Ako je to s daňou zo zisku v tomto prípade?

Ahojte, prosím, vedel by mi niekto poradiť, ako je to s platením dane zo zisku pri predaji v tomto prípade? Chceme kúpiť dom, kde vlastníčka jednu polovicu zdedila od brata (bol vlastníkom viac ako 5 rokov) a druhú polovičku domu jej daroval otec. (nebol vlastníkom viac ako 5 rokov). Teraz chce dom predať, ale od zdedenia a darovania neubehlo viac ako 5 rokov. Ako by to prosím bolo s platením dane zo zisku? Z polovice zdedeného domu by platiť daň asi nemala, a z druhej polovice, ktorú jej daroval otec platiť daň asi bude, dobre tomu chápem? Ešte doplním, že cena domu pri predaji by bola rovnaká, ako hodnota domu, keď ho zdedila a získala darom. Ak by niekto poradil, budem veľmi vďačná 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@lillieen77 podľa mojej logiky, ak sa dom predá za rovnakú cenu ako za ktorú bol kúpený, tak sa daň zo zisku platiť nemá. Pokiaľ podedila od brata a od otca, tak je to priamy potomok, takže sa "neštartuje" tzv. 5 ročnica od znova. Toť môj postreh.
Odpovedať
@dominik_galaba ďakujem veľmi pekne za odpoveď, tu som si neni práve istá, či sa dá dať hodnota domu do nákladov, ak bol darovaný/dedený a nie kupovaný. Dedenie po bratovi je nepriame dedenie, tam treba asi dodržať dobu 5 rokoch (tak som sa aspoň teraz dočítala). A keďže otec daroval, nezdedila ( otec žije) tak tam treba dodržať tiež 5 rokov. Ale ak by sa dal dať dom do nákladov, aj keď nebol kupovaný, tak tam je to potom vyriešené a daň by sa platiť nemusela 🙂
Odpovedať
@lillieen77 ideálne zavolať uctovnicke, je tam dosť vysoká daň, to budeš mať najlepšie keď sa priamo informujes a budeš vedieť ako ďalej postupovať.
Odpovedať
mam rovnake info ako Dominik, pri dedeni 5-rocny casovy usek zacina plynut od zaciatku. Do nakladov je mozne dat vstupnu hodnotu nehnutelnosti, cize ak ju niekto kupil pred 10timi rokmi, tak kupna cena su naklady.
Odpovedať
Profilova fotka
@lillieen77 dedenie po bratovi je nepriame, tzn. tu treba dodržať 5 rokov, ak nie sú, tak sa platí daň a zdravotné odvody ak príde k zisku z predaja. Čo sa daru týka, tu je východzia pozícia to, či nehnuteľnosť otec kúpil alebo tiež získal darom a pod. Ak ju totiž kúpil a následne daroval, tak rozhodujúca je tu cena, za ktorú darca nehnuteľnosť nadobudol. Čiže ak kúpil on svoj podiel za napr. 50tis. a Vy ho za 50tis. predáte, tak nevzniká povinnosť dane. Ak ale predáte za 60tis. - tak tých 10tis. tvorí základ dane a viete si ho znížiť napr. o poplatky súdneho znalca za posudok, náklady katastra, náklady na nejakú rekonštrukciu a pod. Po tom bratovi je obdobné v tom, že v uznesení o dedičstve bude uvedená nejaká všeobecná hodnota nehnuteľnosti a táto je ako výdavok nadobudnutia, tzn. ak bude hodnota uvedená napr. tých 50tis. a za tých 50tis. predáte, tak nespadáte pod daňovú povinnosť. Ale ak by bola v uznesení o dedičstve cena jeho podielu na dome napr. 30tis. a predáte za 50tis., tak 20tis. tvorí daňový základ.
Odpovedať
@andreah25 Veľmi pekne ďakujem za vysvetlenie 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?