ČOV so vsakom do podložia

Ahojte strecháci, máte niekto naprojektovanú, postavenú, príp. už aj skolaudovanú čov so vsakom vyčistenej vody cez vsakovacie/drenážne bloky?
Odpovedať
Profilova fotka
@ladislavr myslim, ze tam si bez sance na povolenie. Jedine co sa da pokial viem je odvod do potoka a aj to s problemami vo vacsej obci.
Odpovedať
@majkoj ja to mám povolené, už by som rád kolaudoval, len mi, žiaľ, chýba certifikát na drenážne bloky. Totiž, takto: vsakovanie vyčistenej vody cez Elwa bloky je v projekte, ja som ich však nedával, nebolo už kam a zdalo sa mi to zbytočné. Skrátka som ich nekúpil a teraz mám problém získať od dodávateľa certifikát/vyhlásenie o zhode, potrebujem to ku kolaudácii. Preto chcem poprosiť niekoho, kto to má takto vyriešené, o kópiu jeho platného certifikátu, ak to nie je príliš trúfalé...
Odpovedať
Profilova fotka
@ladislavr aha, tak to je ine. To ma byt certifikat na Tvoje konkretne riesenie, alebo nejaky vseobecny ? Lebo keby islo len o vyhlasenie o zhode, nerozumiem preco Ti ho nechcu dat....
Odpovedať
mal by to byť certifikat na plastové vsakovacie bloky, Elwa, Drenblok alebo iné. Neposkytnú mi ho, lebo som nekúpil. Tak len zisťujem, či ho niekto nemá a len sa mu bez úžitku váľa doma, mne by ešte poslúžil..
Odpovedať
@ladislavr kúp jeden kus a máš certifikát :-)
Odpovedať
Profilova fotka
vsakovacie bloky nemôžu byť podmienkou vodoprávky, musí zodpovedať TNI 12566-5. Vsakovacie bloky sú určené pre dažďovú vodu.
Odpovedať
@slavoslav presne to ma napadlo, asi to tak aj urobím
Odpovedať
@jan45 tak ako to, že ich mám v projekte a celá takáto zostava bola aj riadne schválená a stavba povolená?
Odpovedať
Profilova fotka
zamestnaci stav. úradov nemajú skúsenosti a buďte radi, že Vám vôbec povolenie dali, majú to zakázané interným listom z MŽP. Keby ste sa ich na tú normu opýtali, určite ju nepoznajú. Každopádne projekt je v rozpore s normou.
Odpovedať
@jan45 aj keď je to jediná možnosť ako naložiť s odpadovou vodou z domácnosti (mimo vodného toku, ktorý nemáme v dosahu)?
Odpovedať
Profilova fotka
@ladislavr vyčistená voda z čov ešte obsahuje nerozpustné látky, väčšinou fosfor , draslík ,dusikaté zvyšky, choroboplodné zárodky, ale hlavne zvyšky hygienických prípravkov a pracích práškov, ktoré sa v čov neodbúravajú. Pri vsaku sa koncentrujú a ak nie je dostatočne zabezpečená ochrana spodnej vody, môžu do nej preniknúť. Preto sa vsak rieši pieskovými filtrami v nádrži podobnej kčov ale zasypanej, tu sa zachytávajú zvyšky a dlhodobým pobytom zneškodňujú. Vsakovacie bloky nemajú význam preto, lebo z čov nikdy nevyteká väčšie množstvo vody ako je to pri daždi, takže nemajú čo akumulovať. Sú to vyhodené peniaze.
Odpovedať
@jan45 takže v mojom prípade bol vsak z plastových blokov navrhnutý projektantom tak, aby projekt prešiel a projektant zrejme vedel, že je to takto schválitelné, aspoň v prípade tohto konkrétneho ÚŽP? Mne sa tiež nápad so vsakovacími blokmi veľmi nepáči, ale vypúšťanie prečistenej vody do rigolu na dažďovú vodu je zrejme tiež neprípustné, hoci ten rigol po pár sto metroch ústi do potoka. Reálne aj tak vyčerpávam zadržanú vodu z nádrže do tohto rigolu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ladislavr takže resumé, čov urobená, nádrž urobená a pre kolaudáciu potrebujete vsakovanie. Kúpte 4-8 blokov, zakopte, máte certifikát.
Odpovedať
@jan45 na kolko sa vydava povolenie pouzivania cov????4 roky a potom sa opakuje ci ako to je???
Odpovedať
Profilova fotka
@doors454 do vsaku 4 roky
Odpovedať
@jan45 budem to musiet takto nejak urobit. Dakujem :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?