Ako sa vyhnúť burine pri zámkovej dlažbe?

Profilova fotka
Priatelia, tento krat potrebujem poradit ja :) Ideme pokladat zamkovu dlazbu Premac Poligono. Bude ulozena na makadame a strku. Po pokladke by sa mala zasypat "zasypovym materialom Poligono" co je vlastne drteny kamen a piesok. Nakolko su tam dost velke a vyzrazne spary, obavam sa buriny. Viem, ze existuje taka hmota, ktora sa nasype, pozameta do spar a zaleje vodou. Mala by stvrdnut a na pohlad vyzera cca ako piesok. Burina to neprerastie a nema sa tam ani kde uchytit semeno.... Neviete mi poradit, kde to zozeniem? Alebo aj ine riesenie, vdaka...
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravim. Len chcem podotknut nikdy nepouzi na sparovanie cement ani piesok.O Poligono zasype som este nepocul najcastejsie pouzivame drteny praskovy makadam na viac krat pozametat do spar.
Odpovedať
Profilova fotka
@ajvenhoe lenze v tom praskovom makadame bude casom rast burina, ci? Napada tam prach, co to povyfuka odtial... ako sa to chova v praxi?
Odpovedať
Profilova fotka
treba pouzit kremicity piesok, ktory na rozdiel normalneho piesku (sastinskeho) nema ziviny potrebne pre rast rastliniek. Pripadnych prezilcov treba riesit mechanicko biologicky :(
Odpovedať
Profilova fotka
No tomu mechanicko-biologickemu som sa chcel vyhnut :)... Mne na vystae v Brne, ukazovali Cesi taku vec, ktora je na toto ako stvorena... len som si zial nezapamatal ten nazov. Proste vyzeralo to ako piesok, pozametas to do spar a polejes vodou a ono to spravi taku ako keby sparu, (Na dotyk to bolo ako tvrda guma) a cez to nic neprerastie... to by mi bolo idealne!
Odpovedať
@vovo, ak zistis co to je daj vediet, Poligono dlazbu pokladame tiez v tychto dnoch, zatial sme sparovanie neriesili. PS: dlazba je velmi pekna :-) terasa je uz hotova,chodniky zatial nie
Odpovedať
Profilova fotka
prirode nerozkazes, vzdy si najde svoju cestu :)
Odpovedať
nevyrastie burina-urobí sa mach.....to máš zajedno.Tak či tak ju treba z času načas ošetriť.
Odpovedať
Profilova fotka
:-) tak som sam seba odsudil na boj s burinou uz aj na terase :-)
Odpovedať
Profilova fotka
striekam kaputom
Odpovedať
Profilova fotka
inak aj my už mame s machom, vyzera to dosť starodavne , mame ju 10 rokov :-D
Odpovedať
ja mam v niecom podobnom ulozeny kamen, neviem ako sa to vola, ale robili to podobne ako pises. Burina tam nerastie.Je to nieco ako sparovacka v kupelni-nema tam ako rast ani mach. Ak este nemas nakupeny ten "beton" vyber nieco ine na terasu, na boso je betonova dlazba otrasna, velmi dere nohy,nic prijemne ani pre deti, stale je to akoby zaprasene, ten jemny piesok mas stale na nohach. "Zamkovu" na terasu nie, chodniky OK. Dlazbu vystriekas hadicou,ak mas dobry spad o chvilku vyschne a je cista cely den, beton je vlhky po dazdi ci vystriekani dlho a stale je "prachovy".
Odpovedať
Článok sa načítava...
je ine riesenie a lacne. kupis si postrekovac na rastliny litrovy za cca 2.5€ a na roksi kupis ucinok na nicenie burin (fondo, kaput.....) staci ti flasticka 50 ml. to mas tak na tri postreky a postriekas za slnecneho nedazdiveho pocasia a burina, mach dovi dopo a ten postrek ti neznici dlazbu. ak cche snieco na com nerastie tak to cele vylej betonom a mas teoreticky pokoj pokym sa ti nepopuka
Odpovedať
naco by to postrekoval ama to skarede s burinou,ktorej trva dost dlho kym vyschne a zhnije,alebo ju potom musi vytrhat,ked moze urobit pevne spary a mat pokoj. Ale aj tak ja by som beton nedala na terasu.
Odpovedať
Chodnik raz do roka poliat octom a mas pokoj... ocot nic nestoji.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
nam pod zamkovu dlazbu dali geotextiliu proti burine, ktora sa dava aj do okrasnych zahonov..
Odpovedať
Profilova fotka
Treba si uvedomit, ze v sparach nie je ani tak problem burina odspodu, ale semienka a prach, ktory pride do spary zhora. Naplavenim, nafukanim. Nepozeral som, aka je to dlazba ta Poligono, ale ak ma hlbsie priznane spary, tak tam stale nieco naplavi a zacne klicit...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
@vovo sice stara diskusia,ale predsa skusim.prosim neprisiel si na ten nazov prostriedku do spar? co vytvori akoby gumu? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@minutka ahoj, ano nasiel aj kupil... prave dnes som to zacal robit. Najprv musim dostat zo spar ten povodny zasyp... velmi pracne. Prostriedok sa vola Quick Mix, vysledok super ( minuly rok som to skusal na prednej terase)
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo Quick Mix bude skor znacka vyrobcu. Neskusal si vysokotlaky cistic na tie spary ?
Odpovedať
@vovo ja tiez nad niecim takym rozmyslam. zatial som nasiel nieco take http://www.gericom.sk/produkty/vdw800... s ktorym konkretnym produktom mas (pozitivnu) skusenost? na tie spary je dobry vysokotlakovy cistic - tak ako pise @majkoj (u mnato fungovalo - aj ked zatial viacmenej nechtiac:-) )
Odpovedať
Profilova fotka
@radog @majkoj Tie spary som spravil wapkou, problem bol, ze niekde uz nebolo nic a niekde kopa. Navyse ako stekala voda alebo ako som potom ten zasyp vysaval/zametal velka cast mi opat napadala do spar spat. Najprv som si povedal ved nevadi budem to robit dookola az tam nic neostane... No po par hodinach som aj tak presiel k vysavacu a vyrypkali sme to. len chcem upozornit, ze ten Quick Mix je super na kamene. Ak sa pouzije na polygono a podobne betonove dlazby mierne zmeni jej farbu. Vraj je to docasne, to ale zatial potvrdit neviem. Pre mna je podstatne, ze sa uz nebude nosit ten hnusny zasyp do celeho domu a spokojna manzelka... :-) V najhorsom pripade ak sa mi to nebude uz pacit polozim na to drevo alebo WPC a hotovo
Odpovedať
@vovo a napises aj ktory konkretny produkt od Quick Mix to je? nech viem co mam zhanat. :-) dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam PFM 94, chcel som taky tmavy, no zial 65€ za vrece nie som ochotny zaplatit. Tento stal cca 11,5€ a pouzil som ich 5.
Odpovedať
@vovo prepac, ze sa tolko pytam, ale ako pises sam - nie je to lacne tak si chcem byt isty riesenim :-) 5 vriec na aku plochu? a vlastne aky dlazbu si skaroval? kamen? a aky tmavy?
Odpovedať
Profilova fotka
@radog mam dlazbu Premac Polygono a je to take zfarbenie mierne do tehlovej (nepamatam si nazov). Je to betonova dlazba. Spary su tam siroke a hlboke. No ja som tam mal ten povodny zasyp, nedal sa vyskriabat cely cize niekde bola spara hlboka 2cm a inde aj 8cm, a teda som mal spotrebu Quick Mixu mensiu ako udavali. Plocha bola 28m2. Dnes mi predajca poradil, ze to nezelane zfarbenie dlazby od Quick Mixu pojde dolu octom. Len musim pockat aspin tyzden kym tie spary pretvrdnu skrz naskrz. Nedalo mi to a skusil som to s handrickou na malom kusku a vyzera to slubne :)
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo pozrel som co si to pouzil a moj typ je, ze ti to nevydrzi :). Pod dlazbou mas strk, to znamena , ze sa stale bude trochu hybat, cize casom sa ta malta v medzerach rozsype a ako nahle sa tam dostane prve semienko je "vymalovane".
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj no pocitam s tym :). Mna ta burina ani tak nestvala ako to, ze ten povodny zasyp bol vsade - to bol ten spustac u mna. Ale dakujem za pozitivny pristup :)
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo budem naozaj rad ak sa mylim, vazne :). O rok zreferujes, ci som pesimista, alebo realista :)
Odpovedať
@vovo vdaka. no ja mam zamkovu (kocky) a spary nemam take siroke... tak neviem. a chcem to presne na to co aj ty - aby ten zasyp sa neroznasal kade tade...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?