Je lepšia žumpa alebo čistička odpadových vôd?

Staviame a na našej ulici sa kanalizácia chystá nie skôr ako za dva roky. Preto riešime dilemu-je lepšia žumpa alebo čistička odp. vôd? Kto máte-prosím vás aké sú výhody/nevýhody? K čomu sa prikláňate?
Odpovedať
1
2
6
ahoj. asi mame ten isty problem ako vy. no nam cisticku nedovolili alebo nedovolia lebo ta voda musi niekam ist. a bolo nam povedane ze len tak do zeme ist nemoze. neviem ako je to presne. cize zumpa. mozno kym zacneme a dostaviame tak bude aj kanalizacia :-)
Odpovedať
...veď práve to nevieme, je nejaký trativod, ale ako presne to funguje... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
Aj my zvazujeme COV. Chystame sa stretnut sa a poradit sa s niekym kto ju uz ma.Snad sa nam to stretnutie podari vybavit coskoro a budem moct napisat viac.Ale tiez by som rada uvitala prispevky od uzivatelov COV. Inak kvoli stavebnemu povoleniu sme si dali zumpu (projekt stal 1000sk) nech sa nezdrziavame, to ale neznamena ze tu zumpu mat musime.
Odpovedať
znamena to ze ak si das na stavebne povolenie akoze zumpu a potom das cisticku ze nebudes mat pri kolaudacii problem? mna zaujima ako to riesia ostatny co maju cov tak kam davaju tu vodu potom.
Odpovedať
My máme tiež naprojektovanú žumpu, ale vraj by to nemal byť problém zmeniť...
Odpovedať
a trativod sme tiez mysleli ze to tak je ale nam povedal pan od stavebneho povolenia ze to teda nie. dalej sme to ani neriesili :-|
Odpovedať
Profilova fotka
-kanalizacia -trativod -rieka,potok -zumpa a v lete mozes zavlazovat
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte! My sme nedávno dokončili dom a máme ČOV-ku. V projekte máme schválenú žumpu a problém sme vyriešili tak, že pri kúpe ČOV sme si dali vystaviť papiere na žumpu. Pri kolaudácii musí byť to, čo bolo schválené. O zmenu by ste museli požiadať vopred - a nič nie je zadarmo, treba doložiť nový projekt na ČOV a neviem čo ešte. My máme pred domom kanál, tak voda z COV pojde tam (nemala by). Mala by ist do potoka napr. - teda do niečoho s trvalým prietokom. Okrem toho môže ísť aj do zeme, musí byť urobená vsakovacia jama, ale najskôr geologický prieskum (zas nie zadarmo), či tam tá voda môže ísť.
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, my sa tiež chystáme stavať a chceme COV, lebo kanalizácia sa síce u nás v dedine plánuje, no je to hudba budúcnosti. A COV je podľa nás výhodnejšia, ekologickejšia. Máme za pozemkom potok, tak voda z čističky pôjde tam. Len teraz neviem, kto musí vypracovať projekt na tu čističku, lori vy to už máte za sebou, nevieš presnejšie?
Odpovedať
Profilova fotka
veronika, na to sú zas projektanti.My sme to riešili malým "podvodom" - teda projekt na žumpu, lebo by sme mali problém so schvalovaním ČOV-ky a geolog.prieskum by stál asi 13tisíc- okrem projektu.Ale keď máte potok, nemali by ste mať problém. Projektant domu vám hneď urobí aj projekt na ČOV. ku, alebo teda to zariadi, ak vám robí kompletný realizačný projekt
Odpovedať
Profilova fotka
práveže projekt domu už máme, no nie na čističku, sme nevedeli či bude potrebný. TAk teda na stavebné povolenie je potrebný aj projekt na čističku... no super, zas to budeme musieť doťahovať. A kde ste kupovali čističku? KOľko vás vyšla?
Odpovedať
Profilova fotka
my sme Žilinčania, tak tam. Cenu si nepamätám, ale myslím že 45tisíc komplet s montážou. Projekt musíš ukázať ku kolaudácii.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
http://www.modrastrecha.sk/forum/show... myslim, ze velmi podobna otazka... ;-)
Odpovedať
niekedy ti nedovoli postavit obec,pretoze potom ta nikto neprinuti zo zakona aby si sa napojila na obecnu kanalizaciu.dovolia ti iba zumpu
Odpovedať
Profilova fotka
dnes sme sa boli pýtať na vodárňach, že oni dajú na čističku len nejaké dočasné povolenie s podmienkou, že sa neskôr napojíš na kananlizáciu :-D :-D smiešne, nie? a načo potom stavať čističku? ok,dočasné povolenie nám stačí a potom nech si trhnú :-p
Odpovedať
Profilova fotka
a mate pozistovane, co vsetko treba riesit s udrzbou???...teda my ju nemame, este mame zatial len v plane stavat...ale ak nebude nutne urcite sa COV vyhnem..... musi byt spravne navrhnuta na velkost,resp. pocet uzivatelov, ked odidete na dlhsi cas, musi sa to nejako riesit, aby vam tam tie bakterie nepokapali.... a este som pocula celkom fajn vecicky,ze ked beriete lieky (myslim,ze antibiotika), tak moc tam nemoze ist, lebo by ste ich znicili........takze celkom sranda, ako to potom riesit.......
Odpovedať
my cov mame a nedam na nu dopustit.nas stala uplne komplet myslim asi 100? nie je pravda ,ze ti pokapu bakterie,ak odides na dovolenku. cela udrzba spociva v tom,ze zavolas raz za rok cloveka,ktory vyberie odtial par cm kalu a ocisti zariadenie .nemas ziadne starosti s hovnocucmi smradom okolo toho a tak. jedine sa tam nesmie dostat farba.potom bakterie vyhynu. a to som nevedela,ze nas nemozu donutit do kanalizacie,ked mame cisticku. =-) zda sa mi,ze mame povolenie na dobu neurcitu.
Odpovedať
Profilova fotka
greghouse • Dnes o 07:37 Ja teraz riesim dilemu ci to alebo to.. Cenovo je asi to iste .. No na cisticke je predsa len viacej vybavovaciek nakolko potrebujes povolenie od susedov a uradov na realizaciu cisticky ... Je samozrejme ze cisticka potrebuje svoju udrzbu a clovek nemoze pouzivat pri nej pracie prostriedky ktore obsahuju fosfaty..pretoze by zabili tie bakterie ..Zumpu tam hodim a mam po probleme .. rozmyslam nad 16m3 ..stoji okolo 50 tis.. bez dokladu okolo 42 tis ... Ako to budete riesit vy
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, my sme chceli cisticku, ale nepovolili nam ju napriek tomu, ze pozemkom preteka potok. Tak budeme mat zumpu. Kvoli 2. pasmu ochrany vody potrebujeme zumpu certifikovanu, takze to bude drahsie, 10m3 asi 70tis. Inak tam kde nemate na pozemku potok, skuste sa poinformovat o korenovej cisticke. V Cechach sa pouziva casto aj pre cele dediny. Nie je tak nachylna na chcemikalie v cistiacich prostriedkoch ako klasicka cisticka.
Odpovedať
mouse ... 10m3 za 70 tis.. To sa mi nezda ..ja idem kupavat to iste 16 m3 za 42 tis ... pozri si www.zippapn.sk
Odpovedať
Profilova fotka
cawte....ja myslim,ze pre tych,co budu mat onedlho kanalizaciu (cize vlastne podla vyhlaseni vlady do roku 2014 vsetci..o com tazko pochybujem ) :-( je lepsia zumpa.....po napojeni na kanalizaciu mozete vyuzit zumpu ako zbernu nadobu na dazdovu vodu,kdezto cisticka vam ostane akurat tak na dve veci....a existuju firmy,ktore sa zaoberaju predajom cov a maju vlastnych geologov..... :-) cize urcite nehrozi,ze ti nedovolia vpustat vodu do vlastnej zeme :-D ......aj ked zase,aby to nebolo za kazdu cenu.....
Odpovedať
ikke pouzivame pracie urcite aj fosfatove- lebo je to tak poctivo nesledujem - a nevyhynuli. =-) jedine na co si davame pozor,je ta farba.inak sa u nas najdu vsetky mozne domace cistice. syn je modelar a obcas tam fukne aj kusok riedidla. :-N fiktus,preco sa neda cisticka pouzit na zber dazdovej vody ,tak ako zumpa? 100 ludi 100chuti.ja na cov nedam dopustit.
Odpovedať
Profilova fotka
ako je to presne s pripojenim sa na obecnu kanalizaciu? bude kazdy povinny napojit sa, aj keby sme mali COV? tiez sme v stadiu, kedy sa rozhodujeme ci jedno alebo druhe... v nasej dedine momentalne nie je ziadna kanalizacia.
Odpovedať
Profilova fotka
no, my máme v projekte ČOV alternatíva žumpa. Vyhrala žumpa.
Odpovedať
Ahojte, chcela by som sa spýtať Vás skúsených s čističkami, aké všetky povolenia ste na čističku a na žumpu potrebovali,...porovnávam, ktorých je viac, na ktorú aké... ďakujem moc a moc za odpoveď! a ešte prosím Vás, ešte odkiaľ máte čističku a za koľko??????????? ďakujem
Odpovedať
Zofiniatko, neporovnávaj na čo je viac povolení ale náklady počiatočné + v budúcnosti. Povolenia vybavíš, nevadí že je ich veľa. ČOV výjde lacnejšie, ale je pri tom viac papierovačiek.
Odpovedať
Profilova fotka
ekochemik:zdravím, vidím že si z fachu lebo som čítala tvoje vyjadrenia pri studniach. prosím ťa vieš mi poradiť ako často sa musia robiť rozbory z COV a co mi hrozi ak ich tak často robiť nebudem? A ak sused mal v projekte a stav. povoleni zumpu a teraz si urobil COV a hce kolaudovat dom, musí íst na ziv. protredie a vybavit si povolenie na vodnu stavbu a potom skolaudovat a az tak moze kolaudovat aj cely dom? odkaz k vybavovaniu COV ostatným-nie je to take hrozne ako to vyzera, kto vybavoval stavebko, vybavi aj toto. Ja som od marca do dnesneho dna vybavila COV aj stavebne povolenie a to mam stavbu v extravilane co podstatne zkomplikovalo vybavovacky - znamosti som nemala nikde.
Odpovedať
To hviezda21: Rozbory by sa mali robiť dva krát do roka a a výsledky evidovať, to mi vravela jedna tetuška z MŽP, ktorá pomohla vyrobiť vodný zákon. No myslím, že ľudia to nerobia. Na SVK je to tak, že v praxi nie je v silách štátnych orgánov aby zabezpečili túto kontrolu. Ja čov ešte nemám, asi by bolo dobré keby sem napísal niekto kto má už čov dlhšie, či robí rozbory a či ho bol niekto niekedy kontrolovať. Sused má tým pádom čov na čierno, kolaudovať by sa malo to čo bolo schválené v projekte. Pozri hore ako to vyriešila lori.
Odpovedať
Profilova fotka
ekochemik-vdaka za radu. ja len ze ŽP mi vydalo povolenie na vodnu stavbu a este predtym ma presviedcali, nech si dam zumpu, lebo ze vypustanie do vsak. jamy sa schvaluje len na 4 roky(nemame tam vodny tok, toboz nie kanalizaciu) a potom ze budem musiet opat o cosi ziadat. myslela som ci pravidelnost mojich rozborov neovplyvní ich dalsie schválenie. lori- uz to máte takto ako si písala vyššie skolaudované?
Odpovedať
Hviezda21: Daj si robiť rozbor 1 X za polrok a budeš mať pokoj. Podla mňa to výjde aj tak všetko lacnejšie ako žumpa.
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?