Máme byt s hypotékou a chceme stavať dom

dobry vecer, chcem vas poprosit o radu. Vlastnim byt, hypo 30tis €. Keby sme predavali byt vtedy ked mi konci fix.budem platit nejake ine poplatky- pokuty ? alebo banke vyplatime len dlznu sumu? Ked ten byt uz predame, ostane nam cca 10tis.€ a teraz co s nimi- kupit pozemok, alebo si na pozemok pozicat, za 10tis.vystavit 1,5m aby nam zapisali rozostavanu stavbu a aby nam dali hypo ..? a dalo by sa z tej hypo vyplatit ta pozicka na pozemok?
Odpovedať
1
2
len mi prosim nehovorte,ze sa to neda a ze sa mam vzdat vysnivaneho domceka a zostat v 2izbovom bytiku :( alebo myslite ze lepsim riesenim by bolo kupit stary dom a prerobit ho? ale tu u nas su ceny za aky-taky dom cca 70tis :( a kde je este prerabka. To vsetci mlady ludia co maju postaveny novy dom, mali v hotovosti 20- 30tis????? aby mohli kupit pozemok a postavit zaklady??
Odpovedať
@miskacool všetko sa dá :-) Pri výročí fixácie zaplatíte iba zostatok istiny, neplatíte žiadne sankcie (nepíšeš, či máš hypo so št. príspevkom pre mladých). Ostatné okolnosti hypo sa nedajú posúdiť, záleží od Vašej bonity a hlavne, kde sa nehnuteľnosti nachádzajú. Neviem, po čom idú u Vás stavebné pozemky. Najlepšie by bolo mať pozemok bez záväzku a brať hypo iba na stavbu. Iba ma tak napadlo, keď predáte byt a dom nemáte postavaný, kde budete bývať?
Odpovedať
Profilova fotka
@miskacool neviem preco si myslis ze ti nekto povie ze sa mas alebo nemas vzdat tvojho sna. to je snad tvoja vec.a kupa starsieho domu+rekonstrukcia je tiez otazka konkretnej situacie, niekedy to je nocna mora a niekedy tym usetris kopec prostriedkov. No predstav si ze mnohi co stavali dom mali dokonca viac ako 30 tis.. a postavili :)
Odpovedať
Profilova fotka
@miskacool a nerozumiem co chces vystavit za 10 000 1,5m?
Odpovedať
mahauve HU mam dokonca dva jeden na 20tis so st.prispevkom s vyrocim fixacie 2015 a druhy na 10tis. s fix 2016. Polovicu pozemku vlastnia svokrovci- je to ich zahrada, polovicu chceme kupit, nasledne spojit a prepisat na katastrir z ornej pody na st.pozemok. u nas stoja pozemky cca 20tis. tak polovica 10?uvidime, majitel nam este nepovedal cenu. Ked predame byt a nebudeme mat este postavene, budeme byvat u babky, dojdem sice o nervy a budem mat pol hlavvy sedivej, ale 2-3 roky tam vydrzime. richard71 preco pises ze nerozumies, 10tis je malo? keby sme stavali poschodovy dom? tam je predsa menej metrov ako na bungalove...
Odpovedať
@miskacool ako chcete postavit s 10 000 EUR dom? Treba mat viac. Jasne banka vam pozicia, v tranziach, cize ked postavite - vytiahnete mury, dostanete to co banka uzna, ze dostanete. Nie to co ste prestavali a potrebujete vyplatit firme co stavia. Kde potom zoberiete zvysok na doplatenie? Banka vas dotlaci do spotrebneho uveru to je iste. S tymto ratate?
Odpovedať
Profilova fotka
@miskacool ked odpovedas, klikni na "Odpovedz"... Dotycnemu tak pride oznamenie do Upozorneni hore na liste... Ked napises len jeho meno, nedozvie sa ze si mu odpisala...
Odpovedať
medein1974 to mi je jasne ze za 10tis.nepostavim dom.. Stavat chceme svojpomocne. Do spotrebaku by som urcite neisla. za 10tis nevystavime tolko, kolko potrebujeme aby nam dala banka HU cca na 70tis?
Odpovedať
@pphmmr to mi je jasne ze za 10tis.nepostavim dom.. Stavat chceme svojpomocne. Do spotrebaku by som urcite neisla. za 10tis nevystavime tolko, kolko potrebujeme aby nam dala banka HU cca na 70tis? @madein1974 dakujem za info :)
Odpovedať
@miskacool pri financovaní stavby Vám banka nedá peniaze naraz ako pri kúpe nehnuteľnosti, ale postupne, ako bude stavba rásť, ako píše pphmmr.
Odpovedať
Na Slovensku je kopec rozostavanych domov, ktore sa nikdy nedokoncia a stavby chatraju. Vzdy sa zamyslam "kde sa stala chyba". Odpovedou su vacsinou chybajuce peniaze - odvazne plany, minimalna hotovost, svojpomocne stavanie... Na tvojom mieste by som do toho nesla a radsej by som sa sústredila najprv na zarobenie penazi (aspon casti, je mi jasne, ze nikto za 2-3 roky neusetri 70-tisíc) a az potom na stavbu/rekonstrukciu domu. Nemozes sa pustit do stavby domu s nulou na ucte (aj 10.tisíc € na účte je pri stavbe domu skoro 0 - my sme dali tolko iba za okna). Osobne si myslím, že za 70-tisíc sa domček postaviť nedá. Každopádne drzim palce, aby si si sen o byvani v domčeku skôr či neskôr splnila. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@simi510 prečo by sa nedal dom postaviť za 70000eur? Švagor postavil za 65000eur + v cene ma pozemok za 10000eúr. Takže dom ho vyšiel 55000eur a to je veliky bungalou s terasou, staval s Porothemu. Ma drahé okná nehovorím o vnutrajšku.... a inom. Ked sa chce všetko sa dá ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@miskacool Ahoj :-) Byť na vasom mieste, staviam urcite az potom co splatim hypo. Stavat dom bez financnej rezervy/hotovosti je dost odvazne! Treba si uvedomiť pár vecí, najmä: - koľko vám banka vzhľadom na vašu bonitu vie poskytnúť - máte k dispozícii inú nehnuteľnosť ktorú by ste mohli v prípade potreby založiť? - banka vám dá len to čo ste do stavby investovali (aj to nie v plnej miere), pričom vychádza z budúcej hodnoty zakladanej nehnuteľnosti - ak by ste teoreticky dostali úver 10.000 (a zakladali pozemok ktorý má hodnotu 20.000) a vytiahli múry, tak aby bolo možné zapísať do KN rozostavanú stavbu, akú hodnotu by mala takáto rozostavaná stavba? Obávam sa, že (pre banku!)nie viac ako hodnotu pozemku... t.j. od banky nedostanete nič, kým VY nezhodnotíte nehnuteľnosť... a tu ste skončili, Samozrejme existujú iné alternatívy (spotrebný úver ako písal @pphmmr , kreditné karty, požičať si od nebankovky... rodiny...) ako stavbu ďalej financovať, alebo to by sa vám určite nepáčilo. Nevzdávaj sa svojho sna ! Len si to dobre premyslite...
Odpovedať
@salichat22 hovorim z vlastnych skusenosti, svoj vlastny nazor. nebudem rozvadzat kvalitu materialov a podobne. Ak si kupis sveter na trznici od cinana, je lacny a pekny, ale po dvoch praniach handra. A takto to funguje pri vsetkom... Ine je ak sa niekto pohybude v stavbarskom prostredi a ma kamosov majstrov a vie si vybavit ceny. To sa da usetrit. Drzim palce! ;-) prajem ti, aby sa ti sen splnil, ale davaj si pozor :-)
Odpovedať
@adka0029 dakujem za odpoved. Stavat az po splateni hypo- to myslite za 30 rokov? ked splatime hypo na byte..? :D Zalozit inu nehnutelnost, ako napr.rodicovsky dom nepripada v nasom pripade do uvahy, uz len z principu. hm... :( co napremyslam ked nemam moznosti. jedine ako pise @simi510 - zacat setrit. dakujem za odpovede
Odpovedať
@simi510 trošku ti budem oponovat.ak ma pozemok,tak za 70000tisíc postaví.My v takom dome bývame 8mesiacov,stavali nam ho 5 živostníci, svojpomocne sme akurat zaizolovali strechu a material mame normalne zo stavebnin,žiaden šmejd. @miskacool osobne by som nejaký ten ročik počkala,neviem kolko maš rokov ale stavba domu by mala byt radost a nie stres, ked sa može naštrbit vztah či už pre nedostatok penazí alebo času,alebo rozdielne nozory to potom ten dom stratí zmysel. My sme začínali stavat s 10000e ale založili sme byt a mali dalších 30000 lenže to na dokončenie nestačilo ani zdaleka, tak sme vzali druhu hypo už na dom.Možno niekomu nevadí,že stavia 5-6 aj viac rokov ale mna by to vytáčalo. Stihli sme to za 13 mesiacov ale,na svoj dom sme čakalib17 rokov.Všetko je tak ako má byt.Ak máš byt,tak chviku sa v nom potrap,skus tu hypo vyplatit do 5 rokov, trebars aj neskot nejakým spottebakom, byt potom založiš nieco postavíš a hypo prenesieš na dom a aj navýšiš a určite dokončiš.
Odpovedať
@tatiana1978 tych 10tis by sme mali az ked by sme predali tento byt. ja mam 27 a priatel 28, terz som na MD. keby sme predali byt, tak mame docasne kde byvat...a este ma napdlo, co keby sme tych 10tis vlozili na stavebne sporenie? nedali by nam z PSS pozicku aj na pozemok (alebo pozemok by sme zobrali spotrebakom) aj na stavbu...?
Odpovedať
@miskacool len aby to dočasne nebolo dlho.Desat sme minuli za projekt,prípojky,a urobili zaklady.aj ja som bola na materskej počas stavby,viem nie je to bohviečo vyžit ale fakt vydržte 5 rokov ,skuste tu hypo vyplatit a byt budeš mat čistý či už ho predaš a prachy budeš mat na ruku alebo založiš ale furt sa k peniazom dostaneš.ak by si mala už pozemok,tak ti poviem,že chod do toho a stavaj ale pozemok ti tiež popapá peniažky.
Odpovedať
Profilova fotka
@simi510 ja ti rozumiem ale švagor staval s kvalitných materiálom, predca nestavia sa dom na 20,30 rokov. Staviame hlavne kvôli našim deťom aby boli oni zabespeceny :-)
Odpovedať
Pokial som dobre cital tak po splateni hypoteky budete mat 10,000 € - nebudete mat ziadnu nehnutelnost ani vlastne byvanie. Za 10.000 € budete chciet odkupiť druhu časť pozemku, vybavit si projekt, stavebne povolenie, pripojky a všetko potrebne pre stavbu. Takze budete mat pozemok s projektom a povoleniami - na to Vam mozno bude stacit tych 10,000 € a dalej mate v plane co. Nemate co zalozit - na samotny pozemok hypouver dostanete v nejakej zanedbatelnej sume. Jedine ze by ste mali zaujimavy plat s ktoreho dokazete priebezne financovat stavbu. Nebolo by rozumnejsie prehodnotit svoje sny a zostupit do reality. Prosim neberte to zle - ja Vam prajem aby ste byvali vo vlastnom dome - a fakt prajem Vam aby sa vam to podarilo - ale momentalne jednoducho na to nemate a bude to iba trapenie. Mam 40r. a az teraz po "nazhromazdeni" aktiv mozem uvazovat o stavbe domu podla mojich predstav s tym ze ho budem vediet dostavat. Drzim palce.
Odpovedať
Absolútne súhlasím s nazorou @ultra nado mnou. Neber to ako tragédiu, že bývate v byte. Užívajte život, šetrite a možno časom stavajte. Ale nie bezhlavo, bez rezervy, stávajú sa všeljaké životné situácie - aby ste neskončili natrvalo u babky. Ako chcete splácať 70000 eurovu hypoteku, ked teraz pri malej nemate nasetrene absolutne nic??? Za druhé, možno ti po predaji bytu a vyplatení hypo nezostane ani tých 10000 - nejaký problém pri predaji, nižšia cena, zľava, menšie problémy s pozemkom, geometráky, kolko, papierovačky - všetko veľmi reálne veci...Snívať je pekné, ale drž sa reality ;-)
Odpovedať
@ultra @rohypnol1 hm hm hm :-. 8-( :-| rozpoviem vam ako som si kupila tento byt. bol stary, neprerobeny, mal hodnotu 20tis €. tak isto ako teraz, nemala som nic nasetrene. ale mala som sikovnu fin.poradkynu, ktora vybavila nasledovne veci.1. najprv spotrebak na cca 3tis, ktore sme pouzili na exekucie a nedoplatky ktore mal byvaly majitel, ktore sa odcitali z kupnej ceny. 2.hypo na 17tis. na vyplatenie bytu. 3.nepamatam si uz presne sumu, tusim 7tis., bol to spotrebak na zrekonstruovanie bytu. 4,urobila som novy znalecky posudok, hodnota bytu 39tis. :) 5. hypo na 10tis, z toho som vyplatila spotrebak, ktory mal fakt velke splatky, ale na pol roka postacil. a finito.... co som si vzala do hlavy, to som docielila, teraz platime 400 e mesacne- hypo, energie, poistky, tel, int...atd, prijem som mala 5OOe v cistom, trufam si povedat ze po MD aj budem mat. priatel ma 8OO v cistom. ja sa toho domceka tak lahko nevzdam, mate pravdu mozno lietam v oblakoch, ale hladam tam realnu cestu, uz sa mi to raz podarilo, to musite uznat
Odpovedať
@salichat22 nezabudol nieco zaratat? :-) Ak postavil dom za 55-tisic € z kvalitnych materialov, tak ma moj obdiv a velku gratulaciu. externe prispievam na jeden portal o byvani a je to pre mna zaujimavy namet na clanok. Ak by mu nevadilo poskytnut foto domu (seba a rodinu nemusi ked nechce...), rada o nom napisem. "10 rád ako postaviť rodinný dom za 55-tisíc eur" Skus sa ho opytat, dakujem!
Odpovedať
Profilova fotka
Opitam sa ho a ak bude súhlasiť pofotim :-) @simi510
Odpovedať
@adka0029 @ultra @rohypnol1 mam dalsiu alternativu :) za 10tis kupime pozemok, projekt, povolenie, mozno nam aj nieco ostane, lebo nejdeme kupovat st.pozemok, ale ornu podu. dalej zalozime rodicovsky dom, vystavime co sa da, prefinancujeme a prepiseme zalozne pravo na novy domcek ( tam sa predsa berie do uvahy projekt, cize buduca stavba, nie? tu si nie som celkom ista) navysime si hypo a dokoncime dom. u babky ostat nemozeme, nase psychicke zdravie by nam to nedovolilo :P
Odpovedať
@miskacool Ak mas na zalozenie k dispozicii rodicovsky dom, tak je to samozrejme jednoduchsie. Ja nehovorím, že je to nerealne, avsak nabadam na opatrnost ;-) Z tych 10000 Vam tazko nieco ostane - ak je to orna poda, budete platit za vynatie, predpokladam, ze musite dotiahnut siete a vopred sa informujte, ci je vobec mozne na pozemku stavat. Je v intravilane? Ako daleko su siete? Bude pre Vas realne platit zo spolocneho prijmu 1300 eur taku vysoku hypoteku? Ak nebudete mat v rukach financnu rezervu, bude to velmi, velmi tazke. Ked postavite, co sa da a vezmete novu hypo so zaloznym pravom na novy dom, dostanete len vysku dovtedy prefinancovanych penazi. Banka vam vzdy poskytne novu tranzu az po tom, ako nieco na dome vybudujete - preto je financovanie stavby zlozitejsie. Len bud troska opatrna, aby ste nezostali s rozostavanym domom, zalozenou rodicovskou chalupou a bez penazi. Dalej, ako chcete stavat? Ak nie tvrda svojpomoc, taky dom, aky si dala v druhej diskusii, nemate sancu s firmou postavit za 70000 eur. Uvedom si, ze ak ma pozemok taku nizku hodnotu a je to teraz len orna poda, aj pre banku bude mat minimalnu hodnotu a mury s vyskou 1 metra moc jeho hodnotu v ociach banky nezvysia. Aby ste neboli prekvapeny, ked Vam poskytnu prvu tranzu vo vyske 5000 eur, aj ked vy prefinancujete v skutocnosti 10000 za pozemok a 10000 za platnu a mury ;-) Ale drzim palce samozrejme, my s manzelom mame o dost vyssie prijmy, ale realne viem, ze na stavbu domu nemame dostatok financnych prostriedkov...snad sa vam sen splni :)
Odpovedať
@rohypnol1 dakujem za upozornenia, viem ze moje plany zneju blaznivo :) samozrejme ze tvrda svojpomoc. ziadna firma. pozemok ma malu hodnotu, ale ked k tomu pripojime zahradu co teraz patri svokrovcom a prepiseme ho na st.pozemok tak by mohol mat vyssiu cenu.siete su pred pozemkom. teraz som pozerala na tu parcelu, bohuzial tam su dalsi 8 vlastnici :( :( o ktorych sme vobec netusili. kto vie ci este ziju, a ked nie tak... ach! a 9 o ktorom sme si mysleli ze je jediny vlastnik je na LV este napisany, to znamena ze este neprebehlo ded.konanie. dalej je tam aj 10.- spravca- pozemkovy fond a to uz vobec neviem co s to pre nas znamena..
Odpovedať
@miskacool To znamená, že ste s najväčšou pravdepodobnostou dostavali....Zlegalizovat stavbu na takomto pozemku je beh na velmi dlhuuuu trat. Skus pozriet diskusie o pozemkoch, kde je spravcom pozemkovy fond, nezneju moc optimisticky. Mozno sa mylim, nie som odbornik. :-S
Odpovedať
@miskacool Sny treba mat..... aj treba snívať...... ale netreba žiť v snoch. Dohodnuť sa s 8+1 majiteľmi na to budete potrebovať ECHT-SAKRA dobrú konštaláciu hviezd.
Odpovedať
@miskacool Zacnem najprv vseobecne, chcete mat dom, nechcete sa toho vzdat.... V dnesnom svete je neduhom, ze mladi ludia su netrpezlivi. Mam nieco nad 30 a priznavam sa bez viny. Pred 89 rokom ludia setrili niekolko rokov aby vobec sa dostali k autu a stavba domu aj v dosledku nedostatku stav. materialu ale i penazi trvala roky. Netreba zabudat, ze dnes mozete vlastnit cokolvek, ale ak na to nemate tak jedine za pozicane, ktore su pekne zurocene. Takze na jednej strane aj vzhladom na vek, prizvukujem, ze treba zit pre svoju rodinu a blizkych, vychutnavat si pritomnost a pritom setrit. Ved dom neutecie. Teraz po tej financnej: Platit 400 Eur za byvanie v 2i byte nie je malo, ak vezmem ze by ste postavili maly prizemny dom do 60 tisic bez statneho prispevku vychadza hypoteka do 300 € pri sucasnych urokoch a splatnostou cca 27 r., pritom ak ten dom "nepokaslete" po energetickej stranke viete sa s energiami dostat do 100 € mesacne. Takze co sa tyka mesacnych nakladov budete na tom istom ako teraz v 2i byte, akurat budete mat 4i dom. Avsak neznamou zostava pozemok, ktory celu tuto paradu pri mesacnych splatkach navysi podla toho za co kupite. Ten pozemok nad ktorym rozmyslate pustite z hlavy, to bude Vasa nocna mora, pustite to cim skorej z hlavy. Toto neuhrate ani za XY rokov. Osobne byt vo Vasej situacii by som kym nemam dorieseny pozemok sa do nicoho nepustal, na kupu pozemku sa da nieco pozicat, ale je nutne financovat i svojimi prostriedkami. Idealne je stavebne sporenie za 6 rokov nieco nasetrite a zvysok dofinancujete cez mensi stavebny uver. Na rozbehnutie stavby pre zalozenie rozostavanej stavby potrebujete cca aspon 10 000 € (zaklady, murivo, pripojky a pod.) + normalny clovek by dnes mal zit s fin rezervou aspon na 3-4 mesiace pre vykrytie komplet vydavkov. A dnes netreba zabudat ze navrat po materskej do prace sa nemusi naplnit. Berte to tak, ako to je, treba byt trpezlivy a pockat. Mne staci ak mam megalomanske chutky ist ku svojej lekarke kde minam cakaren onkologickej ambulancie, pripadne nejaka epizoda FAMILIE, ci referencie na rodiny, kde koncia moje prispevky z dobreho anjela. Vtedy si pripadam ako nevdacny prizemny clovek nahanajuci sa za pozemskymi statkami, fuj :-o
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?