Digestor v pasívnom dome s odsávaním cez komín

Profilova fotka
Kto uz riesil v pasivnom dome digestor s odsavanim cez komin?
Odpovedať
1
2
@tomco V pasívnom dome nie je komín. Či?
Odpovedať
Profilova fotka
@dzusolm Nie je. Ale co s digestorom v kuchyni? Urcite to nemozem nechat vsetko (pri vareni) tahat do rekuperacie. Ja viem, ze mi tu budu radit digestor bez odsavania do komina, ale skratka ma to urcite nevyhody a preto by som radsej volil odsavanie cez komin. Len ako-to bude unik ako blazon. Nejaka plastova klapka tam nic neriesi-este to aj klepoce ked fuka vietor. Takze ?????
Odpovedať
@tomco Ja nestaviam pasívny dom, ale tiež som chcel digestorom ktorý odsáva pary von so spätnou klapkou. Ale po tom všetkom čo som o tom čítal tu na stránke a aj zo skúsenosti ľudí radšej zvolím digestor s kvalitnými filtrami bez vývodu mimo dom.
Odpovedať
@tomco recirkulacny digestor je asi fakt jedine riesenie kvoli unikom a vzduchotesnosti
Odpovedať
@dzusolm preco by v pasivnom dome nebol komin? to uz davno neplati. @tomco urcite recirkulacny digestor s velkym vykonom a kvalitnym filtrom. Aj my tak budeme mat. Tie mastne vypary by som do vzduchotechniky nepustala.
Odpovedať
@maminnka Ja som sa pýtal a nie tvrdil :) Ak áno tak potom na čo slúži?
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko Som rad , ze niekto znali veci chce prispiet do diskusie. Zopar veci ktore ma odradza na recirkulacnom je, ze ma vyssiu hlucnost a mansia ucinnost odsavania. Ta ucinnost sa da samozrejme dimenzovat-no je toprave na ukor uz spominanej hlucnosti. Aj ked toto riesenia ma samozrejme svoju logiku pri tomto type stavby.
Odpovedať
@tomco podla mojho nazoru kazdy digestor huci. Tie decibely vadia aj pri mensich vykonoch a aj pri vacsich. Ak sa chces nahanat za mensou hlucnostou, tak mozes ist aj cestou mensieho objemu vzduchu v kuchyni. Neviem, ci mas kuchynu spojenu s obyvackou alebo nie. Vtedy mozes dat menej vykonny digestor a teda aj menej hlucny.
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko Kuchynu mame solo. Mozno teraz budem odsudeny v radoch architektov a aj niektorych stavitelov ci tych co maju svoje predstavy o byvani-ale ja uz som byval aj v panelaku aj v dome a toto prepojenie na mna vzdy posobilo rusivo. Kuchyna nech je kuchyna a obyvack nech je obyvacka. Je mozno nieco na tom, ze ich spojenim vznika nadherny priestor ci vzajomne prepojenie clenov rodiny-ale tiez vznika pri vareni spusta zvukov a hluku, roznych pachov ...... no a ked niekto v obyvacke sedi-pozera TV, relaxuje ci nahodou necakane pride host je to rusive prostredie. Pisem za seba a svoje pocity takze ty co chcu oponovat-nech sa paci ale v inom fore. K veci pan architekt-asi uz mate aku taku skusenost. Je niektora s firiem na trhu takto verejne odporucenia hodna?
Odpovedať
Profilova fotka
@maminnka Co riesite vy cez komin?
Odpovedať
@dzusolm @tomco komin mame kvoli krbu
Odpovedať
@tomco aj my mame oddelenu kuchynu od obyvacky. Je to sice teraz taka moda spajat tieto dve miestnosti, ale ja v tom ziadnu vyhodu nevidim, skor naopak. Z rovnakych dovodov, o akych pises Ty.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@maminnka Na zaciatku sme tuto moznost zvazovali aj my s manzelkou-no nakoniec nam podla vsetkych faktov vyslo, ze nie. Trosku nas to chvilu mrzelo koli tomu pocitu - ale poriesili sme to biokrbom a s bioliehom. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
nejdem sice stavat pasiv, ale skusim sa k nemu aspon priblizit a otazka digestora ma ties dost trapi. chcem dostat prec pachy z varenia (hlavne s fritovacieho hrnca), ale nechcem si odvadzat teplo. rozmyslam, ze potiahnem samostatny vyduch/komin od digestora, ale v zimnom obdobi budem pouzivat uzatvorenu cirkulaciu a len pri extremnejsom vareni prepnem klapku do komina. v nevykurovacom obdobi necham klapku stale otvorenu, nech sa odsava len do vonku
Odpovedať
@kubo56 su take digestory, ktore kombinuju odtah von a cisto len recirkulaciu?
Odpovedať
Profilova fotka
neviem ci vsetky, ale digestor co mame teraz a aj ten predchadzajuci to mal tak, ze vo vnutry sa dala prepnut taka klapka podla toho ci mas komin, alebo nie. bud tlaci vzduch cez uhlikovy filter znova von, alebo do komina. len je potrebne zlozit taku mriesku od spodku digestora a dostat sa vlastne do jeho vnutra, ale je to velmi jednoduche. idealne by bolo najst digestor, ktory by mal uz na to ovladanie priamo na tele digestora
Odpovedať
@maminnka jeden poznám taký, čo sa dá napojiť na digestor priamo potom ešte Vent Axia http://www.vent-axia.com/range/hr205....
Odpovedať
@tomco @kubo56
Odpovedať
http://forum.tzb-info.cz/108952-rekup... RJ: http://www.prima-klima.cz/admin/admin... - str. 430, 440-445
Odpovedať
http://www.e-vetranie.sk/vx/rekuperac...
Odpovedať
@kominove_centrum Ale podla mna pokial komin nema doriesene nasavanie vzduchu tak to je iba polovicne riesenie. V krbe sa nekuri stale, t.j. ak prave tam nehori potom zrejme je tam nejaky odtah vzduchu z domu cez komin do exterieru....podla mna ak niekto do detailu riesi pri pasivnom dome vzduchotesnost, prave krb dosiahnute parametre znizuje. Ale ak aj toto je poriesene potom nie je problem. Ako je spomenute myslim ze v pasivnom dome staci krb na lieh.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Dakujem za odkazy Co sa rekuperacie tyka tak pokukujem po http://www.vetranie.sk/index.php?page... aj so spatnym ziskom vlhkosti.
Odpovedať
@oscipovsky krb na lieh je pekna vec, ale iba z dialky. Ja v dome proste chcem pocut praskajuce drevo, citit to teplo, svoj dom bez tepla z dreva si neviem predstavit... Pasiv-nepasiv, toto proste musi byt. @blacksr dakujem za tipy!
Odpovedať
Profilova fotka
@maminnka maminka :-( A to ja teraz si nemam dat take nieco? My sme to riesili tiez na zaciatku-uz som to niekde pisal,ale skratka finalny vysledok by bol, ze zakurim a otvaram okna. Su uz dnes v ponuke aj krbove vlozky s vykonom 4kW no ta cena (sa nechcem zabit). Takze preto aspon pre ten pocit ohna toto riesenie ;-) Ci??
Odpovedať
@tomco vzt to roznesie po dome
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr A ked nie tak roznesiem ja ju :-D
Odpovedať
@tomco aj my sme nad tym krbom na lieh uvazovali, kym sme to teraz nevideli na vystave. Bola som velmi sklamana, vobec sa mi to nepacilo. Ano, krby s malym vykonom su extra drahe... To uz je potom otazka, ci tym chces kurit, vtedy sa ta investicia oplati, alebo to chces pre ten pocit pohody, ako my, popr. ako zalozny zdroj tepla. Aj my momentalne zvazujeme... Ale jedno je uz iste, ze drevo bude.
Odpovedať
Profilova fotka
@maminnka Ako som uz pisal-nes dom to nepripusta ani ako nahradnu alternativu kurenia. A co sa ti nepacilo na tych krboch? Design?
Odpovedať
@oscipovsky @maminnka Biokrb je pekný a bez komína, to je pravda, ale treba pri návrhu vzduchotechniky rátať s vyššou výmenou vzduchu, kvôli spalovaniu kyslíka. Pre pasívny dom by mali 3kw, ktoré taký bežný biokrb dokáže poskytnúť, stačiť, ale je to tesnotka a ak chceme mať teplejšie, než 20°, alebo je fakt zima ako dnes... musí byť už pri návrhu, alebo kúpe krbu rátané s určitou rezervou. Komín v PD je z hľadiska vzduchotechniky problém, ale schiedel ponúka aj dvojprieduchový komín, kde jeden prieduch slúži na prívod vzduchu, alebo sa rieši prívod pod podlahou, vzduch pri takomto krbe nemôže byť nasávaný z miestnosti kvôli vzduchotesnosti. Potom je to už len na kvalite vyhotovenia, ale dá sa to urobiť dostatočne vzduchotesne. @tomco vzduchotesnosť nie je dôležitá len v zime, keď kúrime, ale aj v lete, kde relatívne chladný vzduch z interiéru nechceme vypúšťať von, pretože by sme ho museli nahradiť vzduchom z vonka. Vetrať samozrejme áno, ale kontrolovane v nevyhnutných množstvách. Okrem toho nejaká klapka vo ventilačke asi ťažko zabezpečí dostatočnú vzduchotesnosť, minimálne po čase a okrem toho je to ohromný tepelný most > možná kondenzácia... Do PD asi len s tým cirkulačným. Iste sa to dá aj inak, ale starostí je z toho viac ako úžitku podľa môjho názoru.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?