Drevené okná a dvere sú nestarnúcou klasikou

7. mar 2016

Staviate alebo rekonštruujete dom či byt a budete vyberať nové okná a dvere? Drevené okná sa uplatnia všade. Kedy dať prednosť drevu pred plastovými oknami a na čo si dať pri výbere drevených okien pozor?

Aby drevené okná boli dlho krásne

Plastové okná v posledných dvoch desiatkach rokov veľmi často nahrádzali dosluhujúce drevené okná. Ľudiaim dávajúprednosťnajmä z finančných dôvodov, ale lákavý je aj fakt, že okrem občasného umytianevyžadujúzvláštnustarostlivosť o povrch. Skúsenosti s natieraním starých drevených okien, na ktorých zapracoval zub času, môžu odradiť.

Kvalita drevených okien je z veľkej časti o ich povrchovej úprave. Práve na nej totiž záleží, ako bude potrebnésa o oknástarať. Moderné viacvrstvové technológie povrchovej úpravy výrazne zjednodušujú nároky na údržbu a tiež predlžujú dobu, kedy je nutné previesť prípadný renovační náter. Faktorom, ktorý má podstatný vplyv na vzhľad drevených okien, sú svetelné a poveternostné podmienky v mieste, kde sú okná inštalované.

Náchylné k degradácii súnajmä dolné okraje drevených okien, teda miesta, po ktorých steká voda a ktoré sú vystavené priamemu slnku. Mnoho výrobcovpreto konštrukčne chráni tieto časti hliníkovou odtokovou lištou.

Už pri výbere drevených okien sa zaujímajte o odporúčanú údržbu, záruky a prípadný servis. Pri kvalitných viacvrstvových povrchových úpravách väčšinou postačí dvakrát do roka pretrieť umyté rámy a krídla handričkou napustenou v špeciálnom balzame. Ten aktívne chráni celistvosť vrchnej lazúry. Pokiaľsa o drevené okná nechcete starať, potom saoplatí investovať do drevohliníkových okien, kde starostlivosť o lazúru celkom odpadá.

Kedy dať prednosť dreveným oknám

Tepelneizolačné vlastnosti drevených a plastových okien sú plnezrovnateľné a platí to aj pre útlm vonkajšieho hluku. Podstatný vplyv má totižto typ použitého zasklenia. Povery a mýty o „dýchaní drevených okien“ sú tiežcelkomklamné, keďže iba správnenastavené okná poskytnúzodpovedajúcu tepelnúizoláciu. Pri nedostatočnom vetraní a vykurovaní priestorov sa budú okná rosiť bez ohľadu na materiál. Dilema,či plast alebo drevo sa tak pri moderných oknách redukuje skôr na otázku financií a osobného vkusu. Typickým prípadom, kedy sú drevené okná správnou a často aj jedinou možnosťousúštýlové stavby či historické rekonštrukcie.

Dlhodobá spoľahlivá funkčnosť všetkých typov okien závisí na ich tvarovej stabilite. Pokiaľ budete potrebovať oknáalebo balkónové dvere veľkých rozmerov, atypických tvarovalebo si plánujete zadovážiť okná v tmavých odtieňoch rámov a krídiel, potom práve drevené oknású vhodnou voľbou. Pri plastových oknách je v takýchto prípadoch potrebné postrážiť si najmädostatočné vystuženie profilu. Zasklenie trojsklom môže pri väčších rozmeroch posuvných balkónových dverí dosahovať desiatkyaj stovky kilogramov. Pokiaľsú takéto prvky inštalované na mieste s priamym južným slnkom, dochádzanavyšek výraznému zahrievaniu plastového povrchu, a to najmäprifarebných dekóroch. Rámy a krídla plastových okien sa pri nedostatočnom vystužení môžu krútiť a ich oprava je potom viacako komplikovaná.

Seriózny dodávateľ okien by Vás mal vždy upozorniť na prípad, že požadované prvky dosahujú alebo prekračujú limity profilovalebo parametrov kovania. Všeobecný problém totiž nie je v tom, ako takýto atypický prvok vyrobiť, ale ako zaistiť jeho dlhodobú spoľahlivú funkčnosť.