, z toho platila poplatok notarovi... ak sa ten konkretny notar dozvie - resp. tu ani nejde o to, ci to preda o tyzden ci o dva roky, tu ide o to, ze v tomto case, kedy prebieha dedickse konanie, uviedla nejaku cenu nehnutelnosti notarovi... no a ta cena bola evidentne podhodnotena... takze notar ma pravo ziadat od nej odmenu zo sumy, ktoru napriklad vy budete mat na znaleckom posudku, kedze ten dom kupujete cez hypo.... ak sa notar k tomu posudku dostane, je logicke, ze to moze urobit, otazne je, ci to urobi... pretoze notar je ten, kto bude v tomto ukrateny.... ale ono to nemusi ani byt tym znaleckym.... ak je cena dedictva evidentne podhodnotena, tak to notar vidi aj sam a on ma v kompetencii navrhnut znalecky, ak sa mu nieco nezda.... je nieco ine, to co pise @han27 - oni to podhodnotili, avsak nie tak vyrazne, ze by to az tak klalo do oci.... proste je rozdiel, ked sa pozriem na dom ktory ma hodnotu tych 33tisic, a niekto mi tvrdi ze ma hodnotu iba 13, a je rozdiel ked sa pozriem na dom ktory ma hodnotu 75tisic, ale tvrdia ze ma hodnotu 65tisic.... keby hned aj tvrdili ze ma hodnotu len 55tisic, je to iny pomer - 75 a 55, ako 33 a 13... aj ked v sume je to rovnake... snad som to vysvetlila :)
Odpovedať
@kaktusik007 a to sme sa ani nejako nesnazili, to bola uplne cudzia realitka :) Ano ano, presne to som pisala, ze ten rozdiel tam nebol taky velky (cca si ho aj trafila :) A tiez ten `posudok` bol uz rok stary (najskor zomrel dedko, potom babka a pri dedicskom konani po babke sme pouzili ten posudok z predosleho dedicskeho konania, notar nemal namietky) Zasa na druhej strane....ked niekto najde niekoho kto za to zaplati viac ako to bolo `ohodnotene`, tak preco nie :D Ale zasa vsetko s mierou, ale osobne som o ziadnom takom zakone nepocula ze by rok dva od dedicksho konania nemohol dedic predat ten majetok za vyssiu sumu ako bola uvedena pri dedics.konani, pokial buduci kupujuci budu mat v kupnej zmluve realnu sumu, tak su cisti nie?
Odpovedať
baby, tak takto, aj ked opakujem, ze je to jej zalezitost a jej dedicke konanie a vy s tym nic nemate, vas to zaujima v okamihu, ked bude napisana na LV ako vlastnik a budete podpisovat s nou kupnu zmluvu. este som nepostrehla, ci je ona manzelka po zomretom ci co a ci je tam teda este spoluvlastnik, ale o com sa tu bavime je rozdiel ceny dedenej nehnutelnosti a umele podhodnotenie pri oceneni v dedickom konani, kde chce ustetrit na notarovi. v tom nevidim problem, ak notar suhlasi, ze to pojde jeho odhadoma nie znaleckym posudkom, tak sa to tak da spravit. coho sa to moze nasledne tykat, je dan z prijmu z predaja nehnutelnosti v pripade, ze jej nadobudacia cena je nizsia ako ta, za ktoru vam to preda, cize tam vznika rozdiel a vykazuje zisk. a podla toho, v akom bola vztahu s porucitelom moze a nemusi byt oslobodena od dane( tam sa skuma, ci to mal porucitel vo vlastnictve min. 5 rokov), vid nizsie: §9 ZoDP - Oslobodené od dane c) z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov okrem nehnuteľnosti, na ktorú sa vzťahuje oslobodenie od dane podľa písmena a), ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (poručiteľov) alebo vyradenia z obchodného majetku, ak bola táto nehnuteľnosť zahrnutá do obchodného majetku, okrem príjmov, ktoré plynú daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnutia alebo od jej vyradenia z obchodného majetku, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po piatich rokoch od jej nadobudnutia alebo vyradenia z obchodného majetku, ak sa to na nu nevztahuje, tak ide klasicky, pokial ju preda skor ako za 5 rokov, bude musiet platit tuto dan a to z rozdielu ceny v dedickom osvedceni a predajnej ceny, za aku vam to preda a to vo vyske 19 % z rozdielu. v pripade, ze to kupite od nej za cenu xy a budete chciet predat za skor ako za rokov, cíze sa na vas bude vztahovat povinnost tejto dane, ako zaklad a nadobudaciu hodnotu budete brat pre vas aj pre danovy urad cenu uvedenu vo vasej kupnej zmluve. ufff
Odpovedať
Profilova fotka
@dandy05 dakujem, vec sa ma tak: zomrela jej mama, ktora tam byvala vyse 30 rokov, a nehnutelnost zdelila dcera (ta co nam chce dom predat) a syn. Cize oni dvaja su jedini, a myslim si, ze aj priami dedici, takze dan z predaja nehnutelnosti sa tymto nemusi plat, ak to dobre chapem. @han27 vdaka, ani ja som o takom zakone nepocula, ani som ho nikde nevedela najst, len mi je potom cudne, ze "ini" ludia mi o tom hovorili, a ti to asi tiez len "poculi"... @kaktusik007 predavajuca bola s notarom dohodnuta na sume 13000€, takze tu nijake podvody nehrozia, vedeli o tom obe strany a znalecky posudok sa v ramci dedicskeho konania nerobil. Bude sa robit az po tom, co nam schvalia hypoteku, a to tam banka posle svojho vlastneho znalca.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@alyssa646 tak potom pohoda, akurat si daj pozor aby ste to kupovali od oboch surodencov ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kaktusik007 jasne, a dakujem za ochotu a cas reagovat na moj problem. uz nam z toho doma riadne hrabalo :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?