Koľko platíte mesačne za bývanie a hypotéku?

Profilova fotka
Otazka je jasna.. Kolko platite mesacne za hypoteku? Prip. celkovo za byvanie (hypo+energie) a kolko je to z vasho prijmu (porovnanie, prip. percentualne). Rozmyslame o zobrati hypo a kolko je realne dat z platu na byvanie, aby clovek potom normalne fungoval.. dakujem za odpovede ;-)
Odpovedať
1
2
Tiež ideme brať hypo a po zaplatení splátky+energie+mobil+internet.... nám ostane zhruba 200e. Sme traja a myslím, že sa to bude dať zvládnuť, neraz sme tak boli aj doma s rodičmi a pri troche skromnosti sa to dá "prežiť" :-)
Odpovedať
Sme piati a po zaplatení všetkého-hypo, spotrebný úver, mobily, el., plyn, voda, satelit, poistka za dom, poistka pre rodinu, 25€ sporenie, nám ostane 300-350€ podľa mesiaca, manželka na materskej dovolenke.
Odpovedať
sanka dole pred vami.. zhruba 30-35%z prijmu je hypo/mobily/energie/net/telka/benzin+cestovne/"obedy"/sporenie/poistky/ jednym slovom zakladne vydavky..aj to mam z toho obcas schyzu.. po novom stres..
Odpovedať
s hypotékou, nájmom, energiami a poistkou sa zmestíme do 300€ mesačne....
Odpovedať
Realne je mat rezervu financii aspon na niekolko mesiacov pre pripad urazu, straty zamestnania a pod. Ostatne je dost individualne, je rozdiel ci idete kupit 2i byt alebo dom mimo mesta a nasledne od toho sa bude odvijat i spotreba energii pre taketo byvanie. a aby som dal odpoved u nas detto, po zaplateni vsetkych uctov je potrebnych cca 300 € mesacne, strava, drogeria, nejake sviatky v ramci rodiny kde sa darcekuje a ine nepravidelne vydaje (bez benzinu a veci suvisiacich s autom).
Odpovedať
Profilova fotka
Mesacne? Vela.
Odpovedať
Profilova fotka
My sa s mesacnymi vydavkami na dom a hypo zmestime do 300eur.
Odpovedať
Ja radšej ani nepíšem, že kolko, lebo je to veeeela-teda pre každého je vela niečo iné a ani nepočítam, lebo by sa mi potom zatočila hlava...ale ak by mi ostalo 300e na živobytie tak by som sa položila ;-)
Odpovedať
ludia ako to robite, ak viete z tak malo penazi prezit? ja zarobim niekolkonasobne viac ako vacsina ludi a nedovolim si zobrat ani hypo, ani auto na lizing... co robim zle? naucte ma carovat..
Odpovedať
s 200 eurami mesacne je to poriadne natesno kazdopadne ak sa hypo+poplatky za byt vyrovnaju cene prenajmu, tak nie je co riesit, ak by som ale vedela byvat lacnejsie, aj ked nie vo svojom, tak by som hypo nezobrala ani za svet
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx ja ked som zarabal menej tiez som vyzil z mala a teraz ked zarabam viacej si kladiem rovnaku otazku ako ty :). S HYPO mi to bolo jedno ci budem platit 300E za najom alebo 300E za HYPO. Teraz platime myslim 320E za HYPO, 50E za elektrinu a 15E za vodu ak si dobre spominam. To co clovek potrebuje navyse je vysoko individualne. Ale v principe, cim viac clovek zarobi tym viac aj minie. Poznam vela ludi z ktorych prijmu sa mi toci hlava a stale sa stazuju ze ledva preziju :D
Odpovedať
Profilova fotka
Hypo 450, energie plus voda 100. Uz "len" 22 rokov a hypo bude splatena :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Sme dvaja. 800 hypo, 500 sporenie a je to za 5r splatene. Na zivobytie staci malo, najma ak sa obedy, vecere a ranajky robia doma (neratam do toho poplatky za spravu bytu, elektinu, plyn, 235e/mesiac/3i)
Odpovedať
Nechapem ako mozete vyzit z 200 ecok. Ved len na stravu treba pocitat 100 ecok na osobu na mesiac. Ja sa cudujem vsetkym, co si take nieco zakvacia na krk. Nic v zlom, ale obcas mam pocit, ze dnesni ludia si beru na plecia viac, ako realne unesu a potom pisu do modreho z neba. A k veci - strava 300, energie+ net+telefony = 90+10+25=125 ecok :-) A este kde je benzin, poistky, oblecko a pod..
Odpovedať
ja platim len za byvanie a hypo cca 500€ mesacne
Odpovedať
My sme sa s manzelom dost bali toho zadlzenia a vydavkov...tak sme si na zaciatok zvolili mensi bytik, teda dvojizbovy a setrili energiami :) Teraz sme celkom v pohode...kedze prideme o moj prijem,lebo sa chystame rozrast :) Mame super hypoteku len 130,- este 11 rokov...a za bytik aj s energiami zaplatime rovnako do 130,-. Myslim,ze treba stale mysliet aj do buducna... hlavne ako to vyzera s pracou a ci sa nebudete chciet rozrastat ;-) Podla skusenosti aj mojich kamaratov, da materska, prip. necakana PN-ka pri velkych hypotekach dost zabrat... Tak vela stastia!
Odpovedať
Manzelka na rodicovskej uz s druhym dietatom, teda doma je uz nieco nad 4 roky. Hypoteka 450, zatial este podnajom 350, ale je to v pohode... je to spolu pod 40% prijmu...
Odpovedať
@originalx @akvi ja sice hypoteku nemam ale byvam v prenajme a verte, ze sa da vyzit aj z ovela menej. ked odratam sumu za prenajom, telefon, poistenie, tak mi ostane na stravu asi 30e. ale nemozem povedat, ze zijem nejako strasne zle ale je jasne, ze nemozem mat co chcem a zvykla som si :)
Odpovedať
Profilova fotka
799 hypo (viac hypo na viac nehnutelnosti) 150 najmomne za byt + 30 energie, sluzby je to dost specificka situacia.. asi nie je na porovnanie 3 osoby (vr. 1 detata), 2 prijmy... mierne nad 40 %
Odpovedať
Profilova fotka
335 hypo+84 plyn+50 elektrina=469€ náklady na bývanie....už len 28 rokov a 10 mesiacov :-S :-S :-S
Odpovedať
Profilova fotka
290 hypo, 240 najom, 30 energie, 30 tv,pre 4 osoby, s mojho prijmu tak asi 60 %
Odpovedať
@akvi dá sa to aj z 200. My keď zaplatíme hypo, nájom, poistky, energie, a sporenie, zostane nám môj rodičák - 200€ a k tomu z manželovej výplaty ako kedy- niekedy 10, niekedy 50€. A vyžijeme v pohode. Sme dvaja plus dieťa. Na potraviny a drogériu minieme 140€, telefón 20€, cestovné 30€. Ostatné ako oblečenie, niečo do domácnosti a podobne kupujeme podľa toho, koľko zostane, nie sme nároční. Samozrejme, máme rezervu asi na pol roka, keby manžel prišiel o prácu, alebo keby bolo treba náhodou nečakane kúpiť novú práčku, chladničku alebo oprava auta, na tú ale nesiahame, len vo výnimočných prípadoch. A každý mesiac nám odchádza aspoň tých 30€ na sporenie, tvárime sa, že tie peniaze neexistujú :-) Nám to takto vyhovuje, sme nekonečne šťastní, že sme konečne sami bez svokrovcov a babky a netlačíme sa traja v jednej izbe a nemáme vyhradené len dve poličky v chladničke. Tak sa nedalo fungovať. Je to o prioritách, my sme radšej sami sebe pánmi a fungujeme ako samostatná rodina, ako keby sme mali ísť dvakrát ročne na dovolenku, ale dennodenne by som bola s nervami v koncoch kvôli kompromisom, ktoré by sme museli robiť v cudzom dome...
Odpovedať
Profilova fotka
Radsej to nesledujem - zblaznila by som sa :-D :-D Stale to zavisi od toho, kto je ako narocny. Niekto vyzije z 200 eur za mesiac, nekto nevyzije ani z 2000. Samozrejme, cim vyssi prijem, tym vyssie naroky. Takze tazko posudzovat konkretne. Je rozdiel dat 50% na hypo a ostatne naklady z platu 800 eur a je rozdiel dat 50% z platu 2000 eur. Cize si v prvom rade zisti, ake je minimum, z ktoreho dokazete vyzit a ktore potrebujete na bezne fungovanie (platenie uctov, stravy, oblecka, atd..) - zvysok moze tvorit splatku hypo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
hypoteka by nemala byt vyssia ako 30% prijmu a min. 10% zvprijmu by mal clovek davať na tvorbu uspor a mat stale rezervu an min. 3-4 splatky ( keby nieco) .. takto to odporucaju odbornici.. oosbne by som si nebrala hypo, ak by mi malo zostat 200E na zivobytie, to je strasne malo !!! na aky taky zivot potrebuju napr. 2-3 ludia mesacne aspon 400E ( strava, mobily, nejaka nafta, oblecko.....) a to este nesmu mat žiadne poistky zaratane v tom... len cisto strava, a nejake to najnutnejsie oblecenie, drogeria... na dovolenky , alebo len vylety zabudni. alebo na novsie auto.
Odpovedať
ahoj, vo všeobecnosti sa neodporúča zaťažiť sa vo vyššej miere ako 40% z príjmu. V prípade núdze sa dá prežiť aj s 50 % zaťažením (viem z vlastnej skúsenosti) ale je to o krk a rozhodne neodporúčam... Ideálny je model 30+10, ako ti píše Katrin 21. My máme dve hypotéky, spolu je to zaťaženie asi tak 35% .. Ale musíš si racionálne zhodnotiť koľko vám z príjmu zostane a skús jeden dva mesiace z tejto čiastky na skúšku hospodáriť.. potom zistíš či by ste to zvládali či nie.. a kým si vezmete hypo vytvorte si rezervu na nepredvídané výdavky (nedoplatky, pokazí sa auto... ) na tvojom mieste sa určite poradím s finančným poradcom.. držím palce pri rozhodovaní držím palčeky
Odpovedať
Profilova fotka
boze to ake cisla tu davate? by som odpadol keby mam hypo 500 alebo ze 800 co tu pisete :(, elektrika , plyn, smeti, zumpa = 85eur cca mesacne + hypo 239eur... by som umrel keby tolko z vyplaty ide prec :(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
cca 740 ( hypo, telefon, net, najom, spotrebak) je to cca nieco nad 40%
Odpovedať
1/3 nutne vydavky: hypo, naklady na byvanie, seky do skoly...proste vsetko, co "musite"zaplatit, aby na vas neposlali exekutora 1/3 na bezne vydavky:strava, drogeria, bezne osatenie, kino... 1/3 na vynimocne vydavky: veci, bez ktorych prezijes, daju sa v pripade nudze ozeliet...."obcasne"oblecenie, t.j take, co sa casto nekupuje ako zimne bundy nekupujem kazdy rok..., nejake vylety, narazove platby, ako napr. Rocna splatka zivotnej poistky, sporenie, rezerva... sem nam spada tych 10% na buducnost... Ten r o model nam funguje.
Odpovedať
Hypoteka bude 600 na 20 rokov, co je cca 25% z nasich cistych prijmov s manzelom. Myslim, ze to mam nastavene dobre, - hovori sa, ze Hypo by mala byt max 30%
Odpovedať
3% prijmu, myslim, ze to mam nastavene tiez dobre :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?