To musím mať - vychytávky a technológie

Dobrý deň. Práve riešime projekt domu a chcem sa spýtať na rôzne "fičúry" a technológie, vychytávky čo v dome máte, ako technické, tak architektonické. Viem že je toho na nete veľa, ale 90% sú hlúposti, ktoré reálne nevyužijete a reálne skúsenosti sú k nezaplateniu. Tak poprosím iba skutočne užitočné rady, ktoré uľahčia, alebo spríjemnia život v novom dome. Ďakujem
Odpovedať
@bohdanko cau.. - hlavna technicka vychytavka - poriadne izolovat... to znamena co najtensie steny, aby vyhovovali statike a na to poriadne izolaciu (podlaha, steny, strop a aj zaklady) - hlavne nezabudaj na dostatocnu vysku pre podlahu - nezabudni na rozvody centralneho vysavaca (jednotku pripojis neskor - mozno nikdy, ale rozvody su za par Eur) - rozvody internetu a televizie do izieb (ja som dal telku do 2 deckych, aj ked to zatial realne nechcem pouzit, ale clovek nikdy nevie - par metrov koaxialu je minimalna polozka) - rozvody rekuperacie - menusis na to ihned zapojit jednotku, ale pre buducnost - urcite ku kuchyni spajzu (vela projektov to nema a riesi sa to len potravinovou skrinou) - osobne som za oddelenu kuchynu od obyvacky
Odpovedať
Ja som v tejto situacii uz rok a v podstate iba doladujem. 1. zakladna vec je stanovenie rozpoctu, tomu podlieha vsetkoooooo ! 2. ake chcete mat naklady na prevadzku (kurenie) su domy kde viete bez velkych investicii dat rocne na kurenie do 400€ (pri poschodovom dome nic strasne), 3. Vyvarujte sa roznym vyklenkom a obludnostiam architektury, ktore nemaju prakticky vyznam, vyhnete sa problemom pri zateplovani. 4. Rozhodnut sa ci drevo alebo murovat, ak murovat tak najlacnejsie je betonove murovacie tvarnice (tenke murivo a pritom najvyssia pevnost v tlaku), vysmejte tych co Vam budu radit 40-50 cm tehlu ci tvarnice, 5. detailne rieste tepelne mosty (zaklady, strecha) 6. atd.atd...je toho vela, ale ratajte s tym ze energie pojdu hore takze mysliet usporne nielen pocas vystavby ale aj pocas byvania, stoji za zmienku fakt ze ludia nadavaju na ceny energii ale dopestovanie vlastnej zeleniny a ovocia na ktore daju rocne tiez neikolko sto € nikoho netankuje ale hlavne ze na zahrade je travicka a kriky za stovky €. S kuchynou hore uplny suhlas. A kupujte pekne ale nie drahe veci, verte ze aj obklad v kupelni za 1800 €/m2 bude po 3-4 mesiacoch byvania takisto vsedny ako obkladacky za 20-25€/m2
Odpovedať
Profilova fotka
@bohdanko za mna: stropne chladenie riadenie vykurovania/chladenia cez siet elektricky ovladac suplika na smeti :D snival som aj, ze budem riadit svetlo (a vsetko mozne) dialkovo, ale cim dalej to nemam, zistujem ze mi to nechyba.
Odpovedať
Profilova fotka
pripajam sa k dostatocnemu zatepleniu i priestoru na podlahu.. hrubka podlahy aspon 30-35cm so zateplenim.. a urcite min. rozvody rekuperacie.. my sme si dali aj predpripravu na fotovoltiku a dali sme si vodne podlahove kurenie, aby sme mohli casom prejst napr. na tep. cerpadlo.. a tiez vela vela zasuviek, byvame chvilu a uz sme si ich niekolko nechali dorabat.. prip. predpriprava na externe zaluzie (aspon elektrika), nechat elektricke kable aj na veci ktore budes chciet doinstalovavat vonku..
Odpovedať
@bohdanko Je tam toho hodne, co odporucit sialencovi, co ide stavat ;-) Napriklad: - vaznikovy krov - usetrene na zakladoch, nosnych muroch, vencoch, stropoch. Sloboda v prieckach. - nachystat chranicky - nikdy nevies, kde das telku, PC, repraky.. chranicky aj na snimace pohybu kvoli alarmu nachystat.. - technicku ruru pod zakladovou doskou niekde do tech. miestnosti vyviest - raz mozno potiahnes von/dnu kable, hadice atd.. - NAJVACSIA vychytavka je kazdy vecer na MS, studovat a studovat! To je na NEZAPLATENIE 8-)
Odpovedať
@yaninca - tie exterietove zaluzie som nespomenul - aj ked mam pripravu aj schranky, lebo malokto to dava... ale opat potahat aspon kable ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado nemyslim ze chranicky pomozu. Ak su v nich neni draty alebo aspon spagat, nic cez ne nepretlacis... Sam som sa tak oplachol...
Odpovedať
Profilova fotka
Ked mi sme stavali, bola pre mna dolezita priprava pre domaci server a hlavne streamovanie hudby cez SONOS. Takze som si urcil kam pojde domaci server, podla toho spravit rozvody, natahat cat6 kable a kable k reprakom. Da sa aj dodatocne lebo sonos funguje cez vlastnu mesh siet, nieco ako wifi. Stremujem hudbu z NAS po celom dome, ovladam cez ipad alebo iphone... To je asi taka najvacisa vychytavka co mam. Samozrejmostou je domaca datova siet do kazdej izby a ku kazdemu televizoru. Tiez som dal zvody ryn zo strechy zviest do nadrze co je zakopana v zemi, pojde z toho cerpadlo a zavlazovaci system.
Odpovedať
vacsinou byva v nich tenky ocelovy drotik :) ale da sa aj bez neho na velke vzdialenosti prepchat, len netreba mat moc velke uhly pri pokladke...
Odpovedať
@madein1974 suhlasim a zvycajne aj tak tam kde by si v buducnosti chranicku potreboval aj tak nebude a bude treba rezat drazku.
Odpovedať
Profilova fotka
@igigi Uz si tak prepchaval? Mne to neslo ani ked bola uplne rovna... Kvoli tym blbym zubkom co su vo vnutri... A uz vobec nie makke repro alebo datove kable....Keby boli chranicky vo vnutri hladke, mozno by cyky kable isli prepchat... A ziaden ocelovy drotik som tam nemal, to si mal asi dake specialne...
Odpovedať
Profilova fotka
Pridam aj ja zopar postrehov. Dali sme vela zasuviek. Takisto sme za vypinace a zasuvky zaplatili cez 2,500 €. :-) Ale je to super, ze mi nikde zasuvka nechyba a nemusim tahat predlzovacky. Dolezite su rozvody internetu, zabezpecovacku, zasuvky v exteriery. Dal som si aj zasuvku na 380V - clovek nikdy nevie, kedy sa mu zide. Aj rozvody na centralny vysavac mame vsade. Nasa fajnova vychytavka je, ze na nasom dome nevidno ziadne ryny. Mame rovnu strechu, zateplenie 25cm, a ryny su schovane v polystyrene. Dobre je dat do odpadu (pred vstupom do kanalizacie) spatnu klapku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Takisto je dobre kastliky na exterierove zaluzie schovat do fasady (pod 2cm polystyren). Je to ovela krajsie riesenie, ako ked su viditelne.
Odpovedať
@madein1974 treba pouzit elektrikarske pero, kludne prepchas aj 10m ak nie je chranicka zlomena.
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca aky vyznam ma 35cm podlaha ? Cele zateplenie treba spocitat tak, aby straty strechou, stenami a podlahou boli priblizne rovnake. A kedze pod podlahou je externa teplota ina ako pri streche a stenach bude to neekonomicke @matorado ked som ja elektrikarovi povedal, ze chcem chranicky tak sa len zacal smiat :), ze ak si myslim, ze pri mojej dlzke tam casom nieco natiahnem tak sa silne mylim. Si pamatam ako v starom dome som rubal stenu, lebo to neslo :). Jedina sanca je, ked je to kratke a je len par zahnuti...
Odpovedať
Profilova fotka
@mom3 kde presne sa dava ta klapka a naco sluzi? diik
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj @yaninca My mame pod podlahou len 2cm polystyrenu. Uplne to staci! Je pravda, ze pod zakladovou doskou mame 45cm penoveho skla. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj tak ano, iste, vychadzala som z nasho domu, kde tie hrubky eps boli prepocitane.. u nas to vychadzalo na 30-31cm (24cm eps+6cm podlahovka s poterom+ podlaha s podlozkou) a podlahe su prisposobene aj steny a strecha a okna.. ale kedze dobre zateplit radia aj jemu, toto povazujem za optimum;) su tu borci co maju aj 35-40cm eps v podlahe..
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca My ju mame pred vstupom do kanalizacnej sachty. Nejde smrad (ani pocas stavby), a keby sa z nejakeho dovodu chcela voda tlacit spat (asi zdvihnutim spodnej vody alebo cim), tak sa do domu nevrati. V Rakusku je to povinnost.
Odpovedať
Profilova fotka
@mom3 tak ano, bud penove sklo, alebo xps pod zakladovu dosku, alebo poriadne hrubu podlahu:)
Odpovedať
Bývame dome a rozmýšľame nad novým. My sme stavali pred 15-rokmi - takže taká klasika. Dnes sú úplne nové technológie a možnosti, tak sa na stavbu celkom tešíme. Najťažším orieškom je podľa kúrenie a sním spojené tepelné straty. To si treba naozaj dobre rozmyslieť a podľa mňa aj investovať. Druhou dôležitou vecou je ustrážiť si kvalitu stavby. Z toho čo mám by som sa určite nevzdala centrálneho vysávača. Sú k nemu také klapky, do ktorých sa zmetie špina metlou - máme ju v kuchyni a keď nám ho montovali tak ma presviedčali aby som si dala aj do predsiene ale ja som nechcela a dodnes to ľutujem. To čo by som už nikdy nechcela je obyčajný teplovzdušný krb.
Odpovedať
Profilova fotka
@mom3 mate aj nejaku zapachovu uzaveru? tj. vyvedenu ruru - odvetranie kanalizacie nad strechu?
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca to ze su taki borci mi je jasne, akurat vela ludi to tam naprace bez akehokolvek pocitania. Ale samozrejme, ze niekde to vyznam teoreticky mat moze, zavisi aky je faktor tvaru domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@violano1 , prečo by si nechcela teplovzdušný krb?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj tak ano, vdaka za upresnenie.. u nas (pri bungalove) to potrebne bolo .. a dnes by som uz dala aj pod zakladovu dosku
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca Nie, rurku vyvedenu nad strechu nemame. Skade presne kam by mala ist?
Odpovedať
@madein1974 hej prepchaval... lanko je v kazdej fxp trubke, je ostre ako svina :) prepchaval som cez 20m sietoveho kabla - okolo 5 zakrut 45stupnov...vodorovne. hrot som omotal izolackou aby sa nezadrhaval.... ak nejde treba nalubrikovat :)
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 Ak je to to myslim, pouzivam to v uk ked tahame kable ponad karton atd. Vyzera to ako rybarsky prut, take tenke a nadpaja sa to... Lenze toto by si aj tak nedostal do zakruty v chranicke kvoli vrubkom...
Odpovedať
Profilova fotka
@igigi :-D kto maze, ten jede...
Odpovedať
Oplati sa krb so spiralou, aby vyhrieval TUV? Ma to niekto?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?