Ako postaviť dom bez hotovosti?

Ahojte, má tu niekto reálne skúsenosti s financovaním výstavby montovaného domu bez vlastných zdrojov ? Nemáme ani vlastný pozemok, dá sa reálne financovať nákup pozemku a potom výstavba domu cez hypotéku len so založením rodičovského bytu ? Pozemok cca. do 20 000 eur, hodnota bytu je okolo 45 000 eur.
Odpovedať
@misiacik_ byt vasich rodicov ohodnotia (pravdepodobne zaplatite okolo 100€ za posudok), vyska hypoteky bude zavisiet od hodnoty zalozeneho bytu, a od vasich moznosti splacat (vyska prijmu, vlastne zdroje a podobne)... no myslim, ze za 25 000€ asi domcek nepostavite...
Odpovedať
Profilova fotka
@misiacik_ ak nemáte (resp. nebudete mať) k dispozícii žiadne fin. prostriedky okrem tej teoretickej 45tis. hypo tak sa do toho radšej ani nepúšťajte... keby ste aspoň pozemok mali, tak teoreticky možno malinkatý domček ale úplnou svojpomocou, čo predpokladám montovaný dom asi nechcete svojpomocne stavať...
Odpovedať
neviem, čo znamená, že bez vlastných zdrojov, to akože máte nulu na účte?lebo kamarátka teraz stavala tak, že založili rodičovský dom a z tej hypo kúpili pozemok, kým všetko prebehlo, tak našetrili na základy a založili pozemok, na ktorom stavali. hypo bola na budúcu hodnotu domu a púšťali im peniaze po tranžiach. Kým stavali, tak každý mesiac niečo odložili na zariadenie a nakoniec preložili záložné právo z rodičovského domu na ten postavený.
Odpovedať
@ivec16 @ups je mi jasné, že za 25000 dom nepostavím...to ste sa ani vyjadrovať nemuseli :) Myslela som to tak, že sa bude postupne navyšovať hypotéka a bude sa zakladať pozemok, základy domu, hrubá stavba atď... Na účte máme asi 3000 €, čo je však pri stavbe domu zanedbateľná čiastka.
Odpovedať
@misiacik_ pokiaľ sa dá založiť aj rodičovský byt, dá sa to a nie je to až také problémové.
Odpovedať
@finsluzby a musí sa to riešiť cez dve nezávislé hypotéky alebo existuje možnosť spojiť to do jednej :)
Odpovedať
Profilova fotka
@misiacik_ to si ale do príspevku mala uviesť, reakcie by boli iné. a áno, tých 3tis. je nič. to je tak na vybavenie papierov (znal. posudok, prepis pozemku, projekt, stav. povolenie) a ešte to ani nebude stačiť... realizovateľné to určite je. ako dve hypotéky. jedna na byt a druhá následne na pozemok + dom.
Odpovedať
my sme kupili pozemok za vlastne a postavili základy za vlastne a potom ked sme vytiahli mury do 1m, tak sme žiadali uver s postupným financovanim.....ale tiež mám nervy, lebo myslím si že peniaze z hypo nám stačiť nebudu a síce odkladám aj z výplaty niečo, ale stále to asi nebude dosť a uver navyšovať nechceme.
Odpovedať
@misiacik_ da sa to riesit aj jednou hypo, ale tam vstupuju udaje, ktore nepozname teraz, napr. vyska uveru na rodicovsky byt, hodnota rozostavanej stavby a hlavne aspon orientacny rozpocet.
Odpovedať
No ja by som trošku počkala,čosi našetrila.A hlavne by som poistila úver pred nesplácaním.
Odpovedať
@misiacik_ ako mat na na ucte 3000 eur a chcete stavat? ked doteraz ste usporili skoro nic... tak je otazka ci budete schopny vobec splacat uver... dalej ani netreba komentovat.
Odpovedať
tiez to nevidim ruzovo, na pozemok v hodnote ako pises nedostanes hypo tak vysoku, aby si postavila dom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mr79 viem, kde sú naše možnosti a o splácanie by som sa vôbec nebála ;-)
Odpovedať
@misiacik_ tak potom pockat a nasporit... ja nechapem ze splacania sa nebojis, ale teraz mas na ucte par drobnych
Odpovedať
ked sa nebojis splacat dajme tomu 1000 mesacne, preco mas nasporene len 3000? Tak rok setri a mas na pozemok a mozes zalozit byt, neskor pozemok.
Odpovedať
Tak keď to tu toľko rozoberáte: 1. splátka by nás vyšla okolo 500 € s príspevkom pre mladých na sumu cca 110000 €, 2. keďže sme živnostníci, tak si chceme brať hypo budúci rok, aby sme nemuseli zas o rok platiť vysoké dane, 3. doteraz sme splácali iné veci, tak preto máme "len" 3000 €, ale už viac nechceme čakať, kým si našetríme... Otázka znela, či je možné to celé prefinancovať týmto spôsobom a nie dostávať rady typu "ako to chcete zvládať splácať" !
Odpovedať
Preco sa potom pytas, ked ta ,,irituju,, rady typu xy? Nenapises nic konkretne a chces rady? Pozemok do 20 000 je aj 5 000. Cena bytu okolo 45 000, to je trhova cena alebo je ohodnoteny? Nevieme vas prijem a pod. Chod do banky a spytaj sa tam. Tam ti aj vysvetlia ze na 110 000,- nedostanes prispevok pre mladych. Ak si optimalizujes základ dane na účely splnenia podmienok pre ŠPM, môže sa stať že síce ŠPM dostanes, no zároveň ti banka z rovnakého príjmu vypočíta výšku maximálnej hypotéky, čo vzhľadom na optimalizovaný príjem môže byť podstatne nizsia suma ako ocakavas. To ze sa ostatni na to pozeraju kriticky, neznamena ze nemaju pravdu. S prepacenim ale na toto sedi porekadlo, ze z ho+na bic neupleties.
Odpovedať
Bez hotovosti ani nezacinaj, to proste nejde ;-)
Odpovedať
A ja som tu zase s inou skusenostou. Ked som zacinal stavat nemal som na ucte ani 3.000 € ako ma misiacik a dokonca som nemal ani pozemok. Ked sa vhodny pozemok nasiel, vsetko sa to rozbehlo. Na moj pas zeme som si vzal uver cez stavebne sporenie. Vybavil som projekt, obehal vsetky veci kvoli stavebnemu povoleniu, co boli treba. Kedze to trvalo nejaky cas, za ten cas som nieco usetril a kupil za to plot :) So stavebnym povolenim som nastradoval do banky poziadat o hypoteku. Dal som ako zabezpeku trojizbovy byt, na ktory som dostal 45 tis €. Postavil som hrubu stavbu, kominy, zavrel ju oknami, natahal elektriku, vodu a kurenie a nesledne som isiel do banky poziadat o dalsie peniaze, a ako zabezpeku som dal uz stojacu stavbu, ktoru som dal predtym zapisat do katastra a pokracoval v stavani. Teraz uz to ma uplne inu hodnotu, takze sa prave v tomto zimnom obdobi chystam preniest tarchu z bytu, na postaveny dom a byt sa uplne uvolni. Da sa vela veci, ale je to komplikovanejsie a stoji to viac usilia. Mam hrozu, keby som zratal hodiny stravne na uradoch a v bankach ;)
Odpovedať
Postav TUNEL do....
Odpovedať
Profilova fotka
@misiacik_ Dá sa to určite . Treba si to dobre rozvrhnúť . Ak Vás netrápi výška splátky tak určite sa do toho pustite , splácanie bude predsa na Vašich pleciach nie na radcoch. Mám kamaráta ktorý spláca 2500 € mesačne na 30 rokov !!!! Ja týmto ľuďom hovorím kaskadéri , ale ak sa neboja tak nech sa páči . Držím palce !
Odpovedať
@misiacik_ ked ste SZCO tak pozor ! Pri posudzovani prijmu banka ziada (neviem ci vsetky) prijem za viac rokov dozadu,t.j. ak mate par rokov doazdu minimlny zdanitelny prijem a rok pred ziadanim hypo ten prijem uctovnictvom navysite tak banka spozornie, oni nie su vcerajsi. A ten postup uz tu bol naznaceny, nenechajte sa znechutit tymi co postavili za drahe prachy a myslia ze uz lacnejsie to nejde. Vziate stavebny uver pripadne medziuver z PSS na kupu pozemku (teraz davaju 30 tis. bez rucenia ci zalozenia) za to kupite pozemok a date zaklady pripadne vytiahnete poschodie. Potom refinancovat cez hypo a dokoncit. Da sa to, ale ako niektori naznacili stavat nie velky a komplikovany dom, nizku spotrebu.
Odpovedať
@pticon : Hypo sme si už dávali vypočítať vo viacerých bankách, vieme, že štátny príspevok je len do sumy 50 000, na zbytok sa to už nevzťahuje a aj čistý príjem v pohode splňame na sumu 110 000 s tým, že neprekročíme hrubý príjem na splnenie podmienok pre štátny príspevok (cca. 1063 € ak sa nemýlim). V prima banke nám napríklad vyšla splátka okolo 380 € na prvých 5 rokov (úrok 0,4 % na 50 000 a 2,4 % na zbytok 60 000). Otázka znela, či je možné a za akých podmienok založiť byt a zato kúpiť pozemok, potom založiť pozemok s bytom a postaviť za to hrubú stavbu, neskor založiť toto všetko a dostavať ho na komplet bez vlastných zdrojov.
Odpovedať
Profilova fotka
@misiacik_ Ak máte k dispozícii rodičovský byt ako dočasný predmet zabezpečenia hypotéky, financovanie kúpy pozemku a následnej výstavby môže byť jednoduchý proces. Obráťte sa na hypotekárneho brokera, ktorý vám vysvetlí možné postupy hypotekárneho financovania. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?