Môžem znovu použiť staré bakelitové zásuvky a vypínače?

Profilova fotka
Mam v starom byte zo 40-tych rokov stare bakelitove zasuvky a vypinace. Nakolko mam velmi rada stare veci a vsade v byte sa snazim ponechavat povodne prvky rovnako by som mala zaujem o ponechanie tychto aspon na viditelnych miestach. Chcem sa spytat, aky mate na to nazor? Je to nebezpecne a nevhodne pre nove rozvody, alebo sa to v poriadku znovu moze pouzit? Predavaju sa aj novo vyrobene repliky, ale su hrozne drahe. Jeden kus stoji cca 1000 korun ceskych :-( To by mi neskutocne zruinovalo rozpocet. Pripadne mozem poslat aj fotku zastrcky aj zvnutra ked odmontujem krytku, keby Vam to pomohlo. Vopred dakujem za rady.
Odpovedať
ked je vnutro zasuvky alebo vypinača v poriadku tak prečo nie ....poznam človaka ktory má zo starých vecí urobený celý palác .....dokonca má káble s pletenou izoláciou ako sa v minulosti vyrábali...
Odpovedať
Profilova fotka
Kedze chcem menit miesto tych zastrciek a vypinacov viete mi poradit ci my staci len presunut krytku na nove rozvody pod tym? Alebo treba este cosi ine riesit? Asi skusim pozhanat na nete od ludi stare bakelitove zastrcky a vypinace ktore uz nepotrebuju. Viete mi poradit co si mam na nich vsimat, aby som nekupila chybny kus? Treba mi kupovat len krytku alebo aj to co je pod nou? Zial ako laik to ani neviem presne pomenovat :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@karellia zoberiem to postupne. Rozvody samozrejme musia byt nove v medi. Vypinace musis dat komplet aj s tym vnutrom (kam sa srobuju droty), novy ti nezapasuje lebo pri tych starych sa ta krytka prisrobovovava k vnutru, pri novych sa len nasuva. Hod si inzerat sem na bazar, urcite sa ti niekto v kratkom case ozve. My sme pre dvoma rokmi vyhodili z celeho domu (zasuvky, vypinace, otocne vypinace), skoda. Co sa tyka kontroly, hlavne si skontroluj ako "klika" vypinac, ci nahodou nie je okolo kolisky (to co prepina) ohorene - cierne (mozu byt znicene kontakty kolisky) a hlavne ci ma vsetky srobiky, nase vypinace nemali standardne zavity na srobiky a z inych vypinacov tam nepasovali. Tu mas hned jeden http://www.modrastrecha.sk/bazar/elek...
Odpovedať
Profilova fotka
@mariand dakujem velmi pekne za podrobne info. Toto budem mat na pamati. Uz som dala inzerat na bazos a ked tak dam aj tu. Pripadne napisem na tu ponuku :o)
Odpovedať
Ja myslim, ze to nevhodne a nebezpecne pre novu instalaciu je. Aj ked teoreticky by to mozne bolo. Hlavne 2 veci sa mi na tomto napade nepozdavaju. Stare bakelitaky zasuvky boli robene na 10A, vypinace na 6A. Dnes su uz zasuvky a vypinace vykonovo niekde inde. Z tohto faktu vo vztahu k dnesnym beznym elektroinstalaciam vyplyvaju dalsie veci, na dlhsiu debatu, odpovedat by ti mohol najblizsi elektrikar (nie elektrozootechnik, nie elektrokuchar). Je to riesitelny problem, pytal by som sa projektanta, ale neviem ci tento retrozazitok stoji za to vykonovo zdegradovat siet na uroven 50tych rokov, spekulovat, individualne delit zataze, neviem ako by sa na to zatvaril revizak, trebalo by riadne ohybat normy. Dalsia vec .. ak pozhanas pouzite veci bude to mat vylagrovane kontakty, vypalene kontaktne plochy, unavene pruziny, poohybane plechy, s tym suvisi dalsi problem - nahradne diely. Kupit sa to uz neda. Vyrobit sa to uz tiez neda. Mozno by sa dalo kupit toho za 3 vedra do zasoby. S vyssie spomenutymi vecami suvisi aj prehrievanie a riziko poziaru, musel by to prezriet niekto, kto to vie posudit, ale i tak by som na to zhorenie domu nestavil. Takze asi by to aj bolo mozne, ale mne osobne by ta namaha nestala za to.
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor Aha takze ale tie bakelitove zasuvky a vypinace co sa vyrabaju momentalne su uz robene na novu siet, vsak? Hneva ma to, lebo kazdy hovori inak. Tak teraz uz fakt neviem. Problem je ze tie nove bakelitove zastrcky stoja hrozne vela. Asi sa veru spytam nejakeho revizneho technika, len ten si zas zapyta vela penazi, len za to ze mu dam otazku.
Odpovedať
Ano, zhruba tak sa to da povedat. To je sirsia problematika. Skusim polopate vysvetlit. :-) Kazdy elektricky spotrebic po zapnuti "taha" elektriku. Cim "mocnejsi" je ten spotrebic, tym "taha" zo siete brutalnejsie. "Mocnost" spotrebica je cislo vo wattoch (W) Ako ked zapojis cerpadlo do studne a tahas vodu. Male zahradne cerpadlo ma tenku hadicku taha vodu pomaly, hasicske auto ma cerpadlo ovela silnejsie, preto aj ma ovela hrubsiu hadicu na sanie. Ak na siet zapnes na kabel zopar takych "mocnejsich" zariadeni a vytocis ich na maximum (priklad vysavac, mikrovlnku, cirkularku a 4 fény naraz..) budu cucat, tahat ako divi, zoberu si z toho kabla viac ako je ten kabel schopny BEZPECNE preniest a dodat im elektriny. On to mozno vydrzi, ale zohreje sa natolko, ze sa roztopi - rozpadne sa izolacia, drot sa rozzeravi a nieco podpali. Aby sa to nestalo, na to su tam istice (poistky), ktore pri urcitej hranici nebezpecneho odberu ten drot odpoja. (.. okrem ineho aj na to - este maju aj iny ucel.) "Tahanie" elektriky spotrebicom sa vola -odber-, udava sa cislom v -amperoch- (A). No .. a ak istic (poistka) ma zatazitelnost 16A, zasuvka nemoze mat max. zataz 10A, v pripade pretazenia by sa zacala skor prehrievat, tavit a mozno aj horiet, ako by "vyhodilo" istic, takze musis aj ten istic dat 10A alebo menej. Lenze potom sa ti moze stat, ze pri zapnutej TV zapnes na ten isty zasuvkovy okruh aj vysavac + nieco ine (1 okruh moze mat az 10 zasuviek..) a bude ti to furt "vyhadzovat". Obecne vsetky spotrebice nad 2000 W by mali mat svoj samostatny okruh. 2000 W spotrebic (napr. bojler) pri 230V odobera zo siete 2000 / 230 = 8,69 A. 3000 W spotrebic (napr. rura) vezme uz 3000 / 230 = 13,04 A, nova rura by ti tu staru 10A zasuvku roztavila. Pre siet platia aj ine pravidla, je ich viac, vzajomne sa ovplyvnuju, ale to uz by bola len motanica .. polopate zdlhavo vysvetlitelna (kadejake normy, ucinnik, voltampery, straty vo vedeni, riesenie skratovych prudov..) Takze teoreticky sa da vyrobit siet v spravnej kombinacii kabelaz-istenie-zasuvky, treba to riesit s elektrikarmi a projektantom. Treba to zladit. Za opytanie podla mna nic nedas. Ale aj keby sa tieto veci poriesili, stale ostava polovica problemu - s opotrebovanim starych zasuviek a vypinacov. Ja to s tymi prasiatkovymi zasuvkami vidim blede @karellia :-) ale skus sa opytat nejakych odbornikov.
Odpovedať
@karellia Dobrý den. Vypínače i ty zásuvky jsou dělány na běžné zatížení a na napětí v síti, které je zhruba pořád stejné ( 220 V - 230 V ). Zásadní rozdíl není ve stáří těch muzeálních kousků, ale v jejich momentálním technickém stavu. Zásuvka, která byla roky ukryta za skříní je na tom stejně jako nová, kdežto zásuvka u kuchyňské linky bude pravděpodobně už dost opotřebovaná. Jistě, že je nutné dodržet maximální proudy, na které je zásuvka, či vypínač dimenzován ( to platí samozřejmě i pro nové výrobky ). Čili proud 10 A ( nebo proud uvedený na výrobku ) se musí dodržet a tomu přizpůsobit i celou instalaci od jističů, až po ty zásuvky. Nemusíte přece na jeden okruh narvat těch zásuvek maximální povolené množství. Za mě, ta Vaše idea jde zrealoizovat a záleží pouze na míře opotřebení kontaktů zásuvek i vypínačů a na jejich celkovém technickém stavu. Nicméně je potřeba vzít v úvahu, že četnost a pravděpodobnost poruch bude vyšší, jak u komponentů nových. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor dakujem za polopaticky vyklad. Ja som sa uz dohodla s jednym panom co mi tych zastrciek a vypinacov da za plnu igelitku. Tak som rozmyslala, ze to prehrabem s elektrikarom a vyberu sa kusy v najlepsom stave. Planovala som ich davat iba na kuchynsku linku a neboli by v nich spotrebice zapnute neustale, ale iba ked by som dajme tomu chcela mixer pustit tak by som ho tam dala a tak. No a zastrcky pre vacsie spotrebice ako je elektricky sporak, umyvacka riadu a pod budu nove schovane za kuchynskou linkou. Myslim, ze takato verzia by bola bezpecna, nie? Este sa Vas spytam, ze ci by mohla zacat horiet ta zastrcka aj bez zapichnuteho spotrebica? @ladajskva tiez dakujem. Z Vasho popisu mi vychadza, ze treba hlavne vybrat co najlepsie kusy. V zasade budem mat vnutro teda tie droty a vsetko natiahnute nove akurat zastrcky budu starsie.
Odpovedať
@karellia Dobrý den. To je přesně ono. Elekrikář to prohrabe a vytřídí na použitelné a na šrot. Přesně to zapojení el. trouby, myčky a jiných spotřebičů je správně navržené. Za skříňkami není v podstatě nic vidět. Ty zásuvky samy o sobě hořet nebudou. Když to všechno zrealizujete se středně schopným elektrikářem, tak žádné nebezpečí nehrozí. Hodně zdaru. S pozdsravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva dakujem to ste ma potesil. Tak to budem realizovat takto. :-D
Odpovedať
@karellia Otazka na horiacu zasuvku je velmi vseobecna. Zalezi na okolnostiach, case, mieste, zapojeni. Urcite tu teraz neporiesime. :-) Ziadne konkretne technicke riesenie tu nenavrhnem. Tiez nedoporucujem riadit sa radami z fora - ani mojimi, mozu byt klamlive, vymyslene, alebo mylne. Treba to riesit v reale s odbornikom v odbore elektro, elektrorozvody patria medzi vyhradene technicke zariadenia elektricke, vyrobu, montaz, rekonstrukciu alebo opravu smie v rozsahu svojho opravnenia v zmysle zakona č. 124/2006 Z. z., vyhl. 508/2009, alebo STN 33 2000 (a inych) vykonavat len osoba na to sposobila a s platnym osvedcenim. Vela zdaru.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kanvor. To je jasne, ze to tu beriem orientacne. Asi sa nakontaktujem na nejakeho revizneho technika pre elektricke zariadenia a nech mi to tam cele obzrie a povie co a ako nech mam istotu a mozem pokojne spavat, ze mi nezhori byt.
Odpovedať
ohladom zasuviek myslim ze stare kryty pasuju miesto tych novych,podla tipu.mozno aj niektore vypinace,treba odskusat podla modelu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
o nemyslim, ze to tak pasuje ale teraz sa daju kupit nove vypinace v starom dizajne.. teda ak ide len o dizajn a nie o to ze to clovek nechce kupit.. su aj take s uzkym pasikom ktory sa prepina a dokonca take co "netukaju" pri prepinani.. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
miskoo3@ano ja viem ze existuju nove akurat jeden kus stoji od 30 € vyssie. Ale asi sa tomu nevyhnem. eitech@pasuju akurat krabicky treba davat od seba vo vacsich vzdialenostiach ako sa to robi teraz.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?