Finančná osveta - pôžičky a dlhy

Ahojte, neviem uplne presne, ako to sem naformulovat, nemate prosim niekto vedomosti o spolocnostiach ci zoskupeniach ludi, ktore sa v SR venuju financnej osvete? V dnesnej dobe uverov, poziciek, bank, nebankovych spolocnosti mam vazny pocit, ze by sa malo zosilnit informovanie verejnosti o rozdieloch, podmienkach ci dosledkoch ziskavania finacnych prostriedkov formou dlhu. Mnoho ludi nema pravne ci ine vzdelanie, nedokaze sa zorientovat v kluckach financnych subjektov, nechape jednotlive rozdiely ci umyselne zlozite pisane zmluvy, nevie ako sa branit v pripade nejakych problemov a kolkokrat sa pre nevedomost dostavaju do uplnej zadlzenost a kolobehu dlhov, svojich blizkych do vaznych problemov, prichadzaju o strechy nad hlavou ci k obrovskym skodam. Nemyslim ombudsmana ani nic podobne, co riesi, ked problem vznikne, ale pred tym. Neviete pls. nahodou o niekom takom? mam zaujem sa nejakym sposobom pridat. PS: Mozno si vravite, ze sa vas to netyka, ale uprimne, vidite do financii svojich partnerov, rodicov, deti, starych rodicov, ktori mozno taja, ze maju financne problemy a riesia to vselijakymi pokutnymi pozickami s katastrofickymi nasledkami, ked to praskne. A kazdy si mysli, ze to neni jeho pripad, kym sa mu to nestane. Priamo ci nepriamo. Dakujem pekne.
Odpovedať
Finančná osveta na SR?? Vtipy patria do inej kategórie.Osvete sa venujú také to portály ako je tento. Väčšina produktov je taká rôznorodá, že ak sa jej človek nevenuje aspoň poloprofesionálne tak nemá šancu. Čo bolo dobré včera sa dnes už nenosí. Je kopec finančných poradcov, analytikov a radcov. Aj tak žiadny fin. poradca nedokáže vybaviť všetko - vždy len to svoje portfólio. Môžem ti dať x príkladov. A ako by si sa chcel pridať - čomu sa venuješ ty? Úvery, pôžičky, hypotéky, kreditné karty??
Odpovedať
@dandy05 neporadím ale suhlasím.. možem napísat len tolko ..tiež sme mali nedavno u blízkych take prekvapenie..krasny dom s velkým pozemkom, celkom slušné auta a zrazu.... nič... Niekedy zvítazí tužba pred triezvym rozumom..alebo nový trend "na všetko čo nemam si požičiam" ..
Odpovedať
@gangstro nechapem, nie som financny poradca a ked ma nieco zaujima, tak sa pytam. mam tu profil uz x rokov a chodi sem vela ludi, co riesia byvanie, stavby, financovanie, maju dost velky prehlad vo financnych produktoch a celkom dobre ekonomicke a racionalne myslenie. Ale potom pocuvam vo svojom okoli veci, co ma z toho vzdy zamrazi, a to neni tato kategoria ludi. Su to ludia co ziju s financiami nadoraz, ci uz vzhladom na vek, zdravotny stav, ci nieco ine. Potom pride nejaky necakany vydavok, napr. nedoplatok na plyn a oni to musia vyriesit nejakou pozickou. Prevazne nebankovka, lebo napr. dochodcovi ci cloveku vo fiancnych problemoch ziadna banka pozicku neda. Nebankovka ano. Pre malu pozicanu sumu si tieto firmy zabezpecia napr. zalozne pravo na dom ci byt. S vyssimi urokmi samozrejme, to by bolo pochopitelne. K tomu vsak zmluvne pokuty a uroky z omeskania kolkokrat v rozpore so zakonom. Potom, ked dojdu problemy so splacanim, v tom uz letia. Staci jeden den. Priklad z mojho okolia, o dva dni neskor vlozena platba splatky na ucet kvoli hospitalizacii v nemocnici. Suma 250 Eur. Vyrubeny urok z omeskania- vo vyske cca 400 Eue, zmluvna pokuta 400 Eur, nespravne zapocitavanie splatok, za pol roka z toho dlhu vyrobila nebankovka dlh 3500 Eur a chcela davat dalsi uver alebo davat dom do drazby. Pricom tie zmluvy su kolkokrat nelegalne, ide im iba o to narotovat dlh a zobrat nehnutelnost. A toto sa deje, len malo ludi ma pravne vedomosti a dostatocne ekonomicke hlavy, aby takychto fiskusov prebili. Alebo aby sa branili. O toto mi ide, ze by ludia, co vedia, ako to je nebezpecne, mali minimalne rozpravat ci varovat napr. staci aj svojich blizkych, nedovolit im sa takymto sposobom zadlzovat, vysvetlovat im, co ktore klauzuly v zmluve mozu pre nich znamenat. Takych ludi co sa motaju v dlhoch je coraz viac a nevedia, ako z toho von. Mozno vam to pride divne, ale preto som myslela, ze je niekde nejaka skupina ludi ci spolocnost, co sa tomu venuje, lebo tento problem tu je a je coraz vacsi. Pridat sa bolo myslene napr. nejakou dobrovolnickou aktivitou. Sorry za vylev, ale trapi ma to, lebo z kazdej strany pocuvam nejake Providenty, Home Credity, neviem ake credity, lepsie splacat ako setrit, na splaaatky, na splaaatky, bezurocne, bez navysenia a podobne bludy. Potom vacsinou prichadza uplateny rozhodcovsky sud, fingovana drazba, spriaznena realitka a spriazneny exekutor. A myslim, ze ta osveta tu chyba a takyto ludia su zneuzivani velakrat vo financnej tiesni vselijakymi spekulantmi.
Odpovedať
@dandy05 Osobne si myslím, že to by mal regulovať štát.On by mal zakázať úroky vyššie napr. ako 30% Mal by stanoviť nejaké limity nato. Možno by sa mala finančná gramotnosť učiť v škole. Ďalej je otázka prečo im nepožičia banka? Tí ľudia potom nemajú iné možnosti - ak nechcú ísť kradnúť. Nedostatok financií súvisí aj s malými platmi, nedostatkom práce - teda práce je dosť - len nie zaplatenej tak ako si predstavujeme, ďalej je to lenivosť - ľudia nemajú peniaze, ale za 1,6 eura na hodinu na brigádu nepôjdu. A v neposlednom rade - také pôžičky berú ľudia čo si na takéto portály cestu nenájdu. A nájsť cestu k nim je tiež dosť nemožné. Spýtam sa všetkých: Ako by sme vedeli pomôcť človeku - čo má nedoplatok za plyn 300 eur? Zarába minimálnu mzdu, manželka nepracuje a má 3 školopovinné deti. Kto mu požičia?
Odpovedať
gangstro, ale toto sa netyka len schopnych pracovat, co si poziciavaju na dovolenky ci nieco co fakt nepotrebuju. Tomu sa hovori nezodpovednost. Toto sa tyka spravania financnych institucii, prevazne nebankovych a tyka sa aj pripadov, ked nebankovka pozicia aj dochodkyni s dochodkom 250 Eur na nedoplatok a potom jej roznymi kluckami zobere strechu nad hlavou. Nie kazdy moze ist na brigady si privyrobit. Tie uroky su vyssie, ale oni bohuzial nechcu len tie uroky. A tato babicka tazko vie, ze uroky a zmluvne pokuty, co jej v zmysle "zmluvy" vyrubili su protizakonne a moze sa proti tomu nejako branit. Stat to zcasti zreguloval minuly rok zakonom, ale drzost tych, co z toho maju zisky, je neskutocna. Ty vidim ze robis vo financnóm sektore, si sa s tym este nestretol? S nikym co ma sud kvoli niecomu, co zaplatil pred x rokmi a oni to aj tak vymahaju lebo skusaju, nikym co z 200 eur vzniklo kvoli urokom pokutam v rozpore so zakonom za par mesiacov 3000, necitas noviny, nesledujes spravy, hrozby Eurospekj Unie na SR, ze stat toto toleruje? si si isty, ze tvoji rodicia si nezobrali takuto pozicku, tvoji starki, ci deti a ked to praskne zistis, co porobili a ake kraviny popodpisovali? ved to neni financny produkt sem, urok tam, nespravne rozhodnutia a neznalost ci naivita moze mat fatalne dosledky, ze na to doplatia oni, ci ich rodina, na cely zivot.
Odpovedať
@dandy05 áno - toto všetko sa deje. A čo s tým? Nejaké návrhy? V predchádzajúcom príspevku som uviedol príklad - kto im požičia? Kto by požičal babke. Idú voľby - potom môžeme osloviť tých čo vládnu nech to zmenia. A ešte niečo - osveta niečo stojí - kto to bude platiť? Z písania na fórum moc veľa ľudí neživí
Odpovedať
myslim, ze ked by sme na to isli v mikrorozmeroch, ked sa kazdy bude zaujimat o svojich blizkych a pripadne ich varuje pred neuvazenymi krokmi ci im vysvetli ci poradi, to nemusi stat nic. teda si myslim :-( a cim viac ludi riesi a vytvara obciansky tlak na riesenie situacie, tym su aj politici a institucie tlacene do zmien. to mas ako exekutori, nepoznam cloveka, co by este s nejakym nieco neriesil, ci opravnene ci neopravnene. To, ze maju v sucasnosti neskutocnu moc, je fakt. a to, ze im to je dovolene zakonmi, ktore robia politici, a politikom to dovoluju ludia, ktori si ich po volia a so vsetkym sa sediac na zadku a horekujuc nad zderstvom, sa zmieria. tak koho je to chyba? taky letargicky a pohrbeny narod, ako su slovaci, tazko najdes. A nikto nic, kym sa to netyka mna. To je cele. no skusim si cekovat,, vidim ze tu nikto nema s tym skusenosti, alebo sa nestretol s niekym, co taketo veci riesi. mozno take nieco este ani neni, neviem :-(
Odpovedať
@dandy05 @gangstro moja kamaratka je sudkyna, a riesi aj taketo veci... ked mi rozpravala s akymi pripadmi sa stretava... rozum sa rozumnemu cloveku zastavuje. myslim, ze tie tragicke pribehy su vysledkom kombinacie nerozvazneho spravania ludi, co si takto poziciavaju (niekto lebo je nezodpovedny a chce nejaku hlupost bez ktorej sa da vyzit, iny na to aby zaplatil hoc ten nedoplatok na elektrine) a vychcaneho spravania subjektov, ktore tieto "pozicky" poskytuju. dohodnes sa napr. ze si pozicias od nich 1000E. dostanes nejaku kartu, na nej kredit, ale vyssi ako 1000E. kartu pouzivas, ale kedze tam nie je nastaveny limit, nic ta neupozorni na jeho presiahnutie, a clovek ani nevie ako a minie 1500E. a potom uroky, a ked to nevie splacat, zrazu po pol roku je z toho 6000E :-( jednoznacne si myslim, ze je treba robit osvetu a diskutovat o tom. ano, tu na stranke sa pohybuju prevazne ludia, ktorym priamo sa taketo nic nemoze stat (predpokladam nejaku tu informacnu gramotnost, schopnost precitat si zmluvu, hladat info na nete). ale mozno by nebolo zle ak by ludia napisali ze s cim sa vo svojom okoli stretli. a clovek potom moze porozpravat znamym, ci rodicom (starsie generacie su naivnejsie :-( ). A po druhe, samozrejme, stat by mal zakrocit a regulovat. napriklad tu vysku urokov, to je asi najjednoduchsie. Ale, neviem ci niekedy k tomu dojde, jednak kvoli lobbyingu tychto "nebankoviek" (tieto biznisy vlastnia vela krat ludia blizki politickym spickam) a po druhe, v momentalnej krize stat potrebuje, aby ludia minali peniaze na spotrebu - to stimuluje vyrobu, vhana peniaze do prijmov statneho rozpoctu. a nie su to male ciastky... ale inak, dobra tema...
Odpovedať
@dandy05 Ja ta chapem, ale ti radim - daj si s tym pokoj. Za takuto "osvetu" ta budu o chvilu vsetci nenavidiet, krivo sa na teba budu pozerat, po case ta zacnu obvinovat a budes za blbku (vlastna skusenost). Mna uz to prestalo bavit, a stavim sa s tebou, ze aj teba prestane.. Poniektori ludia si nie su schopni ani ukorculovat svoj domaci rozpocet, chcu zit v srackach, lebo to povazuju za svoj osud, lebo sa v tom "nevyznaju" a "nemaju taku povahu" a "nemaju cas" (napr. vysomarit sa zo vsetkych splatok, dlhov, uverov a VISA kariet) a maju kopu inych vyhovoriek, odmietaju pocuvat a tiez odmietaju sa nieco naucit. Manzelom chodia 2 vyplaty na 2 (a viac) ucty, po kazdej vyplate si hryzu nechty a cakaju, kym im inkasne a splatkove roboty rozcupuju ucet na sracky a z toho co ostane ziju do dalsej vyplaty (realny priklad). Odrbavaju sa na peniazoch a jeden netusi aky ma druhy vyplatu. Kazdy podpisuje zmluvy bez precitania, doveruje celemu svetu, ze ich nikto neokradne (vid aj tu dovera ludi v tzv. firmy a majstrov a inych fuserskych zlodejov-cest normalnym ludom), a vsetci cakaju, ze STAT vyriesi ich problemy. Komunizmus sa skoncil. STAT - to su aj moje peniaze a ja odmietam riesit za niekoho jeho problemy, myslim si, ze tento tento STAT ma i tak dostatocne okrada, zivim tisice darmozracov chranenych zakonom a zneuzivajucich socialnu siet, mam co robit sam so sebou, odmietam riesit cudzi problem, cudzie financne straty v nebankovkach, cudzie hypoteky, ktore niekto uz nevladze splacat (Ficov navrh ..). Takisto STAT nemusi nikoho vzdelavat, informacie su dostupne, internet, knihy a pod. Staci chciet. Je dost tych, ktori si za sracky v ktorych su mozu sami. Ale maju cigarety a flasku na stole, takze u mna nie su chudaci, bez ohladu na to, ak sa tvaria a nariekaju na skur..ny zivot. To, comu sa hovori "financna gramotnost" je vo vacsine pripadov bez ohladu na uroven akademickeho vzdelania na urovni materskej skoly. Sam nie som ziadny financny kuzelnik, ale ci som sa mal horsie, alebo lepsie - nikdy som financne drzkou neryl v zemi .. Nepomozes, zabudni na to, neporadis - nema kto pocuvat. Sadni si, pozeraj a uc sa na cudzich chybach. Ano, su aj taki, ktori za to nemozu z akychkolvek nie nimi zavinenych dovodov - tym by stat pomoct teoreticky mal, prakticky ale aj ich okrada a sikanuje (co mi dokaze zovriet krv), napr. invalidi, alebo mnozstvo dochodcov, ktori po sobotach zadarmo budovali tuto zlodejmi trhanu republiku, ktorych zato teraz tento STAT zato kope do hlavy, ti by mohli rozpravat. :-|
Odpovedať
@dandy05 jj v mojom "okoli" sa za poslednych par rokov vyskytlo vela "pripadov". jednemu z nich som sa snazil pomoct - niesom financny odbornik ale na kalkulacke ratat viem - vymyslelo sa prefynancovanie - mat na 200 000Sk 20% uroky je samovrazda..... a takych hovadin tam bolo viacero. a ked nedala banka slo sa do nebankovky a pod. pracovat naco? a podobne. po znamych som im povybavoval zlavy na papiere ktore k tomu potrebovali, mal som par sedeni s fin poradcami a ... ? spravili si po svojom. sli do prvej banky na ktoru natrafili .... zobrali max. co im dali a aj tak nevyplatili vsetko ....... dost, stacilo mi .... tymto "pripadom" som zacal a aj skoncil - pred znamymi, od ktorych som žobral o zlavy a nakoniec som ich odmietol - nasli si vlastnych - samozrejme draksich - ale ved oni na to maju - som vyzeral ako debil. dalsi pripad poznam taky kedy by cela rodina mali byt zbaveny fin. svojpravnosti a mal by im byt prideleny socialny pracovnik co sa im bude starat o financie. Ich dlh narastol z 0 na 20 tisic € a nadalej narasta. Nemaju co jest a chodia zobrat. Ale ked pride dochodok, socialka tak su v restauracii na obede a preco by si nekupili domace kino a plazmu? no a dalsi - ked partner zataji partnerke 18tisic. dlhy - ked si ona vezme na seba hypo aby mu ich vyplatila a neskor vyplavaju na povrch dalsie hlhy ktore zamlcal - k tomu nemam co dodat. naco im pomahat? je ich adrenalinovy sport - aka osveta? aj tak nepocuvaju.
Odpovedať
@dandy05 a moc ta poprosim o jedno - mam minimalnu mzdu - ako strasne vela inych ludi. pracu neistu. teraz je ale za rok nemusi byt. som sam - potrebujem sa osamostatnit. mam nasetrenych cca 5000€ - nasetrit z minimalky 5000€ je fuska ak by sa to niekomu zdalo malo. co mam robit? kludne to napis priamo do tejto temy. ja som zobral hypo a kupil jednoizbak - vsetko vyzera v poho - len je to bublina a ja citim krach. nepytam sa co teraz stym, ale ci by si vymyslela nieco lepsie?
Odpovedať
Profilova fotka
@malydom Nechcem vás uraziť ani to neberte ,ako naražku.Prečo je niekto ochotný robiť za minimálnu mzdu?Ja to nedokážem pochopiť. @kanvor Lepšie by som to nenapísal. Možno je to proti pravidlám ale vložím sem link na video .Pán Staňek na ňom vysvetluje podvod zvaný hypotéka. Tomu kto to dokáže pochopiť nemusím nič vysvetlovať .http://www.youtube.com/watch?v=Mq1wej6oQno&feature=related
Odpovedať
Článok sa načítava...
@antonmesaros pochopili by ste keby ste si hladali v dnesnej dobe pracu. mat dnes zmluvu na dobu neurcitu aspon na minimalnu mzdu a realne ju aj dostavat je snom mnohych ludi. poznam pripady kedy maju ludia sice na vyplatnej paske min. mzdu ale dostanu este menej. alebo len rozne dohody, zmluvu na rok potom sa uvidi .... nepletiem sem ludi ktori sice zarobia 600€ mecasne v cistom ale su v pravi 10hodin denne, nocne, sviatky a vikendy - za tie peniaze mi to nestoji - zdravie mam len jedno a zivot tiez. ex?priatelka si hladala posledneho pol roka pracu - ziadna slava. malokto je ochotny dnes svami podpisat serioznu pracovnu zmluvu nebodaj na vyssi plat - 450€ v hrubom nepokladam za vyssi plat. a este nebodaj na dobu neurcitu teraz tu rozpravam o beznom cloveku - nie vysokoskolsky vzdelaneho so znamostami a 10 rocnou praxou.
Odpovedať
@dandy05 Myslim, ze viem kam mierite. V partnerstve nie je dolezity len vztah (city, vona, vizaž, komunikacia) ale aj spravanie, ktoreho sucastou je aj zodpovednost a triezve uvazovanie. A pokial niekto tak nefunguje resp. prinesie do vztahu takuto "casovanu bombu" tak zakonom je mozne sa voci takemuto niecomu osetrit. Vysporiadanie bezpodieloveho vlastnictva manzelov je to idealne. Ak ma niekto pocit ze partner nevie gazdovat a aj napriek tomu chce ci musi zostat byvat pod jednou strechou (napr. kvoli detom) toto je ten spravny nastroj. Obmedzenie ze pri pozickach nad tusim 2 ci 3000 Eur je nutny podpis i spoludlznika (manzela/ky) sa da podliezt 10 x 1999 Eur a hotovo. @gangstro Co sa tyka obmedzenia urokov a pod. mozte vymysliet cokolvek, ale nebankovky s vysokymi urokmi iba vyplnili priestor kde uz banky neposkytuju uvery, kvoli riziku ci slabej bonite. Mozte sa aj pokrajat ale kde je dopyt tam vzdy bude ponuka, tak ako u uzernikov v osadach.
Odpovedať
@oscipovsky @malydom @antonmesaros @kanvor @anairda škoda reči na túto tému - ľudia sú nepoučiteľní a štát nerobí nič preto, aby ich chránil... aj keď došlo k pokroku. Niektoré maklérske firmy tvrdia, že robia osvetu, reálnu chcú len predávať produkty na báze samospotrebiteľských vzťahov.... už dlhšiu dobu realizujem jednoduchú myšlienku - pomôžem každému, kto požiada, ale nikoho nebudem nútiť prijať moje riešenie. Teraz ma oslovila moje zamestnankyňa, aby som pomohol jej bratovi - potrebuje dostavať dom, zobral medziúver a už nemá peniaze a to ešte nemá ani strechu. Dal som mu návod, ako dom postaviť, zmanagovať svoje dlhy atď... výsledkom bolo, že výška hypa sa mu nepáči + kopec iných malycherností, vymyslených prekážok, na stretnutie ani neprišiel, telefón nedvýhal... reálne ide do úverovej pasce, ale nech sa mu darí, keď je blbý a nechce si dať povedať...
Odpovedať
@malydom nasetrit z minimalnej mzdy 5000 EUR, gratulujem, klobuk dole!!! Si sikovny!! Poznam ludi, co ich cisty pravidelny mesacny prijem rodiny je nad 2000 EUR a nie su schopni nic usetrit, kupuju auto..uver v plnej vyske... Pocuvaj, ja na tvojom mieste by som predala ten byt a odisla do ineho regionu robit, aj s priatelkou. Neostavajte tam. Chapem, ze robit tam za minimalku je uspech, ale v inych regionoch Slovenska v pohode zarobis aj 700-800 EUR v hrubom a vezmes priatelku, budu dva prijmy ;-) Odid z tade, ak nemas vazne prekazky preco nie. V takych regionoch sa to nezmeni, aspon nie najblizsich 10-15 rokov. Drzim palce!
Odpovedať
@anairda @kanvor @oscipovsky @finsluzby @malydom super debata!! No asi aj v tom plati "Komu niet rady, tomu niet pomoci" a potom uz nasleduje len "Nehas, co ta nepali", aj ked chapem, ze vacsinou cloveka skrie, ked vidi, ako niekto jemu blizky ide blbym smerom a to dobrovolne, aj po x diskusiach s nim. :-(
Odpovedať
kazdy ma vo svojom prispevku obrovsku cast pravdy. a je fakt, ze kopec ludi ma problem s pracou ci nevie to inak vyriesit. dalsia vec je vymahatelnost prava ci zakony. pripady z mojho okolia a dovod, preco som aj zalozila tuto temu, su vsak ine. z jednej strany aby som vedela, ako tieto veci vnimaju ludia, co maju prehlad a nenechaju sa unasat zivotom ci tym, co im kto nadiktuje, ani sa dat oklamat, cize ako tu niekto pisal, aj ze si hladaju informacie, skumaju, vyjednavaju lepsie podmienky, prip. si vymienaju skusenosti. Ci je to material na stavbu, ci financie, cize vy. A taktiez nie kvoli "pomahaniu" ludom, ktori o to nestoja alebo maju svoju hlavu, ci nezodpovedne spravanie, to fakt nema zmysel. Aj kvoli tomu, ci sa s tym niekto nestretol, ci mi neda nejake odporucanie, ze takato organizacia napr.Lebo na nete som okrem ombudsmana zatial moc nenasla. V mojom okoli sa vsak vyskytli pripady, ked ludia, co im takyto problem spadol na hlavu, nemusia s tym mat vela docinenia. Akurat mozno to, ze sa nedostatocne zaujimali o tych druhych, prip. im dovolili robit neuvazene kroky. Typicky priklad napr. je dedicstvo. Po smrti rodinneho prislusnika pozostala manzelka aj deti s hrozou zistili dlzoby, ktore si dotycny nabral, bez ich vedomia. A nie, na vsetky uvery netreba manzelov suhlas, niektore nebankovky ho vobec nepotrebuju. To ze je to nezakonne je vec ina, kedze ked uz su peniaze v lufte a pride sa na to neskoro, uz sa s nimi moze clovek dotahovat . Dedicke konanie, kedze zijeme v SR sa taha nehorazne a uz tam narastaju neskutocne uroky. Druhy pripad- povolene precerpanie na karte a umrtie, banka. Aj napriek obrzanemu oznameniu o umrti banka nadalej veselo uroci. Kym sa neukonci dedicke, neda sa zavriet ucet, iba na zaklade osvedcenia o dedictve. Treti pripad: manzelove dlhy. Manzel zatajoval manzelke financnu situaciu, nabral rozne pozicky a prasklo to, ked manzelke zablokoval exekutor ucet. Sice jeho dlhy, ale zaplati sa to aj z jej penazi. Obaja bez pristupu k financiam, ucet bloknuty, na to hned samozrejme nezaplatene veci v domacnosti, hypoteka, register dlznikov a uz to ide. Dalsi pripad- kamaratkin otec. 5 rokov do dochodku, rozvedeny, sam, vo vlastnom dome. Nakolko sa hanbil povedat to rodine, vyriesil nedostatok financii na chod domacnosti- necakany vydavok- pozickou z nebankovky, nebankovka vyzadovala zalozne pravo. Vysoke uroky, divne zmluvne podmienky, vsetko podla obchodneho zakonnika. OK. Platil, vsetko by bolo ok, potom vsak nahla hospitalizacia, operacia ohrozenia zivota, aj tak odkomunikoval s nebankovkou, ze je v nemocnici a tak, oni ze v pohode, ved to oznamil. Splatku vlozil na ucet o dva dni neskor, ako mal v zmluve, cca 250 Euro. Z tejto jednej veci za 3 mesiace, aj ked medzitym uz istinu celeho uveru uz tiez splatil, oni vyrobili vselijakymi zmluvnymi pokutami a kluckami 3500. Ani len prijate platby, na ktore su doklady, mu nesedia. A len alebo uver predlzit s neskutocnym navysenim, alebo dom do drazby. On stale s nimi, ze sa mimosudne dohodnu, oni medzitym zdrzovali a nabalovali na to vselijake pokuty. Ked na to dosla dcera, zacala to razne riesit, vyplatila, aby odzalozili dom. Ked im povedala, ze to da na sud, sa v nebankovke len zacali smiat. Nastastie maju smolu, lebo ma dobrych kamaratov a spickovych pravnikov. Snad sa im podari ten sud vyhrat, budem im drzat palce. :-( . Je toho dost takychto pripadov :-|
Odpovedať
@oscipovsky to, ze su tie uroky, vyssie, to si nemyslim ze je take nepochopitelne, beru na seba riziko vacsie ako banka. Ze vsak maju zmluvy v rozpore so zakonom, dobrymi mravmi, neprijatelne zmluvne podmienky, robia legalnu uzeru a napr-. poskytnu pozicku cloveku, ktory na to evidentne nema, aby ju splacal a robia vsetko pre to, aby sa dostali k nehnutelnosti, to uz neni podnikanie, to je vychcanost . Lenze oni sa spoliehaju na to, ze sa ludia po prve v tom nevyznaju a po druhe sa nebudu branit. ]-(
Odpovedať
@oscipovsky neni to nastastie moj pripad, ale ano mate pravdu, aj uprava BSM vzhladom na financie je u nas na urovni stadia pred Kristom. Jeden narobi dlhy a druhy na to doplati. Poznam pripad, ked pani z dochodku splaca polovicku manzelovho dlhu, co vyrobil pocas manzelstvu, ked podnikal . Ostava jej minimum na zivot. Uz su 14 rokov rozvedeni. Vzhladom na tu vysku to bude platit do konca zivota. ked umre, tak jej deti. Vysporiadanie BSM neriesi mnohe prakticke pripady, ktore zivot a hypoteky ci dlzoby prinasa. mozete si ho myslim zuzit, ale iba pred kupou nehnutelnosti, spatne nie, a potom myslim ze sudne, ale iba v urcitych pripadoch. Co vsak s uz vzniknutymi zavazkami, to sa poriesit neda. Potom ze preco sa mladi ludia nechcu brat.
Odpovedať
@dandy05 toto je sucastou evolucie, mam v rodine viacero prikladov, kedy ludia si nevedia zratat 2+2, su zadlzeny a pod., problemom su aj zakony, ale dosiahnut stav kedy si vsetko bude tak ako ma byt nenastane, system je komplikovany a velka cast ludi je ekonomicky a pravne nesvojpravna. Zlo je v moralke, v ludoch, zakony su len dosledok. Ale opat stare zname pytajme sa co sme my sami spravili pre to aby to tak nebolo alebo sa to zlepsilo.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?