Zrušenie životného poistenia a úroky na hypotéke

Profilova fotka
Dobry den, dna 13.12.2012 som uzatvorila ZP v Generali, odkial mam aj hypoteku. Koniec poistenia mam 14.12.2032, platim to mesacne, teraz dom poslala druhu platbu. Moja otazka: Ak zrusim to ZP, moze mi banka zvysit urok?
Odpovedať
Poistku mozte vypovedat do dvoch mesiacov od uzavretia zmluvy, potom az o rok, resp min. 6 tyzdnov pred vyrocnym dnom poistenia. Banka moze zvysit urok ak je to vyslovene uvedene v zmluve, napr. ze sa Vam znizuje urok za podmienky ze budete mat uzatvorene zivotne poistenie. Ale znizenie uroku sa vacsinou viaze na vyuzianie sluzieb, napr. ucet + zasielanie urciteho obnosu penazi na mesacnej baze. Urcite to neviazu na to ze musite mat poistenie v Generali (predpokladam VUB) inak by som to dal na SOI a NBS. Kazdopadne uz som to pisal na MS viackrat. Je dolezite si odpovedat co ocakavate od poistenia. Vacsina ludi chce mat nejake zabezpecenie v pripade neocakavanej udalosti. Nakolko pre svoje potreby som preluskal mnoho zmluvnych dojednani a poistnych podmienok si dovolim tvrdit ze oplati sa iba poistenie kde platite za riziko, t.j. ak sa Vam nieco stane dostanete urcite plnenie (za smrt, uraz, kriticku chorobu), vsetky ostatne druhy poistenia so sporenim a vyplatou v pripade dozitia ci investovanie a vyplata v pripade dozitia su utopene peniaze. Ak najdete nieco lepsie kludne mozte banke ponuknut ze mate poistenie s podobnym ci rovnakym krytim kde viete vinkulovat plnenie v prospech banky cim by ste splnili podmienku ak ju banka dala do zmluvy. Toto Vam obchodnik nikdy nepovie urcite viete preco.
Odpovedať
Profilova fotka
@ajvetka To poistenie je možné vypovedať do dvoch mesiacov od uzatvorenia a poisťovňa Vám vráti zaplatené poistné, čiže posledný deň máte do zajtra, tzn. ak ho skutočne chcete zrušiť, treba si ihneď sadnúť k PC, spísať si žiadosť o vypovedanie tohto poistenia a zajtra to ihneď podať na pošte, samozrejme doporučenie, aby ste mali podací lístok s dátumom podania. Čo sa týka hypoúveru, pokiaľ nemáte hypotéku s upraveným splátkovým kalendárom, tzn. pri hypotéke splácate isté obdobie iba úroky a popri tom platíte poistku, z ktorej sa Vám napr. každých päť rokov splatí časť istiny hypotéky - v tomto prípade ju zrušiť len tak nemôžete. Alebo ak máte túto poistku vinkulovanú v prospech hypotéky (dostali by ste doklad o vinkulácii) tak taktiež ju bez súhlasu banky nezrušíte. Ak však toto ani jedno nie je Váš prípad, tak poistku je možné kedykoľvek zrušiť. Čo sa týka úroku na hypotéke, životné poistenia nevstupujú do zľavy na úroku (a vo VUB určite nie). Do zľavy na úroku vstupuje napr. poistenie nehnuteľnosti alebo poistenie domácnosti uzatvorené pri hypoúvere.
Odpovedať
Profilova fotka
@ajvetka Opravujem sa. Čas na vypovedanie tej poistky máte do 13.02.2013 - som si zle pozrela dátumy.
Odpovedať
@andreah25 Poistovna nevrati zaplatene poistne, resp. necha si poistne od zaciatku do vypovedania poistenia, takze minimalne za jeden mesiac.
Odpovedať
@ajvetka pokiaľ si si založila poistku cez banku, tak môže dôjsť aj k nárastu úrokovej sadzby, i keď technicky to nie je jednoduché, pokiaľ máš poistku založenú cez finančného poradcu, potom to nemá nič spoločné s hypotékou :-D a nedotkne sa to úrokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky Osobne som riešila klienta, ktorý do dvoch mesiacov stornoval uzatvorenie poistky a bolo mu vrátené všetko zaplatené poistné. Možno to bola výnimka, možno nie, no i na školeniach nám je to takto uvádzané a v poistných podmienkach je uvedené iba to, že je možné ju vypovedať do dvoch mesiacov, nie je tam však nič písané o tom, že vrátia/nevrátia zaplatené poistné - takže do ruku do ohňa za to nedám...
Odpovedať
@andreah25 tak klobuk dole pred takou poistovnou a poistnymi podmienkami. Lebo na 99% to byva tak ze vo VPP je klauzula pri ukonceni PZ patri poistovni poistne do skoncenia poistenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@oscipovsky Pri bežnej výpovedi poistky (zrušenie pre neplatenie, výpoveď 6 týždňom vpred, alebo čokoľvek iné) to tak je na 100%, toto som však mala skúsenosť iba pri stornovaní poistenia do dvoch mesiacov.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem vam za rady poistku som zrusila, uvidim co sa bude diat dalej
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?