Par otazok ohladom precerpavacej kanalizacii

Zdravim strechaci. Je tu nejaky skuseny "kanalizator", ktory by mi poradil ohladom riesenia mojho odpadu? Situacia je taka ze mam 140 m dlhy pozemok, na jednej strane je stary dom pri hlavnej ceste, vo dvore je aj revizna sachta pre existujucu kanalizaciu stareho domu. Ja vsak idem stavat dom na opacnom konci pozemku cca 120 m od spominanej sachty. Pozemok je takmer rovinaty, je tam asi maly spad smerom od stareho domu k novemu. V projekte mam navrhnutu gravitacnu kanalizaciu z domu do zbernej nadrze a v zbernej nadrzi ma byt cerpadlo s drvicom, ktory bude tlacit splasky cez cca 100 m potrubie - HDPE 63/3,8 PN10 do reviznej sachty pri starom dome. Moje otazky su: 1. Malo by byt potrubie nejak spadovane? Musi byt spad stale konstatny - presny? myslim tym to ze nakolko to moze ist "hore-dole" kvoli nepresnemu vykopu atd. 2. nebude sa potrubie upchavat, ked ma priemer iba 63 mm? Niekde som dokonca cital ze staci 50 mm. Ake su s tym skusenosti? 3. Je potrebne mat na tomto useku nejake revizne sachty? V projekte nie su navrhnute. 4. Ak je tam naozaj maly spad smerom od stareho domu k novemu,ma zmysel dat na zaciatok hadice spatnu klapku, aby z hadice nepretekala voda naspat do zbernej nadrze? Mam to tak navrhnute aj v projekte. Nesposobi to potom upchavanie? Mate s tym niekto skusenosti? Toto riesenie bude urcite dost drahe, ale uprednostnujem ho pred zumpou, kedze tu by bolo treba kazdy mesiac-dva vyvazat a nechce sa mi za to vyhadzovat viac penazi ako za kurenie celeho domu. Jedine keby s tymto riesenim boli zle skusenosti - ze by bolo velmi poruchove. COV v nasej obci neschvalia kedze mame kanalizaciu. Dakujem za vase rady.
Odpovedať
1. z podstaty nemusí (tlakovka funguje v protispáde) konštantný spád nemusí byť, je dobré, keď je jedným smerom kvôli prípadnému vypúšťaniu, bez prefukovania ak sa podarí. 2. ak bude správne zhotovené tak určite nie. 3. hádam projektant vedel čo projektuje :-) 4. má a nespôsobí. na juhovýchode existujú celé obce kde je tlaková kanalizácia. Nie si jediný s takým riešením. Alternatívou je gravitačná kanalizácia s prečerpávacou šachtou, ale ktoré riešenie je lepšie a lacnejšie som nikdy nezisťoval aj keď si myslím, že to druhé ale nemusím sa mýliť :-)
Odpovedať
@slavoslav Dakujem za odpoved. V nasej obci je gravitacna kanalizacia a moja pripojka nebude tlakova ale gravitacna (z domu) s precerpavacou sachtou. Splasky budu precerpavane do sachty pri starom dome a odtial len gravitacnym spadom do obecnej kanalizacie. Sorry ak som to nenapisal jasne.
Odpovedať
Tak ale ten projekt hovorí niečo iné. Potom treba od prečerpávačky použiť PVC 160 so spádom okolo 3% (treba vypočítať podľa výškových pomerov od vyústenia z prečerpávačky po zaústenie do zberača .
Odpovedať
Profilova fotka
@raymon88 Zberná nádoba pri dome by mala mať možnosť zachytávania tuhých predmetov a nornú stenu. Potom na prečerpávanie stačí kalové čerpadlo za 80€, kovová kostra a obežné koleso, ale fungovať to bude aj s čerpadlom za 30€. Spätná klapka nebude fungovať, zachytáva sa v nej vláknitý materiál. potrubie stačí Ms 40, PE spád by som rozdelil na dve strany, niečo sa vráti do nádrže, niečo vytečie do šachty. nezámrzná hľbka nie je potrebná, takže rchol môže byť v hľbke 60-70 cm.Celé to môže bez výkopu stáť 800€, keď na zber použijete plast kontajner, tak 500€
Odpovedať
@jan45 Mate s tym skusenost ked tvrdite ze staci aj 40 mm potrubie? Nebude sa vo vnutri potrubia usadzat material? Mimochodom, v projekte mam navrhnutu prefabrikovanu nadrz s instalovanym cerpadlom zn. Grundfos, cela sranda stoji 2500 eur, ale to som uz davno vylucil. Mohli by ste mi poslat nejaky link pre tu zbernu nadobu a cerpadlo, ktore by tam bolo vhodne, nech si to viem lepsie predstavit? Dakujem za rady. @slavoslav Bud som ja nepochopil Vas alebo Vy mna. Z domu (6 uholnikoveho) ide gravitacna kanalizacia do PS. Tam je cerpadlo, ktore tlaci splasky cez 100 m potrubie (mierne hore kopcom, mozno o 1 m) do ŠK pri starom dome a z SK ide uz gravitacna kanalizacia do obecnej gravitacnej kanalizacie. Takze ja potrebujem precerpat tych 100 m a potom to uz samospadom tecie dalej. Os PS do SK sa to NEDA vyspadovat, lebo dno SK je vyssie ako PS.
Odpovedať
Profilova fotka
@raymon88 teraz som dokončil koreňovú čov, kde sa prečerpáva zo zbernej nádoby do kčov 63m, potrubie je ešte tenšie. Je tam 1000W čerpadlo hecht, problém bol, že je to na rovine a spád sa nedá dosiahnuť. Zberná nádrž bola robená na mieru pre úzky pozemok. Ale robil som pred piatimi rokmi čov, kde je vzdialenosť 32m a prečerpáva sa potrubím 40mm s prevýšením cca 2m, bez problémov.
Odpovedať
@jan45 Aha, tak skusenosti su take ze to pojde bez problemov. Este by ma zaujimalo, ako by mala vyzerat ta prepazka, je to sito, alebo plna doska?A co s tuhym odpadom? To potom treba vyberat po urcitom case, nie? To by sa mi zrovna moc nechcelo :-) Dakujem za odpovede
Odpovedať
Profilova fotka
@raymon88 zachytávanie tuhého odpadu sa robí v prepážke s nádobou pre pohodlnekšie vyberanie. Stane sa, že sa vyleje pri zmývaní podlahy handra, niečo spadne do misy WC, cez umyvadlový sifón toho moc neprejde, ale náušnica áno. To sa dá vybrať. Ostatné látky sú rozložiteľné a postupne sa vyčerpajú.Vrstva pod čerpadlom sa nemusí nechať vysoká a potom to čerpadlo vytiahne všetko.
Odpovedať
ja mam sice len precerpavacku grundfos sololift v dome za stenov mam do nej zaustene WC vanu pracku dres umyvadlo a tlaci do výsky cca 2,5m a dlzkovo do cca 5m a mam ju priblizne 3 roky a funguje skvelo a vývod je asi len cez 25mm rurku len treba brat do uvahy fakt aj to ze clovek nieco splachne zahodi a cerpadlo sa pripcha na cistenie mne takro synator splachol dku handru to bolo radosti vycistit to zienka ani pri mne nebola lebo by sa po ... :D ale podarilo sa vycistit a funguje dobre mna tato stranda stala cca 400€ a mal som tiez obavy o fungovanie ale zatial len ten jeden problemik a do r... nie este ich par bolo ked mi tatko vypol precerpavacku z elektriky a ked nesla elektrika a doma sa isli vy .... :D
Odpovedať
@raymon88 potom platí príspevok 1 :-)
Odpovedať
@jan45 Hm, stale si to neviem prestavit tu prepazku s nadobou, taku, aby sa tam nezachytavali h***a, ale iba tvrde predmety, mozno keby vidim schemu alebo fotku, tak mi to je jasnejsie. Mam este druhu otazku. Okrem kanalizacie budem tahat aj dalsie inzinierske siete - vodu z vodarni (HDPE25-32 mm), vodu zo studne (HDPE 40mm), a aj elektrinu. V projekte mam vyznacenu vzdialenost 1 meter medzi kazdou zo sieti, to znamena ze by som mal kopat 3 ryhy (studnovu vodu nemam v projekte). Myslite ze by sa to dalo narvat aj do 1 sirsej ryhy (40-50 cm)? Ake su nebezpecenstva, resp. dovody preco to tak nerobit? Je potrebne mat hadice odkryte ked sa bude robit tlakova skuska alebo ich mozem uz teraz zakopat, hoci budu napojene az o 2-3 roky? Ide o to ze elektrinu chcem uz teraz potiahnut na miesto stavby a ked uz bude vykopana ryha, tak by som tam dal aj ostatne hadice a vyriesil to vsetko naraz.
Odpovedať
Zdravím, prečerpávačku mám aj ja, nakoľko mi gravitačná nevychádzala. Zhotovoval som ju svojpomocne po vzore prefabrikovaných plastových. Za domom mám vybetonovanú šachtu, ktorá slúži ako obslužná, v jej dne je zaliaty 200 l plastový sud. Doňho je vyvedené potrubie z domu. Čerpadlo som kupoval origo do prečerpávacích staníc, kovové s oceľových rezacím nožom. Netreba žiadnu prepážku, čerpadlo spoľahlivo rozseká aj handru, aj náušnicu.... Tlačí cez spätnú klapku mierne hore kopcom cca 20 m cez 2" HDPE. Plavákový spínač na čerpadle som odstavil a zakúpil som hladinový spínač so sondami. Trošku som laboroval s umiestnením a uchytením sond, a zatiaľ všetko funguje bezproblémov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?