Susedove prasa teste pri plote a chlievy

Ahojte, chcel by som vas poprosit o radu. Co by ste robili v pripade, ze sa nebavite so susedom a on vam postavi bez vazho suhlasu drevenne chlievy hned pri plote testne, cca, 10 cm od nasho plotu?? Momentalne tam hned pristavuje chliev pre prasa, inak tam chova sliepky, morky, kacice ... Je to asi v strede zahrady. No ked tam bude prasa, tak sa obavam, ze bud to bude zapachat, alebo ku nam bude nieco stekat. Ide aj o to, ze vobec sa ani neopytal, ze ci moze hned vedla natlct koly a postlkat chlievy, resp. nieco ako striesky pre zvierata. Da sa s tym nieco robit? Neviem ci obecny urad mi s tym pomoze a nechcel by som sa konfrontovat so susedom priamo, lebo mi je z neho zle ... :) Navyse je taky tupy, ze ked mu nieco vysvetlujete, alebo ze by ste mu chceli to polopatisticky nakreslit bude na vas pozerat ako blb a nechapat ...Uz som to skusal v inych veciach, viem co hovorim :D A ak by aj nezapachalo to prasa, mozno tam bude hnojisko a to bude zapachat. Da sa s tym nieco robit podla zakona? Rad by som sa aj zbavil tych postlkanych ohav pri plote, aspon keby to dal meter od nas ... Dakujem za pomoc.
Odpovedať
Opytaj sa na miestnom obecnom urade, potom bude nasledovat hygiena a potom doporuceny dopis s vyzvou i zmenu aktualnej situacie.
Odpovedať
@2l8 Bud si isty, ze prasa smrdi a teda poriadne. Svagor ma suseda, co chova prasa, daleko od jeho plota a ked tam ideme na navstevu, ma to daleko od romantiky :-p Nastastie maju dobry susedsky vztah, svagor dava susedovy pomyje a sused sa odvdaci klobaskou. Hodnota nehnutelnosti s tvojim susedom ide rapidne dole. Ak sa nechces uchylovat k naschvalom a podpasovym trikom, inak ako cez urady nepochodis, zaplat si pravnu pomoc, pripadne mu posli hygienu, ci slobodu zvierat na pozemok... No fakt nezavidim :-|
Odpovedať
ahoj, my máme v obci vydané VZN (vseobece záväzné nariadenie :-) ) o chove a drzaní domácich hospodárskych zvierat a tam je jasne stanovené ako, kde a za akých podmienok, kolko metrov od susedného pozemku, kolko metrov od obývaneho domu ( susedovho), ze musí byt nepresakujúce hnojisko..... a vsetky tieto veci. Skús si na stránke vasej obce nájst zálozku so VZN ( ak máte) a uvidís ako je to u vas alebo rovno na obecný úrad sa íst informovat. Prasiatka su sice fajnucke, ale skutocne majú specifický pach, ak je to naozaj niekde blízko domu, no nezávidím....deno - denne cuchat =-)
Odpovedať
môj názor je, že s tým nič nespravíš...a čo je horšie, keď tam má toľko zvierat, môžeš očakávať, že sa tam objavia aj hlodavce :-.
Odpovedať
Profilova fotka
nemal by mat chliev aspon 2-3 metre od plota?? je to podla normy..
Odpovedať
@2l8 Susedské vzťahy v zákone (1) Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok. takze urcite ries ;-) a inak..u nas na vedlajsej ulici maju chliev s prasatom na dvore a uprimne,len ked idem okolo tak mam dost....a nie este keby to mam nonstop a hned vedla...ako fakt je to dost...
Odpovedať
@sakura77 Dobrý den. Potom, že jste cizí stát. Prd. Pořád jsme jedno tělo, jedna duše, jedna země. U nás platí ten samý Občanský zákoník a toto je řešeno v §127. odst.1. :-) :-) :-) :-) :-) ;-) S pozdravem Laďa
Odpovedať
Dalujem za informacie. :) Aj s tymi VZN na obecnom urade sa este poinformujem, to je dobry napad! Tie mame na stranke. Ten sused je vpodstate rom (biely) a inteligentne ani polopatosticky sa s nim neda vobec rozpravat a nie to este mu nieco vysvetlovat. :( no kazdopadne dakujem velmi pekne za rady. Keby vas este nieco napadlo, tak sem s tym. ;)
Odpovedať
Aaa este jedna vec, mam podozrenie, ze kradne krmivo z roboty, kde robi v Branku (chov moriek) a nosi to domov.
Odpovedať
Profilova fotka
Norma nenorma ani tie 2 -3 metre proti zapachu nepomozu. Nas sused tiez choval prasiatka, veru aroma to bola statna. Nastastie ten chov zrusil asi pred dvoma rokmi, takze od toho mame pokoj. No poviem vam ze zvieratka k nam chodia doteraz, tie stvornohe s dlhym chvostom. Pri novostavbe nam este pri plote. Zostali chlievky so zajacmi a sliepkamo, aj to je aroma, ale nastastie na tu stranu mame len malinke okno zo spodnej kupelne. Este lenstaviame, nebyvame tak dufam, ze nic strasne to nebude.
Odpovedať
Prasa v letnych mesiach smrdi na hony, moze mat aj nepresakujucu zumpu, moze to mat aj 10 m od hranice ak dobre zafuka mate to v kuchyni. Chovat Vam nikto nemoze zakazat, bodka, mozu dat podmienky ako chovat. Skuste hygienu ale ta riesi hluk, ale ako Vam odmera smrad? Osobne by som skusil nejaku zabranu na plot ktora by trochu pozemnila prudenie vzduchu (trapezovy plech).
Odpovedať
Profilova fotka
zober pusku a zastrel ho......... myslim na prasa... a ak nepomoze.., tak aj majitela...................
Odpovedať
Článok sa načítava...
@2l8 skuste sa opytat na obecnom urade, ale na svojom pozemku si moze postavit taku drobnu stavbu bez ohlasenia. a zas si zoberte, kam by sme prisli, keby sme sa na vsetko pytali susedov, ci so to, ci ono mozeme postavit. na dedinach sa chovaju zvierata skoro vsade. a ano, zapach z toho je dost citelny. aj ked sa prasatam cisti chliev denne, tak pokial tak fuka vietor, tak to smrdi.
Odpovedať
No ale mohol mat tolko rozumu a nenatrepat to rovno 5 cm od plotu. My sme dali stromceky ci dom 1 m od nasho plotu (vlastne ten plot je nas inak) a dokonca na dom este, ked sme sa rozpravali, tak sme sa pytali. A s krikmi sme aspon mali tolko rozumu, ze sme ich dali dalej od plotu aby som mohol aj poza ne chodit a strihat, aby mu nevadili.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?