Nechcem garáž, iba prístrešok a každý ma od toho odhovára: "garáž musí byť!". Váš názor/skúsenosti?

Ahojte. Staviame dom a plánujeme spraviť prístrešok hneď za bránou pre naše 2 autá. Dom je postavený dosť ďaleko od brány. Za domom chceme postaviť väčší záhradný domček a využívať ho ako dieľňu a sklad na bicykle a záhradné náradie. Každý, komu spomenieme naše plány, hovorí, že by sme mali spraviť taký záhradný domček, do ktorého sa zmestí jedno auto, čiže môže slúžiť ako garáž, lebo "uvidíte, že to budete potrebovať!". Ja si myslím, že ak sme prežili 10 rokov bez garáže bez problémov, tak nám ten prístrešok bude stačiť... Aké sú vaše skúsenosti?
Odpovedať
1
2
Dôležité je mať nevyhnutne priestor na uskladnenie vecí, ktorých spomínaš. A ten aj plánujete. Garáž podľa mňa taká nevyhnutná nie je. Akurát budete musieť v zime škrabať okná a v lete vetrať teplo pred odjazdom rovnako ako doteraz. Odhadzovanie a ometanie snehu nevidím až tak kriticky vzhľadom na to, aké sú zimy v poslednom čase.
Odpovedať
Profilova fotka
Sam planujem pristresok na 2 auta ktoreho sucastou bude aj zahradny domcek. Celkovy rozmer bude 6-7 x 9metrov :) Nad garazou som ani nerozmyslal. Za mna zbytocnost hlsvne pri tychto zimach...
Odpovedať
Pristersok staci, pozri sa na to, ze kolko ludi ma auto pri bytovke, nemaju garaz, a ak ano, tak tam skladuju vsetko len nie auta.... mozno ti, ktori maju este mbecky, resp. nejake veterany, motorky, potom ok.... kedysi bolo treba auto garazovat, poveternostne vplyvy vyznamne vplyvali na stav karoserie.. teraz je to ine... Pristresok - to urcite ano, hlavne kvoli zime, snehu - netreba odpratavat sneh z auta. A ak budes mat vstup pod pristresok z domu, tak ides suchou nohou do auta.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ralf364:

Dôležité je mať nevyhnutne priestor na uskladneni…
@ralf364 pod normalnym pristreskom netreba ani skrabat okna a ani vetrat teplo...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od oblivian:

Ahojte. Staviame dom a plánujeme spraviť prístreš…
@oblivian garaz/pristresok je v tvojom pripade fuk, ale zvazil by som ho mat pri dome, idealne s vchodom do domu alebo nejak s prestresenym pristupom. Ked bude lejak a pojdete sa rodina nakladat s batohmi, kocikmi a kadecim, alebo len vykladanie nakupu pocas dazda... No v suchu sa to robi lepsie...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od oblivian:

Ahojte. Staviame dom a plánujeme spraviť prístreš…
@oblivian stačí prístrešok pri bráne , no cez dvor k domu si sprav aspoň pod kolesá cestičku s betonových kociek, dovezieš nákup k domu aspoň ked tam nebude sneh, poslednú zimu som mal jeden čas i 75 cm a to by som tak veľa zbytočne nepratal pre šírku auta, niektoré zimy úplne bez snehu
Odpovedať
My máme prístrešok na autá hneď vedľa domu,pekne si otvorím bránu a rovno auto pod prístrešok,no predtým sme na tom mieste mali altánok,lebo sme mali starú veľkú sopu na drevo,tu sme zbúrali,do polky postavili novú malú sopku na náradie a palety a na druhej polke stojí altánok,ten sme veru presúvali celý v kope,a bola to zábava ako fakt,a tam kde stál altánok mame prístrešok pre 2 auta,muž teraz plánuje,že to nejako olepi,elektrinu z domu dovedie a bude s toho štýl garáže.
Odpovedať
Takto sme to mali aj takto sme to dali,ako ten altánok bola fakt fuška preniesť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od oblivian:

Ahojte. Staviame dom a plánujeme spraviť prístreš…
@oblivian byvame pol roka v novostavbe. Od zaciatku som vedel, ze garaz nechcem (vacsina ludi co poznam tam ma potom tolko veci, ze tam ani nevie zaparkovat). Pristresok planujeme, ale este nemame. Samozrejme miesto na bicykle, zahradnu techniku mame.
Odpovedať
Mame dreveny pristresok bez brany asi 70m od domu. Doporucujem urobit si po zahrade siroky pohodlny chodnik od pristresku k domu a pripadne dat svetlo do pristresku (nemame, nejak nechyba, ale nestratilo by sa). Pristresok je pre nas absolutne postacujuci. Skla skrabem tak raz-dvakrat do roka (ked je mrznuca hmla), inak pod pristreskom vobec skrabat netreba. Tiez som nikdy auto v lete nevetrala. Ked nan neprazi, tak netreba. Jediny problem je, ze tak raz za 3-4 roky si na jar nejake vytrvale vtaky povedia, ze tramy v strede su idealne miesto na urobenie hniezda (a aj su :D), tak potom mam par dni kazdy den zahadzane auto machom, konarikmi, travou a ostatnym stavebnym materialom. Par dni rozostavane hniezda zhadzujeme a potom je niekolko rokov opat klud.
Odpovedať
Povedal som to raz a poviem to znovu. Ak clovek na to ma tak si spravi garaz v ramci domu, ak mu to dojde neskor, tak ju postavi mimo domu a ked si mysli ze usetri, tak si postavi pristresok a hlada dovody preco nepotrebuje garaz a vsetky ostatne nazory ignoruje a verbalne napada. Ked raz vyskusate vykurovanu garaz z ktorej vystupite v "ponozkach" a pojdete rovno do obyvacky na gauc tak pochopite a ostatni ako som pisal vyssie ;-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

Povedal som to raz a poviem to znovu. Ak clovek n…
@rkorba Toto vobec nemusi byt o financiach. Byvame na ulici, kde ma vacsina domov garaze a realne ich nepouzivaju, pretoze ich maju zapratane. Bud si casom ludia dostavali pristresky alebo pokupili auta, ktore sa zohreju dopredu a musia riesit len pripadne fakt vysoku vrstvu snehu. Zalezi na tom, co od toho clovek chce - ja som nechcela auto kazdy den v zime skrabat (splnene), fakt nepotrebujem vozit sa az do obyvacky (zatial a dufam, ze to ani potrebovat nebudem). Za mna je garaz uplne zbytocna. Ale my mame velky dom, velku zahradu a velky zahradny domcek, kde je vsetko od kosacky, naradia, terasoveho nabytku, cez bicykle az po zimne gumy na dve auta, takze ja som naozaj potrebovala dostat len auto pod strechu.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od eugenie:

@rkorba Toto vobec nemusi byt o financiach. Byvam…
@eugenie ako tak čítam ty vlastne ani prístrašok nepotrebuješ lebo všetko máte auto nemá kde búvať :-) Garáž ako súčasť domu nemusí byť využívaná len na parkovanie auta lebo je to dom a preto keď tam niekto skladuje čokoľvek iné tak to nie je na škodu. Prístrešok je len prelepená barabizna poväčšinou čierna stavba, lebo si niekto zmyslel ze auto je investicia ktoru treba ochranit.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rkorba:

Povedal som to raz a poviem to znovu. Ak clovek n…
@rkorba býval som v dome kde bola garáž...kúrená...,,taká že "ponozkach pojdete rovno do obyvacky" 🙂 a nakoľko som zistil že je to najväčšia somarina v dome ....tak v novom dome garáž nemám (určite nie preto že by som na garáž nemal)....ani prístrešok nemám ....toľko k tým univerzálnym pravdám🙃.....kto chce garáž nech si ju postaví....kľudne aj dvojgaráž....aj 5-garáž...je to jeho život.
Odpovedať
Garaz je proste taky lifehack, ako si lepsie uvedomit, ze clovek nebyva v bytovke. Tym to konci.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od oblivian:

Ahojte. Staviame dom a plánujeme spraviť prístreš…
@oblivian auto nie je rodinny prislusnik.. dvojgaraz je vacsia ako vacsina obyvacok v dome.. nehovoriac o peniazoch. ked je miesto, pristresok je najrozumnejsie riesenie. zaroven si vies prilepit ako na obrazku a cast kde mas odkladaci priestor..
Odpovedať
Ja napríklad garáž nemám, ani neplánujem. Časom možno prístrešok ak sa pritrafí nejaké auto, pre ktoré by sa mi ten prístrešok oplatil. Kvôli krúpom a snehu. Inak domček pre auto neplánujem. Príde mi napríklad trošku divné stavať garáž za povedzme 30 litrov aby v nej bývalo auto za 10. Ale je to každého voľba, kto vraví že uvažujem práve ja rozumne, že áno. Už som videl projekt domu, ktorý mal 80m2 a z toho 24m2 bola garáž. Tak to chcela majiteľka.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od oblivian:

Ahojte. Staviame dom a plánujeme spraviť prístreš…
@oblivian Pokial mate vyriesene uskladnenie veci inak tak ako si pisala tak podla mna je garaz potom zbytocna. Ked tak by som mozno riesil este montaznu jamu, no neviem ci by ste vyuzili aj tu. Ale za mna altanok vam v pohode postaci.
Odpovedať
Budem v tomto vlakne zrejme v mensinovom nazore, ale pre nas bola garaz velmi podstatna a bola to podmienka pri navrhu domu. Znamena pre nas hobby priestor aj sklad. Mame ju naschval vacsiu, aby sme nielen zmestili auto (garaz je pristupna rovno z ulice bez plota), ale aby sme tam vedeli fungovat pri tvoreni, opravach, natierani.. aj v zime, kedze je temperovana. Mame tam velke regale na rozne druhy naradia, veci k bazenu, umyvadlo, mraznicku, skladujeme tam nejake drevene dosky, suchy beton, krmivo pre zvierata, postreky, hnojiva, niektore trvanlive potraviny (aby sme nemali preplnenu spajzu) atd.... Mame aj zahradny domcek, ten je vsak vhodny len pre rucne naradie, crepniky, lehatka a pod.. pretoze je tam v zime vlhkost, elektricke naradie (a mame ho hodne) a veci ktore neznesu vlhko by tam zostat nemohli. Takze ano, kazdy si musi rozhodnut ci garaz chce a na co ju bude vyuzivat, my nelutujeme.
Odpovedať
My mame dvojgaraz a v nej pingpongovy stol- rozložený, drevo do krbu, kosačky, bicykle, športové a záhradné náradie :-) auta parkujú vonku a na motorky si od suseda prenajímame ďalšiu garáž. Mame aj špajzu aj technickú miestnosť... :-) u nás by sa fakt minula aj tá 5garaz 😂😂😂 ale reálne si ideme prestrešiť to miesto kde tie auta teraz stoja. Koľko ľudí toľko chuti
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ralf364:

Dôležité je mať nevyhnutne priestor na uskladneni…
@ralf364 ja mám prístrešok na dva autá a nikdy som nemusel oskrabovat okná, alebo vetrať v lete. Veď prístrešok má strechu. A zboku mám plot.
Odpovedať
my máme cca 40 m dom od brány a neviem si predstaviť že by som mal prístrešok pre auto pri bráne, je to ďaleko, nosiť nákup, prípadne nepriaznivé počasie, nevýhody keď nasneží odhrabujem celú cestu tento rok 2x :), ale to by si musel aj chodník. A garáž, je to super vec, pre auto aj pre veci, pneumatiky, bicykle, hoci len upratať auto, vysávať a vybrať v lete auto z garáže ked je 35C je iný rozdiel :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od morgan33:

My mame dvojgaraz a v nej pingpongovy stol- rozlo…
@morgan33 No tak potom to ale nieje garáž ale sklad a hobby miestnosť. Garážou sa len nazýva, využitie má však iné. A pre autá nechceš garáž ale plánuješ prístrešok. Či?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Ja napríklad garáž nemám, ani neplánujem. Časom m…
@toky1 garáž v dome je 10 tisíc za m2 teda tak isto ako ostatná plocha domu ak je aspoň temperovaná, to je luxus pre človeka , lebo auto to nepotrebuje, a auto za 10 tácov? nové také nieto ani tiko alebo tá mini škodovka, priemer od 15 hore len 3 valec , niekto písal ak niekto najazdí ročne do 5 ticíc, výhodnejší je taxík, ak do 20 ticíc/rok-benzín, nasleduje nafta a nakoniec elektro ale len po meste, nie na diaľnicu tam sa nemá kde nabíjať, ani v kopcovitom teréne je nie výhodnejšie lebo aby si ho dostal na kopec spapká o 1/tretinu viac a pri jazde s kopca len ak stačí brzdenie motorom, len vtedy dobíja
Odpovedať
Garáž som mal v prvom dome (v druhom zatiaľ nie), v rodičovskom aj u starkej......ani v jednej z nich som auto nevidel. Slúžili ako dielňa, sklad, miestnosť na cvičenie, na zabíjačku, ..... garáž je proste lifestyle 😉 Určite ju zaraď do plánov. A autu postav prístrešok 🤣
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@toky1 garáž v dome je 10 tisíc za m2 teda tak is…
@duzu To čo za dom stojí 10 tisíc eur na m2? Kde píšem že nové auto podľa mňa stojí 10 litrov? Myslel som to tak, že napríklad ja ak by som si postavil garáž za 30tisíc a dal do nej svoje auto, ktoré má hodnotu cca 10tisíc tak by mi to bolo divné. Čítaj s porozumením.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@duzu To čo za dom stojí 10 tisíc eur na m2? Kde…
@toky1 písal si: Časom možno prístrešok ak sa pritrafí nejaké auto ... takže odľa toho ho ešte nemáš a 10 000 za m2 aj s pozemkom ale nie v BA tam je asi najdrahšie v strednej EU, lebo blaváci stavajú lacnejšie v madarsku či rakúsku mám sesternicu ktorá predala byt v KE a kúpila dom za babku v prvej dedine v madarsku, už je tam viac slovákov a energie lacnejšie, za prácov jazdí vlakom , busom, autom kedy ako len do 15km blízo KE
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

@duzu To čo za dom stojí 10 tisíc eur na m2? Kde…
@toky1 nečakaj čítanie s porozumením od niekoho kto si ani neprečíta čo sám napísal 😅
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@toky1 písal si: Časom možno prístrešok ak sa pri…
@duzu Písal som, citujem:"Časom možno prístrešok ak sa pritrafí nejaké auto, pre ktoré by sa mi ten prístrešok oplatil." Zatiaľ som nastavený tak, že ak by som chcel kúpiť nové auto tak isto ne nad 25tisíc. Ja nie som nejako na autá, ja ich mám na vozenie z A do B, neriešim ich. A za prístrešok by som nedal viac ako 5tisíc ani náhodou. 20 rokov striedam autá a vždy som ich parkoval vonku - pár krát ma vystrašili krúpy a občas bolo treba auto ometať od snehu, to sú pre mňa jediné negatíva pre parkovaniu na voľnej ploche. Kebyže som autíčkár a mám niečo fest drahé alebo veterána tak by som mal k tomu iný postoj. Ale nemám a autá ma tak všeobecne nijako nezaujímajú. Hobby miestnosť mám tak či tak, sklad tiež.
Odpovedať
Auto si svoju vlastnu izbu za 1500€/m2 podla mna nezasluzi. Ak teda nemam nejakeho veterana, lambo alebo viac motoriek. Skladovacích priestorov na druhej strane neni nikdy dost, casom je aj 30m2 sklad plny 😆😆
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?