Kanalizácia - prestup cez základy

Profilova fotka
Dobrý deň, chcel by som sa vás spýtať na vhodnejšie riešenie prestupu kanalizácie cez základy. Vychádza mi 60 cm odskok (výškový rozdiel) prechodu kanalizácie cez základový pás t.j. rúra, ktorá prechádza základom je o 60 cm nižšie ako zvyšok kanalizácie ťahanej pod domom. Bude to treba riešiť kolenami, len neviem, ktoré riešenie je vhodnejšie. Priložil som aj dve možné riešenia, ktoré som našiel tu na modrej streche. Na obr č.1 sú použité 30 stupňové kolená potom by mi vychádzal asi 80 cm kus so sklonom 30 stupňov alebo to urobiť ako na na obr. č. 2 a to v ohyboch použiť 2 x 45 stupňové kolená, potom by vychádzal asi 50 cm zvislý kus. použité budú rúry 125mm. Viem, že najlepšie je to riešiť bez odskoku pod základmi ale tak to vyšlo. Použitie 15 stupňových kolien mi už nevychádza na dĺžku. Ďakujem za príspevky
Odpovedať
Profilova fotka
Ani jedno riešenie nie je dobré. Každé vyústenie, ktoré je blízko priemeru 110 by som vyviedol najskôr von, a vonku pospájal v šachte alebo odbočkami. Z týchto je bezpečnejšie to druhé, čo sa týka spádov. a budúcej prevádzky, resp. zabudovania.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Vyústenie do 110 bude len jedno a tam bude napojený len kuchynský drez a umývačka riadu tak by tam nemal vznikať problém. Pri druhom riešení sa bojím upchávania v tých 2x45 stupňových kolenách a zasa v tom prvom, že mi voda odtečie a husté mi tam bude zostávať.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Lepšie je použiť kolená s menším uhlom. Na ležatej časti kanalizácie pod aj mimo budovy musí byť dodržaný minimálny spád 2,5%, (25 cm na každých 10 m dĺžky potrubia). Dôležité je dôkladné zhutnenie podložia pod aj okolo potrubia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?