Akú omietku máme dať???

Ahojte...prosím Vás o pomoc,teraz nám zatepluju dom s EPS a nevieme ,že akú omietku máme dať,či silikatovú alebo silikonovu???a aka je cenový rozdiel??? Díky za pomoc...
Odpovedať
Profilova fotka
Skoro žiadny. Silikónová prepúšťa vodné pary - je vhodná k minerálnym vlnám, ale bežne sa používa aj na polystyrén. Ceny sa pohybujú od 25 - 50 € za kýbel (25 kg). Výdatnosť je podľa zrnitosti napr 1,5 zrnitosť (10 - 12 m2), 2,5 zrnitosť (6-8 m2). Cenový rozdiel závisí hlavne od značky a dodávateľa.
Odpovedať
silikónovú, má lepšie vlastnosti, a nie len difúzne.
Odpovedať
Profilova fotka
rozdiel v cene nie je velky, v type omietky velmi velky... zasadny rodiel je v tom, ze silikonova omietka je zalozena na vysokejhydrofobnosti - pri prijatelnej paropriepustnosti, silikatova je z hladiska PH hodnoty velmi zasadita, co ma vyhody kvôli nepotrebe pritomnosti biocidnych pripravkov v nej, je vyrobena na baze draselneho vodneho skla.. ma extremne dobre difuzne vlastnosti... Vysledok : pri zateleni s EPS pri difuznom odpore 40-60 je to silikatova omietka zbytocna, ta je velmi vhodna na difuzne otvorene systemy so zateplenim s min. vlny, alebo podobnych vln, alebo sanaciu velmi hrubych stien z plnych tehal... Silikonova omietka je vhodna pre moderne stavby domov s WDVS zateplovacim systemom s EPS...
Odpovedať
Profilova fotka
@drasnican1 aj to po sebe čítate? Som stavebný inžinier, ale nerozumiem z toho skoro nič a čo rozumiem, to si odporuje.
Odpovedať
Akú životnosť má silikón? Ako je ekologický?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ak niecomu nerozumiete, opytajte sa konkretne, lahsie mi bude reagovat...skor by pomohlo, ak by ste v pripade omietok bol chemicky inzinier, ako stavebny...
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren , co je to ekologicka vo Vasom ponimani ? Ak chcete nieco tradicnejsie, tak silikatova...
Odpovedať
@drasnican1 co je to silikátová vo Vašom ponímani ? hrubý brizolit? Na polystyrén sa dava tenká omietka. Ak chcete niečo kvalitnejšie, tak o tom rozhoduje aj farba.
Odpovedať
Ekologická omietka je taká, že ju môže fúrikom vysypať na záhon a pestovať ekologickú zeleninu.
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren , dobry den, to nie je moje ponimanie, to je silikatova omietka normalne sa predava, ako aj disperzna-akrylatova, alebo silikonova v kybloch uz zarobena s rovnakou zrnitostou, ako uz dve spominane, t.j. 1,5-2mm s pouzitim, ako finalna vrstva na zateplovaci system.. je to jednoduche: existuju : Disperzna omietka- Akrylatova, ktora je na baze styrenakrylatovej disperzie, plniv, ako su jemne mlete vapence rôznych druhov, koalescentu, biocidu, zahustky a vody...potom je silikonova omietka, ktora ma navyse dve zlozky silikonovej prisady na ukor akrylatovej disperzie, potom sa vyraba este tzv. siloxanova omietka, tam je len jedna zlozka zo silikonovych prisad na zvysenie hydrofobnosti-vodoodpudivosti a je to lacnejsia verzia silikonovej omietky a potom sa vyraba aj silikatova, ktora obsahuje tiez SA disperziu, vodne sklo draselne, co je zaujimave je bez pridavku biocidu..nevyhodou je trocha vyssia krehkost, ale ma daleko najlepsiu paropriepustnost.... kedze nema pridavok silikonovych prisad, nie je tak vodoodpudiva, ako silikonova, preto na nej môzete pri narazovych dazdoch vidiet mapy od nasiaknutej vody... jej vysoka zasaditost je zase vyhodou kvôli nemoznosti napadnutia plesnami, lebo v rozmedzi vysokeho PH je omietka sama osebe biocidna- je vo svojej podstate odolna voci plesniam...
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren inak napr. Polytex na svojich strankach ma dobre spracovane rozdiely v omietkach, tam si môzete precitat viac, mne sa uz nechce pisat..:)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Páni, aká omietka sa má vlastne dávať na polystyrén a aká na minerálnu vlnu? Hneď prvé odpovede si odporujú, philos píše, že silikón sa dáva na vlnu a drasnican1 píše, že na vlnu je vhodná viac silikátová omietka. Mám zateplenie min. vlnu ISOVER TF PROFI a na ňom lepidlo DUOKONTAKT od BAUMINTU. Akú fasádnu farbu by som mal dať? Silikónovú alebo silikátovú? ďakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vyberajte podla ceny, aku viete zohnat ( mam na mysli renomovane znacky). Vlnu mate zatiahnutu lepidlom, ktore aj tak vyznamne meni difuzne vlastnosti izolacie, na difuzne vlastnosti silikatu alebo silikonu nemusite velmi dbat. Rozdiel v cennikoch je cca 25 % silikon>silikat.
Odpovedať
@malofla nie akrylát buď silikón alebo silikát
Odpovedať
jedine silikát, akrylát a silikón je neekologický
Odpovedať
Zvýšila mi silikónová omietka fasádna vonkajšia, môžem ňou omietnuť krb v dome?
Odpovedať
a co hovorite na silikon-silikatovu omietku? Moji zateplovaci ma presvedcaju na silikon-silikat od CERESITU. Vraj najlepsia omietka s akou kedy robili, co sa tyka nanasania... Odpurucili by ste ju na zateplenie mineralnou vlnou?
Odpovedať
@polystyren svoju ekologiu si nechaj pre seba. Na stenu patri to, co ma lepsie vlastnosti vzhladom na zivotnost, pruznost, odolnost voci vode, stalofarenost, podkladu atd. Uz vidim, ako mas na svojom dome vsetko ekologicke, ako jazdis ekologickym autom, atd ty. V konecnom dosledku je rozdiel medzi silikatom a silikonom minimalny, pretoze chcema je v obidvoch a uz vidim, ako sa bude darit zelenine na zahrade posypanou tvojou "ekologickou" silikatovou omietkou :-p
Odpovedať
@cubicomp Planéta Zem patrí všetkým, pôda je dedičstvo po predkoch, nemáš morálne právo ju zničiť. Ak nepoznáš rozdiel medzi silikátom a silikónom, tak by si sa na tomto fóre nemal vyjadrovať. :-) Odporúčam si stavebné hmoty miešať, nie kupovať hotové. Máte zaručené ekologické zloženie a vyjde to lacnejšie.
Odpovedať
@misulinko "co sa tyka nanasania..." teba nemusi predsa zaujimat... ;-) Co sa tyka porovnania vlastnosti, pozri tu: http://www.sto.sk/137415_SK-Omietky_a... http://urobsisam.topky.sk/stavba-domu... Mne z toho vychadza silikonova ako najlepsia a jedno, ci na EPS alebu nobasil.. ;-)
Odpovedať
@polystyren zabudol si odpovedat na otazku, ako ekologicky sa spravas ty pan moralista.... auto mas? Telefon mas? Kuris doma? Uz len tym, ze dychas sa spravas neekologicky. Tak tu netraj o nejakom dedicstve, ktore nicis uplne rovnako ako dalsi ludia.
Odpovedať
@cubicomp Dýchaním ničím Zem? Ti šibe?
Odpovedať
len na okraj treba si uvedomiť že je v tom aj veľa marketingu zo strany výrobcov... pred par rokmi bolo to naj naj akrylatová omietka pripravená na použitie pripadne na prifarbenie výhody rýchlosť jednoduchosť manipulácie cena (oproti cenám spred par rokov sú terajšie ceny o 50% nižšie), veľa sa o životnosti nehovorilo ved čo by sa omietke mohlo stať veď taký starý dobrý brizolit (mimochodom silikát) bol aj po 40rokoch ok ,..... až sa začali nové problémy s novými omietkami napadnutie baktériami hubami, plesňami hlavne na severných prípadne menej osvetlených stranách budov ... k odtieňom ideálne je prifarbovat anorganickými pigmentmi zemité pastelové farby pigmenty nemenia skoro vôbec odtieň len to sa tu ľudom mali tak musia mať fasádu žltšiu ako sused červenejšiu atd. pridávajú sa organické pigmenty vo veľkom množstve a potom je z červenej fasády na južnej strane o rok ružova to nehovorím o prehrievaní pri tmavších odtieňoch hlavne pri zatepľovacích systémoch. Aby som sa vrátil po akralátových omietkach prišli silikónové (oni tu aj boli ale cena bola výrazne vyššia tak objem predaja bol minimálny) momentálne sú najpredávanejšie no a teraz trošku toho marketingu silikónova omietka je vo svojej podstate akrylátová len modifikovaná silikónovou zložkou pričom krása spočíva v tom že Vám nikto nepovie koľko silikónu vlastne obsahuje 1% - 5% - 10% ani predajca ani tech. list nikde nič preto odporúčam orientovať sa na renomovanejšie firmy a nerozhodovať sa len podľa ceny ..ešte jedna vec pre východný blok sa stále robia veci lacnejšie preto je v ponuke jedného výrobcu aj viac podobných materiálov (rozumej kvalitný sa nepredával tak niečo uberieme znížime cenu dáme nový názov) ... a aby som sa vrátil na začiatok asi skončíš pri silikónovej cena spracovateľnosť majstrom sa dobré pracuje (akrylátová silikónová) silikátka si vyžaduje splnenie určitých podmienok pri spracovaní, osobne si myslím že príde ešte ich čas no vo väčšine prípadoch rozhoduje cena a majstri povedia dobre sa mi s tým robilo nebudem sa s niečim babrať o deň dlhšie za rovnake m2 .... je tu aj možnosť vrecovanej silikatovej omietky a premaľovanie silikátovou fasádnou farbou no je to pracnejšie úkony na viac no životnosťou by sa to malo vrátiť ale ako hovorím nie je to pre masy ... takže poobzerať sa po kvalitnej firme a preštudovať si jej produkty prípadne sa poradiť s ich technikom nespoliehal by som sa len na info zo stavebnín, mix centier.
Odpovedať
@lukav Ďakujem za zhrnutie. Doplním že brizolit sa dá namiešať lacno zo surovín, objemové diely ... piesok : cement : nehasené vápno = 3 : 1 : 1. Pozor, pracovať v rukaviciach, ide o žieravinu.
Odpovedať
@polystyren keby si trochu rozmyslal ekolog, tak by si vedel ze: Dýchaním sa privádza do tela kyslík a odvádza oxid uhličitý. A CO2 je pricinou coho ekolog??? Teraz ma nezabudni chytat za slovicka, kolko uz len toho CO2 vyprodukujes.... takze ekolog, sibe asi niekomu inemu ci?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Tak ci tak dychanim znecistujem prostredie, takze je jedno ako v akom rozsahu prispejem niceniu zivotneho prostredia svojim vyberom materialov. To vazne takto niekto uvazuje, wau. A ak niekto presadzuje setrneji pristup tak si z neho este spravime srandu a nadavame mu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?