Je výhodnejší stavebný úver či hypotéka?

Dobry den, Prosim vas potrebujem poradit ohladom kupi bytu, rad by som vyuzil Stavebne sporenie, ktore mam uz 10 rokov s cielovou sumou 16.660 E (500.000sk), nasporene mam cca 40%, rad by som vyuzil moznost stavebneho uveru + hypotekarneho uveru. Viete mi poradit odklial sa oplati zobrat vacsiu ciastku? resp. oplati sa mi to takto kombinovat? alebo radsej vsetko financovat cez hypoteku ? Dakujem
Odpovedať
Ahoj naniak, Určite treba využiť aj stavebne sporenie a potom financovať cez hypoteku, samozrejme to zalezi presne od tvojej situacie. Na stavebnom sporeni je celkovo dost vyhodna urokova sadzba a ked sa to skombinuje s hypotekou, ktora je nadstavena priamo na mieru tebe, tak si myslim, ze by s toho mohla vzniknut dost vyhodna ponuka. ALe hovorim vseobecna odpoved je asi takato. Ak by si chcel povedat o tom nieco viac, a predovsetkym aby to nebolo vseobecne, napis mi internu postu a posli mi tam aj nejake blissie informacie.. tj. kolko mas rokov, ako si predstavujes splatky, na kolko to chces, kolko by si chcel zobrat atd....je toho viac .. kazdopadne ak budem mat viac info, pozriem sa ti nato a zhodnotime co bude pre teba najlepšie. keby nieco: tomas.blazo@gmail.com
Odpovedať
ja som brala hypo tento rok cez banku s moznostou vyplatit uver po roku ( cize rocna fixacia ). Ale urokovu sadzbu mam dohodnutu uz asi 10mesiacov, takze je horsia ako je prave aktualna . Mam tiez stavebko, doknca uz som na cielovej sume, a mam ho asi 8 rokov. Chcem si po roku vybrat stavebko + uver zo stavebnej sporitelne a preplatit hypoteku. Kym banka ma teraz lepsi urok ako mala pred 10mesiacmi, ten moj dohodnuty je presne taky, aky by som dostala zo stavebnej sporitelne, a vraj je garantovany. Je pravda, ze o rok moze mat moja banka este niezsti urok, alebo si drzat tento svoj aktualny ( ktory je lepsi ako ten v mojj zmluve ), ale pri uvere zo stavebnej sporitelne, ak mi dali dobre info, mozes priebezne bez nejakeho penale splacat dlh a bud si znizovat splatky, alebo si skratit dlzne obdobie.
Odpovedať
znizenie splatok alebo skratenie dlzneho obdobia sa da aj pri hypoteke, formou mimoriadnych vkladov.
Odpovedať
no, mne povedali, ze mozem iba 20% rocne, alebo potom pri konci fixacie celu sumu, inak ze za kazdy iny vklad platim percento z dlhu ako "poplatok" za to, ze davam mimoriadny vklad
Odpovedať
napr pozri vseobecne podmienky pri flexihypoteke ( ale rovnako to bude aj pri inych hypotekach, ale na viem, ze napriklad vub ma vseobecne podmienku na wbe ), clanok XII : poplatky: " k poplatkom banky suvisiacim s hypotekarnym uverom a s uzavretim zmluvy o takomto uvere patria najma : poplatok za poskytnutie uveru, poplato kza vedenie a spravu uveru, poplatok za zmenu zmluvnych podmienok, poplatok za upomienku, poplatok za predcasne splatenie uveru a poplatok za mimoriadnu splatku" ... ale idem sa pozriet, ci nahodou aj stavebna nema na webe vseobecne podmienky, kde by sa pisalo o poplatku za priebezne splacanie dlznej sumy. Mne aspon nic take nespominali
Odpovedať
tak som hladala na webe, vyzera to tak, ze medziuver je penalizovany, ak sa predcasne splaca, stavebny uver je predcasne splateny bezplatne..
Odpovedať
@sang našla si správne informácie :-D
Odpovedať
vsak jasne...je to porusenie zmluvnych podmienok...da sa to len na vyrocie fixacie...
Odpovedať
no,...a presne to. taketo obmedzenie pri stavebnom uvere asi mat nebudem :D Preto si to po roku prefinancujem. Viem, ze vsetko ma svoje plusy a minusy a nemyslim si, ze sa mi podari za rok alebo dva vyplatit hypoteku ( to veru nie ), ale mat aspon to sancu, ze ak vyhram v loterii, ze to mozem bez penalizovania splatit kedykolvek priebezne +garantovana urokova sadzba na cele obdobie... Je to vec priorit. A ztoho, co pisala Naniak, so mala pocit, ze hlada rovnaky sposob riesenia ako ja. Takze - najprv som vsetko riesila hypotekou a potom pojdem vsetko riesit cez stavebny uver - hned ako sa bude dat..
Odpovedať
Ono sa to ako keby vyvazuje...vies ..zasa napriklad pri stavebku musis zaplatit jedno percento s cielovej sumy, len nato aby ti aktivovali zmluvu...a to este ani nevies ci mas ten uver schvaleny alebo nemas...ale ty si spominala ze mas stavebko ... A aj hypoteka sa da fixnut na celu dobu splacania...je tam potom vacsi urok ako ked si to fixnes napriklad na 3 roky, ale da sa.... A potom ked to budem chcet vyplatit ...myslim hypoteku...to 1% ma uz nezabije....popripade si pockam na vyrocie fixacie a vyplatim to bez poplatku :) Osobne si myslim, ze jednoduchsie a niekedy aj lepsie su na tom hypoteky.. ale ako hovoris...zalezi na prioritach cloveka...premna moze byt lepsia hypoteka..pre ineho stavebko... Kazdopadne zelam, nech to budes mat tak ako si to predstavujes predovsetkym ty :)
Odpovedať
Prosim vas, mate niekto skusenosti ako je to s nebytovym priestorom? Nakolko byt ktory planujem kupovat je stale vedeny v katastri ako nebytovy priestor, mam trochu nejasnosti. Co sa tyka stavebnej sporitelni, povedali dve naprosto vylucujuje sa verzie, kde jedni mi tvrdia ze s tym neni problem aj ked je to nebytovy priestor a na druhej strane vraj to musi byt neskor schvalene ako bytovy priestor? Rokovania ohladom prevodu na byt.priestor su momentalne stale rozrobene zo strany developera avsak je tam stale nejake percento ze to neschvalia ako bytovy priestor. Nema niekto skusenosti co v takom pripade?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
@naniak Môžeme Vám pomôcť. Existuje úverový produkt, s ktorým je možné financovať kúpu SKOLAUDOVANÉHO nebytového priestoru. Aby bola úroková sadzba priaznivá je potrebné finančnej inštitúcii založiť ešte jednu nehnuteľnosť, ktorá musí byť určená na celoročné bývanie. Napr nebytový priestor v hodnote 80 000€ a rodičovský byt v hodnote 40 000 €. Finančná inštitúcia by vám mohla poskytnúť až 80 000€ na financovanie kúpy nebytového priestoru. Ak by ste časom zmenil nebytový priestor na byt, požiadal by ste o vyňatie ťarchy z rodičovského bytu. Ak by finančná inštitúcia nechcela akceptovať vašu žiadosť, jednoducho hypotéku refinancujete do inej banky. ;-) Pre viac informácii mi pošlite do IP Váš telefón. e-mail a takisto mesto v ktorom riešite kúpu nebytového priestoru.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
OPPS. Dosť neskoro reagujem na otázku. Nevšimol som si dátum jej pridania. :-D Aspoň ostatní uvidia, že je existuje možnosť financovania nebytového priestoru hypotékou. 8-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@smartbrokers Dobry den, chcel by som kupit nebytovy priestor, zaujimal by ma spominany sposob financovania, hladanim som sa dopatral k vasmu prispevku. Je to este aktualne?
Odpovedať
@brx Kým ti smartbrokers odpovie, tak ti len prezradím, že na financovanie takýchto nehnuteľností slúžia tzv. hypopôžičky. Sú to v podstate spotrebné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou. Nie sú to úvery z kategórie hypotéka, lebo pri hypotéke zvyčajne banky vyžadujú, aby bol financovaný presne stanovený účel a to bývanie. Inak podľa zákona o bankách by malo byť možné prefinancovať hypotékou aj kúpa nebytovej nehnuteľnosti. Pozri si v bankách ponuky na bezúčelové úvery zabezpečené nehnuteľnosťou. Na to ale potrebuješ inú nehnuteľnosť (byt, dom, stavebný pozemok), ktorou ručíš za úver.
Odpovedať
Profilova fotka
@brx nebytový priestor je možné kúpiť, ale zabezpečenie hypotéky je potrebné mať nehnuteľnosťou určenou na bývanie. Je možné ručenie ešte polyfunkčným objektom, ale viac ako 50% z neho musí byť určeného na bývanie. Tzn. ak vo Vašom prípade by ste chceli ručiť iba čisto nebytovými priestormi, tak to nebude možné na súkromnej hypotéke. Takéto ručenie je možné iba v prípade podnikateľských úverov. Tu nasmerujem aj svoju otázku - prečo chcete kupovať nebytový priestor? Je to za účelom podnikania? Ak áno, ako dlho Vašej podnikanie trvá? Ak trvá viac ako 2 roky, alebo minimálne 18 mesiacov, a Vaše tržby budú na to dostatočné a nie ste v strate, tak je možné riešiť podnikateľskú hypotéku, tie sú síce poskytované len na 10-15 rokov, ale tam môžete ručiť len týmto nebytovým priestorom.
Odpovedať
@andreah25 @thodosy V prvom rade dakujem za odpovede, chcel by som kupit ten priestor na byvanie. Je to aj ponukane na byvanie a realitka uvadza, ze je mozne to preklasifikovat na byt. Tuto moznost mam potvrdenu aj od kvalifikovanych ludi. Vedel by som za danu nehnutelnost rucit aj rodinnym domom, avsak jeho cena je nizsia (cca o 20%), ako cena daneho bytu. Dalo by sa rucit obidvoma nehnutelnostami, ktorych cena spolu je postacujuca?
Odpovedať
Profilova fotka
@brx Doplnili ste dôležitú informáciu k vašej otázke a preto pridám odpoveď možno skôr ako Andrejka @andreah25. Ak ide o APARTMÁN v bytovom dome označený na LV ako nebytový priestor (kvôli jeho nedostatočnému presvetleniu denným svetlom), je možné ho financovať hypotékou z banky až do 90% a možno aj do 100% z jeho hodnoty. V takomto "byte" si nemôžete zriadiť trvalý pobyt. Pošlite nám do IP link na nebytový priestor a poradíme vám. :-)
Odpovedať
@smartbrokers Bohuzial nejde o apartman, na LV je to vedene ako administrativny priestor. Da sa s tym nieco nieco robit?
Odpovedať
Profilova fotka
@brx v tom prípade to banka ako záloh na osobnú hypotéku akceptovať nebude, bohužiaľ. Jednému nerozumiem, prečo to realitka predáva ako byt, keď to raz byt nie je. Je pekné, že tvrdia, že je možné to preklasifikovať na byt, ale čo ak sa čosi stane a preklasifikovanie bude zamietnuté a kupujúcemu ostanú nepoužiteľné administratívne priestory. Sú dve možnosti riešenia - spíšte s realitkou budúcu kúpnu zmluvu s tým, že k reálnej kúpe dôjde až po preklasifikovaní daných priestorov na byt. Hypotéku si môžete dať vopred schváliť, sú dve banky, ktoré Vám schvália hypo bez predloženia ZP, aby ste mali istotu, že hypo dostanete. Alebo je možnosť obehnúť si banky a zistiť, či je možné, že by sa podmienka preklasifikovania daných priestorov dala ako dodatočná podmienky hypotéky, tzn. po čerpaní hypo, zaplatení kúpnej ceny a prepise priestorov do Vašeho vlastníctva budete musieť zmenu vykonať napr. do 6 mesiacov od čerpania hypo. Toto ak by bolo priechodné, tak určite len za podmienky, že by bola zábezpeka aj inou nehnuteľnosťou, napr. tou, čo ste spomínali, že máte, ale má nižšiu hodnotu. No a po zmene priestorov na byt urobiť nový ZP tak, že bude znieť už na nehnuteľnosť určenú na bývanie a potom môže požiadať banku o vylúčenie tej inej nehnuteľnosti zo zábezpeky a ostane v zábezpeke len ten kupovaný byt (terajšie admin.priestory). Nezaručujem, že je niečo takéto možné, za skúšku by to však stálo.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?