Ako prepísať dom na oboch manželov?

Ahojte, chcela by som sa Vás spýtať, kde by som našla odpoveď na moju otázku, prípadne, či by niektorá z Vás nevedela poradiť... S manželom sme postavili dom, ktorý sme začali stavať už ako manželia, i keď pozemok, na ktorom stojí si manžel kúpil ešte za slobodna. Stavebné povolenie bolo tým pádom vydané na jeho meno (i keď už sme boli manželia) a vysvetlili sme si to tým, že sa stavia na pozemku, ktorý bol písaný len na neho. Terar ma však zarazilo, keď aj kolaudačné rozhodnutie prišlo len na jeho meno, to znamená, že celý dom je písaný len na neho... Čo s tým???? Človek nikdy nevie, čo ho čaká, zatiaľ dúfam, že bude všetko OK, ale kde mám istotu, že sa o rok, dva, päť niečo zmení, a budeme sa musieť rozviesť? Možno je pravda, že keď sme to nadobudli počas manželstva, tak to ide pol na pol, ale čo keď ho predtým stihne prepísať (napr. na svoju matku) a ja nebudem mať právo na nič... Ako je to možné, že ten dom je len na neho??? Kde sa mám ísť informovať??? Ano, mohli by sme ísť notárovi a spraviť prepis, príp. darovanie, ale prečo by som mala platiť notárom nie malé čiastky??? Vie niekto poradiť?
Odpovedať
Keď je už dom na liste vlastníctva - zistíš na katasterportal.sk a je tam len na manžela v 1/1, tak zmenu môžeš vykonať len právnou listinou (darovacia, kúpna zmluva).
Odpovedať
Pravne je to presne tak, ako pises, my mame podobnu situaciu. az nato, ze ja som sa bola informovat u notarky a ta mi povedala, ze pred kolaudaciou spiseme zapisnicu, kde bude prehlasenie, ze na dome sa podielali obaja mazelia a na kataster sa to prilozi a zapisu nas na dom oboch. Ak to uz mate zavkladovane na katastri, tak to uz neviem, ako riesit. ak to este nie je zavkladovane, tak navstivte notara, ktory vam urobi tu zapisnicu.
Odpovedať
Chybu ste urobili uz pri kolaudacii, ktora mala byt vydana na oboch kedze ste manzelia. Zapisanie rodinneho domu netreba riesit ziadnou pravnou listinou lebo dom postavili uz ako manzelia, cize na kataster dat ziadost spolu so sobasnym listom. Skusim pohladat ci najdem link priamo na stranke katastra ktory o tejto veci pojednava.
Odpovedať
alzbetae - nemas pravdu, je jedno, ci boli, alebo neboli manzelia, v tomto pripade je dolezite, kto je stavebnik. A kedze pravdepodobne koli jednoduchosti celeho bol stavebnik manzel - ako vlastnik pozemku, tak aj na LV zapisu jeho. Bez ohladu na to, ze sa na stavbe podielala aj manzelka. V tomto pripade je potrebne ist za notarom. aj ked sa to zda divne, ale je to tak..
Odpovedať
@extra1 je mi to luto ale ty nemas pravdu. Ak nieco napisem tak nestrielam slepymi a nezavadzam. Riesi to vyhlaska rieši vyhláška č. 79/1996 v § 38, odst.i Na vykonanie záznamu na návrh podľa § 34 ods. 1 zákona, ak právo k nehnuteľnosti vzniklo, zmenilo sa alebo zaniklo zo zákona, sú spôsobilé najmä i) vyhlásenie manželov s úradne osvedčenými podpismi, ak nehnuteľnosť nadobudnutá počas trvania manželstva je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov12) a sobášny list. Netreba platit ziadnemu notarovi za zbytocne zapisnice, darovacie zmluvy ... Raz ked to postavili ako manzelia tak je to v BSM. To ze stavebne povolenie bolo vydane iba na manzela na tom absolutne nic nezmeni. Jednoducho je to v BSM a hotovo. Len sa divim ze to micka riesi a cuduje sa ako je to mozne az potom co zkolaudovali a zapisali stavbu na katastry.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?