Odvedenie vody z pozemku

Dobry vecer prajem, chcel by som pomaly pripravit pozemok na „stavbu“, minuly rok sa nam podarilo spravit rovinu, zistili sme ze je to tam il. Teraz chceme vyriesit odvedenie vody z pozemku kde bude chata. Jednak pritekajucu vodu z pola/pasienku a jednak aj vodu ktora padne na pozemok. Po precitani fora som vymyslel nieco taketo: po takmer celom obvode vykopat ryhu siroku 30-50 cm do ktorej pojde geotex. obalena drva fr. 16/32 a drenazna rura DN 100. Vrchna a bocna ryha bude zachytavat vodu zo „svahu“ tak spodna bude zachytavat vodu z pozemku. Vsetky ryhy budu vyspadovane do jedneho bodu odkial pojde KG rura do spodnej (nevyuzitej) casti sadu. Moze to takto fungovat ? Dakujem velmi pekne
Odpovedať
Profilova fotka
@jakub199 Ak je tam ÍL tak neodvodnujte pozemok. Urobte si len plytke odvodnenie povrchovej vody s topjaceho sa snehu alebo dažďa. (Ilovita pôda pre svoju pevnost potrebuje vlhkosť. Keď vyschne tak začne praskať a budova si začne sadať.)
Odpovedať
@roberto18 asi som to zle napisal, v podstate to by som aj chcel, coho sa bojim su privalove lejaky. Tu drenaznu ruru som tam dal preto aby som "pomohol", velkemu mnozstvu vody rychlejsie odtiect a nechcel som vyslovene "priekopu".
Odpovedať
@jakub199 trebalo dom riešiť opačne, postaviť vo svahu, nie ho doň zakopať.
Odpovedať
@jakub199 Drenážky, geotextílie a podobné súčasné "vychytávky" (odsávače peňazí z vrecka stavebníka) Ti nepomôžu pri prívalových dažďoch. Tu sú účinné iba otvorené rýchloodvadzacie rigoly. Jednoducho úpravy, akými sa ľudia chránili v časoch, než sa ešte riadili gazdovským rozumom.
Odpovedať
@petersd @jan45 To mate samozrejme pravdu, preto je tam aj ten rigol nad cestou. Takze ryhy nechat/rozsirit a len sa vykaslat na za ich zasypanie ?
Odpovedať
Profilova fotka
Otvorené "rýchloodvádzacie" rigoly sú naozaj najúčinnejšie ! Keď si to spraví celá obec tak v dedine pod majú radosť. Preto sa dnes tlačí na drenáže, vsakovacie a retenčné nádrže. Ľudia sa naozaj riadili zdravým gazdovským rozumom a odviedli si vodu síce zo dvora ale stavali aj na potokoch prehrádzky, budovali medze a iné vodozádržné a protierózne opatrenia. Doporučujem doplniť pokiaľ to financie dovolia aj o retenčnú nádrž alebo aj vsakovaciu, ak to je reálne možné.
Odpovedať
Profilova fotka
Nápad nie je zlý, no ako tu už bolo písané tú vodu by som sa aspoň z časti snažil niekde zachytiť
Odpovedať
@kosto13 @pfabry Dakujem za odpovede, urcite nizsie na pozemku je miesta nato dost, uvidime ked sa bude vrtat studna kde konci toto podlozie.
Odpovedať
@pfabry, Hm, keby sa všetci snažili zachytiť vodu na svojich pozemkoch (?)... Ty jediný sa budeš vyhadzovať z peňazí, investovať do retenčných nádrží, premýšľať čo-a ako, no a celá ulica, celá dedina to má v paži. Niečo podobné ako keď jedna malá časť sveta šíri kolo seba "zelené šialenstvo", ide onanovať nad nejakými uhlikovými stopami, nesprávne zakrivenými banánami, či prdami kravičiek... a pri tom drvivá väčšina zvyšku sveta kašľajúc na všetko ich ekonomicky rozdupe...
Odpovedať
Ja naozaj nechem vytopit ani suseda 50m nizsie a je mi jasne ze ta odvedena voda tiez niekde musi ist. Spodok pozemku sa uz zrovnava a tam by sa napriklad aj hodila dazdova zahrada. Ja som skor chcel vediet ci tieto moje vyspadovane ryhy naplnene kamenom fr. 16/32 resp viac. a drenaznou rurou dokazu tu vodu pomoct odviest(kedze ten kamen tomu bude klast odpor ). Ak to nema stacit tak kludne kamen a ruru vynecham a aby mi tam nespadla pobehujuca srnka 🙂 tak to prekryjem rostom. Chata bude na patkach cca 15cm nad terenom. Za dalsie nazory a napady budme len rad.
Odpovedať
@petersd nie, lepsie je na to dlabat naco by som sa ohliadal okolo seba, ze? A potom si davat vety atd aby som mal zavlahu na pozemku a tu prirodzenu zavlahu radsej zvediem do rigolu fakt logika 🙂
Odpovedať
@jakub199 my sme tak pre 3 rokmi stahovali vosu z hriadok...kazdu jar nam tam vyvieral maly potocik a nedalo sa sadit lebo bolo vsade blato Zavolali sme maly bagrik ten vykopal jamu hlboku 1,2m dali sme geotextiliu pozbierali kamene co boli na hriadkach dali drenaznu ruru...a krasne to funguje Kedze je to v kopci nad hriadkami sme este dali vykopat rigol asi 40 cm hlboky...ze ak by boli nejake dazde aby nam to vsetko nesplavilo...lebo je to v dost prudkom kopci
Odpovedať
Článok sa načítava...
Stále je však táto debata v súvislosti s prívalovými dažďami, nie? Opakujem, že počas nich Ti žiadne srandičky ako drenážne geotextílie, presaky, kamienky, a pod. NEPOMOŽU !!! Ba naopak, úplne bežne sa stáva, že privalové prúdy tie kamene zhrnú na kopu, a tá vodu vyhodi na pozemok, narobí škodu. A zakrývať rigoly roštami kvôli zveri? Tá si skôr poškodí nohy na roštoch, než na rigoloch, jarkoch, nerovnostiach.
Odpovedať
@jakub199 zrejme pozemok vlastníš dlhšie, tak by si mal vedieť či: - tečie prívalová voda priamo cez tvoj pozemok? - kde končí prívalová voda z poľa nad Tvojím pozemkom teraz? Nevidím dôvod prečo by si mal riešiť vsakovaciu nádrž pre vodu z poľa nad Tvojím pozemkom. Môže to byť obrovské množstvo. Dedina kde bývam je v doline a v časti kde sú nad dedinou polia je vybudovaný minimálne 2m hlboký rigol, ktorý je v čase prudkých dažďov plný, občas voda stojí aj na poli, ale táto časť dediny je "v suchu".
Odpovedať
Môžem uviesť min. jeden príklad situácie, kedy niektorými kruhmi glorifikované tzv. "ekologické vodozadržné úpravy" - drevené hrádzky po lesoch, a vyplietané drevené rohože (budované za nemalé peniaze) pri prívalovej búrke strhlo, upchalo nimi hlavný most pred dedinou, ... vodu vyhodilo von a povodeň takmer spláchla celú obec.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd táraš pekné kraviny, zrejme sa do hydrológie a geografie vôbec nevyznáš... iste vodozádržne opatrenia sú potrebné a keby tak robili všetci, tak voda nezmyselne neodteká do dolného toku povodia , ale vsakuje na mieste , to sa robí hlavne preto, že posledné desaťročia ubúda napr. podzemných vôd , nie len kvôli ochrane pred povodňami... iste keď príde lejak a spadne 100 mm zrážok za hodinu , tak to nevydrží žiadne vodozádržné opatrenie možno ani hrádza za 100 milionov Inak tie hrádzky po lesoch veľa pomohli a ani to nestálo veľa peňazí a išlo o úspešný projekt a lacný
Odpovedať
@dexter89 Si vyprosím od Teba, aby si urážal mňa, alebo kohokoľvek iného v tejto diskusii, len preto že si myslí niečo iné než Ty! Tým preukazuješ jasné znaky svojej inteligencie, resp. primitivizmu, či nízkej odbornosti. Tým si si u mňa na tomto fóre sám znegoval hodnotu všetkých svojich názorov. Ak nepoznáš človeka na druhej strane, tak ho nesúď... lebo sa môže stať, že mu nesiahaš ani po členky. A keď sme už pri tých "alternatívach" tak venujem sa tomu profesionálne, na plný úväzok od r. 2000 a bol som aj v tíme, ktorý pripravoval paradigmy celého programu.... Viem aj koľko to všetko stojí a aké efekty z toho sú. Osobne som z toho v priebehu času už vytriezvel a lepšie je si priznať, že človek pochýbil, než zaslepene šíriť okolo seba absolútnu "zelenú lobby". Viac sa k tejto konkrétnej téme už nevyjadrím.
Odpovedať
@petersd a ja ti uvediem 2. prípady, ktoré som zaznamenal (a jeden z toho riešil vo svojom voľnom čase ako výpomoc známej) 1. nemenovaná dedina na východe SR, v minulosti most na hlavnom ťahu nie ojedinele pod vodou spolu s blízkymi domami, pred viac ako desaťročným realizovaná rekonštrukcia miestneho mosta, ktorý poriadne zmohutnel a narástol odvtedy je pokoj. 2. známa mala problém (úplne iná dedina na východe SR) že pri každom väčšom daždi ju po rokoch pokojného bývania začalo vytápať niekoľkokrát do roka. Ako sa ukázalo dôvodom boli neoprávnené zásahy do prietoku koryta nižšie po toku rieky bývajúcimi občanmi. Problémom bolo, že tok ktorý "obtekal jej dom" bol ako zbernica pri prívalových dažďoch z lesov a lúk, lebo voda tam neostávala, ale valila sa dole a keďže za ňou sa náhle prietok zúžil, vinník bol jasný. Čiže nie hate a retenčné nádržky z dreva nie sú vôbec problémom. Treba si uvedomiť, že sa nachádzajú, resp. patria na "vrchné časti toku" kde nie je tak enormný príval ako v nižších častiach. Ak ich strhlo, mohlo tam byť viacero faktorov. Druhá vec je, že dnes okrem toho že máme mosty v totálne havarijnom stave, nemáme zvlášť na tých s pylónmi vo vode opatrenia, ktoré by mali zamedzovať zhromažďovaniu naplavenín pod nimi pri prudkých lejakoch, to nemôžeš dávať za vinu týmto hatiam, ktoré aspoň tie ktoré som si naživo prešiel boli stavané tak, že v prípade ich roztrhnutia, každá guľatina by sa splavila tokom samostatne nie ako nejaká mohutná konštrukcia. Ak niekde nebola dodržaná táto technológia budovania hatí, tiež nie sú na vine samotné hate. Tretia vec je, že mnohé dnešné mosty okrem toho že sú v havarijnom stave vôbec nezodpovedajú odtokovým pomerom a sú poddimenzované a preto ich prelieva pri každom väčšom daždi. Mimochodom trend vodohospodárov bol donedávna veľké odtokové vybetónované kanály. Väčšiu smrť pre prirodzenú biodiverzitu v krajine ani vykonať nemôžeš.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd stačí si pozrieť aké slová používaš ako "zelené šialenstvo" "zelená lobby" a pod. a viem koľká bije. Ja sa tejto téme tiež venujem a mám to aj vyštudované na prírodovedeckej fakulte !... Takže určite je lepšie robiť čokoľvek na vodozádržné opatrenia , ako nerobiť nič... tvoje riešenie je aké? Ničiť a drancovať všetko ako doposiaľ, lebo to tak robí väčšina, lebo "zelená lobby" je zlá? Naozaj skvelé riešenie enviro-problémov, na takéto vyjadrenia nemusím študovať roky, to mi povie prvý miestny v krčme takéto múdrosti ako ty! hovoríš o múdrostiach našich pradedov a akosi si neuvedomuješ, že naši pradedovia robili, orali všetko tak, aby vodu zadržali v krajine -orali po vrstevnici a iné veci, neodvádzali vodu čo najrýchlejšie betónovými rigolmi , ako radíš zadávateľovi témy... to robili až komunisti a tí zrovna nemali moc ekologické zmýšľanie ... ale máš pravdu, radšej sa nevyjadruj, toto je verejné fórum a keď sa ti nepáči , že má niekto iný názor tak sem neprispievaj, žijeme ešte stále v demokracii a tak ak nechceš rešpektovať iné názory oponentov a niečo si vyprosuješ, tak sem neprispievaj, aj tak si okrem kritiky žiadnu radu zadávateľovi témy nedal... ja som nikoho neurážal iba píšem svoj názor @jakub199 my napr. vodu zo striech a sčasti z pozemku zvážame do dažďovej záhrady, ktorú sme spravili z archeologickej jamy, stálo to málo, zopár kanal. rúr do 50€ a ročne tak zachytíme nesmierne množstvo vody, ktoré neodtečie zbytočne do dažďovej kanalizácie aj pri prívalových dažďoch to zvláda vsiakať veľmi pekne 🙂 aj keď sa to naplní, do pol hodinky všetko vsiakne aj pri zrážkach zatiaľ namerané max. 36,6 mm/hod. pridávam odkaz ako to máme https://www.modrastrecha.sk/blog/dext...
Odpovedať
@dexter89 Dakujem velmi pekne, mne sa to paci a naozaj je nato dole miesto amyslim ze sa to bude aj fajn doplnat so sadom, i ked to trosku predbieham, uvidime ked sa bude vrtat studna resp. kopat zumpa kao to vyzera nizsie s podlozim. Teraz som len chcel vediet ci zo skusenosti inych bude to co som nakreslil stacit na odchytenie vody ktora sa dostane az k nam. Ked by tma nebol ten il tak by som napriklad ani neriesil tu vyrovnanu plochu. Myslim si ze je lepsie teraz tam bagrovat ryhu ako ked uz tam bude nieco zavadzat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?