Problém so psíkom

Skusím sa opýtať aj tu a poprosiť o radu - mám problém s 2ročnou fenkou yorkashira. Vždy keď príde navášteva-vždy po nich skáče :( Nepomôže ani to keď jej rozkážem,aby šla do pelecha ( Len ju trápne naháňam medzi nohami návštvevy) . Návšteva ju začne hneď hladkať, je mi blbé im hovoriť,nehladakajte ju. A niektorým to aj očividne vadí,lebo sa nemôžu ani zohnúť,aby sa vyzuli :( Ja keď prídem domov - čaká ma v pelechu až kým jej nepoviem,že môže. Keď príde manžel je to to isté ako u návštevy,hneď skáče,motá sa popod nohami. Taktiež (spravila som chybu,že som dovolila od mala) keď máme návštevu mi behá po sedačke,strká hlavu popod ruky,aby ju hladkali,ona na nich vylezá. Potom ju vždy zavrem na chodbu-tam je chvíľu ticho, no potom ju môžem 20tisíckrát napomínať,aby tam bola ticho :( Ako na ňu :( Jednu dobu som jej aj zakázala chodiť na sedačku-zase ako naschvál mi robila-že bola strašne zlá, vycikala sa mi niekde,aleb keď som mala na parapete jedlo a ja som odišla, naschvál tam vyliezla a zožrala čo sa dá,alebo zabudnem odsunúť stoličku už je na stole :( Neviem či to je tehotenskými hormónami,že už mám toho plné zuby,alebo čii môj pohár trpezlivosti pretiekol. Neviem čo si mám s ňou počať :( ďakujem za všetky rady a typy.
Odpovedať
Profilova fotka
@galaxy No verim ti ze je to tazke...Musis je ukazat kto je pan aby ta respektovala...Bohuzial asi budes musiet poprosit navstevu aby ju nechytali...proste ked jej nieco prikazes tak hlavne ty musis trvat na tom aby posluchla...ked posluchne tak ju odmen...ked neposluchne tak potrestaj..posli ju namiesto alebo si ju nevsimaj... Ja mam maltezacku a tiez to s nou mam niekdy tazke ale ona teda posluch ana slovo ked vidi ze je zle... Moja zase na kazdeho steka ked pride do miestnosti...neutoci ale len steka...snazim sa ju to oducit ale marne :-( prestane az ked ju upozornim....ale nevzdavam ten boj :-)
Odpovedať
@petronellynka no som skúšala povedať návšteve,tak oni ma poslúchnu,len jakmile sa zohnú vyzuť sa,či obuť sa do papúč už je skoro na krku. Aj teraz som ju našla ležať v hosťovskej na poštároch, hovorím jej milo,kričím na ňu, vyhoržujem-že nech ide na miesto a ona nič,ani sa nepohne. Ide ma rozthrať už :( Mám pocit,že to je horšie a horšie :-S
Odpovedať
@galaxy neskusaj rozne intonacie, povel jeden a jasny, ak nesprato co ma nasleduje trest, to samozrejme plati v pripade ze pes uz vie co znamena ktory povel. Tym ze skusas rozne intonacie a ked na Teba ukaze tesaky a Ty vtedy ustupis este ju podporujes a dvihas jej sebavedomie. Zostava Ti len jedno dosledne vyzadovat vykonavanie povelov a to aj v pripade ze na Teba ceri tesaky, v krajnom pripade to moze vyustit do suboja, ale ten MUSIS vyhrat.
Odpovedať
Profilova fotka
@galaxy No ked jej povies ze tam nema ist a ide..tak ju proste daj dole a pokarhaj ju...ak vylezie zase tak zase ju daj dole a ked nepomoze tak zober noviny a capni ju...Proste to chce trpezlivost a musi pochopit ze to co povies plati. Deti sice nemam ale som pedagogicka tak si dovolim tvrdit ze je to ako z detmi...musia byt hranice urcene a hlavne musi byt jasne ze kto je sef... Ako moja ma tiez obcas odignoruje ale ked zmenim ton hlasu tak hned poslucha...a to teda nekricim ja vobec... Ale mne zas enevadi ked chodi na sedacku a samozrejme so mnou aj spi takze asi nie som na nu narocna ale myslim ze ona vie ze ked treba tak musi posluchat...cize nemam s nou problem.
Odpovedať
@hop377 ok,skusím to robiť tak-teda pri tom keď je na sedačke a je tam návšteva. Poviem raz, nepočúvne a dám ju na chodbu ( to má ako trest,tam je nerada zatvorená). A potom ju zase po nejakom čase skusím pustiť a vyliezla by,potom znova opakovať? ďakujem za radu
Odpovedať
@petronellynka jako keď som tam ja,alebo je tam s manželom,to mne nevadí,len mi to je blbé voči návšteve,vidím že ich to otravuje,že nemôžu ani v pokoji sedieť,bez toho,aby sa im nepchala popod ruky,alebo neoblizovala....
Odpovedať
@galaxy ano presne tak, musis opakovat pokial to neprestane robit a ked to uz zacnes praktizovat nenechaj sa ani obmakcit navstevou ze im to nevadi. Ak raz vydas zakaz musi platit stale.
Odpovedať
@hop377 a čo pri tom skákaní pri návšteve. Keď jej dám povel nepočúvne,a keď ju chcem schmatnúť,že ju niekam zavriem napr,tak sa nedá-musím ju naháňať medzi nohami návštevy.
Odpovedať
Profilova fotka
@galaxy tak maj pripravene tie noviny..alebo pistalku..nieco cim uputas jej pozornost... Ja moja ked nepocuva tak tlesknem rukami.. Co sa tyka tej navstevy...ono ked ju tam pustas bezne a potom ked je navsteva tak nemoze tak to chudiatko asi velmi nechape ze preco tam niekedy moze a inokedy nie...bud jej to zakaz uplne alebo vobec..ked pride navsteva tak su ju vezmi na kolena aby neotravovala ich ...alebo ju nauc povel ostan...a nech je teda na sedacke ale pri tebe...
Odpovedať
@galaxy to ude tazke a zdlhave. Ak y si niekoho nasla co ude ochotny spolupracovat tak simulovat navstevu a tak ze ked pes neposluchne "navsteva" odide, ak posluchne nasleduje odmena, to ude vyzadovat veeela opakovani. Druha moznost, sice nepohodlnejsia ale ucionna, eliminovat psa aby nemohol vitat navstevu v chodbe, teda nepustit ho k navsteve pokial nebude na sedacke a vtedy uz bude platit pravidlo pes nesmie na sedacku. Skor vidim problem v tom ze nemas zvladnuty vztah so psom, chcelo by to zacat s vycvikom aby reagoval na kazdy Tvoj povel a v kazdej situacii.
Odpovedať
@hop377 jasné chápem, čím mám teda začať podľa teba?
Odpovedať
@galaxy bezny vycvik, sadni, lahni, ku mne atd., najskor doma potom na dvore, casom za asistencie inych ludi. Vzdy po uspesnom splneni VYRAZNA pochvala a nejaka chutovka. Kludne mozes krmit tak, ze nebudes davat z misky davku, ale len z ruky davku za cely den, ale len za ODMENU. Hlavne povel jasny a neopakovat viac krat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@hop377 ďakujem za všetky rady. Určite ju to začnem opäť učiť, som ju čila jak šteňa,ale robí len jak sa jej zachce.No nič teraz musím byť dôslednejšia.
Odpovedať
presne ako píšete v poslednom príspevku - dôslednosť. Je zrejmé, že vás vaša fenka ako sa hovori presikla a je (aj keď je vo svorke najmenšia). Je úplne jedno či máte doma dobermana alebo čivavu. Sú to psi a musia byť poslušní. V prvom rade ako píše hop377 si musíte od začiatku vybudovať vzťah so sukou. Začal by som šnúrou na krk, ktorú bude ťahať za sebou pokiaľ sa jej správanie neupraví. O použití tzv. stopovačky odporúčam prečítať knihu od Ruda Desenského - Jak poznat psí duši. Sú tam príklady a situácie ako so šnúrou pracovať. A hlavne musíte byť dôsledná. Povel musí byť jasný pre psa a vykonaný, čo závisí od vás. Treba si uvedomiť, že pes nerozumie ľudskej reči. Čiže keď ju karháte a dohovárate, kričíte, a podobne pes vníma jedine vaše psychické rozpoloženie a úroveň vášho hlasu. Slová sú okrem povelov pre neho niečo ako: dslsfo dsfsésl ciczwé dvt coaéíčjdls. Nemôže nastať situácia (preto tá šnúra), že chcete niečo od psa resp. suky a ona si z vás robí prdel tým, že vám uniká. Pristupím šnúru a pritiahnem a už je po frajerovaní....a pod. je toho veľmi veľa a závisí to od konkrétnych situácií. Ale myslím, že nikto vám tu nedokáže poradiť presne na vašu situáciu, lebo to nezažívajú. Ja vám len odporúčam prečítať si knihu (nemusíte ani celú :-) a POCHOPIŤ o čom je pes, ako vníma, prečo sa správa tak ako sa správa. Ešte jedna super kniha od Mikulicu - Poznej svého psa..... veľa úspechov
Odpovedať
http://img.sk.prg.cmestatic.com/media... každý deň o 19:40 na TV Doma ;-)
Odpovedať
heh... Keď to čítam, a spomínam nanaše začiatky so psíkom, tak sa smejem... Keď sme ho doviezli mal okolo 2 mesiacov, dobre že sme mu nemasírovali bruško a ... (to druhé nenapíšem, ale kto to pozná nech dá like:). Hrali sme sa s ním, vrčal som na neho keď niečo vyparatil, ceril zuby...ceril zuby a vrčal naraz.... až som ho hrýzol do ucha. Základom bol očný kontakt, jeho pozronosť musela byť v mojej prítomnosti venovaná iba mne. Ak bol roztržitý, nesledoval ma, doplatil na to. Dnes fungujeme na poveloch - gestách, niekedy sa stačí pozrieť (aj žena hovorí, že by som očami vtedy aj vlak zastavil) a on pochopí. @galaxy ste pre psa autoritou? ste alfa? kŕmite ju? Všetci čo tu reagujú, už majú bohaté skúsenosti a majú určite krásne vzťahy so psíkmi. Venovali tomu veľa času a snahy a ťažko sa to dá napraviť za pár dní. Dobre Vám radia, žiaľ rýchly recept neexistuje. Želám Vám veľa sily a vytrvalosti, pevné nervy. Skúste sa hlbšie pozrieť aj do duše mladej fenky, či jej nechýba kontakt s ľudmi, so psíkmi a pod... Buďte Alfou a podarí sa to. Rasťo a landser Ali,5 r. 60 kg :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?