Máte doma pieskomila?

je to užastne zvieratko, my sme v priebehu par mesiacov prišli ani neviem ako ku dvom :-) poradíte mi načo si dať pozor a čoho sa vyvarovať?
Odpovedať
1
2
@zabka88 hlavne si daj pozor na svoje prsty - dosť kušu :))) ale zaleži aj to ako si ho vychovaš. kludne si mozes ho aj vybrat a pustit... len pohotom ho chytit :))) my sme mali aj 10 z povodnych 3.. ale su inac strasne zlati.. ja som si ich pustala aj na posteli aj cezomna behali.a potom chytila a dala do klietky. ak by ti nejakym zazrakom usli, moze sa stat ze co to pohryzu :))) krmenie: samozrejme napajacka a cerstvu vodu, a zjedia hoc co.. zase nedavat nieco co zduva. miluju orechy, slnecnicu ale aj zeleninu - redkovku. a hoc co pre hlodavce a nie je to zalezitost na pol roka.. doziju sa aj 5 rokov ( síce pisu 7). ti nasi mali aj cez 2 roky. jedna samicka este je, ale uz nie u nas - u rodicov. a je dobreich mat min. 2 su to skupinove hlodavce, jednemu by bolo smutno a mohol by pojst. lahko rozoznas samca od samicky ( tak aby si ich nemala viac ) ale ak ich nechas spolu zit aj s mladymi, ich plodnost klesne. a najlepsie, precitaj si knizky o nich alebo pokukaj po nete. ak ta nieco napadne, radsej sa pytaj konkretne co potrebujes vediet.
Odpovedať
jaaaa jaaa:) mam taku staru samicku od kamosky. chcela som vsak, aby jej nebolo smutno, tak som doniesla maleho skrecka, ze budu spolu. no, z milej pieskomylky bol zrazu hlodavec zabijak, tak som ich musela oddelit. az potom mi vysvetlili, ze moze byt v skupine ale iba s ostatnymi pieskosmi:) inac je to mile zvieratko, ktore vsak neuveritelne rychlo beha a dost vysoko skace, tak pozor, lebo kedysi sme mali ako deti dvocha utiekli nam v pradznom 3 izbovom byte pri stahovani a nemohli sme ich tyzden chytit:)
Odpovedať
dakujem baby:-) my máme dve samičky, tú staršiu sme dostali od kamoša ktorý sa už o ňu nemohol starať a už som sa pri nej niečo naučila :-) napr. ak je vo výbehu tak všetky kvety musia z dosahu lebo inak prídu o lístky, alebo že sa síce do klietky dobrovoľne vráti ako píšu múdre knihy ale až o dva dni keď už od hladu nevidí.. veľasom preštudovala, ale názory sa líšia..napr. aj na takú základnú otázku či im dávať vodu, táto staršia napr. vodu miluje, ešte aj keď mám mokré ruky tak mi príde zlízať tú vodu :-) túto menšiu samičku (cca 5 tyzdnovu) sme si zadovažili len nedavno aby staršej nebolo smutno, ale táto je úplne iná.. vodu nemusí, kvety si ani nevšimne ale zato vyňuchala v celofane zabalenú čokoládku skrytú v konferenčnom stolíku a jasné že sa ponúkla ;-) a včera som skoro infarkt dostala, lebo si doslova "skočila" na návštevu do vyše pol metrového akvária k našej vodnej korytnačke , jediné šťastie že dopadla rovno na ostrovček a nenamočila sa.. ani vo sne by ma nenapadlo že taký drobizg toto dokáže =-) ocením akékoľvek rady, aby som sa vyvarovala podobných infarktových stavov :-D :-D
Odpovedať
hmmm, a ta moja vlastne ziadnu vodu nemaaa. z toho usudzujem, ze ju nepotrebuje a staci jej ta v strave, kedze po skoro roku by uz asi bola pod drnom :-D skrecok ma napajacku, ten pije.
Odpovedať
@dandy05 oni si vedia vybrať vodu zo stravy takže neboj sa o ňu :-) moja sa naučila na vodu až keď som jej začala dávať piškotiky (tie zbožňuje) a asi ju smedilo po nich.. ale inak ked jej davaš jablčko alebo ine ovocie tak pohodička ..
Odpovedať
@dandy05 @borderka baby, jedna z pieskačiek mi ochorela, sedi v kute, nič ju nezaujíma, schudla, papá keďjej dám ale je taká letargická a mám pocit že aj očká má len také napoly otvorené.. pritom nemá ešte ani rok , neviete čo by to mohlo byť?
Odpovedať
@zabka88 no to veru neviem, skus si kupit nejaku knizku. Alebo ist rovno k veterinarovi, len bohvie ake su vydavky. my co sme mali tak mala taku hrcu pod uchom, vyzeralo to ako nador a cakali sme ze uz bude po nej, davala som jej redkovku aj ine jedlo a nejak sa vyliecila, a zije dodnes.. a to uz ma nieco cez rok. alebo cakaj co bude dalej sa diat, skus nejake vitaminy, vymen piliny, daj ju nachvilu samostatne mimo ostatnych. ak sa nebude lepsit skus veterinara.
Odpovedať
@borderka dakujem, skúsim asi veterinára, bojím sa o ňu :-( vymienala som vcera, dala si aj redkovku aj semiačko.. a ešte začala hryzť, predtym len tak kuskala ked ma chcela upozorniť že mam dosypať semiačka alebo jej doliať vodu a včera normalne hryzla.. tak neviem =-)
Odpovedať
a nechytila prievan? su na to dost citlive
Odpovedať
@dandy05 to je dosť možné.. ale už je jej lepšie, dala som je mega davku ovocia a zeleniny, dokonca čierny čaj (v knihe odporučali taky vlažny bez cukru) , a večer sauž nahanala s tou druhou po klietke, očká má ešte také ako čínan ale snad ajto prejde.. dakujem baby za rady :-)
Odpovedať
ak mate nahodou dom z ytongu, dal by som si na toho PIESKO-MILA obzvlast pozor aby nenarusil statiku :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, ja som mala pieskomily a odborník na teraristiku sa čudoval, ako je možné, že sa mi rozmnožili po mesiaci u mňa doma :-) Ak budete mať niekto akékoľvek otázky, pokojne mi napíšte. Škrečky, pieskomily a potkany...čo neviem z hlavy, pozriem v knihe ;-) @zabka88 čierny čaj bez cukru je dobrá vec. Neviem akú veľkú máš napájačku, no ja som mala 250ml a dala som do čaju 1ČL včelieho medu z poľných kvetov. Potkanica (pieskomily som choré nemala nikdy) prestala kašľať po dvoch dňoch. Ak nekašle, čaj ti je nanič. Prievan je dosť možný. Neviem, kde máš klietku (či terárium), ale ak je na mieste, kde ti fúka, DAJ JU PREČ. Pieskáče nenávidie taký intenzívny pohyb vzduchu ;-) Skús dať do klietky (ak nemáš) piesok, nech sa okúpu. Moja samička mala napuchnuté očko, keď nemali dlho piesok. Akonáhle sa v ňom okúpala a zvabila sa tak starej strsti a prachu, očká mala krajšie. Neviem to vysvetliť, ale zabralo to :-) Ale hlavne možno to má aj ten prievan. Ja som mala mojich na zemi, tak im nefúkalo. Skús aj ty ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ahojte možem sa spytat ked bude mat moja samička mlade a ked ich nebudem mat kde dat ako z kamaratov tak sa da nejako dat do zverimexu ? prosim poradte mi :)
Odpovedať
Profilova fotka
@seligana dá sa, aj my sme dávali, len je toho veľmi veľa, takže moc nevykupujú. Nakoniec sme ich museli dať všetky preč kvôli kocúrovi, darovali sme ich do CVČ. Mávali sme aj tri rôzne staré vrhy naraz :-) Ináč je pravda, že keď dosiahnu určitý počet kusov v závislosti od prostredia v ktorom žijú, tak sa na nejaký čas prestanú množiť. U nás to bolo cca 20 ks 8-)
Odpovedať
sa priznam ze som si to musel vygooglit ze co to je :-D , si mohla dat do zatvorky potkana,mysku a pod. nie nemam a ani neuvazujem len ma skor zaujima uz ked to mate doma,nesmrdi to a co k detom je to bezpecne?
Odpovedať
Profilova fotka
@creator Nesmrdí to a k tej bezpečnosti názorná ukážka ;-)
Odpovedať
@lea75 u nas ani pes nechce prejst...esteze akvarijne rybycky mozme :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
ahoj mám na vás otázku môže pieskomil mlieko? :)
Odpovedať
@barbora1397 a preco mu chces dat mlieko? vajicko zje, syr tiez ale ako tekutinu mlieko.. no neviem. my sme neskusali. v orechoch maju dost vapnika a bilekoviny aj z inych veci
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
My sme dostali od brata parecek a po par mesiacoch zacalo mnozenie,po roku sme ich mali 16,ale kazdy mal svoje meno.Museli sme neskor chov zredukovat,teraz mame len 3 samicky.Raz sa mi stalo,ze som zle zatvorila klietku a piskomilek sa dostal ku skreckovi,samozrejme skrecok neprezil:( Cez den vyspavaju,v noci lomozia.Vzdy im davame prazdne rulicky od toaletaku,je to pre nich zabava a za par minut si z toho urobia cast podstielky.Najviac su zlate samozrejme malinkate narodene ako zacnu lozit a objavovat.No a gravidita trva cca 24 az 28 dni a po porode je samcek schopny ihned nakryt samicku a to velmi rad,ale pomaha jej so starostlivostou o male a je vzorny otec.Len kto nechce mat male,tak nech si zaobstara dve samicky alebo samcekov,lebo nikde ich nechcu nejako velmi vykupovat a vacsinou sluzia ako krmivo pre hady:/
Odpovedať
ja by som sa chcela spýtať čo mám robiť keď sa im venujem už vyše týždňa a stále sa ma boja.. tiež dosť často spia ..prosím radu vďaka :-)
Odpovedať
Hlodavce su nocne tvory:)je bezne ze cez den vyspavaju a v noci su hore.Ti nasi su tak pol na pol.su to plache zvieratka a je normalne,ze sa boja,ja som si samicku ochocila tak,ze som ju denne od malinka hladila,najma po hlavicke,a bola menej placha,aj navyknuta ked som si ju brala z klietky,nebala sa.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
ja by som poprosil o radu ja som si kupil dvoch pieskomilov a jeden mi zomrel do dvoch dni a ten dalsi mi ostal sam a strasne sa ma boji a ked som mu kupil druheho tak sa ho bal a pistal prosim poradte mi mam ho sameho a neviem co s nim dalej
Odpovedať
@stevko15 - nedavaj ich spolu, budu sa bit...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Chcela by som sa opýtať prečo môj pieskomil nežere múčne červy. A to som čítala že ich miluju.
Odpovedať
Tak hlasim,ze mam uz iba 2 samicky.Jedna najstarsia co sme mali ako prvu odisla na vecnost minuly mesiac,mala viac ako 3,5roka a aj sme sa s nou rozlucili,dodychala nam zababusena v dlani :( ak mi tie dve odidu,tak si este niekedy piskomilkov urcite zadovazim.
Odpovedať
Ahojte chcel som sa opytat ci moze byt pieskomil sam ?
Odpovedať
@marcela1230 kazdy pieskomil ma ine chute :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Ahojte, skúsim oživiť tému - je tu ešte nejaký pieskomilomil?? Chcem sa spýtať, či teda pre pieskomilov máte nejaký ten extra výbeh mimo klietky/ akvarka, alebo či len na ruky ich beriete?
Odpovedať
@macocha na ruky. Ale musi sa to sikovne, lebo su velmi rychle, a opatrne, lebo su velmi jemne. Ale ide to. Ked si zvykne na panikcka, chvilku podrzi. Ale nie je velmi mojkaci, snazi sa vzdy zdrhnut. Syn ho obcas nechl pobehat po sedacke, ale zase, treba strazit, lebo tendencia zdrhnut je velka. A oni ked sa rozbehaju tak nechytis :). Dokazu vyskocit aj 40cm, takze dat ho do vedra velmi nepomoze. Chyta sa do trubky. Je zvedavy, vbehne do nej co je tam ( a ked je tam kusok vonaveho jablcka tak urcite neodola) a vtedy treba rychlo trubku dvihnut a chytit obe strany, aby nevyskocil . Chce to sikovnost.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?