Bývanie na pozemku bez prípojky na obecnú kanalizáciu

Ahojte, potrebujem trošku počuť názory ľudí, ktorý nemajú prípojku na kanalizáciu a riešili to žumpou, ČOV, koreňovou čističkou.. Sme v štádiu hľadania pozemku, hľadáme pokojné, tiché miesto, ideálne na okraji obce alebo v lese :-) No väčšina týchto pozemkov je bez kanalizačnej prípojky, tak sme si začali študovať čo to obnáša.. Sme 4-členná rodina s dosť vysokou spotrebou vody, s častým praním, atď a preto si neviem dosť dobre predstaviť, že napr. do žumpy by odchádzal odtok z wc, kúpeľne, umývačky, práčky... najviac sa mi pozdáva koreňová čistička.. no nie je jej údržba príliš náročná? Inými slovami, potrebujem sa zorientovať v tom, či brať nemožnosť prípojky na obec. kanalizáciu ako veľké mínus a príp. hľadať pozemky len s prípojkou.. alebo či to nie je žiadna veľká veda a dá sa na to zvyknúť :-) Pýta sa človek z mesta, tak ďakujem za pochopenie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je v obci kanalizácia, musíte sa pripojiť, ak dostanete súhlas na stavbu mimo zastavaného územia, zo zákona máte nárok na čov, problém je, že potrebujete potok. Ak ho nemáte,potom je cesta žumpa na povolenie a kčov bez povolenia. pozrite blog "čistenie domových odpadových vôd"
Odpovedať
Údržba koreňovej čističky nie je náročná. Ani zriaďovacie náklady nie sú vysoké. Závisí, či budete mať na pozemku na to priestor, sklon, odtok z KCOV. Na nete je toho o KCOV popísané dosť. Pre vašu 4-člennú rodinu by stačila KCOV o rozhlohe 25m2. Ak si človek z mesta a chceš ísť žiť bližšie k prírode, hľadať pokoj tak si musíte hlavne všetci uvedomiť zmenu, ktorá vás čaká a zodpovedať si niekoľko vážnych otázok. Z tvojho príspevku usudzujem, že žumpa resp. pozemok s kanalizáciou by bolo pre vás najlepšie riešenie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@jan45 Staviame mimo zastavaneho uzemia (po kope papierovaciek) a na hranici pozemku mame potocik (v lete obcas suchy). V obci sice kanalizacia je ale my sme mimo. Pisete ze pri stavbe mimo zastavaneho uzemia mame narok na COV. Mohli by ste mi prosim upresnit zakon/odsek/paragraf ktory by sme si mali najst a nastudovat aby sme sa nan mohli odvolat? Aspon zhruba... nevieme sa k nicomu dopracovat online. Dakujeme.
Odpovedať
obnovujem temu .. mame pozemok v zastavanej casti obce v ktorej sa buduje kanalizacia .. ale my sme sa akousi zhodou okolnosti dostali do zvlastnej situacie .. sme ako keby obklopeni susedmi zo vsetkych stran .. so susedmi na lavo bol dom postaveny na spolocnom dvore (cca pred 50rokmi) ..ale nova generacia sa rozhodla (kedze je spolocny dvor na ich meno) ze nas zahradia a dvor budu uzivat iba oni ..to sme uz prehltli .. (aj sud im to uznal ze nas mozu zahradit a je vraj iba na ich dobrej voli ze nas tade vobec pustia domov 8-( )..obec nam planovala cestu spodkom cez nas pozemok . ale boli sme sa pytat starostu a povedal ze to nieje vyriesene pretoze niektori majitelia cez ktorych pozemky by isla cesta s tym nesuhlasia (3 z 12)..moja otazka ale znie ..ked v obci je kanalizacia musime sa napojit.. ale ako? na vrchnu cestu cez spolocny dvor(ich majetok) nam kopat urcite nedovolia a je to cca 20m do strmeho svahu ..starosta nam povedal ze jedine si to budeme musiet precerpavat niekade do kanalizacie 8-( .. momentalne mame betonovu zumpu ktora bola postavana spolu s domom ..je trativa takze vypustat nemusime ..aj to mi je take proti srsti a preto som sa tesila na spodnu cestu a na kanalizacnu pripojku ..ale co teraz? co to pre nas znamena? ake mame moznosti? dakujem
Odpovedať
zabudla som dodat ze ta cervena ciara je vlastne cesticka kadial chodime domov (cez pozemok susedov)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?