Máme zatepliť samostatnú garáž?

Staviame samostatnú garáž a uvažujeme, či ju zatepliť alebo je to zbytočné. V garáži sa nebude kúriť, ani sa tam v zime okrem parkovania áut nebudú vykonávať žiadne iné práce. Uvažujeme, či garáž zatepliť alebo nie - z dôvodu možného kondenzovania vlhkosti na železobetónovom strope a stĺpoch. Steny sú vymurované z Ytongu, 10 cm. Garáž bude čiastočne obložená keramickým obkladom, čiastočne s fasádnou omietkou. Strecha bude "zelená", s extenzívnou výsadbou. Uvažujeme o vetracej mriežke, alebo ventilátore s časovým dobehom, ktorý sa spustí vždy, keď sa otvorí brána, kvôli odvetraniu výfukových plynov. Zatepliť či nie? A ak áno, prečo?
Odpovedať
@maminnka No neviem, že či steny z 10 cm hrubého Ytongu sú dostatočné na to aby garáž nepremrzla a pokiaľ nemáte zaizolovaný strop, bránu a bočné dvere, tak tam budete mať v zime pri mrazoch aj mínusové teploty. Viem to z vlastnej skúsenosti a to mám garáž z Porfixu 20cm, zaizolovanu bránu 5cm polystyrénom a aj strechu 10cm minerálnou izoláciou. Keď bolo vonku pár dní a nocí -10 až -20, tak v garáži bolo okolo -5, lebo denne sa 2x otvorí brána a steny tiež premrznú. Takže ak chcete mať v garáži uschované napr, kvety na zimu, alebo niečo háklivé, čo by mohlo zmrznúť, tak garáž určite riadne zateplite.
Odpovedať
Profilova fotka
izolácia nebráni premŕzaniu, znižuje alebo obmedzuje únik tepla. Ak sa v garáži žiadne teplo nevytvára (zanedbajme teplo z motora) nemá čomu brániť, takže je zbytočná. Efekt zateplenia by sa prejavil až na objekte pôdorysne väčšom ako 12x12m, kde už vstupuje teplo zo zeme. Ale u malého objektu stačí brána na premrznutie, je síce hrubá 5 cm, ale kĺby sú nulové a kovové, takže zateplená brána je len ilúzia.
Odpovedať
@jan45 brana zateplena nebude, prisla mi to ako zbytocna investicia do nevykurovaneho priestoru. Takze hovorite, ze zateplovat netreba. Nehrozia nam ziadne plesne, ziadne kondenzovanie na tych žb stropoch a stlpoch? @porthos ked Ti premrzla garaz, fungovalo elektronicke otvaranei brany?
Odpovedať
Profilova fotka
pôvodne som riešil prikurovanie garáže el. radiatorom, po reálnom vyskúšaní som od toho upustil, pohon fungoval aj pri -27 , strop, SDK zavesený na valbovej streche som dodatočne zateplil proti prehrievaniu v lete.
Odpovedať
Profilova fotka
ešte ku kondenzácii, tá sa najľahšie odstraňuje vetraním, mriežka dolu a hore, najlepšie v protismere alebo pootvoreným oknom.
Odpovedať
@maminnka elektronické ovládanie brány funguje aj pri mínusových teplotách, s tým problém nebol...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?