Ako riesit nenosny preklad nad okno

Zdravim,v obyvacke sirka 4m,potrebujem zrusit vstup na balkon,kedze mam vstup aj z kuchyne.Teraz je tam taka papundeklova stena s velkym oknom.Mam v plane vymurovat 90cm murik 4metre dlhy,na to osadit okno sirky 3metre.Na muriku po bokoch budu 50cm stlpiky a okna nechcem davat po strop,ale dat tam nejaky preklad,ale neviem co tam dat.Sirka tvarnic na murik bude 15cm.Dat hore nejaky hranol,alebo ako ste to riesili vy?Treba to tahat na vysoke poschodie a neviem ako a co tam dat.dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
to je rozpon pre statika, najmä, keď nazanačujete, že chcete pokračovať poschodím.
Odpovedať
@jan45 nie nie,to je panelak,ked zrusim povodne okno a tu papundeklovu stenu nic sa nestane,ide len o to,ze nechcem okna po strop
Odpovedať
Profilova fotka
vyplniť niečím, čo sa samo unesie (hranol, dve dosky , medzi ne PS)
Odpovedať
@jan45 nooo presne o to mi ide.Rozmyslal som aj nad sdk profilmy,no neviem ci bude stacit vyplnenie eps,resp.budem potrebovat ukotvit okno aj hore.
Odpovedať
@kuracinarez Ak nechceš okno po vrchný panel nad tebou tak sa to rieši rozširovacím profilom nad okná. Presne ako keby tam balkón bol. Sadrokartón a podobne je problém,pretože i keď je preklad nenosný,musíš do niečoho upevniť okná! Iné riešenia sú možné ale zbytočne komplikované. Dáš tam 20cm rozširovací profil,ktorý ti dodá výrobca okien.
Odpovedať
@dodok a cenovo je to drahe?Z balkonovej strany to chcem zateplit a z vnutra znizit strop o 10cm.Neviem ci to nebude divne vyzerat.
Odpovedať
Divne to nevyzerá,pretože to je súčasť plastového okna a normálne to tam pasuje. Dá sa na to nalepiť polystyrén takže zateplenie nieje problém. Odporúčam pred lepením troška prebrúsiť aj rozširovák aj polystyrén aby pena lepšie chytila. Tie rozširováky majú komory,ak sa chceš vyhrať tak ich vyplň nízkoexpanznou penou.Kľudne zvonka navŕtaj 6ky dierky a vyplň,prekryješ to zateplením. Do rozširováku daj aj výztužný profil,3metre sú už dosť a mohol by sa bočne prehýbať. Rozširovák sa pred montážou gumenným kladivom nacvakne zvrchu na profil okna,dajú sa pracne/plech.pásiky/ každých 50cm otočené smerom na balkón von a po uložení okna na múrik si ho uchytíš na bokoch a potom do balk. panela nad tebou. Keď boli dlhé tak som ich odfaklil karbobrúskou. Ešte drobnosť-keď vybúraš starú balk.stenu,na spodku ti zostane po celej dľžke v podlahe drážka asi 10cm široká,tú vypľňam polosuchým vrecovaným hobbybetónom,alebo estrich-poter. Vojde tam tak 1-1,5 vrecka zarovnáš a na to pôjdu tvárnice. Na bokoch sa každá druhá tvárnica skrutkuje pásikom L do steny-nechať medzeru 1cm,po vymurovaní po strop sa vypľňa penou...
Odpovedať
@dodok vdaka za rady.Tu drazku v podlahe ked zarovnas,nechas vyschnut a prvu radu tvarnic das do malty a potom klasika lepidlo?
Odpovedať
Nie. nemá čas schnúť,keď za jeden deň musím vybúrať,vymurovať osadiť okno... :-) Robím polosuchý betón,mierne vlhký musí sa sypať,on ztvrdne aj tak. Urovnám a ubijem hranolom do váhy. Potom dám obedňajšiu a po hodine lepím tvárnice, rovno klébrom-keďže mám rovný betón nemusím vyrovnávať maltou. Pekne podľa šnúry a s dlhou vodováhou. Základ je riadne vymeranie-pozor na to stropné panely sú niekedy prehnuté aj tri centimetre,čo človek nevidí,kým nezačne do stavby paprať! Aby tam tá okenná zostava vošla,inak budeš musieť brúsiť z tvárnic. Poznám,už som sa vycvičil...
Odpovedať
@dodok vdaka,pomohol si mi. 8-)
Odpovedať
mám podobný problém, ale otvor svetlosti iba 2 m, pričom by ma zaujímalo, či je možné vyriešiť to aj keramickým nenosným plochým prekladom o hrúbke 7 cm, na ktorý by išiel ešte cca 15 cm ytong? neprehne sa takýto preklad?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Riesil som to tak ako pise dodok. Ani som nepouzil dodatocnu izolaciu PS a ani nevyfukol komoru penou. Vyzera to dobre, kompaktne s plastovymi oknami. Pouzil som sest komorove profily. Nic sa nerosilo a lahko sa to cistilo. Vela zdaru Bohdan
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?