Aký kvetináč na orchideu?

Aky kvetinač je vhodny na orchideu? Plastový, keramický? Priesvitný? :-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
ja mam keramicky z baumaxu ale treba pod neho podlozku nejaku lebo na drevenych parapetach mi robi flaky @jajanuska
Odpovedať
@nikolla2 ďakujem za radu to by ma ani nenapadlo ze bude chytať. Lenže podložku dostať keramicku? To už asi nevyzerá esteticky
Odpovedať
@jajanuska mne bolo povedane v kvetinarstve kde som si ju kupovala ze ma ostat v tom priesvitnom (v akom sa predava) a mozes ju celu dat do keramickeho...
Odpovedať
orchidea potrebuje aj pre korene svetlo a vzduch, preto sa musí dávať do priesvitných črepníkov, ideálne buď plastový, ale v ponuke záhradníctiev sú aj krásne sklenené vo všelijakých farbách a stále priesvitné, takže sa môže dať ten plastový do toho skleneného... takže bude aj ovca celá aj vlk nažratý :-D ;-) do nepriesvitného keramického by som ju osobne nedávala....:-)
Odpovedať
Ano myslim ze si kupim skleneny priesvitny, uz len vybrat farbu... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@anjelik2509 mas uplnu pravdu, len dodam, ze ani jednu nemam v sklenom :-D a aj tak kvitnu :) Ale ! raz za cas ich vytiahnem z kvetinaca a necham postavene len v tom priesvitnom plaste mimo kvetinaca na parapete ked svieti slnko :) tym padom korene dostanu slnko... takze ked uz nie sklenene, aspon takto.. to som sa docitala a funguje to... hlavne, ked raz za cas odkvitnu , maju pauzu, vtedy to par krat urobim a uz aj nahadzuju potom stonky a puky :)
Odpovedať
Profilova fotka
Len kvetinac musi byt taky,aby v nom orchidea stala v lufte,lebo ak ma korene priamo na spodu kvetinaca a pri polievani sa zaleju vodou,lahko odhnivaju a cela orchidea umiera :-(
Odpovedať
Ja mam nepriesvitne a ani nestoji v lufte - tie speci kvetinace na orchideu a kvitnu uz druhy rok bez problemov.
Odpovedať
@manilla @katrin21 a ko ich polievate? Mne kvitnu,ale zasa nie tak casto ako by som si predstavovala :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jajanuska staci ked vystrihnes nejaky kruzok pod to napr. z papiera - vobec to nevidno.......a samozrejme ze mam ich najprv v tom priesvitnom a cela je vlozena v keramickom kvetinaci:) mam takto 2 roky vsetky orchodee a kvitnu stale:)
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska ja polievam odstatou vodou ( niekolko dni ) raz za tyžden malicko.. ale lepsie je raz za tyzden ponarať do vody na pol hodinu a potom vybrat ...Ja to ale nerobim :) moje mali teraz v lete pauzu,.nezvladli nasu dovolenku a svagrovo prepolievanie :-D polieval ich tak, ze stala voda 2cm od vrchu, chudence... Ale uz sa prebrali, teraz maju kopec vyhonkov, tak sa tesim na kvety :)
Odpovedať
@nikolla2 viem že ich máš v priesvitnom kvetináči. len čo ja spomínam priesvitný to je ozdobný priesvitný, je to novinka ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@atlaska polievat tak ze menej je viac. Max raz za tyzden polejem a v pohode. Ani neponaram ani nehnojim. Mali tiez v lete pauzu lebo som nebola doma ale teraz pucia vsetky.
Odpovedať
Profilova fotka
A co s nimi,ked odkvitnu?V obchode mi radili,ze tu odrastenu stonku pri 3 clanku ostrihnut.Je to pravda?
Odpovedať
mam 6 orchidei...kvitli 4 roky stale krasne a dlho. teraz mi vsak na kazdej vyrastaju nove vyhonky...a kvitnutie uz dlho nic. ako ja som spokojna, ze vyrastaju, ale na vsetkych? zrazu? co sa im mohlo narobit? :-D nie vsetky maju rovnaky vek...mam tie vyhonky odrezat? budu tie niekedy kvitnut?
Odpovedať
@zirafak ja stonky striham az ked su uschnute a nieje sanca kvitnutia. Inak zvykne stonka viackrat kvitnut po odkvitnuti. Po odstrihnuti nad 3 ockom mi vyrazaju tiez dalsie puciky. Alebo vyrastaju celkom nove.
Odpovedať
@katrin21 nooo, aj tak sa dá, ale my sme s atak učili, tak preto ;-)
Odpovedať
@mischelin výhonky určite neorezávaj, napríklad moje si ich tiež vyháňajú aj cez zimu a kvitnú mi aj na Vianoce :-D miesto Euphorbie (vianočnej ruže :-D ) len ich nechaj tak, oni zakvitnú ;-)
Odpovedať
@zirafak ja strihám pri koreňoch, ale potom dlhšie trvá, kým vyrastie nový výhonok, tak môžeš strihnúť asi v polke stonky nad očkom...Inak orchidea je nenáročná, ja tie moje sem tam zalejem, sem tam pohnojím, niekedy im strihám odumreté výhonky, niekedy nie a stále sa im darí, stále kvitnú ;-)
Odpovedať
@anjelik2509 tak budem cakat :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak Po odkvitnutí treba orchideu ešte istý čas sledovať. Mnohé dokážu vytvoriť nové výhonky a kvety aj na takejto stonke. Stonka sa odstriháva definitívne až keď uschne a je isté, že je suchá a bez života.
Odpovedať
Profilova fotka
@mischelin Orchidea niekedy namiesto kvetov vytvorí na výhonkoch novú rastlinu tzv. keik, ktorý treba odstrániť až po vytvorení koreňov. Pokiaľ vytvárajú nové listy v srdiečku, znamená to obdobie vegetačného pokoja. Nabudúce budú opäť kvitnúť, pokiaľ je o ne postarané a majú dostatok svetla, ideálnu teplotu, pravidelnú ale nízku zálievku, obdobie pokoja a sú prihnojované. Samozrejme mladé rastlinky potrebujú čas na rast a následné kvitnutie.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Orchidea vyžaduje pravidelnú zálievku, ale v malom množstve. V lete sa doporučuje ponáranie do vody a následne už nezalievate ale nie je to nutnosť. Postačí zalievanie raz za týždeň. Zvoľte si deň, kedy budete polievať aby ste nezabudli, napr. nedeľa a prebytočnú vodu zlejte znovu do fľaše, pokiaľ zalievate aj s hnojivom. Substrát by mal byť na dotyk vždy suchý. Najlepšie odstátou alebo prevarenou vodou, prípadne dažďovou primeranej teploty. Nepoužívajte priamo vodu z vodovodu, tá je väčšinou tvrdá.
Odpovedať
Profilova fotka
@jajanuska Pestovanie nie je výlučne postavené na priesvitnom kvetináči či inej nádobe, je to len plus. Ak má orchidea vytvorené vzdušné korene aj na povrchu, bude sa jej dariť aj v nepriesvitnom. Tie, ktoré majú korene v substráte uvítajú pomoc v podobe priesvitnej nádoby. K dostaniu sú efektné sklenené, z tvrdeného plastu priesvitné nádoby, ktoré majú na dne výstupok, ktorý zabraňuje, aby bola pôvodná nádoba ponorená vo vode. Rastliny pestované v nepriesvitných nádobách si vo väčšine prípadov vytvorí korene na povrchu. Ak už korene prerastajú nádobu zospodu, treba ju presadiť.
Odpovedať
@rastlinky_sk ja orchidee pestujem uz hadam12 rokov, polievam ako treba, tak isto ako kamoska o dve ulice dalej a jej kvitnu vkuse, stale ma plne okna kvetov, este jej anilen neodkvitnu a uz idu nove stonky, nehnoji ich vobec,nepresadza. Mne kvitnu sporadicky.
Odpovedať
@rastlinky_sk tie vyhonky nie su na tycke, ale vyrastaju zboku rastliny. jedna uz ma korene. mam ju teda odstranit?
Odpovedať
@rastlinky_sk Dakujem za radu ;-)
Odpovedať
Orchidejky pestujem doma tiež a úspešne. Mám kamarátku, ktorá ich má v rodinnom dome vyše 100 je to jej hobby. Mne kvitnú neustále a držím sa jej rád. Kvetináče vôbec nemusia byť priesvitné, postačí keď ostanú v tých pôvodných tenkých priesvitných, ale musia byť vložené do vyššieho keramického kvetináča, pretože orchidea nesmie mať naspodku vodu. Čiže polievanie celoročne žiadne, len preliať buď jeden deň odstátou vodou alebo zbierať prevarenú vodu. 24 hodín nechať orchideu namočenú, ak ich máte viac alebo ste v dome, tak kľudne môžete dať viac spolu do veľkého vedra. Vysoký črepník je preto, že keď po 24 hodinách zlejete vodu, tak následne ešte čosi do nej odtečie a to treba vyliať. Orchidea nesmie mať nikdy naspodku črepníka vodu. Ak nekvitne, treba hnojiť - ja používam také tyčinkové hnojivo z Baumaxu. Kvitnú do aleluja ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lilisek no, ja davam do vody na 3-4 hodiny... a nekvitnu, ale pravda je, ze moc nehnojim... tak asi zacnem :) ale inak suhlas, vysoke dole zuzene kvetinace su tie spravne a je uplne jedno, ci su biele, plastove, keramicke alebo ruzove s cervenymi slonikmi :)
Odpovedať
Voda má byť prevarená alebo odstáta minimálne 24 hodín. Vždy keď si robím kávu alebo čaj, zvyšok vylejem do kupky a tak zbieram vodu. Niekto ich aj rosí, ale tak jemne, že nesmie stiecť úplne voda do stredu odkiaľ vyrastajú listy. Toto som si ja napríklad nahradila utieraním listov čistou utierkou. Len ich pretriem. Raz za rok, keď sú odkvitnuté je vhodné ich aj presadiť. Hnojivo skús kaktusik007 určite).
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?