Zlý ťah komína - kachle dymia

Dobry den, chcel by som sa opytat co sposobuje zly tah komina (dym ide do vnutra domu), hlavne, ked fuka od severnej strany. Komin je novy, ale je postaveny vedla domu zo severnej strany (vid obrazok), priblizne 6,5m vysoky (priemer 160mm), nad hrebenom domu asi 20-30 cm, kachle 8kW (150mm). Je na nom aj otocna hlavica (kohut). Bola na nom aj nerez strieska, ale problem bol rovnaky. Myslel som, ze ho chladi, ale kurili sme cely den a ked prisiel vietor od severu tak prestal tahat a dym tlaci do vnutra. Je nejaka moznost to vyriesit okrem novej stavby komina? Je tam nejake prudenie vzduchu do komina? nerozumiem tomu. dik za pomoc.
Odpovedať
Ahoj, JA mám šídel komín, 6,5 metra vysoký krbové kachle mám 8 kw, ale taký problém nemám ako ty ..... skôr mam velký tah, musím ho skrtit,,,, máš zateplený ten komín ? je nový či starý ? šamotová vložka by sa mala zatepliť ! Robo
Odpovedať
ahoj, je komplet novy, aj zatepleny nobasilom jak ma byt.
Odpovedať
20-30 cm nad strechu je dosť málo... Podľa požiarnych predpisov to je minimálne pol metra!!!... Skús provizorne nadstaviť komínovú rúru kľudne aj o meter a keď to pomôže, nadstavíš celý komín.
Odpovedať
castokrat vidim, ze nove domy maju na sikmej streche komin aj menej ako pol metra. moj je dobrych 2,5m nad strechou. akurat v rovine so stitom je to asi 20-30cm ako je na obrazku.
Odpovedať
Profilova fotka
Komín vzhľadom na predpisy je v poriadku-i výškovo. Problémov bude asi viac než jeden. 1.Ak sa problém vyskytuje len keď vietor fúka cez strechu tak by skutočne mohlo pomôcť nastavenie komína. I keď je podľa noriem v poriadku. V normách nie sú obsiahnuté úplne všetky možné situácie. 2. Máte zabezpečené vetranie počas kúrenia? Stačí mikroventilácia a malo by byť otvorené na tej strane odkiaľ fúka. Tiež by v tom čase namal bežať digestor. 3. Komín je s vložkou (keramickou, antikorovou a pod.) alebo je to tehlový komín dodatočne zateplený - to má takisto vplyv na ťah. Z toho čo Ste uviedli mám pocit že komín je poddimenzovaný - aký je priemer komína?
Odpovedať
okna samozrejme otvarame ked rozkurujeme a ked fuka od severu. digestor nemame. komin betonovy, nobasil a samot vlozka. ako som uz spominal ma priemer 160mm. prikladam zive foto
Odpovedať
Profilova fotka
Obávam sa že priemer 160 je na krbové kachle málo - štandardne sa používa 180-200mm. Pozrite sa do sprievodnej dokumentácie kachlí aký ťah (v Pa) výrobca požaduje, Tento komín by dobre fungoval napr. s kotlom UK do 24 kW ale na krbovú vložku to nemusí stačiť aj keď je to len 8kW. Ešte sa pozrite či má krb odnímateľný deflektor.Ak áno tak skúste zakúriť bez neho-zmenší sa odpor ale zvýši spotreba. Ak ho nemá potom musíte prikladať len na žeravé uhlie-nie plameň. Ak ani toto nepomôže zostáva len nadstaviť komín alebo použiť komínový ventilátor. Fotky potvrdil moje tvrdenie v predošlom príspevku-je postavený v súlade s normami. Výškvo dokonca nad minimálnu dovolenú výšku. Problém bude v tom priemere. Alebo v spotrebiči.
Odpovedať
Profilova fotka
Mám krbové kachle Jotul F8 priemer vložky 180mm a v absolútnej pohode utiahnu kachle.Smrad cíťiť len vtedy keď už v nich horí tak že nadskakujú.Mne sa tiež zdá ,že tých 160mm môže byť málo.Môže byť aj zlý ťah ,alebo zlé vyhotovené napojenie komín - kachle.Zle utesnené vymetacie dvierka(mali by mať tesnenie).
Odpovedať
Zdravím... V prvom rade by som premeral účinnú výšku komína, ktorá by mala byť min. 3,5 m., či nie je náhodou nedostatočná... (ale to asi nebude váš problém).... V druhom rade je dosť možné, že ten komín je príliš vysoký. Ono je síce pravda že ten komýn by mal končiť ned úrovňou hrebeňa strechy, ale nie v tomto prípaďe. Ak je komín vzdialený viac ako 1,5m od hrebeňa tak by mal končiť pod úrovňou hrebeňa strechy... @romiksk
Odpovedať
@behro co je to ten deflektor? pomohlo by nainstalovat nejaky externy privod vzduchu do kachli ked maju na to otvor vzadu? komin taha dobre ked fuka z ostatnych stran.
Odpovedať
@romiksk však jasné, že keď tam je ten otvor, tak tam musíš napojiť externý prívod vzduchu. a 160 mm priemer, tak tam nemusí byť problém, však to ti musí uviesť výrobca aký priemer komína Prikladám foto jedných nádherných kachlí, priemer komína 160 mm. (3600,-€)
Odpovedať
tak to som nevedel...ako som spominal, skusim navysit komin o meter dymovodom + ten privod. kachle mam tieto http://www.thorma.sk/krbove-kachle/la...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@romiksk Deflektor je spravidla kovová platňa umiestnená v spotrebiči pred dymovým hrdlom a má za úlohu rozraziť plamene a spomaliť tok plynov, tak aby zostávalo viac tepla v spotrebiči. Môže byť odnímateľný, pevný alebo žiadny. Prístupný je cez prikladací otvor. Niektorí ľudia si mýlia pojmy a zamieňajú komín (vertikálna,spravidla murovaná konštrulkcia) s dymovodom (prepojenie kotla a komína plechovou rúrou). Ani náhodou totiž neznamená že ak má spotrebič vývod napr. 160, potom aj všetko ostatné má mať takýto priemer. Tieto veci sa posudzujú podľa požiadavky výrobcu na ťah v dymovom hrdle. A podľa toho sa navrhuje priemer prieduchu vzhľadom na výšku komína (navzájom to priamo súvisí). A čo sa týka dodatočného, resp.samostatného prívodu vzduchu. Táto inštalácia nie je povinná. Má síce za následok trvalý prívod vzduchu k horenisku, ale zase nespotrebúva vydýchaný vzduch v miestnosti, takže je nie som prívržencom tohoto riešenia. Ak komín neťahá len za vetra z určitého smeru potom pravdepodobne dochádza k tomu že v byte vzniká následkom vetra podtlak a dym samozrejme ide vždy tou ľahšou cestou. Váš komín je ale z tohoto pohľadu postavený správne. Ešte raz pripomínam že otvory (okná,dvere apod.) na záveternej strane by mali byť zatvorené a náveternej (severnej)pootvorené. Ak ani toto nepomáha,skúste to dodatočné privedenie vzduchu. Ak ani to nepomôže, potom zostáva už len zvýšiť komín alebo použiť ventilátor.
Odpovedať
@behro asi bude potrebne urobit ten externy privod, pretoze my nemame ziadne okna zo severnej strany. vdaka za pomoc
Odpovedať
Profilova fotka
@romiksk citam v tvojom prispevku : " okna samozrejme otvarame, ked rozkurujeme" A sme doma.... Ked otvaras kozub, piecku, je jedno ci rozkurujes, alebo prikladas ohen, nikdy nesmies mat prievan, otvorene okno a pod. lebo tah z prievanu, alebo z okna prehluší tah komina !!!! potom dym ide dnu.. A samozrejme, ak mas otvor na externy vzduch, treba ho tam priviest.. Okrem toho, ked silno fuka, vtedy byva horsi tah, je jedno ci zo severu, alebo z inej strany, tak isto ked je nizky tlak...
Odpovedať
Profilova fotka
ine je vetrat pocas kurenia a ine mat otvorene okno pocas otvorenia kozuba.... aby som bola presnejsia... Pocas kurenia treba mat do miestnost privod vzduchu hlavne ak nemas externy privod, lebo vzduch v miestnosti sa rychlo spotrebuje ( kyslik) a to nem dobre.. preto treba obcas vetrat, alebo tak....ale vzdy pri otvorení kozuba, piecky,okno zavriet . Ten komin rozhodne nie je nizky, my mame mozno aj nizsi a kurime krasne bez dymenia... mozno vam pomoze ten ext. privod. Este sa spytam dolezitu vec - piecku ste si instalovali sami, alebo vam veci okolo toho robil skuseny krbar s referenciami?? lebo aj tam moze byt problem
Odpovedať
Profilova fotka
ale 16cm je dost malo na komin :( teraz citam, ze mate len tolko.. preco?
Odpovedať
@katrin21 instalovali sami...co sa da pokazit na instalacii piecky do komina? ved sme dodrzali vysku dymovodu a dali jedno koleno + 1m dymovodnu ruru. 16cm nam poradili v Tuma kominoch ked sme im povedali ake mame kachle. prievan nerobime...otvarame len jedno max 2 okna len v jednej miestnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@romiksk Ten externý prívod to pravdepodobne vyrieši, pretože bude na náveternej strane. Po jeho montáži by mal byť vzduch v miestnosti nezávislý od vzduchu v horenisku ale aj tak nezaškodí ak pred prikladaním na pár sekúnd otvoríte okno na zrovnanie tlaku vonku a vnútri. To už vyskúšate sami po namontovaní či to treba je alebo nie. Zaujímalo by ma či sa to podarí. Bol by som rád ak by Ste mi dali vedieť výsledok. Želám úspech.
Odpovedať
tak to som zvedavy aj ja...boli tu predtym dva kominy, jeden u susedy a problem bol rovnaky u oboch.
Odpovedať
Profilova fotka
@romik, daj mi fotku z interieru, hlavne kachle+dymovod.
Odpovedať
Profilova fotka
@behro @romiksk pred prikladanim moze, ale dolezite , aby potom to okno zavrel skor, ako otvori dvierka na kozube.... Romiksk, nuz, vsetko sa da pokaziť.. toto nie su banality, to je ohen v dome... tam sa neoplati hrať sa na kutil s.r.o.
Odpovedať
@romiksk aky mate teren zo severnej strany?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je okno z náveternej strany alebo neutrálnej, potom môže byť otvorené aj stále. Na záveternej to je problém. Ja mám doma prívod vzduchu vyriešený cez digestor v kuchyni (keď nebeží,samozrejme, stačia tie netesnosti ktoré klapka má) a nemám žiaden problém. Digestor je vyvedený cez stenu v závetrí domu.
Odpovedať
@mgx prikladam foto
Odpovedať
@spiderhst teren je rovina...vsade okolo su len polia...ziadne zastavby
Odpovedať
@behro mate nejaku radu ako najlacnejsie vyriesit ten externy privod vzduchu? nebude to moc kondenzovat a chladit?
Odpovedať
Profilova fotka
@romiksk co je za tou stenou? ved ak som si dobre vsimla, komin ide na obvodovej stene domu, takze ext. privod vzduchu by mal byt jednoducha zaležitosť, teda dobry kurenar by nemal mat problem.. Ide o vyvedenie rury , otvoru von... existuju na to aj mechanizmy uzatvarania, ak sa bojis fukania chladu dnu ... Kondenzovať by tam hadam nemalo nic, aj ked neviem, ine je mat obstavbu a ine mat piecku... ale snad ti niekto poradi...
Odpovedať
Profilova fotka
@romiksk - na tvojom dymovode (pravdepodobne aj komine) vidim nasledovne problemy: - dymovod - namiesto sopucha 45st. a nerezoveho dymovodu je pouzity 2x uhol 90st. Pri tejto kombinacii samotovy komin (velka tepelna kapacita) a relativne slabe kachle s dymovodom s DN160 to funguje ako popisujes. Skusil by som nasledovne: - zalepit spoje na dymovode vzduchotesne teploodolnou hlinikovou paskou + vykurovaci test - nadstavit skusmo komin 1m rurou alebo - vymenit dymovod za nerezovy + realne zvazit vymenu za 2x 45st. kolena Zaroven si mozes nechat premerat tah komina, ci je aspon 10 Pa. Ak chces zistit, ci pomoze externy vzduch, tak skus pocas problemovej situacie nechat otvorene okno, aby si presne zistil, ci je problem s malym tahom (komin) alebo nedostatkom o2 na horenie (externy vzduch).
Odpovedať
@romiksk ak som spravne pozeral tak mate na komine nadstavec. ;-) Uz len stoho dovodu by vam nesmelo fukat do komina a uz vobec nie ze sa vam bude dym tlacit dovnutra. Skontrolujte ten nadstavec na komine ci sa spravne otaca zo smerom vetra.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?