Ako rozdeliť meranie elektrickej energie v jednom dome?

Dobrý deň. Chceme s manželkou po svadbe bývať u mojich rodičov a kedže budeme mať samostatný byt na poschodí aj sa tam tešíme. Viem, že jablkom sváru často býva ak sa energie iba rozdeľujú na polovicu, pretože vždy niekto minie menej a niekto viac. Rád by som sa vyhol tejto nepríjemnej pozícii, že budeme na seba doplácať a budeme riešiť kto koľko míňa. Preto by som rád aspoň elektrickú energiu rozdelil na samostatný merač pre nás. Ističe pre celý dom sú na prízemí v spoločnej chodbe. Sú tam pozapájané všetky obvody a neviem si predstavit, že by sa dali nejako vybrať a napojiť na nezávislý merač. Bolo by to treba asi celé vybúrať... Máte s tým niekto prosím skúsenosti? Viem, že téma o bývaní s rodičmi tu bola viackrát ale nikdy som sa nedočítal ku tejto konkrétnej odpovedi. Vopred ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
skúste získať dokumentáciu, túto po overení, že je to tak urobené dajte projektantovi elektro a ten povie ako.Pozrite sa do rozvádzača, či sú obvody označené. Ak má poschodie samostatné poistky alebo ističe, podružný elektromer môžete dať priamo do rozvádyača (ak je dosť veľký). Ale ak to chcete aj cez rozvodný závod, je to komplikovanejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktors jde to, pokud je v rozvaděči místo, tak se tam dá malý digitální podružný elektroměr, rozvaděč se musí trochu přepojit, zkus se poptat místního elektrikáře ať ti to omrkne zda se to tam vejde, ale jde to a dělá se to ;-)
Odpovedať
Ok, díky. Skúsim sa popýtať. :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
to treba elektrikara a odbornym okom pozriet lebo ak je to starsi dom nikto nic nevie
Odpovedať
alebo sa dohodni s otcom že ako dobrý otec by mohol tú elektrinu kešnúť aj zateba.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
a podruzny elektromer zalozit a j vodomery a pokoj
Odpovedať
Ak je poschodie oddelene od prizemia (ma vlastne istenie - poistky) nie je to problem. Ak nie - porom pomoze iba rekonstrukcia. A dalej je dolezite ci to chces iba sam rozpocitavat, alebo chces mat vlastny elektromer od rozvodnych zavodov a platit priamo im za spotrebovanu elektriku - potom to bude omnoho narocnejsie . . . . petrsv1000 ma pravdu zaplat pivo nejaku miestnemu elektrikarovi a nech ti to omrkne . . . 70€ elektromer na DIN listu a zapoji ti to hadam aj za to pivo :-) (ak sa to bude dat samozrejme . . . )
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?