Aký je rozdiel medzi indukčnou a varnou doskou?

Profilova fotka
+ a -
Odpovedať
Skus polozit otazku este raz. Chces vediet rozdiel medzi Indukcnou varnou doskou a ...... akou? Na indukciu potrebujes hrnce s vodivym dnom a Indukcna hreje iba vtedy, ked na nu polozis hrniec. Kdezto vsetky ostatne varne dosky spotrebuvaju plyn, elektrinu stale pocas zapnutia.
Odpovedať
Tak skúsim. Na indukčnú nepasujú všetky hrnce. Proste pri kúpe hrncov a panvíc na indukčnú noste zo sebou magnet. Ak sa pritiahne ... kupiť. ak nie nekupovať indukčná varná doska sa ani len nezapne ak na nu dáte nevhodný hrniec. V tom je ten háčik. Nie je jedno na čom varíš na indukčnej. Plus indukčná spotrebuje len toľko kolko potrebuje....len tolko aký veľký či malý je hrniec...nič nad rámec neunikne... ň ak blbosť ospravedlňujem sa
Odpovedať
Profilova fotka
Zjednodusene povedane - indukcna varna doska vyzera rovnako ako sklokeramicka (alebo inak povedane elektricka varna platna. Rozdiel je v tom, ze zatial co sklokeramicka platna sa zahrieva a potom prenasa teplo na dno hrnca, tak indukcna doska sa nezahrieva. Zahrieva sa prave iba dno hrnca, (preto musi reagovat na magnet). Zahriatie dosky je iba teplom salajucim z hrnca. Z praktickeho hladiska: -na indukciu je potrebne vyberat riad (bud skuska s magnetom, ale lepsie odporucenie priamo vyrobcom - piktogram) - indukcia je rychlejsia - rychlo reaguje na regulaciu, ma vyssi vykon - rychlejsie vari, intenzita sa ovlada skoro ako pri plyne - ovela jednoduchsia udrzba (tym, ze sa nezahrieva platna, tak sa aj pripadne vyliate a zaspinene zvysky nepripecu a idu jednoducho zotriet. Cize oproti sklokeramike ziadne druhnutie pripalenej spiny. - bezpecnejsia pre deti (tepla je iba bezprostredne po zlozeni hrca a to iba priamo v mieste, kde hrniec stal. Po zlozeni hrca rychlo chladne). Z mojho pohladu same vyhody, jedinou nevyhodou je ten riad - ale uz teraz su takmer vsetky riady robene aj na pouzitie na indukcii. Vynimkou je sklo. To tam nepojde nikdy.
Odpovedať
dobre to tu dievcata napisali. V tej suvislosti som chcela este upozornit, aby sa ti nestalo tak, ako mne, ze ked som sa rozhodovala pre indukciu, tak som hned kukala, ze ci tie moje hrnce budu ok. Mam Tescomu Tulip - hrnce ale kupovane postupne v priebehu rokov. Ake bolo moje prekvapenie, ked som zistila, ze tie najnovsie su sice na indukciu ok, ale dva najstarsie, co mam, tie veru ok nie su :-S Takze si treba dat ozaj pozor a skusat to s tym magnetom.
Odpovedať
Profilova fotka
No už to na hrncoch a panviciach aj píšu či sú vhodné na indukciu, ja som kupovala podľa toho a jednoducho to zistíš aj tak, že majú hrubé dvojité dno, také sú vhodné všetky..
Odpovedať
aj ja mam tescomu a maju hrube dvojite dno a neni su vhodne na indukciu tak toho by som sa nedrzala ;-)
Odpovedať
caute fesandy, co sa tyka fyzikalneho popisu zvladli ste to skvele. Par praktickych postrehov. My mame indukciu a sme velmi spokojni. Vari sa na tom tak pohodlne ako na plyne a ma to vsetky prakticke vyhody sklokeramiky + ovela menej sa spini ako klasicka sklokeramika (na sklokeramike sa mozu zvysky jedla pripalit na dosku, potom to treba odskrabovat - riziko poskodenia. Pri indukcii sa to nestava, pretoze ma samotna doska ovela nizssiu teplotu. Co sa tyka hrncov, u nas isli vsetky, este aj stare smaltovane od starej mamy. Jediny problem je hlinik a sklo teda nevodice, ale hlinik tiez nie je najzdravsi.
Odpovedať
A aký mate názor na spotrebu? Ja som počula názor,že aj tak je najlacnejšie varenie na plyne,čo Vy na to ? Je to niekde ,nejakou štúdiou potvrdené ? dakujem za odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte...ohladom varnych dosiek mam aj ja jednu otazku a nechcem zakladat novu temu, nakolko tato sa mi zda celkom vhodna. Hladala som na nete varnu dosku - ale ja chcem plynovu - ale to nieje podstatne...ale videla som tam moznosti , kategorie -1. samostatne a 2. pre kombinaciu... nechapem aky je v tom rozdiel. To ked si kupim tu druhu moznost, tak k tomu bude aj rura a na tej varnej doske budu nejake ovladcie prvky pre tu ruru, alebo ako? ruru chcem zabudovat inde,nie pod dosku.Aku dosku mam vybrat? dufam ze sa nepytam blbost. dakuem-
Odpovedať
Profilova fotka
anavila - pre kombinaciu, znamena, ze sa k tomu da dokupit aj rura, a maju spolocne ovladanie, ale myslim ze ovladacie prvky su opacne ako si pisala, ze ovladanie je na rure aj pre varnu dosku
Odpovedať
....indukčná varná doska je taká rýchla že pokiaľ si na ňu zvykneš niekoľko krát ti niečo prihorí /tak ako mne..../a možno aj nie.....indukčná varná doska nie je dlho horúca,pretože hneď ako zložíš hrniec z plochy a prerušíš kontakt hrniec+varná plocha netvoria už magnetické teplo .......potrebuješ si zakúpiť hrnce s kovovým dnom.....má menšiu spotrebu energie,ale zas nečakaj zázraky /podľa test magazínu ušetríš pri varení na indukčnej doske cca 5 eur ročne/..... no a v konečnom dôsledku ja indukčná doska super vec........vôbec neváhaj a neporovnávaj neporovnateľné..... ;-)
Odpovedať
my sme tiez vahali medzi indukcnou a sklokeramickou a nakoniec sme upustili a kupili sklo keramiku. Zalezi dost na znacke lebo lacna indukcna je horsia ako drahsia znackova sklokeramika. ano reklamy su sice pekne, rychlejsie zohreje, uspornejsia, rychlejsie vychladne ale v skutocnosti to prave tak az nie je. kvalitna indukcna zacina nad 700€ co je dost zbytocne na zohrievanie pripadne varenie. tak je to aj zo vsetkou elektronikou, ludia vyhladavaju len to najlepsie a aby to malo najviac funkcii a v skutocnosti budu pouzivat najviac 2-3 funkcie. u kamarada som bol dost sklamany s indukciou o proti tomu co bolo vyspevovane v katalogoch. o moc rychlejsie zase nezohriala a ked bola zohriata tak vychladla skoro rovnako ako sklo keramika.
Odpovedať
Článok sa načítava...
erika, rozdiel ti vysvetlovat nebudem - uz to spravilo vela ludi... Len vlastna skusenost - nesuhlasim s janomichalom... Mala som sklokeramicku dostku , teraz mam indukciu - mam male dieta a je fajn ze ked sa doktne hned vedla hrnca tak ta plocha nie je horuca, horuce je len to kde stoji hrniec - urcite sa vychladi omnoho rychlejsie ako sklokeramicka - ked varim vo velkych nadobach tak mi to vobec nevadi - zohrieva sa cela nadoba a nielen vyznacena plocha na doske... Ja som inak riesila trojkombinaciu - aj miele aj bosch maju dvojplatnickove programy - ja som si vybrala plynovu dvojplatnicku ( kvoli cine, flambovaniu a tak. ), lavovy gril a indukcnu dvojplatnicku ( vytvara to 90tkovy rozmer a vari sa natom super - skombinovat si to mozes podla svojich preferencii... uberat, pridavat:-) je tam napr. aj zohrievaci diel, fritak a ine zabudovatelne diely )
Odpovedať
@dai aku dosku mas presne myslim typ a znacku?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@andrejkam "....indukčná varná doska je taká rýchla že pokiaľ si na ňu zvykneš niekoľko krát ti niečo prihorí /tak ako mne...." Ahoj, my sme si tiež kúpili indukciu a nevieme prísť na to, ako správne variť? Máme iba staré hrnce, ktoré sme odskúšali magnetom. Stále sa nám čosi pripáli a tak skúšame iba stupne do tri. Existuje niekde návod, ako variť na indukcii? Aby sme sa vyhli ďalšiemu experimentovaniu. Vďaka za každú odpoveď.
Odpovedať
Janomichal nemas pravdu, to co si popisal ze je uvedene v reklamach PLATI. Ja som dokonca zohnala hrniec na syrove fondue vhodnu na indukciu ;-) Ako je tu vsade popisane same vyhody, jedina nevyhoda nemas tak dlho zostatkove teplo ako pri sklokeramike,ale zasa mas rychlejsie a to ovela vsetko zohriate. http://domacnost.sme.sk/c/3194746/ind...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Profilova fotka
kočky ako zistim či hrnce čo mam doma su vhodne na indukcnu varnu dosku? len magnet prilozim na dno? a ak chyta tak su vhodne? ups, som si az teraz vsimla ze som v otazke a nie diskusii tak ak viete poradit, prosim do IP vdaka
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
plyn plyn plyn. indukcna len problemy
Odpovedať
uhlerado...indukčná, indukčná, indukčná-plyn len problémy to som napísal ja... tinika..áno priložíš magnet a zistíš či je vhodná na indukciu,ak drží magnet tak áno ak nie existuje v domácich potrebách tkvz. adaptér a ten Ti pomôže používať aj hrnce nie určené na indukciu.. ;-)
Odpovedať
Ja som mala plyn, a chcela som zostat pri plyne, ale kamos ma ukecal na indukciu a uz by som veru nemenila. Mam tuto dosku Electrolux: http://www.senton.sk/e-5453-electrolu... Kupovala som v 11/2015, takze neviem, ci este presne ta sa da bezne kupit, ale je fantasticka! Ma to strasne vela vyhod, o nevyhode zatial neviem. - Velmi ocenujem, ze nie je cela rozpalena, mala ked so mnou vari, tak sa kludne oprie ruckou a nepopali sa. - Dotykovy displej sa da blokovat, - casovac je nastavitelny pre kazdu platnu a zaroven sa daju nastavit aj vsetky naraz, - lava strana sa da prepojit a mozte tam dat aj tri-styri mensie hrnce, pricom sa zohrieva vzdy len plocha pod hrncom - resp. pri indukcii sa zohrieva len hrniec, lebo sklo pod nim sa hreje len z tepla hrnca vlastne. - Aj ked nieco vykypi, nikdy sa to nepripali o dosku, velmi jednoducho sa udrziava cista - stupne su plynule regulovatelne, t.j. ziadne + - znamienka, ale tuk rovno na pozadovany stupen - teplota reaguje rovnako, ako pri plyne - t.j. v okamihu sa teplota zvysi, alebo znizi, nie ako pri elektrickej, ze to trva, kym sa teplota "stiahne", t.j. znizi - konkretne moja sa mi paci aj dizajnovo (ale kolko ludi, tolko chuti :) ).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ahojte, cize nevyhoda sklokeramiky je, ze pali po celej ploche, ked sa vari? Dobre som to pochopila? A ze sa kvoli pripeceniu horsie cisti? Cize ked budem varit na zadnom okruhu, bude palit aj cely predok dosky?
Odpovedať
Profilova fotka
Pri sklokeramike ti musí najskôr nahriať výhrevné teleso, potom sklo, na ktorom je hrniec a až potom sa nahrieva hrniec. Pri indukcii sa nahrieva hrniec hneď. Predtým sme mali plyn, teraz máme indukciu, svokra má sklokeramiku. Nemenili by sme tú indukciu. Máme Ikeu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
@nelita02 nie, sklokeramicka doska nepali po celej ploche. aj pod tym sklom su nejake platicky. hreje len ta, ktoru zapnes. Nevyhodou je to, ze sa musi najprv zohriat platnicka, ktora zohreje sklo, ktore potom zohreje dno hrnca (dlho trva, plytva energiou). Ak tam nejaky hrniec das. Ak nie, platnicka a sklo sa zohreje aj tak. Indukcna varna doska sama o sebe nehreje. Ked ju zapnes (platnicku pod sklom, na ktorej ides varit), tato zohreje rovno dno hrnca. Ked dovaris, bude horuce aj sklo pod hrncom, ale to preto, lebo tam stal horuci hrniec a sklo sa zohrialo od neho, nie naopak. Ked tam nedas hrniec, mozes zapinat kolko chces, hriat to nebude. Co sa cistenia tyka, hladke sklo (u oboch typov varnych dosiek) sa vo vseobecnosti cisti pomerne lahko. Ked tam nechas nieco vykypiet a zaschnut, ako to obycajne robim ja, ide to trochu tazsie, ale tiez to nie je ziadna katastrofa :-D
Odpovedať
len to názvoslovie jednotlivých druhov je nesprávne, dnes môže byť sklokeramická platňa pre všetke druhy, ak poviem len sklokeramika , neviem konkrétne ktorá to je 1. sklokeramická platňa ohrieva platňu el. špirálou, vylepšila sa tak klasická stará s platničkami, má rovnú plochu, jej výhoda je pulzný ohrev,šetrí tak energiu, udržuje rovnakú teplotu keramikou, sklo zabraňuje navlhnutiu keramiky, jej účinnosť pre varenie je 50%, ostatných 50% energie vykuruje okolie, nestratí sa tak žiadna energia, 2.indukcia sa objavila takmer ihned, tiež má platňu zo sklokeramiky no ohrieva sa len feromagnetický materiál vírivými prúdmi , účinnosť pre varenie 60%, ostatok energie vykuruje, jej výhoda je rýchlejší ohrev pre vyššiu účinnosť i vyšší výkon pre uvedenia vody do varu, následne je čas varenia rovnaký sklokeramická platňa je ohrievaná i plynom
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?