Ceny bytov v Bratislave - myslíte, že pôjdu dole?

Chceme kupit byt v Bratislave no tie ceny 170000 sa mi zdaju predrazene.Myslite si ze to pojde dole? Nasporene mame 80 % .vek 31a 40 .nie je rozumnejsie za tu sumu kupit dom?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
A musí to byť Bratislava? Bývam v Malackách Do BA som dnes ráno viezla dcéru do školy Za 30 min sme boli tu Byty v MA 3 izb okolo 100 tis .
Odpovedať
@tanulik16 Pokým nepríde kríza, tak markantnejší pokles možno očakávať len ťažko. O to viac, ak ide o najrozvinutejší región. @kuratko22222 Náklady na dochádzanie (nielen cestovné, ale aj strata času....) predstavujú práve ten rozdiel. Jednoducho lokalita, lokalita, lokalita. Ak niekto má komunitu v BA, záujmy v BA atď, tak dochádzanie je otravné. Doprava autom už lepšia nebude, náklady ešte stúpnu, pretože časom bude plošne regulované (spoplatnené) aj parkovanie.
Odpovedať
@tanulik16 To ci pojdu ceny hore, alebo dole ti nikto povedat nevie. Momentalne su priaznive uroky na hypo a ekonomike sa dari tak je aj dopyt. Ak sa znizi dopyt pojdu aj ceny dole. Ci dom, alebo byt zalezi na Vas. Ak to chcete pre seba tak podla toho, kde sa dobre citite, ak ako investiciu tak osobne by som asi kupoval byt z dovodu lahsieho predaja a prenajmu.
Odpovedať
170 000 za co? novy, stary, ako velky, v akej lokalite? ceny dolu nepojdu, na to sa nespoliehajte. ceny stagnuju, a idu uz len minimalne hore. dom mozno do tej sumy kupite, ale kde? ako bolo vyssie sponemute, dochadzanie = strata casu a zvysene naklady. jediny smer, co je ako tak ok je D2. ak robite home office, smelo do toho, ale inak nie.
Odpovedať
@tanulik16 kamoš mal šťastie a akurát v čase krízy 2008 mal cash... tak kúpil byty, ktoré boli ako nepredajné stojáky v bratislavských novostavbách (napr tri veže, tam sa to vtedy ani nehlo) a viacmenej to robil ako službu kamošom (neviem presne, buď bol kamoš realiťák alebo nejako biznisom previazaný s developermi alebo niečo také). viacerí sme si ťukali po čele. asi o 4 roky tie byty ani nemusel dať na internet do realít, lebo len spomenul, že ide predávať práve v týchto projektoch a asi do týždňa ich mal predané za brutálne peniaze 8-) teraz si on trieska hlavu lebo peniaze vtedy nepotreboval a že keby ešte počkal do dneška, tak ich predá za dvojnásobok... kríza príde, je to len otázka času. ale investícia do realít je stále tá najlepšia, aj keď mnohí hovoria inak... ešte nikdy nemali pravdu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@draik No radšej budem dochádzať To zase až z tych Malaciek až tak strašné nie je ako platiť tolké peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
@tanulik16 osobne si myslim, ze ceny moc v Bratislave neklesnu a za tu cenu je fakt vyhodnejsie si uz kupit alebo postavit dom niekde pri Bratislave
Odpovedať
@kuratko22222 Akékoľvek dochádzanie je od veci, ak je stredisko záujmov v BA. @lucky_11 A potom denne strácať 2 a viac hodín v zápchach...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Nehnevajte sa za môj komentár, je trošku k cesty ale aj tak.... Či BA alebo inaká čast SVK...je tak smutné, čo sme my schopní dať za nehnuteľnosť. Ako národ zlyhávame úplne po každej stránke. Pred 4mi rokmi sme kúpili 72m2 3izbový byt v BB za 48tisíc. Teraz sa tieto byty (staré a neprerobené) predávajú za 75-80tisíc. Pýtam sa, ako sme to mohli dopustiť...komu zdvihli tak plat, že si to môže dovoliť? Je mi do plaču z tých cien, ktoré už ľudia pýtajú. Celé to je ako príbeh: Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden pracháč, čo susedovi dal, za rovnaný byt ako máme my, 80000€ a tak si ostatní povedali: "Aj ja chcem toľko dostať za byt". Slovo dalo slovo a je z toho jedna veľká nenažraná hanba. Prosím Vás, nebuďte ochotní platiť také cifry len preto, že Vám to banka dá. Musí proste nastať pokles...no takýmto štýlom nenastane. Môj kamarát, čo žije už roky v zahraničí mi povedal, že na SVK sa nevráti len z toho dôvodu, že ako nárok zlyhávame po všetkých stránkach, nikdy sa nepriznáme, že nám naozaj niečo vadí a keď nám dajú chleba za 10€ zaplatíme ho a budeme spomínať na tie časy, kedy bol ešte relatívne lacný. Zdieľam jeho myšlienky a dúfam, že nám to už konečne začne všetkým dochádzať, že ako bežne pracujúci ľudia nemáme na to platiť IM TO.
Odpovedať
@millky Vidím to rovnako, sám som zaplatil za dom viac ako som bol ochotný. Keby to vtedy nespravím, dnes by som zaplatil za ten istý ešte viac :-) Ale na problém neexistuje riešenie, bývať treba, kto na to má ten bude, kto na to nemá, ten bude tiež, len asi v menšom/staršom/ďalej....
Odpovedať
@millky Predpokladám, že budete za vzor, byt predáte za tých 48.000 eur, ktoré ste zaň zaplatili a budete si hľadať nové bývanie ;-) P.S. Socializmus je už dávno fuč a ani vtedy to celkom nevyšlo.
Odpovedať
@millky veru zlyhavame. pred 20 rokmi stacilo zaplatit zamestnancom 9000 korun, pindali a robili. Teraz im clovek musi dat 36 000 korun a pindaju a robia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@millky Len nech ľudia viac a viac nafukujú túto bublinu a o to väčší BUM to potom bude. Príde skôr vlna samovrážd a ľudí na psych.liekoch, ako zmena na SK a potom ľudia, čo držia dnes hotovosť a pribúda im tzv. slušným podnikaním začnú skupovať. Tento úbohý národ kde sú mizerné mzdy ani nemal vstúpiť do eurozony naši západný, severný aj južný susedia patrili kedysi do rovnakého bloku, ale aj tomto mali viac rozumu, ako Slováci. Ktovie kedy padne celá EU aj to slávne €. ;-) dúfam, že čoskoro :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Ako už bolo spomenuté, z časti si za to môžme sami. Kde je dopyt, je aj ponuka. No už niekoľko desiatok rokov platí, nehnuteľnosť ti nikto nezoberie ( snáď už nepríde súdruh Stalin), a stále je to pomerne po diamantoch a zlate najväčšia investícia. Všetko je o čase, a pomere čas/zárobok. Ak mám čas, a peniaze, investujem, zarobím (detaily ako lokalita teraz neriešim). Ak chcem žiť život naplno, kúpim, postavím, bývam, žijem, peniaze neriešim. Mne osobne neustále riešenie financií stálo dosť.
Odpovedať
@millky mam tiez kamarata v zahranici, v Holandsku. Tvrdi, ze ak v tomto state zijem, tak suhlasim s tym, co sa tu deje a som ochotny sa na to skladat. A za druhe, ze oni ako narod pracuju aj nato, aby staty ako nas mali za co zurovat (ad eurofondy). Neviem, co ma desi viac.
Odpovedať
@quintes Súdruhovia nám vládnu už desaťročia prezidenti SR Kováč, Schuster boli komunisti a súčasný je iba dieťa papaláša, avšak aj p.Kiska požiadal o členstvo v matke strane, avšak ho nezobrali, lebo kradol už za socíka a jeho žiadosť pre krádeže piva na stanici v Poprade zamietli. Predsedovia vlády SR Mečiar, Moravčík, Fico boli rovnako komanči a Miky Dzurinda vraj požiadal o členstvo, ale prišiel november 1989 a on, ako všetci predchádzajúci menovaní páni začali myslieť protirusky a začali milovať USA, Izrael a NATO :-D Takže Stalin nepríde stačí, že tu máme jeho pohrobkov vo vedení Slovenska. :-p a oni domy neberú, ale privatizujú-li fabriky a energetické podniky.
Odpovedať
Profilova fotka
Myslím, že aktuálne nehnuteľnosti zlacňovať nebudú. Skôr naopak. Neviem ako v BA ale u nás v Bardejove za posledný rok vzrástli ceny doslova brutálne. Ja som pred troma rokmi kupoval prerobený trojizbak za 49k a to ešte žena pindala, že sme kúpili draho. A dnes stoja tie isté byty na sídlisku s umakartovým retro jadrom aj 75k. Kvôli tomu som sa rozhodol stavať dom. Keď som si to zrátal koľko platím hypo na byt a fond opráv tak to za to mám menší domček na 6 árovom pozemku
Odpovedať
@pokakany_trpaslik O bubline a veľkom tresku čítam už roky, snáď odvtedy, čo 3i byty v BA stáli 1,7 mil. Sk a teraz stoja síce "len" 120.000, ale zato eur (3,6 mil. Sk). Jediné zníženie cien nastalo po kríze, odvtedy však životná úroveň stúpa a predovšetkým sú lacné úvery. Rast miezd a nízke úrokové sadzby spolu s prebytkom hotovosti ("tlačenie" peňazí po kríze) sa niekde prejaviť museli, o to viac, že na Slovensku silné populačné ročníky chceli vlastné bývanie.
Odpovedať
@tanulik16 Definuj o aky velky byt ide, v akej lokalite. Lebo pravdou je, ze za tie peniaze a mozno aj za menej kupis mensi dom napr. na Ciernej Vode, Hviezdoslavove, Malinove, Miloslavove, Dunajskej Luznej atd...., ale treba zvazit to dochadzanie. Su to hodiny tyzdenne stravene v aute, alebo buse. Ak by bola v lokalite dobra dostupnost, napr, elektickova a byt by mal dobru rozlohu, dispoziciu, orientaciu, vybavenie a bol by v novskom, alebo rekonstruovanom dome, tak by som do toho sla. Nasporene mate pomerne dost, ten maly rozdiel v cene lahko za par rokov splatite.
Odpovedať
millky ma dost pravdu, slovac je taka ze plati a plati a dre a drie. Jasne ze ceny bytov su nenormalne, stare chlievy par siten a stoji to tolko co novy dom. kapitalizmus "funguje" v akychsi vlnach raz si hore raz si dole, potrebuje krizy a nasledny rast, jasne ze ceny bytov pojdu dole a bude to vacsia kriza ako bola. Najma teraz ked ma kazdy hypo, najlepsie este vacsiu aby mal na chujoviny a ked zvysia uroky to bude zabava. @igor256 sa pzori kolko ludi robi pomaly za tych tvojich 9 000 korun v cistom aj teraz. A sa pzori kolko co stalo pred 20 rokmi, Chod do potravin a pzoeraj ceny co vsetko stoji cez euro, bezne aj 2-3. Si pamatas ze by banany stali cez 50 korun za kilo? Si pamatam ze som siel do budetu s mincami alebo ked som mal v penazenke 20, 50 ku, pripane stovku a to som sa citil ze uz mam daco papierove a som v klude, 50 rokun mas par minci 100ka su 3 eura. Chod teraz do budetu s 20 korunackou = 66 centov. Ked nemam v penezenke aspon 50 eurovku mam pocit ze nemam nic, ked som mal dakedy 1000skl som si myslel ze naco nosim tolko prachov tak si tie kecy nehaj.
Odpovedať
@draik ... Za vzor určite takto nikomu nepôjdem, pretože by som seba akurát tak pod most dostala. Váš komentár je však veľmi realistický...ako keby som moju mamu počula. Keby svoj byt predávam za 48tisíc, tak mi ho možno nikto ani nekúpi, lebo by sa všetci čudovali, prečo tak lacno a že mu určite niečo je... :-D aaaale to na veci nič nemení, že keby mám dnes kúpiť tento istý byť, v takom stave, v akom sme ho kúpili, tak to radšej postavím dom. Viete, čítala som na internete, že NBS predpokladá nárast cien nehnuteľností.... Vravím si: a na základe čoho???? Kto má v NBS pocit, že to bežný mladý párik, čo sa chce osamostatniť a chce založiť rodinu utiahne ďalšie zvyšovanie cien za byty či pozemky? Celú NBS by som nakopala do zadku za to, ako s nami manipulujú. Niekto tam pekne padol na hlavu a myslí si, že sme natoľko dementní, že to dáme. Jednoducho nás ako národ skúšajú, čo sú Slováci ochotní zaplatiť za to, aby bývali. A už teraz je mi ľúto tých, čo preplácajú svoju existenciu len kvôli tomuto "pokusu". V mojej práci sa stretávam s tým, že už 95ky (23roční) majú exekúcie. Majú dlhy, ktoré nie sú schopní platiť. Chyba sa stala tam, že banky porozdávali peniaze hocikomu - fakt hocikomu, a teraz to nemá kto splácať. Tak sa zvyšuje všetko tam, kde hrozí riziko, že sa peniaze dajú "hocikomu". No smola, už sa dajú len tomu, kto "si to môže dovoliť" a aj to je relatívny status. Nikto nás nenaučil hovoriť NIE a STOP, a to je škoda. Ešte jedna vec, ľudia, prosím Vás, ak chcete naozaj niečo kúpiť, zjednávajte!!!! Nenechajte sa oklamať tým, že je 10ďalších čo to chcú... Sťahujte ceny, lebo len VY to môžete napraviť. Znalci sú ovplyvnený NBS, ktorá je manipulovaná vyššími mocami, ktoré nemajú ani páru o tom, ako to na SVK funguje. Skresávajte, koľko sa len dá lebo dnes je to 100tisíc ale o rok to bude 130tisíc a nesmie to byť len vidina vášho osobného zárobku... Čo z toho mám ja, že dnes môžem predať dokonale prerobený byt o 100% drahšie ako som ho sama kúpila? Čo z toho mám? Jedno veľké nič, lebo keby ho aj predám za 90tisíc, tak si musím kúpiť za 80t.starý neprerobený byt, do ktorého musím aj tak investovať nemalé peniaze. Veď to je bez logiky...nie s vidinou zárobku. A tí šťastlivci, čo si môžu dovoliť mať viacero nehnuteľností...nepatria do môjho monológu ... oni boli vždy inde ako "bežný" ľudia.
Odpovedať
Za socializmu v mojom okresnom meste stál dom - štandard 120 vtedajších mesačných platov, v roku 1998(za Mečiara, kedy bol problém získať úver) stál u nás bežný dom 100 priemerných platov, dnešným dňom dom v okresnom meste stojí 121 priemerných mesačných platov(starší dom). Staviam dom, pozemok ma stál 31 priem. platov, stavba 70-80 mesačných platov, staviam to 4 rok, ročne na stavbe odrobím 1500hodín, t.j. 9 mesiacov * 4 roky = 36 odrobených mesiacov rátaných po 8h šichta. Celkovo novostavba ma stála: pozemok 31 + stavba 75 + práca 36 mesiacov = 140 priemerných mesačných platov, také ceny +- novostavieb sa pohybujú aj u nás(v BA sú výrazne drahšie pozemky). Možno sa to niekomu zdá predražené, ale nech to skúsi za svoje postaviť, venovať tomu čas a financie a nech to potom predáva s 50% stratou.
Odpovedať
Lepšie pozeranie, ako večerné správy https://www.youtube.com/watch?v=slJ_Z...
Odpovedať
@millky Núti snáď niekto niekoho kupovať podľa Vás predražené nehnuteľnosti? Nech sa páči, dá sa postaviť pre seba prenajať, ak si myslíte, že je to výhodné, možno stavať hneď bytovku a zbohatnúť. Konšpiračné teórie si nechajte na iné weby. Ak by nebolo NBS, nedošlo by ani k uťahovaniu úverových podmienok. Len zopakujem, že v obehu je toľko "hotovosti" (vrátane úverov), k tomu nízke úroky a presvedčenie o nutnosti vlastniť hnehnuteľnosti, že to spôsobuje rast cien. Pokým bude niekto ochotný kúpiť za 100 a iný za 110, tak je jasné, komu predávajúci predá. Niet ddôvodu, aby sa obral o zisk. Prssne tak, ako vy nepredáte za nákupnú cenu, aby ste sa neobrali o zisk.
Odpovedať
Tazko povedat, no neratal by som s nejakym enormnym poklesom ceny... Skor by som sa poobzeral po okolitych dedinach a mozno by sa vam podarilo kupit mensi pozemok aj s domom
Odpovedať
@draik Situácia núti, lebo niet iného východiska. A čo sa "situácie" týka, dnes už málokto bude môcť povedať, že dá 100 alebo 110tis. keďže sa kritériá o dosť sprísnili. A ja nepredám nie preto, lebo sa nechcem obrať o zisk, ale preto, lebo by som dnes už ťažko našla taký "luxus" ako mám teraz. Hovorím Vám, kompletná rekonštrukcia, pri ktorej sme z 3izb. bytu urobili 4izbový, vymenili okná, podlahy, dvere, spravili komplet na novo steny-stierky a znížili stropy, urobili nové elektrické vedenie a komplet nanovo ho zariadili nás dokopy nestálo ani zďaleka s cenou bytu 80tisíc. Zvládli sme to ani nie do 60tisíc a aj to sa nám mnohí čudovali. A ani ja a ani môj partner, nemáme mzdy vyššie ako sme mali pred pár rokmi, čo sme byt kúpili a už vtedy sme mali problém dostať 90% zo sumy o ktorú sme žiadali (cca 40t). Jemu dokonca znížili mzdu, lebo už nerobí cez víkendy keďže zamestnávateľ odmietol platiť príplatky za víkendy. Nároky nenároky, je to celé divné čo sa tu deje. Aj pred 3ma rokmi sme vychytali úrok 1.5% aj dnes sa pohybujú úroky takto a ešte sme stihli výhodný bonus pre mladých. Proste sa mi to len nepáči, to je celé.
Odpovedať
@millky nehnevajte sa. Píšem svoj názor. Pobehala som istú časť Európy, žila na viacerých miestach. Poviem vám, mozme byť radi za ceny aké máme. Myslíte si, že iba na Slovensku sa zdvihli ceny? Omyl. Ceny tak ako tu, rastu všade. Nebavme sa o príjmoch lebo tam, kde sa viac zarába, sa aj viac minie. Ceny žiaľ rastu všade smerom nahor. A to ešte môžme byt radi, za na Slovensku pri kúpe nehnuteľnosti neplatíme vysoké dane štátu. Napríklad len v ČR sa pri kúpe bytu, domu proste nehnuteľnosti platí 4% daň, v Taliansku sa platí aj 10% len tak peniaze vyhodené do vzduchu. To sa nedá neplatiť. Ak raz niekto potrebuje bývať, treba nachádzať riešenie. Stále je lepšia kúpa ako podnájom.
Odpovedať
@lagatta Fajn kde sa viac zarába aj bývanie je drahšie, ale keby bol ten pomer v prospech SK taký suprový utekala by tu celá Europa k nám za lacným bývaním. Slováci však doslova utekajú do sveta učia sa cudzie jazyky často majú zaťaté zuby celé roky a prežívajú v zahraničí a musia pretrpieť inú kultúru, počasie, odlúčenie od rodín....a potom sa vracajú domov a idú si postaviť dom prípadne kupujú stariše domy, alebo byty. Hlavne ide o ľudí, čom majú nízky príjem doma a k vlastnému domu by sa tu v dnešnej dome nedopracovali. Aj iné životné náklady sú v západne EU vyššie napr. poistky na autá, alebo služby. Ich kvalita je však na vyššej úrovni nehovoriac o pomere cena a kvalita toho, za čo človek dáva okrem nákladov na bývanie výraznú časť prímu a to sú potraviny.
Odpovedať
@millky Na jednej strane hovoríte o NBS, že je zodpovedná za rast cien, na druhej strane ste presvedčená o zastavení rastu cien, pretože sa kritéria sprísnili. Pritom tie kritéria sprísnila NBS. Tak si vyberte, čo budete tvrdiť. Pritom najnovšie sprísnenie kritérii paradoxne postihne lepšie zarábajúcich, tých s nižšími príjmami postihli už doterajšie opatrenia.
Odpovedať
@pokakany_trpaslik no po pravde je tu veľmi veľa zahraničných ľudí čo práve prišli sem a nielen kvôli lacnejsiemu bývaniu. Pomer kvalita cena... No dobre, idem sem do reštaurácie, tak ma väčšinou obchádzajú, nevšímajú si ma čašníci, ale zase s aroganciou som sa stretla aj mimo Slovenska. To k službám. No každý nech urobí tak, ako uzná za vhodne. Nebudem nadávať ani na jednu stranu. Jedine co ma však na slovenskej mentalite mrzí a v čom vidím obrovský rozdiel je v detailoch ako minule kosili trávu a bolo tam smetie na zemi, namiesto toho, že by ten chlap to smetie chytil a hodil do koša, on to kosil ďalej. Ja viem, prečo by mal robiť niečo navyše za co ku nikto neplatí? Ale tam sedia aj počerni obyvatelia a ani sa toho nechytia. Je to kolobeh, v ktorom žijeme a prečo to nejde dopredu. Inde by sa také niečo nestalo. Jednak ľudia nie sú takí bordelari, a ak sa ide kosiť, uprace sa to predtým a takáto príhoda sa nestane. Lebo je to všetko o prístupe. No ale to je už iná téma. Len vravím, že nevidela by som to cele tak čierne. Slovensko má stále dobre ceny potravín. Nehnuteľnosti. No napríklad v Košiciach sú nehnuteľnosti predražené, to je fakt. V Bratislave za tu istú prácu dostane človek takmer raz toľko a mnohokrát aj ten podnajom je práve v Bratislave lacnejší. Toto je pre mňa zarazajuce
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?