Kde si požičať na začatie stavby?

Profilova fotka
Ahojte, potrebovali by sme finančné prostriedky aspon na začiatok stavby, cca. 20.000 eur...Hypotéku máme už na byt (45.000), ten by sme chceli potom odbremeniť a predať...stavbu dokončiť...len nevieme či ísť do ďalšej hypo a založiť pozemok, alebo skúsiť stavebnú sporiteľnu, kde síce máme nejaké našetrene peniaze ale nie polovicu z cieľovej sumy...aké sú ešte iné možnosti?
Odpovedať
1
2
hypo na byt 45 litrov a idete stavať?
Odpovedať
Profilova fotka
@stolverka áno ideme stavať, pozemok máme, akurát vieme, že za cenu bytu nepostavíme, na dom potrebujeme viac financií, samozrejme ideme svojpomocne, máme vlastné drevo, stavebníkov v rodine, dom nebude vila....veríme, že je reálne vymeniť byt za dom, keďže pozemok máme.
Odpovedať
@nikusssik ja ti prajem nech vám to vyjde, len z môjho pohľadu je to priveľký optimizmus. Veď keď predáte byt - teda neviem akú má reálnu hodnotu na trhu, 45 litrov vrátite banke, teda ak nie je pokuta ešte.
Odpovedať
@nikusssik "mame vlastne drevo" - ano je to uspora ale mala... ako pise @stolverka vlastne mate len pozemok... lebo byt ked predas... nemas skoro nic, ked vratis peniaze.
Odpovedať
preto si chce poziciat peniaze... to ze ma 45k hypo neznamena, ze nemoze splacat aj 150k - netusime aky ma prijem a ani to nie je tema tejto diskusie. Ide jej o to, ako sa zacina stavba financne.
Odpovedať
... sa priznám, že som trochu zvedavá na túto debatu, asi tu občas mrknem.
Odpovedať
neviem, či ťa tu dobre chápu, ale jediné rozumné vysvetlenie tvojej situácie je, že máte vlastný plne splatený byt, a zobrali ste si naň hypo 45k, aby ste mali na časť domu. Nechceli ste riešiť postupné financovanie výstavby, či ako sa to volá. Plus máte vlastný pozemok a vlastných xy k.
Odpovedať
Profilova fotka
@nikusssik s hypotekou ked zalozis pozemok moc nerataj, to pre nich nema velku hodnotu,,,nemozete zatial zalozit rodicovsky dom,alebo nieco take?my sme tak urobili,a hned ak sa dalo za 2mesiace sme si to prehodili na nas dom. Vase moznosti su iba hypo,ale tam potrebujes na zalozenie nieco ine ako len pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
my chceme preniesť bremeno z bytu na dom a až potom byt predať...hodnota nášho pozemku je už teraz dva krát vyššia ako hypotéka, ktoru mame...ale chceme z niečoho poťahať múry, aby tam už bola stavba a potom založiť banke dom aj s pozemkom...preniesť bremeno na inú nehnuteľnosť (dom) sa myslím dá...len ten proces, ako to spraviť, aby dobre bolo :) navýšenie úveru v banke je nereálne, asi buď nový, alebo medziúver v stavebnej...neviem @stolverka
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon ja to chapem tak ze platia hypo na byt v ktorom byvaju. Naco by jej potom bolo 20tisic na zacatie stavby.ci?
Odpovedať
Profilova fotka
@nikusssik tak potom zalozte pozemok ked ma taku hodnotu,to mas najjednoduchsie.
Odpovedať
@worker_falcon veď na byt je hypo 45 tis. @nikusssik pletiem to?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@nikusssik nechcem Vás odhovárať, ale radšej to nechajte tak... v podstate nemáte nič len pozemok a ste totálne bez peňazí, lebo splácate hypotéku za byt... za 20tis Eur nespravíš na dome skoro nič - čo chceš robiť potom? z čoho chceš dom dokončiť keď potrebuješ bývať v byte? neviem teda aký máte príjem - ak nízky tak to nechajte tak ak vysoký, tak radšej chvíľu pošetrite a ak budete mať aspoň nejaké vlastné zdroje, tak nad tým začnite premýšľať. hodnota vašeho pozemku je síce pekná vec ale dom z toho nepostavíte...
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo samozrejme dočasné bývanie kym sa dom dokončí máme...proste chceme hypoteku nie 45.000 ale aspon 65.000, co je uplne bezna vec u mladych ludi, ktori stavaju...len nevieme kde tych cca. 20.000 dostat...
Odpovedať
@stolverka "máte vlastný plne splatený byt, a zobrali ste si naň hypo 45k", presne ako píšeš aj ty. Otázka je, či tých 45k majú na ruke, alebo za ne kúpili ten byt... Z jej otázky to nie je jasné. dúfam, že pre nich platí tá prvá možnosť. Inak by to bol holý nerozum. Stavať dom úplne bez peňazí, resp. s niečím na stavebku. Kto by im požičal? Keď predajú byt, budú mať z neho pár tisíc po vyplatení hypo. @monika_123
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon ale ved my si hypoteku chceme nechat tak ako je, chceme ju splacat dalej, len odbremenit byt mozme az ked na pozemku bude aj nieco stat...a na to nieco by sme potrebovali pozicat...splacat sme schopni aj dva krat viac ako terajsiu hypoteku...ked prenesieme bremeno na inu nehnutelnost ako byt, tak byt predame...byvat budeme u rodicov, kym sa dostavia za peniaze z bytu...ale ten uz nemoze byt v tom case zalozeny...ale pozemok s holou stavbou aspon...
Odpovedať
@worker_falcon keby mali svoj plne splatený byt a nań by zobrali 45 tis., tak by nepotrebovala teraz 20 tis. či? Podľa mňa je to tak, že na byt je hypo a chcú stavať. Preto to považujem za prílišný optimizmus, resp. trúfalosť.
Odpovedať
@nikusssik A co tak skusit klasicky spotrebny uver? Za to by ste spravili zaklady a vytiahli mury. Potom uz mozete zalozit dom (postupne financovanie). Ostava potom len otazka bonity, ci vam daju popri hypoteke este dalsi uver. Drzim palce ;-)
Odpovedať
@nikusssik No vidim, ze odpoved ohladom bonity prisla skor ako som dopisal. Tak ked mozete splacat viac, tak si pozicajte 25 000 spotrebny (viac neviem ci daka banka dava) a pokial idete stavat maly dom svojpomocne, tak za to spravite celu hrubu stavbu.
Odpovedať
Profilova fotka
@stolverka no ja neviem, čo je na tom trúfalé :) v BA majú na byty hypotéky vyše 100.000 mladí ľudia a žijú...keď sa nenarodís do bohatej rodiny, tak nemáš inú možnosť ako hypoteéku...nás problém je len v tom, že ju máme na byt a teraz chceme stavať a na to je samozrejme vyšší rozpočet, aj keď tvrdá svojpomoc, tých 65.000 rátame, že potrebujeme, niečo pomôže rodina...potrebujeme ničo postaviť, aby sme to banke založili aj s pozemkom, ktorý je náš....byt predať, dom dokonciť, zatial bývať u rodičov...to je celé....splácame 190 eur hypo, budeme splácať viac...
Odpovedať
Profilova fotka
@nikusssik však si skoč do banky kde máš hypo, vydokladuj tam všetky vaše príjmy a banka ti povie na akú maximálnu hypotéku budete mať nárok - či to bude 65t alebo 100t a potom si zháňaj prachy na začatie stavby - my nevieme či máš taký príjem a či ti banka potom v pohode požičia keď budeš mať čo založiť... tých 20t nie je až taká veľká suma - to by si si mohla popožičiavať aj po rodine, nie?
Odpovedať
takže tá horšia varianta (niekto ju nazve optimistickejšou :))... No, ľahko si spočítaš, koľko máš vlastne peňazí. Z reálnej hodnoty bytu odpočítaš hypotéku. Pripočítaš peniaze na sporení. Ale čo, ľudia na to kašlú, banky radi dávajú, veď majú čo potom zobrať. Požičaj si od niekoho, pre koho máš vysokú bonitu - teda od blízkych príbuzných, priateľov. Postupné financovanie nie je sranda, aj tu sa to stále rieši. Ako vrazíš do domu 20k a banka to ohodnotí na 15k. Aby si sa neocitla na mŕtvom bode. Takých stavieb totiž je xyz. A "majitelia" bývajú u rodičov a modlia sa, aby neprišli o prácu... Preto treba mať čím viac vlastných peňazí. A výraznú rezervu. A nezabúdať, že aj pôžičku, ktorú teraz hľadáš, budeš musieť splácať.
Odpovedať
@nikusssik trúfalé z môjho pohľadu. Tiež nie sme z bohatej rodiny, kúpili sme byt spolovice na hypo, ostatné svoje, potom sme hypo splatili. A dom ke´d máme ďalšie prostriedky, nie byt na hypo a stavať dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo no to áno, asi iný postup som ani nečakal, skôr som čakala, že mi tu niekto poradí, kto niečo podobné robil...výmena bytu za dom aj s hypotékou...
Odpovedať
@nikusssik A co ten spotrebny uver? Ci to nepripada do uvahy?
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon neviem, zdá sa mi, že sa tu z toho robí moc veda :) ako keby som chcela 200.000 od banky...myslám, že požadovaná suma nieje horibilná vzhľadom na to, že za to chceme postaviť domček, pomôže aj rodina, rátame, že nebudeme bývať hneď v top zariadenom, ale bývať sa bude dať...známy dokázal postaviť dom za 70.000 z poctivej tehly 8x10 metrov dvojpodlažný vo svahu, kde robil milión úprav svahu a preto sa mi to svojpomocne zdá reálne a lepšie vziať hypo na dom, aj ked troska viac ako byvat cely zivot v byte...ked pozemok máme vlastny...
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon a samozrejme najlepsei by bolo mat tisice na učte vlastne, ale bohuzial sme slovenski inzinieri, zamestnani tu, mame jedno dieta, nieje moc z coho tie tisice odkladat :)
Odpovedať
@nikusssik aku hodnotu ma byt? nemozete si navysit hypo na byt ? napr. z tych 45 na 65 000? aby ste mali 20 na zacatie
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon pozemok má 3000 stvorcov, vlastnikmi sme len mesiac, po piatich rokoch mozno tretinu predame a mame na plovicu hypoteky...len uz by sme radi riesili domcek, hlavne pre deti...keby som odkladala z vyplaty tak staviam na stare kolena a to nema pre mna az taky vyznam...verim, ze sa k tomu s pomocou rodiny, bank a priatelov dostaneme :)
Odpovedať
tusim som sa tu stratila. ;-) @stolverka, @worker_falcon, @puxo, ....@nikusssik pise, ze maju pozemok v hodnote 2x vyska hypo, ktora je na byte teda cca 90000. potrebuje cca 20000 na vytiahnutie murov, aby mohli prehodit hypo na rozostavanu stavbu a predat byt. tj by mali 45000. to znamena spolu 65000 by uz bolo investovanych. ak nechcu stavat velku a narocnu stavbu, potrebuju este mozno 15000. kde je problem? co tu sledujem a citam, tak ludi co stavaju s hypotekou 60tisic je vela. a to nevieme este ich zarobkove pomery, vek, .... a uz pisat, ze nemate na to? :-| vraciam sa ku odpovedi na otazku: my sme podobne financovanie riesili so stavebnym sporenim, ale neviem ci to je najlepsia varianta pre vas. to by chcelo porovnat konkretne produkty.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?