Nový dom - splnené očakávania

26. jan 2015

Možností ako si obstarať vlastný byt či dom je dnes veľa. Výstavba má podporu štátu, finančné domy poskytujú širokú škálu hypotekárnych úverov, stavebné firmy sa predbiehajú v ponukách služieb od čiastkových stavebných prác až po stavbu na kľúč vrátane zabezpečenia nevyhnutných „úradných záležitostí“. Ekonomické stavby ponúkajú svojim klientom práve takýto komplexný balík služieb a manželia Hrabákovci z Bratislavy patria medzi tých, ktorí ponuku využili. V rozhovore s nimi sme sa zaujímali o podrobnosti.

Nebývali ste ako veľká časť Bratislavčanov v paneláku, ale vo vlastnom dome. Čo Vás viedlo k výstavbe nového rodinného domu?

Nestavali sme pre seba, ale pre deti. Vedľa rodinného domu, v ktorom bývame, sme vlastnili parcelu. Pre naše dve dospelé deti sme chceli zabezpečiť samostatné bývanie, a preto sme sa rozhodli na tejto vedľajšej parcele postaviť rodinný dom s dvoma bytovými jednotkami.

Rozhodli ste sa pre stavbu „na kľúč“. Aký bol dôvod takéhoto rozhodnutia? Mali ste už skúsenosti zo svojpomocnej výstavby a teraz ste chceli, aby deti prišli „do hotového“ a mohli sa hneď venovať zariaďovaniu?

Áno, bolo to presne tak. Dom, v ktorom bývame, sme stavali svojpomocne. Odvtedy však dolu Dunajom pretieklo veľa vody a dnes je situácia celkom iná. Existujú nové stavebné materiály, technológie, požiadavky... Laik sa v tom nevyzná, a keďže výstavba domu je vec nákladná, zväčša ide o celoživotnú investíciu, nechceli sme nič nechať na náhodu a rozhodli sme sa pre stavbu „na kľúč“.

 Podľa čoho ste sa rozhodovali pri výbere stavebnej spoločnosti, ktorej zveríte výstavbu domu?

Keď sme sa rozhodli pre stavbu na „kľúč“, mysleli sme to doslova. Chceli sme, aby nám stavebná spoločnosť zabezpečila komplexné služby – od projektu až po kompletné dokončenie stavby. To bolo rozhodujúce kritérium pri výbere spoločnosti.

Je veľa stavebných spoločností, ktoré sa uchádzajú o priazeň stavebníkov. Ako ste sa „dopracovali“ k Ekonomickým stavbám...

Ponuky stavieb „na kľúč“ sme hľadali cez internet. Urobili sme si užší výber stavebných spoločností, následne sme ich oslovili a zaujímali sme sa o podrobnosti. Najviac nás ponukou zaujali práve Ekonomické stavby, a to hlavne komplexnosťou poskytovaných služieb a zaujímavou cenou.

Keď ste sa rozhodli pre Ekonomické stavby, ako ste postupovali ďalej. Išli ste na prvé stretnutie už s konkrétnou predstavou vášho budúceho domu alebo ste dali prednosť výberu hotovej ponuky z katalógu?

Na prvé stretnutie sme šli s vlastnými predstavami a náčrtmi budúceho domu. V rámci konzultácií sme si predstavy upresňovali a dotvárali, až nám napokon na základe týchto konzultácií Ekonomické stavby vypracovali individuálny projekt rodinného domu, ktorý sme dostali na definitívne pripomienkovanie.

Vybavovanie administratívnych záležitostí okolo stavebného povolenia je pre niekoho doslova nočnou morou. Ako to bolo vo Vašom prípade. Vybavovali ste si stavebné povolenie sami alebo ste využili aj v tomto smere služby Ekonomických stavieb?

Trafili ste klinček po hlavičke. Je to naozaj doslova nočná mora a ponuka Ekonomických stavieb, že nám vybavia aj stavebné povolenie, nám prišla veľmi vhod. Ba bola jedným z rozhodujúcich motívov nášho výberu tejto stavebnej spoločnosti.

Pokiaľ ide o financovanie výstavby - financovali ste stavbu z vlastných finančných prostriedkov alebo ste mali aj iné zdroje, napríklad hypotekárny úver. A ak, využili ste aj v tomto ohľade ponuku Ekonomických stavieb?

Výstavbu rodinného domu pre dnes už dospelé dve deti sme dlhodobo plánovali a v priebehu života sme si na ňu našetrili. Neotvorili sme si teda hypotekárny úver, stavbu sme realizovali z vlastných zdrojov. Prednosťou Ekonomických stavieb je, že vopred vypracúvajú záväzný rozpočet na celú realizáciu stavby, vďaka čomu sme si vždy vedeli pripraviť prostriedky na jednotlivé platby.

Spomenuli ste záväzný rozpočet na celú realizáciu stavby. Nakoľko ste zasahovali do tvorby detailného rozpočtu. Volili ste skôr lacnejší variant?

Pri vypĺňaní dotazníka Ekonomických stavieb, ktorý obsahoval východzie podklady pre spracovanie projektu, sme prihliadali na odporúčania manažérky projektu pani Repľovej. Rozhodovali sme sa medzi lacnejšími a štandardnými variantmi, napokon sme však väčšinou dali prednosť variantom štandardným.

K samotnej výstavbe – sledovali ste priebeh stavby aj mimo plánovaných termínov odovzdávania jednotlivých etáp a ak áno, ako často?

Novostavba sa nachádza na susednom pozemku, takže nebol problém sledovať priebeh prác denne. Prípadné nejasnosti sme operatívne konzultovali a riešili s Ekonomickými stavbami a naším stavebným dozorom. Nebol v tomto smere žiadny problém.

Otáľali deti s presťahovaním do nového domu alebo sa presťahovali hneď? A našli si v ňom už nejaké miestočko, ktoré si zvlášť zamilovali?

Na nový dom, ktorý sa stal ich novým domovom, sa, pochopiteľne, celý čas veľmi tešili, a tak sa doň presťahovali hneď po kolaudácii. Veľmi si pochvaľujú otvorený priestor kuchyňa – obývacia izba, kde trávia väčšinu voľného času. Môžeme povedať, že ich očakávania sa splnili.

Realizácia: Ekonomické stavby s.r.o. 
Názov domu: individuálny projekt o výmere 138 m2
Disp. riešenie: 2 x 4
Strešný plášť: Bramac
Okná: plastové
Kúrenie: plynový kotol
Dvere: fóliované, zárubne : obložkové
Podlahová krytina: laminátová plávajúca podlaha