Máme robiť žumpu?

pozemok, ktory kupujeme je bez vody a kanalizacie...pozemok sa nachádza medzi rod. domami , všetcii už teda maju vybudovanu žumpu, avšak starosta obce tvrdi, ze sa žumpa aj voda planuje, len nevedel povedat kedy a ako sa budu susedia skladat...jeho vyroky typu "hadam" "malo by sa" nam velmi nepomohli. nevieme teda, či mame ešte ratať s cenou žumpy navyše, čo ak vybudujeme žumpu a o rok sa kanalizacia vybuduje? vodu planuju toto leto...je to ako v kocurkove...
Odpovedať
Profilova fotka
Nerobte žumpu, starosti s vyprazdnovanim a pod.. kupte si radsej cisticku :)
Odpovedať
zalezi to aj od obce, pretoze u nas je vsade kanalizacia, az na nasu ulicu (hoci je to hlavna cesta).. a COV obec nepovoluje, takze sme boli nuteni robit zumpu.. kanalizacia by mala byt podla vyjadrenia obce onedlho vybudovana aj na nasej ulici, ale to slovo onedlho nevedeli blizsie specifikovat..
Odpovedať
@ikon ja mam ten isty problem. ja prerabam stary dom a v dedine sa planuje v blizkej buducnosti kanalizacia. @katrin21 co stoji taka cisticka?
Odpovedať
Profilova fotka
uf, netusim, ale drahsie ako vybudovanie kvalitnej žumpy to nebude a ŽP sa ti podakuje :) ale su tu ludia, co maju cističky, isto ti napisu :) @katarinka16 a preco COV obec nepovoluje? to sa mi nezda, mali by byt radi :)
Odpovedať
@katrin21 na odbore zivotneho prostredia nam bolo povedane, ze cisticky im zakazalo povolovat ministerstvo a je to vraj nariadenie vsetkych obci v okoli BA.. u nas v obci to trva uz vyse roka, aj znamy sa stretli s rovnakym zakazom..
Odpovedať
Profilova fotka
@ikon Problem s budovanim kanalizacie ma dnes vacsina obci a presne ako si poznamenala-starostove vyjadrenia "hadam ci malo by sa" treba brat urcite ako znamenie, ze tak skoro to nebude. Ak ti tu radia cisticku tak vec, ze povolenie ti mozu a nemusia dat. Zalezi to od toho ci je v blizkosti nejaky vodny rezervoar, studna, vodny tok ci su v okoli nejake zahrady ci ide o zastavanu oblast.......tych faktov moze byt viac. Preco to nechcu povolit? Aj ta precistena voda este stale nie je cista. Obsahuje urcite mnozstvo bakterii ktore mozu znehodnotit uz spominane studne, rezervoare........... COV je vodne dielo na ktore budes potrebovat okrem suhlasu uradov aj suhlas susedov (ale to neviem ci je este dnes na100%) Sused ti to nemusi odobrit prave z obavy, ze ak tu precistenu vodu budes pustet niekde po zahrade tak mu znehodnotis urodu- to len ako priklad. Dalsia vec, ze musis mat dolozene kam tu vodu budes vobec pustat. Pretoze pokial tam ide o tu zastavanu oblast a bez kanalizacie-tak ani nemas kam. Ostava ti len opat nejaka nadrz kde to potecie a tu si budes musiet nechavat tahat fekalom. Co je uz scestne aby si cistila a potom to i tak nechas odviest rovnako ako tu znecistenu a neupravenu splaskovu vodu. Potom i tak platis aj za cisticku a este aj nadrz. Priemerna cena COV je 1500Eur a plastova zumpa napr. o objeme 7m/kub je 1000Eur. Co sa tyka buducnosti. Ked vybuduju v obci kanalizaciu-mozes sa napojit priamo na nu a zostane ti na dvore zakopana cisticka (bolo by od veci aj nadalej cistit, minat energiu a "cistu" vodu pustat do kanalizacie). Ak budete mat plastovu zumpu-tak sa napojite na kanalizaciu-zumpu si date vycistit a napojite na nu dazdove zvody a budete zachytavat dazdovu vodu. S tou mozete za pomoci napr. ponorneho cerpadla polievat zahradu-umyvat auto........ Date si to zapisat k projektovej dokumentacii-nahlasite to na obci potom si date vypocitat ake mnoztvo zrazok (vody) vam v priemere pri dazdi produkuje plocha vasej strechy a o to menej budete platit stocne. Asi takto v skratke-neviem ci som vsetko definoval uplne presne no kazdopadne mate nejake riesenia len sa treba rozhodnut. ;-)
Odpovedať
U nas je to tak isto.Starosta sa nema k cinu a reci typu:projekty su (7rokov) urcite,hadam mozno aj....Tak som sa rozhodol ze dam zumpu-zelezobetonovu 12m3 a mam pokoj.Rozmyslal som najprv o COV ale po navstevach kamaratov a aj na forach kde som zistoval ci su ludia spokojni-dakujem neprosim.....Viac starosti ako osohu.Takto si das raz zaa cas vytiahnut a mas pokoj a ked by sa nahodou v buducnosti vybudovala kanaliz. zumpa ti zostanie na vodu napr. Co potom urobis napr. s COV?A nakoniec ci by ti tu COV aj povolili-nie vsade sa to da.
Odpovedať
a keby sa robila kanalizacia (na jar sa planuje voda), kolko by to vyslo cca. na 1 Rd? na ulici je 7 RD, snami 8...kdesi som pocula, ze to hradi obec, ale starosta nevedel nic k tomu povedat, ani k cene...
Odpovedať
S cov je to na dlhé lakte treba vela žiadosti projekt a povolenie zo zv pokiaľ viem tak dnešnej dobe na sk skôr nedovolia ako áno aj napriek tomu že je to pre zv lepšie. Musíš mať pri pozemku potok kde mozes vypustat vodu z cov dá sa aj na trativod ale to tí nedovolia. A podla zákona ked vybuduju kanalizáciu si povinná sa na nu napojit. Takže zbytočne sa stresovat a radšej sumou zatial. A treba ist za starostom ten tí musí povoliť cov a dať papiere potom ist na zv tam majú na teba ďalšie papiere a žiadosti a potom ak všetko splnis a dovolia až potom riešiť cov. Najlepšie ist na zv či si neni v pásme kde tí ju nikdy neschvalia ako mi.
Odpovedať
@ikon Ja som akurát včera volala na obvodný úrad ŽP, kde som sa informovala ohľadom ČOV. Vraj potrebujem vypracovať projekt, hydrogeologický posudok (ten vraj stojí cca. 700 EUR), zaviazať sa, že keď sa vybuduje v obci kanalizácia, tak sa na ňu napojím, každé 4 roky treba predlžovať povolenie a 2 x ročne posielať vzorky na rozbor. A keďže od stavby nemáme tečúci jarok, tak by mi ju aj tak nepovolili :-( Som síce ako povedal môj prof. na výške "ekologicky gramotná", ale ak to nejde, tak to nejde. Budeme sa musieť uspokojiť s plastovou žumpou.
Odpovedať
@katrin21 Nie všetkým povolia ČOV. Hoci, mile - rada by som ju mala.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?