Pestujete niečo na balkóne?

Pestujete nieco na balkone? ak ano, co, ako ste zacali, literatura a pod a ako sa Vam dari, prip ine odporucania, linky, dakujem ;-)
Odpovedať
minule leto po prvy krat som mala na balkone cherry paradajky...predtym som nemala ziadne skusenosti s pestovanim a aj napriek tomu paradajky rastli pekne....v lete opäť budú ...a uvažujem aj o jahodach :)
Odpovedať
najskor si zisti svetovu stranu,chces pestovat co?kvety,zeleninu?rastliny v nadobach? a podla toho hladaj,kazde ma ine naroky
Odpovedať
Profilova fotka
@keira Na to, aby sme Vám mohli poradiť ohľadom pestovania zeleniny alebo kvetín na balkóne by sme potrebovali viac informácii. Orientácia voči svetovým stranám, veternosť, prípadne poschodie, ak sa jedná o panelový byt, veľkosť balkóna. Na balkóne sa dá pestovať množstvo rastlín, ktorým však vyhovujú rôzne podmienky. Pred ich pestovaním im musíme poznať. Môžete sa tiež registrovať pre odber tipov a rád ohľadom záhradky na balkóne a terase - http://eepurl.com/IPyGT
Odpovedať
Profilova fotka
ja pestujem na balkone iba rastliny a chilly papricky.Byvam v panelaku na prvom poschodi a priame slnko dopada na balkon iba par hodin rano
Odpovedať
@maria123 @rastlinky_sk pestovat hocco, aj uzitkove rastliny, bylinky, aj kvetinky je to juzna strana, otvoreny balkon (rizikovejsi pri vetre, dazdi), nachadza sa v panelaku, 4 posch zatial sme tam mali len muskaty a moc sa im nedarilo :), ale bude to aj tym, ze som absoutne neskusena v tejto oblasti, a chcem to zmenit, len neviem, kde zacat dakujem za rady :) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@keira Na južnej strane je dostatok slnka. Aj to je niekedy na škodu a preto niektorým druhom treba tieniť. Dariť by sa tam malo letničkám ako sanvitalia, verbena, muškáty. Bylinky a trvalky : levanduľa, šalvia, oregáno, mäty, bazalka. Okrasné trávy, echinacea, rudbekia. So zeleniny môžete vyskúšať koktejlové paradajky, chutnú papriku Hamík alebo chilli papričky. Vietor situáciu trochu komplikuje, ale treba skúšať. Nezabudnite však na pravidelnú a výdatnú , hnojenie rastlín. Dajte nám určite vedieť o vašich pestovateľských začiatkoch a nebojte sa nás osloviť s pomocou pri pestovaní. V pestovateľských tipoch (http://eepurl.com/IPyGT ) nájdete množstvo dôležitých a praktických informácii o pestovaní na terase a balkóne alebo aj v záhrade.
Odpovedať
my sme starý byt mali otočený na juh, mala som v zavesenom kvetináči nasadené ťahavé jahody a rástli na nich nádherné jahody asi 4 mesiace, inak bylinky a levanduľa. teraz máme západný, tak uvidím či sa aj tam niečo podarí v lete vypestovať, tiež by som chcela skúsiť rajčinky :)
Odpovedať
@keira nemusí to byť až taká veda, ja som riadny neporiadník na polievanie a staranie sa o rastliny a aj tak mi všetko krásne vyrástlo, aj bez hnojív... treba len dosť slnka a vody. tie jahody narpíklad sú veľmi vďačné
Odpovedať
@rastlinky_sk a kedy zacat s vysadbou? @barus77 a jahody si kde zakupila?
Odpovedať
@keira v Žiline vo Flóre, ale ešte krajšie majú cez Starkl katalóg, tie si objednám tento rok :)
Odpovedať
6. poschodie, juhozápadná strana, veterno. Základom sú samozavlažovacie hrantíky. Pokiaľ som ich nemala, tak som nebola schopná vypestovať nič. Perfektne sa darilo aj granátovému jablku, paradajkám tiež
Odpovedať
Profilova fotka
@keira balkónu sa stačí začať venovať v apríli
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@barus77 skúste porovnať aj jahody tu. Pozor na grafikom manipulované fortografie v St.... katalógu. Nie je všetko zlato, čo sa blyští.
Odpovedať
@rastlinky_sk neposudzovala by som to predsa podľa obrázku :D mamina si ich objednala minulý rok a boli naozaj krásne a veľmi bohaté.
Odpovedať
@1zaza ako si pestovala to granátové jablko? zo semienka či rastlinky? a už prvý rok niečo na tom vyrástlo?
Odpovedať
@barus77 granátové jablko bola mladá rastlinka, kúpená na výstave, prvý rok mala jedno jablko, ale nedozrelo, neudržala ho. Aj rozozmýšľala, či ho na nej vôbec nechám, ale rastlina si to sama uregulovala a zhodila ho. Potom už mala jablká, ale vždy iba jedno dve, zvyšok tiež zhodila. Ala evidentne sa jej páčilo na balkone, rástla nádherne košato, len som musela stále bojovať s voškami a molicami,. Teraz v domčeku som ten problém so škodcami nemala, ale som zase zvedavá, ako prežije zimovanie v garáži.
Odpovedať
Profilova fotka
@barus77 super! to je dobré, keď to vyšlo. Nie vždy sa však vyobrazenie zhoduje s realitou, napríklad pri tzv. "stĺpovitých či popínavých jahodách"
Odpovedať
@rastlinky_sk Akú rastlinu by ste odporúčili na balkón (Južná strana) do ktorého je vidieť z ulice? Niečo čo je tak do výšky 110cm a šírky cca 20cm. Rozmýšľal som na krušpánom, pretože neopadáva ani v zime. Čo by ste mi odporúčili vy? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@adrianr Krušpán pomaly rastie, ak budete mať trpezlivosť, je vhodný na taký živý plot. Dobre znáša aj rez, takže ho udržíte aj na šírku 20 cm. Vhodné by boli aj Tuje západné Smaragd alebo Brabant. Vhodný by bol aj Vtáčí zob vajcovolistý, ktorý minimálne opadáva. Dôležité je použiť primerane veľké nádoby s dobrou drenážou a pravidelne rastliny strihaním dostať postupne do požadovaného tvaru a v ňom ich udržiavať.
Odpovedať
@rastlinky_sk Ďakujem za odpoveď. Krušpány som videl predávať aj 90 cm vysoké ale boli už drahšie. Nad vtáčim zobom som premýšlal, ale keď som videl ako vyzerá v zime tak som od toho upustil, ale tento druh si ešte pozriem. Tune by boli ako krajné riešenie
Odpovedať
Profilova fotka
@adrianr ten vtáčí zob si mrknite - Ligustrum ovalifolium, nie Ligustrum vulgare
Odpovedať
@rastlinky_sk Ak bude vyzerať takto, tak potom áno :) Cena je výhodna, takže najlepšie je začať so vtáčim zobom. Na vašej stránke píšete, že zle znáša tuhú zimu. Je potrebné napr. "zatepliť" kvetináče? Koľko kusov je treba na 7m balkón? Ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@adrianr Na 1 m sa vysádzajú 3 – 4 ks. Môžete vysadiť aj do 3 sponu. V nádobe bude rásť pomalšie, než v pôde na záhrade. To, že zle znáša tuhú zimu znamená, že dlhotrvajúci sneh na takomto živom plote ho vie rozlámať, vie občas namrznúť na severnej strane. To je však spôsobené severným vetrom. Rýchlo sa však spamätáva. V nádobe pri silných mrazoch môže namrznúť v koreňovej sústave. Predsa len tam bude mať menej pôdy. Nevoľte plastové nádoby. Vyberte kameninové alebo betónové, ktoré vysteliete jutou. Musia byť dostatočne hlboké, naspodu s drenážnou vrstvou a odtokom prebytočnej vody. Strihajte ich tak, že horná časť bude mierne zúžená a dolu širšia.
Odpovedať
Profilova fotka
Teraz už balkón nemám, ale pokiaľ som ešte býval v mestskom byte tak v hrantíkoch na okne som vypestoval množstvo chery paradajok, chili paprišiek a jahody. Jahody som pestoval v plastovom vreci. 120l plastové vrece, aké sa používa do odpadových nádob som naplnil takmer po vrch kvalitnou zeminou, na vrchu zviazal a hore som do neho vložil lievik na polievanie. Postavil som vrece do rohu balkóna, kde moc nezavadzalo, na miestach, kde nebolo opreté o stenu som do neho spravil diery s rozostupom cca 15cm a do nich som nastrkal sadenice celoročne rodiacich jahôd. Pravidelne som zalieval a poviem vám, že na tom jednom vreci som mal úrodu od mája až do októbra a snáď sa mi za ten čas urodilo toľko jahôd, ako sa niekomu na záhrade neurodilo. Je síce pravda, že celoročne rodiace jahody niesú také veľké, ale chuťovo sú výborné a hlavne denno-denne čerstvé a na vlastnom balkóne. :-)
Odpovedať
@rastlinky_sk a podari sa mi to vyepstovat zo semien?
Odpovedať
Profilova fotka
@keira osobne Vás nepoznám. Každý pestovateľ postupne zberá skúsenosti. Niečo sa podarí hneď, niečo až na druhý či tretí pokus. Prihláste sa na bezplatný odber Tipov pre pestovateľov zeleniny a okrasných rastlín z výsevov - http://eepurl.com/KHzZP alebo Tipo pre pestovateľov úžitkových rastlín na balkóne - http://eepurl.com/KEPIH a pôjde Vám to určite ľahšie. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk myslíte, že mám šancu dopestovať niečo na balkóne orientovanom na severozápad, (prvé poschodie a tieni nám druhá bytovka?)minulý rok sme pestovali cherry paradajky a dozrievali dlhšie než u známych, ktorý majú balkón orientovaný na severovýchod... chcela by som vyskúšať jahody a klasické rajčiny, prípadne pažítku - tá sa mi nepodarila vypestovať ani raz... bola zakaždým veľmi jemná... a tak isto by som rada skúsila nejaké kvety.. na muškáty moc nie som, ale ak by som nemala na výber, tak asi zvážim aj tie.. ďakujem za rady... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, nam sa nic nedarí pestovat na balkone. Mali sme redkvičky minuly rok ale ani raz nenarastli na pozadovanu velkost. V kochliku ostal iba taky " korienok" a listy poschli- aj po pestovani cca dvoch mesiacov. Cherry paradjky sme mali tiez( uz predpestovane v kochliku) ale postupne uschla aj napriek tomu ze sme ju polievali dost casto a jej plody boli postupne mensie a mensie :( Ale tento rok este skusime zase... do tretice!
Odpovedať
My máme každoročne na balkóne pažitku, mätu, bazalku, kôpor ,čili papriky , cherry paradajky Vo vnútri na parapete mi už vyšla bazalka a rukola:-).
Odpovedať
ja mam orientovany balkon na severo-zapad, slnko som tam este nevidela svietit emoticon premyslam co okrem kvetov by som tam nasadila. velmi by som chcela paradajky, jahody, cucoriedky, no s tym sa zrejme budem musiet rozlucit, kedze tieto rastlinky potrebuju pre dozretie slnko. tak snad paprika by to mohla zvladnut :) nemate este nejaky napad, co jedle by som tam mohla zasadit? miesta mam dost a je cely preskleny tak aj svetla bude dost. dakujem za kazdu radu :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?