Ako vyriešiť prístupovú cestu k novostavbe?

Zdravim Vas, postavili sme rodinny dom, v ktorom uz byvame asi 3 mesiac. K domu vedie zahradna cesticka, cize len trava a zemina. Starosta nam slubil, ze nam tam urobi cestu, ale zacal sa vyhovarat, cize vysype drť. Zial, ked naprsi nevieme sa dostat k vlastnemu domu s autom, musime sa prezuvat, nosit material, nabytok, nakupy vsetko z vedlajsieho parkoviska cca asi 30 m. Je to na nervy. A niesom ochotna investovat do cudzieho vlastnitcva tolko penazi. Okrem toho chodia odtial traktory, auta a aj mensie nakladne auta a velakrat to tam tak rozryli, ze sa odtial nedalo vobec chodit. Zatial nemam info, zeby sa tam mali domy rozrastat. Na zaciatku je jedna novostavba, kde je spraveny betonovy vjazd, ktoey vedie do verejneho parkoviska. Ako mame postupovat alebo co robit? Podla zakona 9bec nie je povinna vybudovať cestu. Vdaka za rady.
Odpovedať
@zanettle je to vas udel za vyber miesta na stavbu domu. Stava vam len cakat az sa to tam raz rozrastie a bude pre obec ekonomicky prinosnejsie tam spravit cestu. Alebo ju zaplatit zo svojich.
Odpovedať
Profilova fotka
@zanettle a keď ste riešili stavebné povolenie, tak ako ste mali riešenú a uvádzanú prístupovú cestu? Museli byť predsa určené nejaké podmienky v povolení.
Odpovedať
Obec veru neni povinna toto riesit. To by si ludia kade tade stavali domy a obce im museli robit cesty. Starosta asi slubil a potom si uvedomil ake zdlhave by to bolo tak z toho upustil
Odpovedať
@zanettle 1. Miesto na stavbu ste si vybrali vy, takže ste vedeli, do čoho idete. Očakávať, že niekto iný vyrieši tvoje problémy je krátkozraké. Kedy a pri akej príležitosti ti sľúbil starosta, že postaví cestu? Nebolo náhodou pred voľbami? 2. Ako ste vôbec mohli dostať stav. povolenie, keď nemáte vyriešenú prístupovú cestu? Veď riadna prístupová cesta je podmienkou pre stav. povolenie, a následne pre kolaudáciu, ako napísala Andrea. 3. Nepíšeš, komu patrí ten pozemok, cez ktorý chodíte. Je to obecný? Súkromný? Obec nemá povinnosť budovať cesty ku každému domu. Tá záhradná cestička je prístupom aj pre iné parcely či domy? Alebo je to len k tvojmu pozemku? 4. Asi vám nezostane nič iné, len sa zložiť so susedmi a tú cestu vybudovať. My (spolu s 10 susedmi) sme si tiež vybudovali úplne novú ulicu s betónovou cestou a komplet rozvodmi vody, elektriny, plynu a kanalizácie za vlastné peniaze a potom sme to odovzdali mestu za 1 €. Inak by sme nemohli stavať.
Odpovedať
@chrobak7 Nemuseli ste nikomu nič odovzdávať za symbolické 1 euro. Akurát by Vám mesto nerobilo na Vašej ceste údržbu.
Odpovedať
@zanettle A prečo nie si rada, žeTi urobia zadarmo aspoň tú drď? Veď čo chýba takejto ceste?
Odpovedať
@petersd Nemuseli, to je pravda. Ale potom by to pre nás malo viac negatív, napr.: - nemali by sme verejné osvetlenie na ulici - tým, že sme boli aj vlastníkmi kanalizácie, tak by sme museli uzatvoriť s nejakou firmou zmluvu na správu kanalizácie. To svetlo bolo hlavným dôvodom, prečo sme im to dali. V rámci výstavby sme vybudovali aj verejné osvetlenie - 5 pouličných lámp. No tým, že sme boli súkromná ulica, tak mesto nám nechcelo zapojiť toto osvetlenie do správy mesta a dodávateľ elektriny nám, ako súkromným osobám, neuzatvoril zmluvu na dodávku elektriny. Takže lampy sme mali, ale nesvietili. Cestu sme odovzdali pred mesiacom, teraz sa riešia tie lampy. Dostali majetok v hodnote desiatok tisíc € a ešte robili drahoty - napr. návrh na vklad sme si museli uhradiť sami.
Odpovedať
@chrobak7 Na všetko je nejaké riešenie, tak, aby to zostalo v Tvojom majetku, a aby si tým špekulantom na ocú nemusel svoju drinu dať za "holubie ho*no". Verejný priestor nemusí automaticky znamenať, že je to plocha vo vlastníctve obce. To iba tety z úradu, či poslanci - traktoristi si to hneď tak vysvetľujú. Ja vidím problém iba v tom, že na predmetné vlastníctvo ste viacerí, nie iba Ty a teda, že kadejaké "vývrtky" musíš konzultovať so spoluvlastníkmi. A nie každý má na tie vývrtky gény.
Odpovedať
Presne preto by som zakázal vydávanie stavebných povolení dokiaľ si vlastník nevybaví spevnenú prístupovú cestu. Aj u nás postavili 4 polia za humnom a teraz chodia vyplákavať za starostom nech spraví cestu. Kto chce cestu ku domu nech si ju zaplatí. V takom to prípade by som si kúpil sám 45t makadamu a báger na 4 hod a je to spravené.
Odpovedať
@jumt Ja len zvedavý, či aj vedy by si bol taký premúdretý, že " nech si každý platí cestu sám", keby sa jednalo o cestu k Tvojmu synovi/ dcére...
Odpovedať
@petersd áno ja som si prípojky aj cestu robil sám prečo by sa mala celá obec/mesto skladať na to že si niekto postaví dom v riti na lúke a potom chodí vyplákávať. Choď sa pozrieť do A,DE a či tam ti zaplatia cestu a preto tam majú poriadok.
Odpovedať
@jumt Dávaš extrémny príklad ! A ako k tomu - k tej "spravodlivosti" má prísť človek, ktorý si niekde na okraji obce vyrieši prístupovú cestu, spevní ju, stojí ho to nemalé peniaze,... a má to potom obci predať za 1 euro ? A napr. po 5 - 10 - 15 rokoch sa táto jeho cesta predlží, vytvorí sa nová ulica a obec pripojí k nej ďalšie domy. (a bude si od nich brať do svojej kasičky ďalšie dane, od štátu podiely) ... Títo noví ľudia už budú mať cestu zadarmo... Toto je spravodlivé podľa Teba voči tomu prvému človekovi?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petersd a keď ten pozemok kupoval, držal mu niekto zbraň pri hlave? Vždy je možnosť kúpiť si taký pozemok, kde nemusí robiť cestu.
Odpovedať
@petersd a kde so sa dočítal že som napísal že ju má predať. A ako prídu k tomu ľudia v obci keď sa niekomu potiahne cesta za min 5000€ alebo budú ťahať niekomu aj km za 50000€? Takto keby ťahali obce každému tak nebude na osvetlenie, škôlky a iné veci ktoré slúžia omnoho viac. Niekto kúpi pozemok za 10 a niekto za 100 aby mal cestu už pred domom
Odpovedať
@jumt Je rozdiel ci si stavias dom niekde sam a v okoli není plánovaná výstavba a je rozdiel keď stavias tam kde bude ďalších 10 domov, ani v Rakúsku to tak není ako píšeš, áno kto chce stavať dom v strede lúky sam nech si cestu robí za vlastné, ale za komunistov ti urobili cestu pre jednu drevenicu do osady a elektriku ťahali 3km dnes ani pre 7 domov nikto nič neurobí zadarmo
Odpovedať
@moratibru Vždy je možnosť kúpiť BMW-ečko, ak Ti nevyhovuje Škodovka.
Odpovedať
@rudy5 Presne tak, ibaže sa tu vyskytli kolegovia, čo radi zovšeobecňujú a generalizujú problém príkladmi o stavbe v strede lúky 3 km od dediny. Každá obec má alebo by mala mať svoj územný plán a ten to upravuje, kto-kde môže stavať. Ak toto rešpektuje jedna strana, tak potom by mala plniť svoje záväzky aj druhá strana (obec), a nie doslova vydierať. Nech si páni poslanci naštudujú, čo znamená pojem "obec", jednak z pohľadu zákona a jednak z pohľadu sociálneho! Bohužiaľ v mnohých obciach sa poslanci i starostovia správajú podľa: "Ja som zákon!" .........
Odpovedať
@petersd asi tak. Je rozdiel ci je intravilán alebo extravilan obce. Kto sa dá na takú stavbu v extravilane obce musí rátať s nejakými "ťažkosťami" navyše.
Odpovedať
@tomas89374 Ale hej, veď to je jasné. Tiež netvrdím, že ten 3 km-ový človek s domom na strede lúky, má mať asfaltku za obecné peniaze. Dobre viem, o čom rozprávam, lebo to bol aj môj prípad. Úplne identický. Ja chcel stavať RD ako prvý, na začiatku istej poľnej cesty. Za mnou vtedy iba pole, avšak situovanie lokality, ale aj ÚPO, predpokladali tuna v budúcnu ulicu. A pán starosta mi povie: "Obec nemá nič proti tvojmu stavaniu, ale všetko si musíš zaplatiť sám - obec nemá peniaze!"... Nuž ja som to akceptoval s tým, že OK, ja zaplatím, ale zostane to mojím majetkom. A hneď na to, než to p. starosta ešte mali sviežo v hlave, som podával ohlásenia na drobné stavby. Ťahal som 75 m el. vedenie, 3 betónové stĺpy,.... robil asi 50 m spevnenej cesty,... a bločky som si ukladal. No obci za 1 euro nepredám moje mozole ani Bo*ovi !!! Zhruba po cca 10 rokoch sa objavil za mnou ďalší stavebník, ďalší a už je tu ulica. Obci už šéfuje úplne iný človek, iné je zastupiteľstvo, no a reku prišla hodina zúčtovania. Preplatili mi všetko do posledného centa 😉
Odpovedať
@petersd aj tak sa dá. Len nie kazdy ma popri stavbe dome peniaze esre na robenie cesty.
Odpovedať
@petersd to je ten lepší prípad ze preplatili všetko. Keby to bolo tak ze tým ďalším užívateľom by obec urobila cestu za obecné a od teba by to chcela bud odkúpiť za euro alebo si to potom nechaj však nikto ti to nekázal.. , tak by si inak písal. Všetko záleží od zastupiteľstva.
Odpovedať
@tomas89374 Ide o princíp! Ak nechcú odkúpiť moju cestu, tak nech si ťahajú komplet novú, ale nie po mojom pozemku a nie po mojej ceste, ktorú som si ja zhotovil !!!... Všetko podľa situácie. Ty musíš vedieť, či bude na Tebe obec časom závislá, alebo nie ... a či dokáže urobiť iné riešenie mimo Teba.... Tomu by malo zodpovedať aj Tvoje finančné správanie a investícia do cesty.
Odpovedať
Profilova fotka
Cesta 😅😅😅 V prvom rade netreba verit slubom. Obec naozaj nie je povinna vybudovat vam cestu. My sme stavebne povolenie dostali, mali sme panelku, na ktorej bol asfaltovy koberec. Kolaudaciu vsak obec podmienila vybudovanim 6m sirokej cesty s chodnikom 😅 prvy krat sme o tom poculi, ked prisla rec na koludaciu. Natahovali sme sa 4 roky, nepomohol pravnik, prokuratura, nic. Nakoniec nam dosla trpezlivost a zaplatili sme za cestu, ktora sa bude pred nasim pozemkom realizovat. Uz je to vyse pol roka a nehybe sa nic.
Odpovedať
@petersd ako som písal všetko to závisí od miestneho zastupiteľstva ktoré o tom rozhoduje. Keď ti to nebudú chcieť urobiť z rôznych dôvodov tak to neurobia. Bohužiaľ tak to chodí.
Odpovedať
@tomas89374 Obce dnes nemajú peniaze na také veľké investície, ako je budovanie ulíc, ciest a sietí. Naozaj len vo výnimočnom prípade obec vybuduje infraštruktúru, aby potom individuálni investori mohli stavať. Len ak je to skutočne v záujme obce.. Zvyčajne si to zaplatia investori - stavebníci sami. Alebo to zafinancuje developer, ktorý odkúpi veľké pozemky, rozparceluje ich a vybuduje cesty a siete. Následne predá stavebné pozemky, kde v cene pozemku sa mu vráti investícia do cesty a sietí. Takže v konečnom dôsledku si to individuálny investor zaplatí aj tak sám. Nechápem, ako môže niekto očakávať, že obec mu bude budovať cestu, keď si postaví dom niekde v poli, kde doteraz žiadna cesta nebola. Obce sú radi, ak nájdu financie na opravu už vybudovaných ciest, ktoré majú v správe. Napr. v našom meste trvalo viac ako 15 rokov, kým sa čiastočne opravil najznámejší tankodróm v Stupave. Jedna fotka je pôvodný stav, druhá je po natiahnutí "dočasného" povrchu. Ten dočasný dúfam, že vydrží aspoň 20 rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
brat si kupil pozemok v sukromnej oblasti, takze obed ani ten co to tam vlastnil sa do stavby cesty nejak nehrnuli. dlho tam mali len spevnenu kamenistu cestu az pokial sa sami nezlozili a nedali si na vlastne naklady potiahnut vrstu asfaltu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?