Co je lepšie - na pur penu, lepidlo a ako kotviť hmoždinkami ked dávame 2 x 100 mm polystyrénu

co je lepšie- na pur penu, lepidlo a ako kotviť hmoždinkami ked dávame 2 x 100 mm polystyrénu......Vie niekto, kto má skúsenosti poradiť? Je to novostavba, má byť v pas.štandarte. Vdaka
Odpovedať
štandardne lepidlo a môžeš aj bez kotiev, na penu sú časté ponosy (ale možno s tým len nevedia robiť :-) ). Neviem prečo 2x (dnes už robia dosky dosť presné a zvyšuje to aj prácnosť) A za ďalšie bude vám 20cm na pasív stačiť? Asi uvažujete s murivom s dobrými izol. vlastnosťami, či?
Odpovedať
ja by som tie dosky zlepil spolu este pred zateplovanim a pri lepeni by sa posunutim dala vytvorit drazka.Kotvy by som nepouzil vobec. Ja som zateplenie soklu riesil zlepenim soklovej dosky a klasickeho eps specialnou lepiacou penou, taktiez som to touto penou lepil na DT a drzi to ako slak
Odpovedať
Profilova fotka
@pasivnydom333 my sme najprv zlepili pur penou dokopy, zatazili sme to a o 24 hod. sme to nalepili tiez pur penou na murivo... ale my sme to davali zatial iba na veniec, aby sa mohlo dorobit podbitie. Nekotvili sme. Lenze pri lepeni dokopy je problem v tom, ze to nebude rovne. pur pena sa trocha roztiahne a hlavne nerovnomerne, aj ked sme sa snazili to poriadne zatazit.
Odpovedať
@jancusa2000 treba pouzit original lepiacu penu, ktora nema ziadnu roztaznost, dostat ju v kazdych stavebninach.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser Nedá sa to takto robiť.Vo výrobe vám na požiadanie vyrobia polystyrén s odsadením. @pasivnydom333 Lepšie je na lepidlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser no pouzili sme termokleber winter, kedze vonku mrzlo a inak to neslo... Ale ak existuju take peny, ze to neroztiahne, tak potom ok... sice neviem preco musia pouzit dve desiatky, ale je to strasne vela prace navyse oproti narezanej 20-tke :-(
Odpovedať
@antonmesaros samozrejme, ze da sa to vyrobit origo, ja som zvolil toto riesenie kvoli viac dovodom: - nechcem mat odskok medzi zateplenim stien a soklu - zateplenie xpskom hrubky 23cm na dlzke 70m je ekonomicka samovrazda - kedze mam vsade presah strechy 1m, pouzil som perimeter namiesto xps, lebo sa nebojim nasatiu vlhkosti Lepil som to penou na stenu, ktora bola zaizolovana tekutou lepenkou, samozrejme, ze som si neodpustil obligatny "tzv. Miov test" a vsetko dopadlo ok, kotvy kvoli pokojnemu spanku pouzijem len na par miestach.
Odpovedať
Profilova fotka
tiez budeme zateplovat 20 cm sedy eps na 30 cm ytong. majster mi hovoril ze lepit je lepsie na kleber a ze sa musi kotvit. hlavne ak sa budu napriklad davat okrasne obklady na stenu. tie su tazke. stavba je bungalov, nie je vysoka stena. a obklady, daju sa dnes najist aj tenke ktore su neni tazke. planujeme to zateplit v jednej hrubke 20 cm. dokonca som videl ze sa da objednat vacsia plocha v jednom kuse. 2 x 1 m. radsej by som sa vyhol kotveniu, je to dost penazi na dlhe kotvy a taktiez to rozvrta cely dom. niekde som este cital, ze je dolezite aka je teplota vonku ked sa zatepluje, aby nesvietilo slnko priamo na eps. potom to pracuje na stene a nedzri.
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu Veľké tabule veľké problémy.Čím väčší kus tým väčšia pravdepodobnosť praskania spojov.Vôec to neodporúčam. Kotvenie je nutné len v miestach kde bude obklad.
Odpovedať
Vdaka všetkým za užitočné rady :-D V projekte to máme takto vypočítané - 2x polystyrén zrejme kvôli tepelným mostom - prekrývanie , múry budú z veloxu - betón. Zvažovali sme ytong - silku, no najpravdepodobnejšie ostávame pri pôvodnom projekte. To kotvenie teda asi nie je najlepšia voľba (nemohli by tam vzniknúť tepelné mosty?) - asi najlepšie je na lepidlo.....No chceme dávať aj nejaký drevený obklad na fasádu.....tam asi dať aj kotvenie..... @slavoslav @silviu
Odpovedať
A ďalšia dilema - ktorý polystyrén je najlepší - kvalitatívne, tvrdosťou, tepel.odporom, cenou....Stirodur, perimeter, fasádny polystyrén....hm....alebo založiť ďalšiu diskusiu.... @antonmesaros @stowasser @stowasser ...................
Odpovedať
@pasivnydom333 EPS stačí v 1 vrstve, lepiť bez kotvenia penou, tabule EPS aj vzájomne zlepiť penou. Tým bude plášť pevnejší a bez tepelných mostov. Najlepšie izoluje šedý EPS. Na fasádu fasádny F, do podlahy podlahový S, do zeme a na sokel buď podlahový EPS 200 S, perimeter alebo Roofform alebo XPS - podľa ceny.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pasivnydom333 Pod drevený obklad dajte rošt s vlnou a paropriepustnú fóliu.
Odpovedať
Profilova fotka
@pasivnydom333 Na fasádu fasádny.Zo značiek je asi najlepší Austrotherm,len nesmie byť vyrobený na Slovensku.Len import z Rakúska a Maďarska je kvalitou ok.Absolútne neodporúčam Easy -Therm.(Nitra).
Odpovedať
@antonmesaros Veľké tabule veľké problémy.Čím väčší kus tým väčšia pravdepodobnosť praskania spojov.Vôec to neodporúčam. je to naozaj tak ako pisete???? , lebo ja som si myslel ze to bude presne naopak ,cim menej spojov tym menej pukania aj ked nechapem ako sa to moze pohnut ak to bude min. 2 krat tahane lepom samozrejme sietka....
Odpovedať
Profilova fotka
@doors454 Praská to preto sa to aj málo alebo takmer vôbec sa to nepoužíva.Ak si všimnete niekde na domoch kde zatepľujú a nemajú ešte natiahnutú vrchnú fasádnu omietku tak všetky kuty nad oknami sú popraskané.V polystyréne je veľké pnutie.U sklennej vaty toto nebýva.
Odpovedať
@antonmesaros skusim informovat mio23 on mal taky rozmer...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@antonmesaros čiže môžem kľudne nap. okolie vchodových dverí z vonu zatepliť EPS-kom, ktoré ukotvím a na to nalepím okrasný kameň ? nebude problém s držaním kameňa na EPS-ku? Rozmýšľal som že dám okolo dverí XPS, aby kameň dobré držal, ale ten má pri danej hrúbke menší tepelný odpor.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?