Aké kvety sú vhodné na balkón?

Profilova fotka
dobrý deň, rada by som si skrášlila balkón, poradíte mi prosím niekto aké kvietky sú vhodné? orientácia je na SZ :) ďakujem a pekný deň želám :-)
Odpovedať
Dobrý deň, píšem z vlastnej skúsenosti, mávala som ťahavé muškáty rôznych farieb, ale teraz už roky praktizujem obyčajné muškáty, lebo sú to najvďačnejšie kvety. Môžu byť jednofarebné, alebo premiešať červené s bielymi (veľmi krásne), alebo ružovými. Ak máte málo slnka, tak to rozhodne odporúčam veľkokveté begónie rôznych farieb. Tieto kvety sú prenádherné, avšak nesmú byť na slnku, lebo ich spáli. Toto sa stalo mne :-(
Odpovedať
ja možem doporučit ťahavé muškáty a surfínie sú to ťahavé rastlinky a keď vyberieš pekné farby bude to parády stačí pravidelne polievať a trošku prihnojiť suché súkvetia pravidelne odstraňovať a odvďačia sa ti krásnym kvitnutím 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
Doporucujem masozrave rastliny :-D Moja zena ma vzdy vyhana k nim ked chcem pozerat futbal :-D :-) ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janostav janko ty ich preloz do obyvky ked ide ruzova zahrada.......a budete kvit
Odpovedať
Profilova fotka
JOOOJ 8-) ;-) dáán jej to na televizor az jej pojde hen tááá śeherezada 8-) :-) :-) :-D aspon to bude mat trochu dramaticky zaciatok :-D
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem za vaše rady :-) ak sa bude dariť, pochválim sa fotkami :D
Odpovedať
ahoj. moja žena praktizovala muškáty ťahavé, ale už tri roky máme na balkóne surfínie bordové. Niečo úžasné. Tým, že máme balkón orientovaný na J-Z a neprší naň, je to skvelé. Hnojila ich každý týždeň a všetci nám ho chodili obdivovať. ak ti neprší na balkón, je to vhodná strana aj na ťahavé muškáty. Naše pravidlo: hnojiť, hnojiť...
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte ja som mala ťahavé veľkokveté, fialové petúnie a boli krásne, ale zničili mi ich minuloročné dažde, tie ich neznášajú :-(
Odpovedať
Profilova fotka
Na balkón okrem klasických muškátov a petúníí, sú vhodné bacopy, sanvitálie, previsnuté fuksie. million bells, netýkavky, osteospermum, dvojzub, verbeny. Pre bohaté kvitnutie a krásny vzhľad je potrebná dostatočná zálievka, hnojenie, odstraňovanie odkvitnutých súkvetí, prípadne zaštipovanie, aby sa rastliny rozkonárili, zmohutneli. Nemusíte použiť jen jeden druh. Skúste rôzne kombinácie druhov a farieb a použiť variabilné nádoby, hranty, misy a závesné nádoby.
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som sa chcela spytat ci by ste mi nevedeli poradit ake kvety dat do crepnika na okno na dome netahave (lebo tahave co som mala mi stale padali z okna a uz som nemala na to nervy vzdy ked zacalo trocha fukat ich stale skladat) a co mozu byt aj na priamom slnku, kedze by som to chcela po celom obvode domu na oknach.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rastlinky_sk môžete prosím Vás vysvetliť pre úplného laika v záhradničení, čo je zaštipovanie?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzinr Na okná by bolo dobré dať zábrany alebo ornamentálne držiaky, ktoré by zabraňovali padaniu nádob. Môže sa Vám to stať aj s neťahavými rastlinami. I keď rastlina, ktorá prevísa ma ťažisko na jednej strane a tým rýchlejšie sa nakloní a spadne. Skúste vysadiť nízke petúnie, lobelku, šalviu, prípadne letničky klasické nízke aksamietnice, netýkavky, sirôtky a vytvoriť farebné kombinácie. Napríklad lobelka a aksamietnica.
Odpovedať
Profilova fotka
@luciaj Zaštipovanie znamená : pevným stisnutím rastlinného výhonku medzi palec a ukazovák a tým oddelíte časť rastliny, ktorá sa následne rozkonárí, rozvetví. Podporujete tak kompaktný rast určitých rastlín a následné kvitnutie na nových výhonoch. Odštipujú sa aj uschnuté kvety, nakoľko je to pre rastlinu prijateľnejšie ako rez nožom alebo nožnicami.
Odpovedať
@rastlinky_sk br Dobry den, chcem sa spytat, ci do hrantov, v ktorych mam petunie treba urobit dierky a dat pod ne podnos, aby po pripade nespinili vonkajsiu parapetu. V obchode mi povedali, ze netreba, ale bojim sa, ze vyhniju. Dakujem pekne
Odpovedať
Profilova fotka
ja odporucam aj begonky, bud klasicke, alebo hluznate :-) su menej narocne ako petunie a surfinie ( tie sa mi nikdy nepodarilo dopestovat až take previsnute , su háklive napr, na tvrdu vodu a pod..) .. ale begonky ma nikdy nesklamali , ku nim lobelky , kludne napr. aj osteospermum, vznikne krasne pestry balkon :-) a potom klasicke muskaty nesklamu :-) , osobne mam radsej neťahave..
Odpovedať
Profilova fotka
@ajkagajka klasické muškáty sú veľmi pekné, a navyše odpudzujú muchy :-) ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@hamonny Neviem presne, aké máte hranty. Všetky rastliny, nielen petúnie vyžadujú diery v hrantoch na odtok prebytočnej vody. Inak hrozí, že rastlinám začnú zahnívať korene. Ideálne zalievanie zistíte predsa tak, že ak do podmisky pretečie voda, rastliny sú zaliate. Prebytočnú vodu treba vyliať, zalievať menej často ale intenzívne aj podľa počasia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
A ktore z tychto kvietkov su take, ze ich nemusim na zimu stahovat dovnutra ?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzikak Väčšina balkónových rastlín patrí medzi sezónne rastliny alebo letničky, prípadne trvalky, ktoré treba v jeseni zazimovať. Muškáty zrezať a uložiť do svetlých a suchých a chladných miestností, pivníc. Ostatné letničky zlikvidovať, pozbierať semienka a na jar vysiať. Pokiaľ chcete pestovať na balkóne rastliny aj v jesenných a skorých zimných mesiacoch zvoľte chryzantémy, vresy, vresovce, starček, brečtan doplnené nízkymi ihličnanmi, okrasnými trávami a sirôtkami. Táto krása vydrží do intenzívnych mrazov. Pokiaľ vysadíte nádoby a hranty vždyzelenými ihličnanmi nízkeho vzrastu treba ich tiež zazimovať. Ideálne obaliť nádoby zaujímavými a farebnými jutovými vrecami. Väčšie tuje, smreky Vám poslúžia v období Vianoc ako prenosný malý stromček.
Odpovedať
@rastlinky_sk nejake ihlicnany mam ale chcela som nieco , tomu popridavat nech to nie je take smutne. Skusim ten brectan a starcek. Dakujem velmi pekne za tip.
Odpovedať
@rastlinky_sk jutovinou obalene kvetinace, hranty vydrzia aj pocas celej zimy na balkone?
Odpovedať
Profilova fotka
@riana12 Nádoby a črepníky obalené farebnou jutou alebo vrecovinou sú efektné, vhodné dekoračné materiály a zároveň ochránia nádoby a rastliny v zimnom období. Pre Vianocami, môžete zvoliť červený alebo zelený šat a vhodné drobné doplnky, ktoré pripomenú Vianoce aj vonku. Najvhodnejšie nádoby sú však keramické a hlinené. Samozrejme, rastliny náchylné už aj na slabý mráz jutovina celú zimu neochráni.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?