Ako zistím či kupovaná chata nie je čierna stavba?

ahojte.kupujeme zahradu s murovanou zahradnou chatou,ktora ale nema supisne cislo,tak ma napadlo,musi mat chata kolaudaciu?ako zistim ci to nieje cierna stavba alebo nieco podobne?ked je zapisana v katastri tak je to vseko ok? na co si este dat pozor pri kupe?dakujem :)
Odpovedať
ak nema supisne cislo tak je velmi pravdepodobne ze nieje zapisana v katastri nehnutelnosti - katasterportal.sk najdete to tak ze si date vyhladat parcelu na ktorej by mala chtka stat a dam vam potom vypise ci je na tej parcele zapisana daka stavba. ak nie tak .... da sa to kupit tusim - opise sa v zmluve ze na tom pozemku ta chatka stoji. k legalizacii co bude treba uz presne neviem - najlepsie zajst na konkretny stavebny urad ktory to tam ma nastarosti. ale urcite ohlasenie drobnej stavby - ak ma do 25m2. ci uz budu chciet projekty netusim. ci to budu chciet kolaudovat tiez neviem. no a potom ju budete musiet dat zamerat - ak nieje este zakreslena v mape. na obci si vypisat ziadost o pridelenie supisneho cisla. no a potom to vsetko zaniest na kataster.
Odpovedať
Profilova fotka
@malydom co ja mam info, tak zahradna chata ani supisne cislo mat nemusi, supisne cislo ak by mala tak by tam zaroven mohol byt dany aj trvaly pobyt, co sa de facto v zahradnych chatkach vylucuje :-D ale inak suhlasim, na kataster portal. sk sa najde vela veci, aj to, ako je to tam vedene a ci vobec je na tom pozemku stavba ;-) a ak ano, tak ako velka... @caruzo19
Odpovedať
dakujem,nakoniec sme zistili ze supisne cislo ma(v pivnici bolo :-D ) ak je zahrada vedena na katastri ako "ostatne plochy" to v reale znamena co?
Odpovedať
no len aby v pivnici nebolo dalsich 10 tabuliek so supisnymi cislami. ci to co ste nasli patri k tej chatke zistite na tom katasterportali. ostatne plochy myslite na celej zahrade??? popravde by tam mal byt sposob vyuzivania pozemku - zahrady - ale v dnesnej dobe to nikto nekontroluje. som zvedavy ci niekedy pride taka doba ale asi nie :-D . ostatne plochy - no napr. ak by ste tam chceli cosi stavat tak nepotrebujete nic z pozemkoveho uradu /odnatie, suhlasne stanovisko/ , . pri zmene z ost. plochy na zastavanu staci totiz iba ohlasenie zmeny druhu pozemku na katastri. no a mozno este ma napada ze by moli byt ine dane za zahradu a ine za ostatnu plochu. ale to uz len tak triafam.
Odpovedať
no uz sme sa aj dopracovali k Lv,takze je to ta supiska,tak by to malo byt v pohode... len mi stale vrta va hlave preco je to ostatna plocha,ked je to zahradkarska kolonia...no zrejme tam kedysi bolo smetisko zeby? :-D :-D :-D tak to by bol ten lepsi pripad,keby to bolo tak,ze sa to len predefinuje na stavebny...ale zas,kto by odtial dochadzal do roboty 90km,zeano :-D pytam sa ako uplny laik,ked je supiska,tak je urcite kolaudacia,vsak? =-)
Odpovedať
no na LV v časti STAVBY musi byt ta stavba zapisana - na ktorej je parcele, jej supisne cislo, druh stavby. potom si treba pozriet na aktualnej katastralnej mape ci je na tej parcele aj zakreslena - moze mat bud samostatne parcelne cislo alebo je na tej zahrade /ost. plochce/ zakreslena tzv. zapparovou ciarou - ciara na ktorej je zlucka - take S cez ciaru. je dobre si este aspon od oka pozriet aky ma tvar v mape a aky realne vonku - ci k nej neni nahodou pristavena daka pristavba nacierno. ak je aj na LV aj na mape tak je vsetko vporiadku.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
ahojte, prosím o radu, kúpili sme záhradku ale chatka nie je zapísaná v katastri, môžeme ju dať zapísať? čo na to potrebujeme, na chatku nemáme LV ak by sme ju predávali, tak by si ju majiteľ mohol dať zapísať? ďakujem, na pozemok pod chatkou máme LV, chatka má 16m2.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Ahojte, chcela by som sa opýtať, kupovali sme unimobunku - s murovanými stenami a chceli by sme u použiť ako predajňu cca 16m2 alebo skladový priestor, potrebujeme k tomu stavebné povolenie alebo stačí na Obecný úrad podať Ohlásenie o drobnej stavby? dopredu ďakujem za odpovede :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?