Na základe čoho mi môžu zvýšiť úrok pri hypotéke?

ahojte, zaujimalo by ma niekolko veci. Mame hypoteku a rocnu fixaciu uroku (VUB) a castokrat citam na roznych forach pripady ludi, ktorym po roku zdvihli enormne urok, napr. zo 4,5 % na 7,3 %, pričom nemohli vobec namietat voci takemu uroku. Mna by zaujimalo par veci: - ako je to s vami, ake mate s tymto skusenosti? - na zaklade coho sa stanovuje urok p.a., co vsetko sa posudzuje u klienta, co sa bere do uvahy - akym sposobom mozem ja ovplyvnit vysku uroku na dalsi rok fixacie, aby som sa vyhla napr. narastu urokovej sadzby (sucasna je 5,04). Da sa s bankou vyjednavat niekolko mesiacov pred skoncenim fixacie? - aka je v SR momentalne stanovena max. hranica urokovej miery z uverov? - preco podla vas niekto ma urok na hypoteke 3,4 % (poznam aj take pripady) a niekto aj 7 %? Budem vam velmi vdacna za vase odpovede, aj laikom, aj financnikom. Dakujem.
Odpovedať
mima zkus si přečíst tenhle článek, je tam hodně odpovědí na tvoje otázky ;-)
Odpovedať
http://www.novinky.cz/ekonomika/finan...
Odpovedať
mima, k tvojim otázkam: - ak dôjde k rozsiahlemu nárastu sadzby v rámci obnovy fixácie, svojho času to bolo v istrobanke - z 3,5% to letelo na 7%, klienti majú na výber - buď to nechajú tak potom nech sa nesťažujú, alebo môžu si požiadať o zníženie sadzby alebo odídu do inej banky aj so svojím úverom - rozhodnutie je na každom - banka, v tomto prípade VUB, stanovuje úrok hlavne na základe vzdelania, dĺžky posledného pracovného pomeru, vlastníctva inej nechnuteľnosti, vlastnístva paušálového telefónu, regiónu trvalého bydliska, rodinného stavu a výšky príjmu - už si bola zaradená do určitého ratingu, nemáš šancu na tom nič zmeniť, pokiaľ nebudeš mať vysoké príjmu (2.000 eur mesačne v čistom), získaš vysokoškolské vzdelanie II: stupňa a požiaať o úpravu sadzby - ak ti banka nevyhovie, môžeš len platiť alebo odísť - v rámci hypotekárnych úverov neexistuje horná hranica, v rámci spotrebných úverov je to myslím do 50% - prečo niekto má aj 7% rok? a opýtala si sa dotyčného, ktorý ho má, čo urobil preto, aby mal 5%
Odpovedať
pre:finsluzby ahoj, a ktoré banky ponúkajú pevný úrok a tým aj pevnú splátku úveru???? a za akých podmienok???
Odpovedať
mala som na mysli, pevnú mesačnú splatku....
Odpovedať
Ked mi povedia, ze urok mi daju taky a taky, na zaklade coho ich ja mozem ziadat, ci by nemohol byt nizsi?
Odpovedať
maska, všetky.... - niektoré (VUB by som tam nezaradzoval, aj keď aj tu sa niečo pomenilo) umožňujú aj pri obnove fixácie úrokovej sadzby zmeniť aj dobu fixácie - v tvojom prípade, vzhľadom na konzervatívny prístup, je vhodná fixácia na úrovni 10 - 15 rokov... bohužiaľ, máš len ročnú - otázla je teda v rovine prečo máš ročný fix a nie 10 ročný?
Odpovedať
patricia a máš u hypotéku alebo ju len chceš?
Odpovedať
finsluzby: Dakujem ti za tvoje odpovede a mam na teba (pravdaze aj na ostatnych) este nejake tie dotazy, kedze si spominal aj tu nasu VUB banku. - spominal si nejake tie kriteria (rodinny stav, vyska prijmu,....) a mna by zaujimalo, aky potencialny klient podla danych kriterii ma najvacsiu sancu, ze mu nezvyssia (resp. aj znizia) po rocnej fixacie úrokovu sadzbu. Ako jednotlive faktory vplyvaju na stanovovanie (najlepsie stagnaciu resp. znizovanie) urovek sadzby? napr. zenaty muz je pokladany za stabilnejsieho klienta a preto je to pre neho pozitivum co sa tyka stanovovania urokovej sadzby (to bol moj nazorny priklad)... Resp. ma dost zaujima aj vlastnictvo pausalu namiesto karty do mobilneho telefonu. Co je v tomto pripade lepsie pre klienta? Inak, my sme kupovali byt par mesiacov pred svadbou, sme dvaja majitelia, pricom uver dostal manzel sam...ale teraz je nasa fin. situcia lepsia, kedze som po skole zacala pracovat. - da sa s bankou (napr. konkretne VUB) vyjednavat o urokovej sadzbe niekolko mesiacov/tyzdnou pred ukoncenim rocnej fixacie? Bolo to spominane v clanku od Bobtail, ktora dala na to vyssie link. Akym sposobom da sa zistit a jednat o uroku s konkretnou bankou? akym sposobom da sa docielit to, aby nas banka zaradila medzi najmenej rizikovych klientov, kde moze v pohode dat nizsi urok resp. nezvyssit ten sucasny? Dakujem ti za tvoje odpovede :)) vazim si to. Sice moj manzel ma fin. poradcu s PG, ale neviem, oni spolupracuju iba s troma bankami...a nie s nasou..a v tom sa mi zda ich velmi slabe miesto. A myslis si, ze fin. poradca dokaze "ziskat" dobre uroky pre svojho klienta? V pohode reagujte aj ostatni s vasimi skusenostami :)
Odpovedať
Chcem sa spytat vsetkych, ktorym sa skoncila doba fixacie (rocna/patrocna), ze aky urok mali predtym na zaciatku (ked ziskali hypoteku) a aky im stanovili v nasledujucej dobe(dobach - ak uz mate viac rokov hypoteku s rocnou fixaciou)? A v pripade ze bol dost vysoky, ako dalej postupovali? dakujem za odpovede :)
Odpovedať
mima, k tvojim otázkam: - keď je klient zaradený raz do ratingu, už tam ostáva, pokiaľ nezačne do toho vŕtať - banka totiž nemá ako vedieť, že sa u klienta zmenil rodinný stav, celkový mesačný príjem.... - určite sa na Slovensku so žiadnou bankou nedá dohodnúť x mesiacov pred obnovou sadzby, aj keď je pravda, žeby som sa rád mýlil - článok je z Čiech a tam to funguje inak ako na Slovensku, navyše jedna vec je vplyv sociálnej situácie, druhá vec je celková finančná situácia eurozóny a súčasťou každej sadzby je základná sadzba európskej centrálnej banky, ktorá je dnes 1% - ak bude 3%, úroky budú inde - nie je podstatné, s kým spolupracuje finančný poradca, ale podstatné je, čo dokáže urobiť pre klienta. VUB minulého roku obnovovala ročné fixácie na úrovni 3,25 - 3,75% pre tých najlepších klientov, naopak SLSP to riešila na úrovni od 4,6% do 5,1%, čsob fungovalo aj so 6,3% sadzbami..... väčšina finančných poradcov chce len poisťovať a sem tam odniesť nejaké to hypo do banky, veľmi malá skupina, ku ktorým sa osobne ráta aj moja maličkosť má záujem robiť aj niečo iné...
Odpovedať
fin sluzby a co by si nam poradil ty. ako sa vyhnut tomu, aby sme mali zvyseny urok? ako postupovat? najlepsie by bolo aby sme ostali i nadalej vo VUB. Co ty ak fin. poradca by si dokazal pre svojho klienta spravit?
Odpovedať
Článok sa načítava...
mima, k tvojmu poslednému príspevku len toľko - vedel by som ti dať x príkladov, veď mám u klientov do 300 úverov, ale prispejem ti len posledným: klient VUB - hypotéka ide klientovi do 3 roku, pri ročnej fixácii je obnovená sadzba na úrovni 6,21%, s čím sa samozrejme nesúhlasilo - tento týždeň dávame žiadosť o úver do inej banky, pričom dostane novú sadzbu na úrovni do 5,2% pri 5 ročnej fixácii..
Odpovedať
mima, ak finančný poradca neurobí pre klienta nič, treba si hľadať nového...
Odpovedať
finsluzby: je ta nova banka slsp? no ale ked to robite, ak spravne rozumiem, musite vyplatit uver vo VUB uverom od tej druhej banke + musite zaplatit VUB pokutu nejaku (nejake % z nesplatenej casti istiny). Je to tak?
Odpovedať
nie, nie je to slsp, ale neplatíme pokutu - pri obnove sadzby je možnosť splatenia celého úveru bez poplatku
Odpovedať
Profilova fotka
ak sa môžem pridať do debaty tak mima4 by sa asi mohla alebo mala stať klientkou finsluzby... Vyriešiť si hypotéku sám ako klient je frajerina dokým banka nepríde s novou sadzbou...Jedine poradca dokáže špekulovať pripravovať a kuť plány dopredu má nato zopár dobrých dôvodov + klient šetrí nenormálne veľa času (aj na fóre) banke, nehovoriac o nervoch a bla bla bla.... 8-)
Odpovedať
rudijagi: suhlasim, otazne je, kde najst fin. poradcu, ktory sa dokaze VELMI DOBRE "hybat" v tejto oblasti a byt prinosom pre svojho klienta. A pravdaze mat realne vysledky.
Odpovedať
mima4 uz som to tu v jednom fore o HU pisala, ale napisem to opat: ja mam HU vo VUB, mali sme 1rocny fix a pred vyrocim fixacie sme dostali asi 2 tyzdne vopred list, kde nam banka oznamovala, ze od dalsieho mesiaca bude nas urok zmeneny. v nasom pripade sme boli velmi milo prekvapeni, lebo sme dostali sadzbu skoro o 2 % nizsiu (zmena fixacie bola v septembri 2009, aby som bola konkretna). isli sme do banky a dali sme si ziadost na zmenu fixacie na 5 rokov (z rodinnych dovodov, vedeli sme, ze pri viacrocnom fixe - vub ponuka iba zmenu na 5 rocny fix, neda sa na 10 rocny, bude sadzba horsia ako pri 1 rocnom ale vzdy sme mohli ponuku odmietnut). o dva dni po podani ziadosti nam volala poradkyna (nie nasa vlastna, ale z hypocentra), ze ziadost bola akceptovana a ponukli nam sadzbu o 1 % vyssie ako nova sadzba, ale stale o skoro 1% nizsie ako sadzba povodna (cize znizenie sadzby o 1% a fixacia na 5 rokov). rozhodli sme sa, ze do toho ideme, tak sme jej zavolali a ona pripravila dodatky a hlavne si naplanovala na nas cas, aby nemala ineho klienta. prisli sme (tusim to bolo den potom ako nam volala), precitali si dodatok a podpisali. tot vsjo, bez poplatku, o tusim 3 dni nam prisiel novy splatkovy plan.
Odpovedať
tin007, zaujimave a vybavoval vam to nejaky fin. poradca? a je mozne po prvom roku fixacie zmenit fixaciu na patrocnu? a to neplatili ste tu pokutu za zmenu v zmluve..myslim ze je to 4000 skk.
Odpovedať
a teraz k tvojmu pripadu (z mojich skusenosti, nemusi to platit vzdy): - zmena ratingu (cize tvojho zaradenia ako klienta) sa pri vyroci fixacie sadzby uz nerobi, co banka robi je to, ze sadzbu upravuje podla toho ake ma naklady na ziskanie zdrojov (to je dost komplikovana otazka a nechce sa mi tu o tom vypisovat), velmi zjednodusene sa da orientovat podla toho ako sa hybe euribor, konkretne v tvojom pripade pocitam, cize vestim, ze ti banka ponukne znizenie us, mozno az o 1 % (pozeram na www.euribor.org, ale nevidim tabulku, kde by sa dali porovnat vyvoj sadzby z minuleho roka po mesiacoch, asi uz spim), suvisi to s tym ako draho/lacno nakupuje banka zdroje na financovanie a refinancovanie uverov - vyjednavanie: neda sa velmi vyjednavat a rozhodne nie mimo obdobia ukoncenia fixacie, mozes si dat ziadost, ale na 99% bude zamietnuta (to nie je nic osobne, je to aj v zmluve, ze mimo vyrocia fixacie banka so sadzbou nebude hybat). nema vyznam snazit sa o zmenu ratingu, ten uz nezmenis (iba ak by si isla do inej banky, resp. si zobrala v tvojej sucasnej uplne novy uver) - ak uvazujes o preklopeni hu do inej banky, zacni sa pripravovat skor ako tie dva tyzdne pred vyrocim fixacie (cize ked dostanes list), elbo musis najskor v inej banke ziskat zavazny prislub na refinancovanie, potom dat ziadost vo vub, vybavit vsetko na katastri, v druhej banke... je toho vela, takze co mozes, daj si urobit predbezne ponuky v inych bankach. a ked nahodou dostanes pri zmene fixacie pre teba nevyhodny urok,tak rychlo rozbehni presu Hu, vtedy je to bez poplatku (vub to ma tak, ale pozri cennik, lebo sa to mohlo zmenit, nemam sil hladat, ze do 15ho v mesiaci ked sa sadzba meni musis dat ziadost a do konca mesiaca uver splatit. cize mas vlastne dokopy asi 6 tyzdnov na celu zamenu uverov
Odpovedať
mima4 sami sme si vybavili, vsak na podanie ziadosti o zmenu zmluvnych podmienok poradcu nepotrebujes (aj tak musis osobne, kvoli overeniu totoznosti) a ten dodatok ma 1 stranu, z toho polovica strany su osobne udaje a udaje banky. je to bez poplatku, sme sa na to pytali 2x a nic si nestiahli dodatocne. fixaciu mozes zmenit kedykolvek ale pozor, ked uz ju raz zmenis na 5 rocnu, tak dalsich 5 rokov nemozes robit ziadne zmeny sadzby (resp. banka nebude suhlasit, ak by si si po 3 rokoch zmyslela, ze chces prejst na 1 rocnu), a po 5 rokoch pri vyroci ti nemusi dovolit prejst napr na 1 alebo 10 rocny fix (uz ti ten 5 r. ostane)
Odpovedať
mima4 este k tvojim otazkam - na zaklade coho sa stanovuje urok p.a., co vsetko sa posudzuje u klienta, co sa bere do uvahy - pani to tu uz popisali, ja by som to zhrnula, ze su to dve zakladne skupiny: prvu skupinu, ktora ovplyvnuje us je klient (prijem, vzdelanie, kde byva, rodinny stav, ako sa sprava po financnej stranke - ma uz uvery, nema, ak ma/mal, ako splaca, je v omeskani/nie je atd) a druhu skupinu tvoria naklady na poskytnutie uveru (co je nakup penazi na financovanie uverov, napr. podlazakona o bankach musia byt hu kryte min zo 70% emisiami hypotekarnych zaloznych listov, adminstrativa okolo spravy uverov, pripadne ine naklady banky, a hej, jej zisk) - akym sposobom mozem ja ovplyvnit vysku uroku na dalsi rok fixacie - neovplyvnis - aka je v SR momentalne stanovena max. hranica urokovej miery z uverov? - max. hranica nie je stanovena, je to otazka dohody banky a klienta (max. je to, co je klient ochotny akceptovat) - preco podla vas niekto ma urok na hypoteke 3,4 % (poznam aj take pripady) a niekto aj 7 %? - odpoved ano na oba priklady, dokonca aj take kde to prve cislo je nizsie a druhe vyssie
Odpovedať
Profilova fotka
celá táto debata je akoby som to tak jemne naznačil.... neracionálna. slečna alebo pani mima4 položila závažné otázky - na ne sa proste nedá odpovedať jednoducho, jednoznačne, že áno takto to je. Je tu príliš ale fakt príliš veľa neznámych v celej rovnici + každá odpoveď je len A a chýba tu B,C,.......až Z....... aby to bolo kompletné. Keď budete mať odpovede na všetky otázky môžte rovno robiť poradcu.....najhoršie na tom je, že to čo je dnes pravda zajtra môže byť lož.....a pozor pretože to nie je také jednoduché ako to vyzerá... Je to tak neuveriteľne široká sféra s prudkou dynamikou, nekonečnými možnosťami a príližitosťami.......že..... Aj ten najlepší na svete keby položil ruku na srdce a mal povedať pravdu tak v podstate takmer nič nevie a chel by sa naučiť, poznať zvyšok toho obrovského koláča z ktorého načal len omrvinku.... :-) Pričom všetci by na neho čumeli ako na Boha...ten vie všetko..... Dôkazy - nikoho sa nechcem dotknúť ani uraziť: - max. hranica urokovej miery z uverov? podľa niekoho je obmedzená podľa niekoho je tak cca 50%. Možno existuje aj nejaký zákon o úžerníctve ktorý to môže bližšie popísať. Kto ho dnes však dodržiava, však ako sa dnes kradne.... www.ukradli.sk www.rozkradli.sk Čo z toho vyplynulo? Môže to byť aj 100% alebo 150% a je to vôbec možné....... ale ako to ja viem ovplyvniť? - akym sposobom mozem ja ovplyvnit vysku uroku na dalsi rok fixacie - jeden vraví ovplyvnis a druhý neovplyvnis Čo z toho vyplýva? Tu určite chýbajú zvyšné B,C,D,E....až Z....... výšku fixu viem ovplyvniť ak ovplyvním euribor, zmením svoj raiting v banke, vývoj ekonomiky svojimi nákupnými správaniami, krízu jej vzrast, koniec, prípadne prehĺbenie, môžem donútiť akcionárov VUB aby im boli prednejší klienti a dočasne nižšie zisky banky.....Záleží od uhlu pohľadu či sa hráme na bežného klienta alebo idem byt VIP a možno skúsim také široké súvislosti kde pochopim ako to celé funguje..... - preco podla vas niekto ma urok na hypoteke 3,4 % a niekto aj 7 %? Možno je to o jeho schopnosti alebo neschopnosti... o jeho poradcovi.....dobrom alebo zlom načasovaní....možno to bolo jediné možné riešenie v danej situácií....možno je to tak aj lepšie...."čo urobil preto aby mal 3,4%" A prečo má niekto 5 aut a ja len 3? - a čo bolo skôr vajce alebo sliepka? - prečo má niekto ešte stále poradcu ktorý mu nevie poradiť? Niekedy a to asi dosť často to tu funguje ako žabo-myšie vojny... Kladú sa nejednoznačné, nekomplexné, otázky bez potrebných detailov a potom hľadáme odpovede na nejasné a neúplné otázky. Tieto akoby záhadou vyvolávali nespokojnosť, kládli sa nové otázky a pridávajú sa skúsenosti ľudí kde nie vždy sa všetci rovnako chápeme..... Takže záver - toto sa nedá vyriešiť na fóre...... jedine s fakt dobrým "poradcom" a potom podľa novej definície v zákone mu zato musíte riadne zaplatiť.......mohol by to byť aj šikovný sprostredkovateľ, ktorí: citujem "nie je podstatné, s kým spolupracuje finančný poradca, ale podstatné je, čo dokáže urobiť pre klienta" papa ;-)
Odpovedať
Som rád, že sa rozbehla super diskusia a bol som dokonca citovaný ;-) , ale dám len jednoduché zhrnutie: - mima - máš jediné šťastie, že máš hypo vo VUB, inak zabudni na zníženie sadzieb, v poslednom čase znižuje aj TB a unicredit v rámci svojej transparentnej hypotéky, viazanej na euribor, ale to je všetko.... - obnova úrokových sadzieb v žiadnej banky nie je riešená zmluvou, na ktorú sa dá odvolať, je to na internom rozhodnutí banky a klient buď s tým súhlasí alebo nesúhlasí. Ak súhlasí, ostáva, ak nesúhlasí, najlepšie je zavrieť dvere a odísť - o tejto otázke sa rokovalo na cenovej rade vlády (a nepýtajte sa, odkiaľ to viem, ale nie som v tom nevinne) ....
Odpovedať
Profilova fotka
:-) mojím príspevkom som samozrejme nechcel nijak pozastaviť alebo ohroziť diskusiu :-S
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?