Správne uzemnenie hromozvodu

dobry den mame vykopane zakladove pasy...planoval som ulozit pozinkovanu pasovinu na dno vykopu a zasypat ju strkom vo vyske 20-25 cm (nakolko sme prekopany) a nasledne zaliat betonom http://diskuse.elektrika.cz/index.php... . po prestudovani roznych prispevkov a aj STN sa vsak odporuca zaliat do betonu aspon v 5 cm vyske ododna betonu. tu sa vsak objavuju prispevky ze v pripade uderu bleskom moze beton popraskat. chcem sa opytat co mi odporucate: 1. zaliat do betonu (tu vsak nastava otazka ake budu pri revizii namerane hodnoty a pripadne dalsia potreba uzemnenia tycami) 2. polozit na dno vykopu a zasypat zeminou a az nasledne strkom (tu vsak nastava dalsia otazka a to korozia uzemnenia) 3. nechat povodny zamer avsak korozia nastava hlavne pri styku dvoch materialov...hlina a strk..toto riesenie asi nieje najspravnejsie dakujem za kazdy nazor
Odpovedať
Profilova fotka
Ja osobne davam iba tyce!Dovod je jasny,ak nahodou udrie blesk tak vymenim iba tyc.Niesom expert ale myslim si ze by to asi nenarobilo dobrotu v zakladovych pasoch po pripade ak to aj prezije,predpokladam ze tu pasovinu niekde odpaly a budes ju musiet nejako nahradit,mozno aj tymi tycami ;-) O korozii som velmi nepremyslal ale ak pasovinu ulozis na "dno vykopu" tak ta vlhkost bude aj tam,ze?!
Odpovedať
jednoznačne do betónu, ale tu si možeš prečítat všetko od začiatku... http://www.modrastrecha.sk/forum/zakl... robo
Odpovedať
Rob81 sa vyjadril jednoznacne, zamyslate sa nad koroziou, ale zbytocne, rovnako aj nad akousi vymenou tyci ci pasoviny po zasahu bleskom :-) Videl niekto z vas vykopanu pasovinu po x rokoch? A vykopane tyce? Vsetko skor ci neskor zhrdzavie a mozem vsadit moj mesacny prijem, ze nikto, ani tomaslucka, ani reptile nebudete po 10 rokoch menit tyce :-) Ale k veci- pasovinou dosiahnes vyrazne lepsi zemny odpor, ako tycami, nakolko suhrn plochy pasoviny po obvode je daleko vyssi ako plocha tyci. Ak chces byt detailista, pasovinu v miestach spajania prekry aspon na dlzku 50cm, prevar, osetri 3 vrstvami zinkoveho spreju a nakoniec natri gumoasflatom. V miestach prechodu zakladovou platnou osetri gumoasfaltovym naterom. Je pravda, ze termodynamicke ucinky blesku degraduju vlastnosti betonu i ocele, cela pointa teda je "dostat blesk" co najkratsou cestou do zeme. Pruty armovania sa mozu a aj odporucaju vyuzit ako doplnkove uzemnenie.
Odpovedať
@reptile @catscan No lepsie by som to ani ja nenapisal :-) Presne tak by to malo byt. Snad by som iba soplnil, ze pokial riesis bleskozvod podla novych noriem, coz predpokladam u novostavby musia byt vsetky nezive vodive casti pospajane a uzemnene. A samozrejme ochranu musis riešiť ako zvonka (bleskozvodom) tak z vnutra - zvodicmi bleskoveho prudu. Ale prepokladam, ze to ti vyriesil uz projektant.
Odpovedať
dakujem za pomoc :)
Odpovedať
dobry den mal by som otazku na nejakeho elektrikara zajtra sa chystam zalievat zaklady a zostal mi kus pasoviny ktoru planujem pripojit ku KARI sieti v zakladovej doske (oznacene cervenou farbou) chcel som sa opytat ci nebude problemked do kari siete ide v podstate vchadza iba jeden pasik a nevychadza ziafdny...ci to nerobi galibu zelenou farbou su vyvedene pasoviny von a budu napojene na hromozvod modra farba je uzemnenie interieru ktore pojde do rozvadzaca cervena je pasovina napojena na kari siet v garazi... zajtra zalievam a teraz ked mam vsetko pripravene ma napadlo ci to nebude robit galibu...v tom pripade by som to radsej odrezal
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@tomaslucka no kutujem zakaznikov...
Odpovedať
@lukino55555 Hádam to robí len sebe. Nestraš, že sa tým živí.... :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Ahojte, riešim prerábku staršieho domu a dorábame bleskozvod. Otázka sa týka uzemnenia, ide o typ "B" po obvode domu a budem ho ešte zalievať betónom. Od dna má byť krytie betónom 50mm, aké je potom smerom nahor prosím? Ryha bude 30cm široká, tak som si povedal že aj betón dám do výšky 30cm, avšak sa mo zdá že to asi môže byť aj zbytočné. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@dimi3zmv co Ta to napadlo liat tam beton? Ked mas peniaze navyse a chces to na 100 rokov, pouzi nerez. A daj si spravit projekt
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od danielvalentin:

@dimi3zmv co Ta to napadlo liat tam beton? Ked ma…
@danielvalentin napadlo ma to preto lebo zhotovujem základový uzemňovač (Typ B). Ten sa totiž odporúča prednostne, pokiaľ nie je možné jeho zhotovenie, alternatíva sú uzemňovacie tyče (Typ A). Nerez pás vyjde 60€/bm čo by bolo v mojom prípade 2700€, obyčajná FeZn pásovina vyšla na 200€ a beton aj s pumpou na 450€. Preto ma napadlo tam liať betón, mimochodom projektant povedal že je to najlepšie čo môžem urobiť. Ďakujem za radu ktorá bola úplná blbosť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dimi3zmv:

@danielvalentin napadlo ma to preto lebo zhotovuj…
@dimi3zmv Betón je vo svojej podstate nevodivý. Tam to bude iba o vlhkosti. Sú nejaké zmesy či gely ktoré sa používajú, aplikujú na zlepšenie a zároveň aj ako ochrana voči korózii (bentonit, alebo gél conductiver). S tou cenou nerezovej pásoviny si asi riadne prestrelil, keďže ceny sú okolo 15-20€ za kilo, pričom 1kg je asi 1,2m pásoviny.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@dimi3zmv Betón je vo svojej podstate nevodivý. …
@frantisekca Treba si to najprv poriadne popozerať. Myslel si cenu za nerez A4, lenže podla normy má ísť do zeme V4A a tá je niekde inde: https://www.friebert.sk/pasoviny-fnz/... Taktiež nesúhlasím s tým že je betón nevodivý, pozri obrázok. Ak ale vieš o nejakých prísadách na zlepšenie vodivosti tak budem rád ak mi o nich povieš viac.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dimi3zmv:

@frantisekca Treba si to najprv poriadne popozer…
@dimi3zmv nerieš žiadne somariny ohľadom gelov. Máš to dobre. Podstata je tá, aby bol základový zemnič zaliaty v betóne. Aby nebol styk so zeminou = korózia. Norma hovorí 5 cm od dna.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dimi3zmv:

@frantisekca Treba si to najprv poriadne popozer…
@dimi3zmv Prepáč, ja som to nepochopil správne, teda, že robíš zakladový zemnič... Ale tá pasovina není tak drahá, ako píšeš. Našiel som ešte aj podstatne lacnejšie, než som písal. Tej ryhe 30cm a v nej 30cm betónu teda nechápem.
Odpovedať
V pripade uderu blesku sa hadam vsetko stava vodicom. Ako vysvetlis, ze blesk prejde stromom dole, ked drevo ma odpor iks megaohmov? No jednoducho tak, ze elektricke pole blesku ma vacsiu energiu a odtrhne elektrony molekulam aj v tak dobrom izolante ako je drevo. Takze pri udere blesku aj beton je vodicom. 😎
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dimi3zmv:

@danielvalentin napadlo ma to preto lebo zhotovuj…
@dimi3zmv ja by som este videl jednu moznost, pouzit pasovinu od renomovanych vyrobcov, ktora je pokryta normou stanovenou hrubkou zinku, nie ako ten bordel zo Zin-u a podobne. Kukni katalogy Dehn/Obo, pasovina od nich musi v zemi vydrzat min 30 rokov, potom Ta uz zuby boliet nebudu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ondro81:

@dimi3zmv ja by som este videl jednu moznost, pou…
Už je to jedno, je dobojované. Dúfam že to bude v poriadku a funkčné...
Odpovedať
Boli mi to mládenci pomerať Meretlom MI3152. Vpredu a vzadu to bolo 1.54 a 1.41 Ohm, vyvod na MET dokonca len 1.05 Ohm takže mi padol kameň zo srdca. Už len dúfať že ma to prežije :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?